Cairns met kinderen

Wat te doen in Cairns met kinderen? Cairns ligt in het noordoosten van Australië en voor veel gezinnen met kinderen is Cairns het startpunt om de oostkant van Australië te ontdekken. Je kunt in de omgeving van Cairns verschillende leuke kinderactiviteiten ondernemen en wijzelf vonden Cairns echt een hele relaxte plek om tijd door te brengen. In deze blog zetten we de leukste activiteiten die je in Cairns met kinderen kan doen op een rij.

Beste reistijd Cairns met kinderen

Cairns is een heerlijke tropische plaats in Australië en de temperatuur is hier het gehele jaar boven de 25 graden. Hierdoor heb je heel veel dagen in het jaar dat je lekker kunt gaan zwemmen in Cairns met kinderen. Je zou zeggen dat de zomermaanden (december tot en met maart) dan de beste maanden zijn om Cairns te bezoeken, maar dat is juist niet het geval.

In deze maanden valt er juist behoorlijk wat regen. De beste maanden om Cairns te bezoeken zijn de maanden juni tot en met november. Dan valt er het minste regen en ligt de temperatuur rond de 25 graden. Wij bezochten Cairns in september en toen was het er heerlijk weer en hadden we geen enkele dag last van regen.

Vervoer naar en in Cairns

Je kan op verschillende manieren rondreizen door Australië. Australië is een enorm land qua oppervlakte en daardoor reizen veel gezinnen met kinderen op sommige stukken met het vliegtuig om veel tijd te besparen. Één van de leukste gebieden om te ontdekken in Australië is de oostkust en dan kan het huren van een auto of een camper wel heel makkelijk zijn om deze oostkust te bezoeken.

Het centrum van Cairns is niet super groot en daar kan je te voet al veel ontdekken. Wil je ook de omgeving van Cairns gaan verkennen met het gezin dan is een huurauto wel makkelijk.

Cairns met kinderen

Kinderactiviteiten Cairns

#1 Esplanade

Wij vonden Cairns echt een hele fijne plek om te bezoeken en dat kwam voornamelijk ook door het fijne klimaat en de Esplanade Lagoon midden in het centrum van het plaatsje. Doordat je in Cairns in veel maanden niet in zee kan zwemmen in verband met de dodelijke kwallen die in het water zitten, is het wel zo fijn dat je midden in het centrum lekker kunt relaxen bij een groot zwembad. Dit zwembad is gratis toegankelijk en is een plek waar wij vele uurtjes hebben doorgebracht.

De Esplanade Boardwalk is een hele toffe plek om te wandelen met kinderen. Zo staat er een groot reuzenrad, waar je de stad Cairns vanaf grote hoogte met kinderen kan bekijken en heb je er veel leuke restaurants aan deze boulevard liggen. Op het strand bij deze boardwalk zitten vaak grote pelikanen die je kan spotten en er zijn ook verschillende plekken met fitness toestellen (die door onze dochter meestal gebruikt worden als speeltoestel).

Daarnaast is het leuk om met jonge kinderen ook het Muddies Splash Park te bezoeken. Dit ligt in de buurt van de Esplanade Lagoon en je hebt hier verschillende sproeiers en fonteinen, waar kinderen met water kunnen spelen. Ook vind je op de Esplanade Boardwalk Fig Tree Playground. Dit is een speeltuin met verschillende klimtoestellen voor kinderen. Kortom de Esplanade Boardwalk is echt super kindvriendelijk en dat kun je zeker niet overslaan als je een stedentrip maakt naar Cairns met kinderen.

Cairns met kinderen

#2 Kuranda

Een leuke plek om te bezoeken in de omgeving van Cairns is de plaats Kuranda. Kuranda ligt op iets meer dan een half uur rijden van Cairns af met de auto en je kunt hier met kinderen verschillende activiteiten ondernemen. Zo ligt in Kuranda het dierenpark Kuranda Koala Gardens dat je kan bezoeken.

Bij dit dierenpark vind je verschillende bekende Australische dieren zoals de koala, de kangoeroe, de krokodil en verschillende soorten slangen. Het is mogelijk om hier met een koala op de foto te gaan en maak hierbij zelf de afweging of je dat gepast vindt of niet. Het is een klein dierenpark, dus je hebt het ook wel zo gezien. De online recensies zijn over dit park wel erg wisselend.

Cairns met kinderen

Ook heb je in Kuranda het Rainforestation Nature Park. Bij dit park heb je ook verschillende dieren zoals de koala en de kangoeroe die je kan bekijken. In het park vind je ook veel terug van de cultuur van Australië. Er is altijd wel iemand op de bekende Australische didgeridoo aan het spelen en er worden traditionele dansshows opgevoerd. Natuurlijk is dit wel behoorlijk toeristisch.

Je kan in dit park ook verschillende kabelbanen nemen over het regenwoud heen de berg op. Ze hebben hier cabines met een glazen vloer om het ritje naar boven of beneden nog spannende te maken. Ook is het mogelijk om een hele mooie route per trein af te leggen in dit gebied.

Als laatste heb je in Kuranda ook een Butterfly Sanctuary liggen. Je hebt hier heel veel verschillende soorten gekleurde vlinders. Ze laten hier het hele proces zien van rups naar vlinder toe. Een leerzame plek dus ook voor kinderen. Je kunt hier prima een uurtje rondlopen met kinderen.

Kinderactiviteiten Cairns

#3 Great Barrier Reef

Cairns wordt ook weleens gezien als de plek, waar je het prachtige Great Barrier Reef kan gaan bekijken en dat hebben wij hier uiteraard ook gedaan. Het Great Barrier Reef is één van de mooiste onderwaterplekken ter wereld en je kan dit daarom niet overslaan als je in Cairns met kinderen bent. Er worden vanuit Cairns enorm veel boottochten aangeboden naar dit gebied toe.

Toch zitten er wel grote verschillen tussen de verschillende aanbieders van deze boottochten. Sommige boten gaan alleen naar de randen van het Reef toe en sommige boten gaan echt naar het Outer Reef. Deze zijn vaak wel wat duurder, maar je bent dan wel de gehele dag op de boot en je gaat dan ook op meerdere plekken snorkelen.

Een hele dag kan uiteraard met jonge kinderen wel wat lang zijn, dus laat je goed informeren voordat je boekt wat je precies allemaal er voor krijgt. Een wat grotere boot met bijvoorbeeld toiletfaciliteiten kan voor jonge kinderen wel wenselijk zijn.

Zijn jouw kinderen nog te jong om te gaan snorkelen, dan kan je er ook voor kiezen om met een Glass Botom Boot of een Semi Submarine boot mee te gaan. Bij deze boten hoeven de kinderen niet zelf te zwemmen en kunnen ze toch de onderwaterwereld vanaf de boot bekijken. Gaan de kinderen wel snorkelen, kijk dan even of ze op de boot een zwemvest voor kinderen hebben. Vaak als we gaan snorkelen doet onze dochter zo’n vest aan, zodat het een stuk minder vermoeiend voor haar in het water is.

Cairns met kinderen

#4 Eilanden voor de kust

Je kan bij Cairns met kinderen ook naar verschillende eilanden toe varen die hier voor de kust liggen. Zo kun je bijvoorbeeld Green Island bezoeken met een boot. Je kunt hier zowel tours voor een halve dag als een hele dag boeken en het is ongeveer 45 minuten varen met de boot vanaf Cairns om dit eiland te bereiken.

Op Green Island heb je prachtige witte zandstranden en het is hier ook mogelijk om te snorkelen of met een Glass Bottom boot te gaan varen met kinderen. Houdt er wel rekening mee dat dit eiland zeker in het toeristenseizoen druk bezocht wordt en dat het hierdoor wel heel toeristisch is. Vinden jullie dat als gezin niet erg, dan kun je hier een heerlijk dagje aan het strand hebben. Je kan hier ook schildpadden tegenkomen onder water.

Een ander eiland dat je voor de kust van Cairns kan bezoeken is Fitzroy Island. Je kan op het eiland naar de top van het eiland lopen of verschillende wandelingen maken op het eiland. Voor kinderen is de wandeling naar Nudey Beach prima te doen. Ook bij dit eiland kan je prima snorkelen met kinderen en ook hier kan je onder andere schildpadden tegenkomen. Ze hebben op dit eiland ook een schildpaddenopvang die je kan bezoeken.

Kinderactiviteiten Cairns

#5 Cairns Aquarium

Midden in het centrum van de stad in de buurt van de Esplanade Lagoon kun je ook naar Cairns Aquarium. Je kunt hier heel veel verschillende tropische vissen en andere zeedieren bekijken in de verschillende aquaria. Één van de hoogtepunten van Cairns Aquarium is de grote tunnel waar je door kan lopen en waar je de gehele onderwaterwereld boven je hoofd ziet.

Overige kinderactiviteiten Cairns

Je kunt in de omgeving van Cairns nog verschillende andere activiteiten ondernemen met kinderen. We zetten hieronder de overige kinderactiviteiten in Cairns op een rij.

#6 Northern Beach Trail: je hebt in het centrum van Cairns verschillende winkels die fietsen verhuren en je kan met kinderen prima langs de stranden gaan fietsen vanuit Cairns. Je hebt hier namelijk ook fietsen voor kinderen die je kan huren bij één van de winkels. Één van deze fietsroutes is de Northern Beach Trail.

#7 White Water rafting: dit is een spectaculaire activiteit die je in Cairns met kinderen kan gaan doen. Je kan namelijk op de Barron River gaan raften en deze rivier ligt op 20 minuten rijden van Cairns af. Hier kan je tours boeken van een halve dag. Je kan ook gaan raften op de The Tully River, maar dan ben je wel een hele dag onderweg. De minimumleeftijd bij de Barron River is voor kinderen 12 jaar en bij The Tully River 13 jaar. Helaas kun je dit dus niet met jonge kinderen doen hier.

#8 Watervallen: je kan in de omgeving van Cairns met kinderen ook naar verschillende watervallen toe. Zo heb je de Crystal Cascades die op ongeveer 20 minuten rijden van Cairns liggen. Je kunt deze waterval ook prima met kinderen bezoeken. Je loopt in ongeveer 20 minuten naar de waterval toe. Ook is het mogelijk om in de buurt van de waterval te zwemmen. De waterval is niet super spectaculair, maar het is een leuk uitje met het gezin.

Een andere waterval die je kan bezoeken is Stoney Creek Falls. Deze waterval ligt op een kwartier rijden van Cairns af. Ook hier is het mogelijk om het water in te gaan.

#9 Hartley’s Crocodile Adventure: dit dierenpark ligt ten noorden van Cairns op ongeveer 40 minuten rijden van het centrum. Ze hebben hier naast de verschillende krokodillen, ook andere dieren zoals de koala, de kangoeroe en verschillende slangen. Je kunt hier naar verschillende shows gaan kijken, waar ze ook veel informatie geven over de verschillende dieren. Je kunt hier ook met een boot het water op om krokodillen in het wild te spotten.

#10 Port Douglas Wildlife Habitat: dit is een ander dierenpark die in de buurt ligt van het Hartley’s Crocodile Adventure. Je kan hier ook ongeveer dezelfde dieren spotten als bij Hartley’s Crocodile Adventure. Verschillende dieren lopen vrij rond in dit kleine dierenpark en daardoor kunnen kinderen hier bijvoorbeeld een kangoeroe aaien als ze dat willen.

Kinderactiviteiten Cairns

Kindvriendelijk restaurant Cairns

Je hebt verschillende leuke kindvriendelijke restaurants in Cairns. Wij zetten een aantal van deze kindvriendelijke restaurants in Cairns hieronder op een rij.

MOKU Bar & Grill: dit is een kindvriendelijk restaurant in het centrum van Cairns, waar (als je hier gaat eten) je gebruik kan maken van het zwembad van het hotel, waar het restaurant in gevestigd is. Ze serveren hier heerlijke gerechten en hebben veel vegetarische en veganistische opties. Ook hebben ze hier glutenvrije gerechten. Voor kinderen is er een speciaal kindermenu.

Trinity Beach Sports Club: dit restaurant ligt wel iets buiten het centrum op een kwartier rijden met de auto, maar heeft wel een speeltuin en een gameroom in het restaurant. Op de zaterdagavond eten kinderen hier gratis van 18.00 – 21.00 uur.

Red Beret Hotel: dit kindvriendelijk restaurant ligt ook iets buiten het centrum en naar dit restaurant rijd je ook in ongeveer een kwartier tijd. Dit restaurant heeft ook een uitgebreid gedeelte voor kinderen met een ruimte met Play Stations en ook een heel speelgedeelte voor jonge kinderen.

Daarnaast blijft het uiteraard ook leuk om zelf eten te kopen in de supermarkt en te gaan picknicken op één van de velden bij Esplanade. Dat kan met kinderen net zo gezellig zijn!

Cairns met het gezin

Kindvriendelijk hotel Cairns

Je kunt in Cairns met kinderen prima overnachten! De stad heeft verschillende kindvriendelijke accommodaties waar je kan overnachten. Wij hebben de best beoordeelde accommodaties door gezinnen met kinderen op een rij gezet in verschillende prijsklassen. Druk op de blauwe link voor meer informatie.

Scroll naar boven