Bremerhaven met kinderen

Wat is er te doen in Bremerhaven met kinderen? Havenstad Bremerhaven in Duitsland is misschien niet de meest bekende toeristische bestemming in Duitsland maar het is een ideale bestemming om in een weekend te bezoeken met het gezin. Het heeft genoeg leuke activiteiten om je minimaal 2 dagen goed te kunnen vermaken met je kinderen. Je rijdt in iets meer dan drieënhalf uur vanuit Utrecht naar deze stad toe. Het ligt er dus een beetje aan vanuit welke stad je in Nederland naar Bremerhaven rijdt of het in een weekend goed mogelijk is. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Bremerhaven met kinderen voor jullie op een rij. 

Bremerhaven met kinderen #1: Klimahaus Bremerhaven 8 graden Ost

Dit is wel een heel bijzonder belevingsmuseum dat we nog niet vaak ergens anders hebben gezien. Het museum staat in het teken van het klimaat en je wandelt door het museum door verschillende klimaatzones heen. Je komt op deze manier in aanraking met verschillende landen met allemaal een eigen klimaat. 

Je begint in het museum uiteraard in Bremerhaven dat op 8 graden oosterlengte ligt. Je loopt van Bremerhaven, naar de Zwitserse Alpen en vanuit de Alpen naar Sardinië in Italië. Onderweg loop je over de rails, kun je koeien melken en loop je door een gletsjer tunnel. Uiteraard veranderen steeds de temperaturen in de ruimtes waar je bent. 

Vanuit Europa loop je door naar het werelddeel Afrika en daar begin je de warmte wel te voelen. In het land Niger voelt het of je echt in de warme dorre woestijn loopt. Iedere ruimte ademt de sfeer uit van het landschap waar je je in begeeft. Voor kinderen ook steeds spannend, aangezien je niet ziet wat het volgende land/ ruimte is op je reis door de wereld. Na Niger volgt het tropische regenwoud van Kameroen, waar kinderen ook kunnen klimmen en klauteren.

Daarna volgt een groot contrast, omdat de volgende ruimte in het teken staat van Antartica en de temperatuur hier natuurlijk juist erg laag is. Uiteindelijk kom je via het tropische eiland Samoa in Alaska, waar het milieu centraal staat. Na deze wereld gezien te hebben kom je dan weer in Duitsland aan. 

Naast dit rondje om de wereld zijn er nog andere delen in het museum, waar kinderen ook op een interactieve manier met het klimaat bezig kunnen zijn. Het is echt een museum dat al je zintuigen aanspreekt en ook nog eens erg leerzaam is. Wat ons betreft een niet te missen bezienswaardigheid als je Bremerhaven met kinderen bezoekt.

Bremerhaven met kinderen
Bremerhaven met kinderen

Bremerhaven met kinderen #2: Zoo am Meer

Deze dierentuin, die zoals de naam al doet vermoeden aan zee ligt, is niet al te groot, maar zorgt zeker voor een paar uurtjes vermaak. De ligging van de dierentuin maakt het wel heel tof en het is eigenlijk een soort mix tussen een dierentuin en een aquarium. De meeste dieren die je in deze dierentuin kunt bewonderen leven in of rondom het water of leven in een zeer koud klimaat. Verwacht hier dus niet de standaard Afrikaanse dieren als je deze dierentuin bezoekt. 

De dierentuin is heel erg rotsachtig en kinderen kunnen hier behoorlijk wat klimmen en klauteren. Qua dieren is de ijsbeer wel het absolute hoogtepunt van de dierentuin. Je kunt deze dieren boven en onder water bekijken wat erg indrukwekkend is. Kijk op de website voor de voedertijden van bepaalde dieren. De dierentuin heeft ook nog verschillende aquaria. 

De speeltuin in de dierentuin is ook in de stijl van de dierentuin en is een houten schip. Die past prima bij deze dierentuin aan de zee. Bij de dierentuin zit ook een restaurant met een dakterras, waar je een mooi uitzicht hebt over de zee en de dierentuin. De dierentuin is 365 dagen per jaar open en de entreeprijs is wat aan de hoge kant in vergelijking met de grootte van de dierentuin. Kijk even op de Duitstalige website van de dierentuin voor meer informatie. 

Tip: tegenover deze dierentuin ligt ook een leuke speeltuin voor kinderen met een hoge toren en glijbaan. Wat dat betreft zit je in Bremerhaven met kinderen wel goed, aangezien er redelijk wat speeltuinen in het centrum te vinden zijn.  

Bremerhaven met kinderen
Bremerhaven met kinderen

Bremerhaven met kinderen #3:Deutsches Auswandererhaus

Doordat Bremerhaven een belangrijke havenplaats is, vertrokken vanuit deze haven veel mensen uit Duitsland om verschillende redenen. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die vluchten in de Tweede Wereldoorlog, maar ook mensen die hun geluk gingen zoeken in New York en om die reden per boot het land verlieten. Naar aanleiding van deze verschillende volksverhuizingen is het museum van emigratie ontstaan. 

Bij binnenkomst van het museum krijg je een boarding pass en ieder gezinslid krijgt een ander personage. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die moet vluchten vanwege de oorlog of iemand die juist zijn geluk ging zoeken in het buitenland. Zo maak je van deze personen de reis mee in dit belevingsmuseum. Je loopt ook echt een schip binnen en ziet ook hoe het er aan de binnenkant van het schip uitzag. Ook als je in het bestemmingsland aankomt, dan krijg je een indruk hoe dit er aan toe ging. Het mooie van het museum is dat het natuurlijk gebaseerd is op echte personages en echte verhalen van emigranten.

Het tweede deel van het museum legt de focus op immigranten die naar Duitsland zijn gekomen. De verhalen staan wel allemaal in de Engelse en Duitse taal, dus je moet bij jonge kinderen wel alles vertalen uiteraard. Dit zorgt er wel voor dat het museum voor oudere kinderen meer geschikt is dan voor jongere kinderen. Die zullen vaak niet het geduld hebben om alle verhalen van de verschillende personages te volgen. Reken er op dat je een uurtje of twee in het museum zult zijn. 

Het museum ligt op in het centrum in de buurt van de dierentuin en het Klimahaus, waardoor alles goed te belopen is.

Bremerhaven met kinderen
Bremerhaven met kinderen

Bremerhaven met kinderen #4: Sciencemuseum Phänomenta

Dit museum ligt in tegenstelling tot de eerder genoemde drie wel een stukje buiten het centrum. Je kunt er in iets meer dan een half uur te voet of met het openbaar vervoer komen of in een minuut of zeven met de auto vanuit het centrum van Bremerhaven. Het museum zit in een oude loods en het museum ziet er niet zo gelikt uit als andere sciencemusea zoals Nemo in Amsterdam en Universum in Bremen. Het museum is wat kleinschaliger en kinderen kunnen hier met de verschillende proefjes zelf aan de gang.

Ook worden er in kleine groepjes workshops en demonstraties gegeven. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld douchegel, handcrème en slijm maken bij de verschillende workshops en worden er demonstraties gegeven met betrekking tot energie.  Reken er op dat je een uurtje of twee in dit museum kunt vermaken met je kinderen. Ook kunnen kinderen naar het centrum van de aarde en liggen er in deze ruimte allerlei gekleurde kristallen. Dit ziet er heel tof uit. Het personeel in het museum is erg vriendelijk en ze proberen echt rekening te houden met kinderen die de Duitse taal niet spreken. Hierdoor is het dus ook voor die kinderen een leuke activiteit. 

De prijs voor het museum is zeer schappelijk en voor een gering bedrag kun je een familiekaart aanschaffen van het museum voor het hele gezin.

Bremerhaven met kinderen
Bremerhaven met kinderen

Bremerhaven met kinderen: overige activiteiten

Met de eerder genoemde vier activiteiten kun je al een prima weekendje in Bremerhaven met kinderen vullen. Hieronder beschrijven we nog wat andere activiteiten in Bremerhaven met kinderen voor wanneer je wat langer de tijd hebt in deze havenstad. 

#5 Rondvaart door de haven: je kunt vanuit de nieuwe haven een rondvaart van een uur maken door de haven. Het vertrekpunt van de rondvaartboot is bij de dierentuin van de stad, waarna je langs de verschillende havens van de stad vaart. Onderweg kom je uiteraard verschillende megaschepen tegen en krijg je een goede indruk van hoe het er in een haven aan toe gaat. Doordat de vaartijd maar een uur is, is ook voor kleine kinderen goed vol te houden. 

#6 Maritiem museum: dit museum staat in het teken van de scheepvaart. Je vindt hier binnen in het museum veel scheepsmodellen en buiten liggen ook drie schepen die je kunt bekijken. Er zijn redelijk wat interactieve displays en kinderen kunnen in sommige boten klimmen. Als je kinderen gek zijn van schepen dan kan het een optie zijn om dit uitgebreide museum te bezoeken. 

#7 Kleine strandjes: bezoek je de stad Bremerhaven met kinderen in de zomer dan kan het fijn zijn om verkoeling te vinden aan het water. Het Weser-Strandbad is dan een ideaal strandje midden in het centrum aan het water. In de buurt heb je ook nog een speeltuin op het strand en op twee minuten lopen van het strand ligt ook nog een speeltuin. Bij het strand zelf zit ook een klein restaurant met terras. Een ideale manier om bij warm weer even lekker af te koelen bij het water en te relaxen. 

#8 Radartoren: wil je een mooi uitzicht over de stad Bremerhaven met kinderen, dan is deze 107 meter hoge radartoren zeker een leuke optie. Op 59 meter hoogte heb je een uitkijkplatform waar je een 360 graden uitzicht over de stad hebt. De entree voor het gehele gezin is in totaal maar een paar euro. 

Bremerhaven met kinderen: kerstmarkt

Net zoals in bijna iedere stad heeft ook de stad Bremerhaven een kerstmarkt. De kerstmarkt houdt ook zeker rekening met de kinderen. Zo worden er elke dag sprookjes uitgebeeld in het centrum, kom je op de markt engelen en kerstmannen op skates tegen en kunnen kinderen curling spelen op de ijsbaan. Ook is er in deze periode een echte rodelbaan op het Theodor-Heuss-Platz, waar je een ritje naar beneden kan maken. En met kerst staat er een hoog reuzenrad bij de Grote Kerk en heb je vanuit dit reuzenrad een geweldig uitzicht over de kerstmarkt van Bremerhaven met kinderen!

Bremerhaven met kinderen
Bremerhaven met kinderen

Waar slapen in Bremerhaven met kinderen

Budget hotel: B&B hotel Bremerhaven

Middenklasse hotel: Amaris Hotel

Luxe hotel: Best Western Plus hotel Bremerhaven

Voor het zoeken naar andere hotels in Bremerhaven met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Scroll naar boven