Bulgarije met kinderen

Je kunt prima een mooie rondreis door Bulgarije met kinderen maken. In de zomermaanden is het in Bulgarije heerlijk weer en je hebt prachtige gebieden en plekken die je met het gezin kan bezoeken. In 2 weken kan je al best wel veel zien van dit land en kun je een mooie combinatiereis in Bulgarije maken van stedentrips, natuur en cultuur. In deze blog zetten we de leukste bestemmingen die je in Bulgarije met kinderen kunt bezoeken op een rij.

Beste reistijd Bulgarije met kinderen

De beste reistijd om Bulgarije met kinderen te bezoeken is van mei tot en met september. Het is dan heerlijk weer in Bulgarije en de temperatuur ligt boven de 20 graden. In de zomermaanden juli en augustus kan het uiteraard wat drukker zijn en kunnen de prijzen van accommodaties gaan stijgen, omdat het dan hoogseizoen is in Bulgarije.

In de wintermaanden kan het in Bulgarije vrij koud zijn, maar het is niet zo dat je rekening hoeft te houden met iets van een regenseizoen. Dat heb je in Bulgarije niet.

Bulgarije met kinderen

Vervoer in Bulgarije

Je kan vanuit Nederland natuurlijk naar Bulgarije toe rijden, want de wegen zijn in principe best prima. In Bulgarije zelf vonden wij de wegen ook niet heel erg slecht. Wel is het uiteraard een behoorlijke afstand om helemaal naar het land toe te rijden en je zit uiteraard heel wat uurtjes in de auto. Je kan natuurlijk in meerdere dagen naar Bulgarije toe rijden met kinderen.

Een andere optie is om naar Sofia te vliegen en dan vanuit daar een auto te huren. Dat scheelt natuurlijk heel wat kilometers rijden met kinderen. Je kan op het vliegveld van Sofia een auto huren via Sunny Cars. Wij huren eigenlijk altijd een auto via Sunny Cars, omdat de meeste verzekeringen en ook het eigen risico in de prijs zijn inbegrepen.

Zo gaan wij in het buitenland met onze huurauto altijd met een gerust hart op pad. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto via Sunny Cars even hier.

Kinderactiviteiten Bulgarije

#1 Sofia

De meeste gezinnen die een mooie rondreis door Bulgarije gaan maken komen ook in de hoofdstad Sofia en het is zeker leuk om een bezoekje te brengen aan de hoofdstad van Bulgarije met kinderen. Het mooie oude centrum is leuk om een rondje te lopen. Je kan het naar de bezienswaardigheden in het centrum van Sofia prima wandelen met kinderen.

Daarnaast is het leuk om het South Park te bezoeken met kinderen in Sofia. Dit is een heel groot stadspark waar je een mooie wandeling kan maken met het gezin. In het park is een meer waar je met een bootje kan varen en door het park heen vind je verschillende kermisattracties voor kinderen. Een prima plek om even de drukte van de stad te ontvluchten.

Sofia met kinderen

Ook heb je vrij veel streetart in de straten van Sofia. Je kan hier een streetart boeken en die vonden wij zelf erg leuk! Je gaat met een gids door de stad lopen op zoek naar de verschillende kunstwerken en je krijgt veel informatie over de streetart van de stad. Wil je meer weten over wat je allemaal kan doen in Sofia, bekijk dan onze blog Sofia met kinderen.

Ben je op zoek naar een overnachtingsplek in Sofia, dan heb je een paar kindvriendelijke opties. We zetten hieronder wat opties op een rij. Druk op de blauwe link voor meer informatie!

Budget hotel: Gardenia Apartments

Middenklasse hotel: VIKO Boutique Apart Hotel

Luxe hotel: InterContinental Sofia, an IHG Hotel

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Sofia even hier. 

Sofia met kinderen

#2 Seven Rila Lakes

Een tweede bestemming die je in Bulgarije met kinderen zeker niet mag overslaan is het natuurgebied rond de 7 meren van Rila. Vanuit Sofia rijd je in ongeveer 1,5 uur naar dit merengebied toe en je kan hier prachtig wandelen. Wij vonden het echt een prachtig gebied en hadden het geluk dat het hier heerlijk weer was toen we het gebied in de zomer bezochten.

Je vindt de 7 meren van Rila in het nationale park van Rila. Als je bij de ingang van het park staat, dan kun je kaartjes kopen voor onder andere de stoeltjeslift en dan kun je naar boven. Wij hadden gelezen dat het hier druk kon zijn en dat de wachttijd kon oplopen bij de lift, dus hebben we het park gelijk bij opening bezocht.

Bulgarije met kinderen

Je kan bij de meren prachtige wandelingen maken en je hebt vanaf sommige stukken echt een prachtig overzicht over de meren. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe oud jullie kinderen zijn en wat ze allemaal aan kunnen qua wandelingen naar welke punten en meren je allemaal loopt. Toch is het een fantastisch gebied om te wandelen en dat is zeker fijn als je lekker zonnig weer hebt.

Heb je geen auto tot jouw beschikking, dan kun je ook vanuit de hoofdstad Sofia een georganiseerde tour naar deze meren boeken. Je bezoekt dan tevens het Rila Klooster. Kijk voor meer informatie over deze georganiseerde dagtour even hier.

Bulgarije met kinderen

#3 Buzludzha Monument

Buzludzha is een herdenkingshuis van de Bulgaarse Communistische Partij en hier werd de basis gelegd voor de Communistische Partij van Bulgarije. Het is een gigantisch karwei geweest om alle materialen en werklieden de hoge berg (1.441m) op te krijgen. Het huis werd gebouwd in 1981 (de bouw duurde 7 jaar) en verlaten in de jaren 90.

De plek werd later een museum vol pracht en praal met vooral veel informatie over het communisme. En omdat het door het volk was gebouwd, mocht iedereen gratis naar binnen. In de jaren dat het monument open was, bezochten meer dan 2 miljoen mensen de plek. Maar Buzludzha functioneerde niet alleen als openbaar museum. Het werd ook gebruikt als evenementlocatie door de Bulgaarse Communistische Partij. Vooral om flink te pronken en de regering goed op de kaart te zetten. Buitenlandse delegaties werden hier ontvangen en rondgeleid.

Tegenwoordig is het helaas niet meer toegankelijk vanwege instortingsgevaar. Het interieur, waaronder een vergaderzaal die is gedecoreerd met wandmozaïeken, is nu zó vervallen dat het niet meer veilig bezichtigd kan worden. Het bouwwerk wordt met bewegingssensoren in de gaten gehouden en is afgesloten om nieuwsgierigen te weren.

Er is een discussie gaande om het gebouw toch weer te gaan herstellen en een jonge Bulgaarse architecte heeft een plan voorgesteld om het bouwwerk te restaureren en het als historisch museum voor het publiek open te stellen, maar haar plan is nog niet officieel geaccepteerd. Dit kost uiteraard veel geld en door discussies over herinneringen aan een communistisch verleden wordt dit tot nu toe nog uitgesteld.

Bulgarije met kinderen

De naam Buzludzha komt van het Turkse woord ijzig. Dat is niet voor niets: de wind heeft op deze hoge kale top vrij spel en de temperatuur kan in de winter zakken tot min 25 graden. Buzludzha is ook een skigebied. Als wij er zijn is het erg zonnig. Je kunt op Buzludzha mooi wandelen.

Buzludzha is ook een geliefde en veel gebruikte achtergrond voor videoclips. De band Kensington maakte bijvoorbeeld gebruik van deze fantastische plek voor hun clip van het lied Riddles, dit geeft een mooi inkijkje in het gebouw. Wij hadden dit gebouw in een tv programma voorbij zien komen en vonden het samen met de kinderen ontzettend indrukwekkend er naar toe te rijden en er rondom heen te lopen.

De weg naar het minument toe is schitterend. Het wegdek is wel verouderd en uitdagend soms maar prima te doen. Het monument bevindt zich bij de Shipka-pas, een belangrijke hoofdweg en waarschijnlijk één van de eersten die wordt vrijgemaakt in de winter. De pas wordt echter ook af en toe gesloten. Buzludzha wordt in de winter niet veel bezocht, dus het hangt van je geluk met het weer af of het bereikbaar is.

Het is fantastisch om met je kinderen met de auto hier naar toe te gaan. Onderweg geniet je van haarspeldbochtwegen door de prachtige bossen. Je hebt tijdens deze route fantastische uitzichten. Je ziet dan in de verte regelmatig het monument liggen. Als je er dan uiteindelijk echt bij bent zul je je verbazen over de grootsheid! Magnifiek. Onze kinderen vonden het wel wat spookachtigs hebben, zo’n reuze vliegende schotel bovenop een berg.

Er zijn geen speelactiviteiten voor kinderen bij dit monument. Wel is het gewoon ontzettend indrukwekkend om hier te wandelen en je te verbazen over de bouwkundigheid van ruim 30 jaar geleden op zo’n afgelegen plek. Met name als je kinderen wat ouder zijn en zich ook wat meer verdiepen in geschiedenis is het erg leerzaam en mooi dit te bezoeken.

Je kunt in de directe omgeving van Buzludza monument niet echt uit eten met je kinderen. Een picknick bij dit grote gebouw kan in de zomer wel erg leuk zijn. Voor restaurantjes moet je iets door rijden op de weg nr. 5005. Het monument ligt namelijk aan een doorgaande verlate weg, maar op ongeveer 30 minuten rijden heb je diverse restaurants. De meeste van deze restaurants hebben een ‘niet uit te spreken’ naam ;).

Bulgarije met kinderen

#4 Zwarte Zee

Het is uiteraard in de zomermaanden ook fijn om tijdens een rondreis door Bulgarije met kinderen een paar dagen naar het strand te gaan. De zwarte zee is een fijn gebied om de stranden van Bulgarije te bezoeken en de prijzen liggen hier nog een stuk lager dan bij de kustplaatsen rondom de Middelandse Zee.

Je kunt verschillende stranden bezoeken en het bekendste strand in Bulgarije is toch wel Sunny Beach. Dit is ook gelijk de bekendste badplaats van Bulgarije. Ondanks dat hier veel discotheken en kroegen zijn en het niet op het eerste gezicht gelijk een aanrader voor gezinnen met kinderen is, is er toch ook voor kinderen genoeg te doen hier.

Sunny Beach heeft namelijk een leuke boulevard waar ook verschillende kermisattracties voor kinderen te vinden zijn. Daarnaast is het strand wel heel geschikt voor kinderen. De zee loopt namelijk rustig af en daarom kunnen ze prima in de zee spelen. Je kunt naar de Zwarte Zee met een pakketreis gaan (vliegticket plus verblij) en daar kun je hier meer over vinden.

Maak je een rondreis door Bulgarije en ga je maar enkele dagen naar de Zwarte Zee toe, dan heb je hier een aantal kindvriendelijke accommodaties die je kan boeken. Druk op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel: Hotel BelleVille

Middenklasse hotel: Pollo Resort

Luxe hotel: Best Western PLUS Premium Inn

Kijk voor een volledig overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties bij Sunny Beach even hier.

Bulgarije met kinderen

#5 Plovdiv

Een andere leuke stad om te bezoeken tijdens een rondreis met het gezin door Bulgarije is Plovdiv. Het is de tweede grootste stad van Bulgarije na Sofia en er is hier genoeg te doen met kinderen. Zo heb je hier verschillende oude nederzettingen en gebouwen die je kan bezoeken. Zo heb je een Romeins amfitheater en een Romeins stadion dat je kan bezoeken in de stad Plovdiv met kinderen.

Daarnaast heb je in het centrum veel oude gebouwen liggen waaronder verschillende kerken die je kan bekijken. Ook is er een stadspark in Plovdiv (Tsar Simeon Garden), waar een leuke speeltuin ligt voor kinderen. Toch zijn het niet alleen maar oude gebouwen die je in deze stad kan bekijken met kinderen. Je hebt in de stad ook een heel tof waterpark liggen (Aqualand), waar je zeker in de warme zomermaanden verkoeling kan zoeken met de kinderen.

Je kan dan ook prima een paar dagen doorbrengen in deze stad, aangezien er ook voldoende kindvriendelijke restaurants in Plovdiv zijn. Als je wil overnachten zijn er verschillende kindvriendelijke accommodaties die je kan boeken. We hebben hieronder een selectie gemaakt van een aantal van deze accommodaties. Klik op de blauwe link voor meer informatie!

Budget hotel: HOTEL THE WHITE HOUSE Plovdiv

Middenklasse hotel: Hotel Ego

Luxe hotel: Doubletree By Hilton Plovdiv Center

Kijk voor de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties in Plovdiv even hier.

Scroll naar boven