Bremen met kinderen

Je kunt in Bremen met kinderen prima een weekendje je vermaken met het gezin. De stad die op 3,5 uur rijden met de auto van Utrecht ligt, heeft een gezellig compact centrum met leuke straatjes en het heeft een aantal leuke kindvriendelijke musea. Deze stad in het noordwesten van Duitsland is ook bekend vanwege een sprookje waar wij nog nooit van hadden gehoord: de Bremer stadsmuzikanten. We zetten voor jullie de leukste 9 activiteiten en bezienswaardigheden in Bremen met kinderen op een rij voor jullie. 

Bremen met kinderen #1: Universum

Het meest kindvriendelijke museum in de stad Bremen met kinderen is het Universum museum. Het museum ligt in het noorden van de stad en met de tram ben je in ongeveer 15 minuten vanuit het centrum van Bremen bij het museum. Het is een museum waar je je makkelijk een halve tot hele dag kunt vermaken met je kinderen. In dit wetenschapsmuseum hebben ze verschillende verdiepingen en iedere verdieping heeft een thema. Deze thema’s zijn technologie, de mens en de natuur. Er zijn in totaal meer dan 300 opstellingen in het museum. 

Er is dus op alle drie de verdiepingen genoeg te doen voor kinderen bij de verschillende thema’s. Een aantal van de opstellingen zijn hetzelfde als bij bijvoorbeeld het Nemo in Amsterdam zoals dat kinderen met allerlei vormen met zeep figuren kunnen maken, maar er zijn ook hele andere opstellingen bij zoals het maken van een wervelwind en het ervaren in een ruimte van een aardbeving. Ook de opstelling waar kinderen kunnen roeien en dan zien hoe een skelet dezelfde beweging nadoet ziet er heel tof uit. Voor de jongste kinderen is er ook nog een speelgedeelte in het museum.

Het museum heeft daarnaast een buitengedeelte wat erg leuk voor kinderen is. Hier vindt je een uitkijktoren, glijbanen, een waterspeeltuin, een grappige schommel die in verbinding staat met een andere schommel en nog veel meer toestellen. Uiteraard legt het museum hier ook weer de link met de thema’s techniek en natuur, ondanks de meeste kinderen het hier vooral leuk vinden om te spelen. 

Er is in het museum een mogelijkheid om wat te eten in het Kubus restaurant van het museum. Je hebt hier genoeg tafels met uitzicht op het buitengedeelte, waardoor je als ouders op het gemak kunt eten en drinken, terwijl de kinderen buiten aan het spelen zijn. Ben je maar een korte tijd in Bremen met kinderen dan mag je dit museum niet overslaan. Overigens ziet het museum er zelf aan de buiten- en binnenkant ook behoorlijk futuristisch uit.

Bremen met kinderen
Bremen met kinderen

Bremen met kinderen #2: Botanika

Botanika ligt in het Rhododendronpark in het noordoosten van de stad en je moet hier met de auto (iets meer dan een kwartier rijden) of het openbaar vervoer (klein half uur met de tram) naar toe. In principe is het park waarin het ligt al een prima plek voor kinderen om te spelen. Zo heb je in het park prima speeltuinen met toffe speeltoestellen zoals een kabelbaan, bruggetjes tussen verschillende huisjes en glijbanen. 

Het park is ook een aanrader om te bezoeken vanwege de botanische tuin met mooie bloemen. Zeker in de zomer is dit een hele fijne plek om te vertoeven met het gezin. Er zijn verschillende meertjes in het park en er stromen kleine beekjes. In de zomer wordt er in deze beekjes ook druk gespeeld door kinderen. Je kunt hier dus ook prima wandelen door dit park.

In het park is ook nog een klein museum dat in het teken staat van de natuur. Kinderen krijgen een paspoort en kunnen door het gehele museum stempels verzamelen. Ook zijn er verschillende interactieve elementen met betrekking tot alles wat met de natuur te maken heeft. Het museum ziet er modern uit en is prima om je een uurtje te vermaken met je kinderen. 

Bremen met kinderen
Bremen met kinderen

Bremen met kinderen #3: centrum verkennen

De binnenstad van Bremen is leuk om te bezoeken en staat mede in het teken van een sprookje: de Bremer stadsmuzikanten. Wij kenden het sprookje niet, maar het gaat over een hongerige ezel, hond, kat en haan die door hun baasjes op straat gezet worden, vanwege ouderdom en die dan als straatmuzikanten in Bremen willen gaan optreden. Ze komen langs een huis met rovers, waar enorm veel eten aanwezig is en ze jagen de rovers het huis uit en leven nog lang en gelukkig. Niemand weet precies of de vier dieren nog in Bremen zijn aangekomen.

In de binnenstad van Bremen wordt er op meerdere plekken in de stad aan het sprookje gerefereerd. Je ziet de vier dieren dan ook op verschillende plekken in de stad opduiken. Het bekendste beeld in de stad is een bronzen beeld van de vier dieren die op elkaars rug staan en dat inmiddels een ware toeristenattractie van de stad geworden is. Het is bij dit beeld dan ook vaak druk met toeristen die met het beeld op de foto willen. Met kinderen is het natuurlijk wel leuk om tijdens een wandeling door de stad op zoek te gaan naar de vier dieren. Onze dochter vindt dat soort spelletjes altijd heel leuk (zeker als we er een wedstrijdje van maken). 

Een leuke wandeling door de binnenstad kun je hier vinden. Deze route is 3,5 kilometer lang en brengt je langs alle interessante delen van de binnenstad. Voor ouders met kleine kinderen is deze route ook goed te lopen. Je komt hier langs het bekende bronzen beeld van de straatmuzikanten, je komt een groot standbeeld van ridder Roland tegen en loopt door de leuke straat de Böttcherstraße. In dit straatje hebben de gebouwen een bijzondere architectuur met allerlei uitstekende stenen en hier vindt je leuke winkeltjes en ook een aquarium.

Daarnaast loop je tijdens deze route door de leuke wijk Schnoor, met het smalste straatje van Bremen waar ook veel souvenirwinkeltjes zitten, waar ze uiteraard veel spulletjes verkopen met de vier dieren van het sprookje er op. 

Bremen met kinderen
Bremen met kinderen

Bremen met kinderen #4: beklimmen dom van bremen

De dom van Bremen ligt in het centrum van de stad en de dom van binnen is niet super spectaculair (wel mooie glas en lood ramen), maar het is hier mogelijk om de toren van de dom te beklimmen. Uiteraard heb je hier een mooi uitzicht over de stad Bremen. Houdt er wel rekening mee dat foto’s maken wel lastig is doordat er een soort van gaas voor het raam zit, waardoor je dit ook op de foto’s terugziet. 

Dit kost voor het hele gezin, maar een paar euro en wij vinden iets beklimmen in een stad altijd een leuke activiteit met ons gezin. Overigens zit er ook nog een klein museum in de dom zelf, maar dat is niet heel erg interessant voor kleine kinderen. 

Bremen met kinderen
Bremen met kinderen

Bremen met kinderen: overige activiteiten

#5 Pannenkoekenboot: een leuke activiteit in Bremen met kinderen kan het piratenschip Admiral Nelson zijn waar een restaurant in gevestigd is die pannenkoeken serveert. Je kunt op de boot aan picknicktafels op het dek zitten en je kijkt hier uit over de rivier. De recensies online zijn wel wisselend over de smaak van de pannenkoeken, die wel wat anders is dan in Nederland. 

#6 Dagtrip Bremerhaven: vanuit Bremen met kinderen kun je een dagtrip maken naar de plaats Bremerhaven aan het water. Met de auto en trein ben je hier binnen drie kwartier vanuit Bremen. Hier heb je verschillende kindvriendelijke musea en is er een mogelijkheid om naar verschillende strandjes te gaan. Dit kan zeker wanneer het uitstekend weer is een leuke uitstap zijn van een dag, waarbij je het bezoek van een museum combineert met een middagje strand. 

#7 Uberseemuseum: dit museum ligt redelijk in het centrum van de stad bij het centraal station in de buurt. Dit moderne museum staat in het teken van verschillende culturen. Jij en je kinderen moeten wel echt een liefhebber zijn van dit soort musea om dit museum te bezoeken. Het museum is niet super interactief voor kinderen (kinderen kunnen wel wat opdrachten maken op een aantal plekken, maar niet heel veel) en je moet hier ongeveer een uur tot twee uur voor uittrekken om het museum te bezoeken.  

#8 Boottocht: vanuit het centrum loop je in een paar minuten naar de opstapplaats van deze rondvaartboot. In een tocht van 75 minuten kun je de stad Bremen met kinderen vanaf het water zien. 

#9 Burgerpark: dit is een enorm stadspark dat in het noorden van de stad ligt en vanuit het centrum met de tram in 10 minuten is te bereiken. Het enorme park heeft verschillende speeltuinen en verschillende meertjes. Je kunt in dit park ook roeibootjes huren. Daarnaast is het een prima plek om te picknicken met het gezin op één van de vele grasvelden. Je ziet in de zomer hier veel mensen in het gras liggen zonnen. 

Bremen met kinderen
Bremen met kinderen

Waar slapen in Bremen met kinderen

Budget hotel: Ibis Styles Bremen Altstadt

Middenklasse hotel: Arthotel Bremen

Luxe hotel: Atlantic Grand Hotel Bremen

Voor het zoeken naar andere hotels in Bremen met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Bremen met kinderen

Bremen kaart: net zoals iedere grote stad heeft ook Bremen een kaart, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen en je veel korting krijgt op veel bezienswaardigheden in Bremen. Kijk even wat je wil bezoeken in Bremen met kinderen en bereken dan even of de kaart voordelig voor jullie gezin is. 

Scroll naar boven