Buchara met kinderen

Buchara met kinderen: 6 activiteiten op een rij!

Buchara met kinderen is prima te doen! Uiteraard is het niet een stad waar enorm veel kinderactiviteiten zijn, maar zijn jouw kinderen avontuurlijk ingesteld, dan vermaken jullie je als gezin zeer zeker een paar dagen in de stad. De stad is namelijk prachtig en heeft prachtige gebouwen. We zetten de leukste bezienswaardigheden die wij in de stad hebben bezocht met onze dochter van acht jaar op een rij. 

Buchara met kinderen
Buchara met kinderen

Buchara Algemeen

Buchara is in vergelijking met Tashkent net een dorp. Er wonen dan ook “maar” zo’n 200.000 mensen in vergelijking tot een paar miljoen in Tashkent. Het verkeer is hier dan ook een stuk minder druk. In Buchara is de oude stad autovrij wat het super rustig maakt om de oude stad te bezoeken. Alle highlights van Buchara liggen op loopafstand van elkaar in het oude centrum.

Er zijn veel mooie moskeeën met veel mozaïek in blauwe en groene kleuren. Echt prachtig om te zien en doorheen te lopen. Voor sommige moskeeën moet je een kleine entree betalen, meestal nog geen halve euro per persoon. Wij waren er in het laagseizoen (juli) en het was helemaal niet druk. Er liepen hooguit een paar andere toeristen rond. 

In plaats van auto’s zijn er in de oude stad wel tuktuks die je als vervoersmiddel kunt gebruiken. Wij vonden het erg prettig om je voor een paar euro op deze manier te laten vervoeren en de wind door je haren te voelen. Dit was geen overbodige luxe want de temperatuur was hier meer dan 40 graden.

Er zijn genoeg restaurants in de oude stad. Wij aten onder andere bij Old Buchara en Minzifa omdat ze daar ook een aantal vegetarische gerechten op de kaart hadden staan. Het is leuk zitten aan het water in de oude binnenstad bij restaurant Lyabi Hauz.

#1 Po-i Kalyan complex en Kalyan moskee

Dit complex is misschien wel het mooiste en grootste complex van Buchara. Het ligt middenin het centrum van Buchara in het autovrije gedeelte. Het is een prachtig complex met een grote binnenplaats. Het is fijn om hier rond te lopen en ook even de schaduw op te kunnen zoeken. 

Tegen een kleine betaling kun je dit complex in. Vrouwen moeten kleding tot de enkels dragen en hun schouders bedekken. Als je dat niet hebt kun je bij de ingang een rok en/of sjaal lenen. Ook mannen moeten kleding tot de enkels dragen. Heb je dit niet, dan kun je bij de ingang een broek lenen.

Buchara met kinderen
Nadir Divonbegi Madrasah

#2 Nadir Divonbegi Madrasah

Dit is een mooie moskee aan de rand van een parkje met een mooie vijver. Ook deze moskee is prachtig versierd met mooie mozaïek in blauwe en groene kleuren. Je kunt een bezoek aan dit complex goed combineren met een verkoelend drankje aan de vijver bij Lyabi Hauz.

#3 Kalyan minaret

Deze minaret hoort ook bij het Po-i Kalyan complex. Het is een prachtige, bakstenen toren. Anders dan de andere minaretten is deze niet kleurrijk versierd, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Detail: vroeger werd deze toren gebruikt om criminelen te executeren door ze van de toren of te gooien.

#4 Abdullaziz Khan

Ook een prachtig versierd complex en zeker het bezoeken waard! Tegenover dit complex ligt een moslimschool die nog operationeel is. Hier kun je dus ook niet in, maar je kunt wel even een rondje lopen en de verschillende, kleine souvenirwinkeltjes bewonderen.

Buchara met kinderen
Buchara met kinderen

#5 Ark van Buchara

Dit is de oude stadsmuur van Buchara. Als je door de ingang naar binnenloopt kom je bij een museum over de stad uit. De ingang ligt aan een groot plein waar ook allerlei tuktuks staan om je door de binnenstad te vervoeren. De ark is, anders dan de andere complexen in de stad, niet versierd met blauw/groene mozaïek, maar heeft een bakstenen uiterlijk met witte details.

#6 Chor Minor moskee

Dit vonden wij het schattigste bouwwerk van Buchara. Het is een kleine moskee met vier minaretten. Je kunt hier naar binnen en vindt er dan een klein souvenirwinkeltje. Als je een kleine vergoeding betaalt kun je ook naar het dak klimmen om de minaretten van nog dichterbij te zien.

Buchara met kinderen
Buchara met kinderen

Waar overnachten in Buchara met kinderen?

Wij sliepen in het Sahid Zarafshon hotel. Dit hotel ligt ruim een kilometer buiten het oude centrum en dus ook vanaf de meeste bezienswaardigheden. Je kunt deze afstand natuurlijk gemakkelijk lopen, maar omdat het zo warm was hebben wij ervoor gekozen om een Uber te nemen naar het centrum. Dit kost ongeveer een halve euro enkele reis. 

Het hotel is mooi groots opgezet en heeft een ruime binnen- en buitenzwembad met voldoende ligbedjes. Daarnaast heeft het een spa met onder andere een sauna en een stoombad. Wij boekten een Deluxe kamer maar kregen bij het inchecken een upgrade naar een suite. We hadden daardoor een erg ruime kamer met een bad. Het ontbijt is ook erg uitgebreid.

Wij hadden wel een nare ervaring met het hotel bij het uitchecken. Ineens bleek dat er in onze kamer schade was aan een boek (er zat een scheur in een blad in een soort van Gouden Gids van Oezbekistan, die we niet in onze handen hadden gehad) en daar wilden ze een bedrag voor hebben. We hadden hier vooraf over gelezen in reviews over het hotel en uiteraard hebben we dit niet betaald. Kijk voor meer informatie over het hotel even hier

Voor een compleet overzicht van alle kindvriendelijke hotels in Buchara, kijk even hier

Buchara met kinderen
Buchara met kinderen

Scroll naar boven