Boedapest met kinderen: 11x doen met het gezin

Een stedentrip naar Boedapest met kinderen is leuk! De stad lijkt op het eerste oog een beetje saai en niet gelijk super interessant voor kinderen, maar er zijn toch genoeg leuke kindvriendelijke activiteiten die je in de stad kunt ondernemen. Deze Hongaarse stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Boeda en Pest. Wij bezochten Boedapest al heel wat jaar geleden in de winter en zetten de leukste activiteiten in Boedapest met kinderen op een rij. 

Boedapest met kinderen
Boedapest met kinderen

Boedapest met kinderen #1: Stad ontdekken

Zoals we al in de intro aangaven bestaat Boedapest eigenlijk uit twee delen. Je hebt Boeda en je hebt Pest. Beide delen zijn een bezoek waard als je een stedentrip naar Boedapest met kinderen maakt. Daarbij is het al leuk om een rondje te wandelen door de stad. Het stadsgedeelte Boeda ligt op een heuvel en het stadsgedeelte Pest is vrij vlak. 

Het oude stadsgedeelte van Boedha is leuk om te bezoeken en op verschillende plekken heb je hier een mooi uitzicht over de rest van de stad. Je kunt hier een rondje lopen en het Burchtpaleis bekijken. Je kunt vanuit het Burchtpaleis ook de 50 meter naar beneden afdalen (met een trammetje) en een kijkje nemen bij de oudste brug van de stad: de kettingbrug. 

Vanuit deze brug loop je in iets meer dan een kwartier naar de grootste Synagoge van Europa. Onderweg kom je ook nog de Sint-Stefanuskerk tegen, waarbij je de toren kunt beklimmen en een mooi uitzicht hebt over de stad. In principe heb je uiteraard al genoeg uitzicht over de stad vanuit stadsgedeelte Boedha.

Ook staat hier in de buurt het grote reuzenrad van de stad, waar het leuk is om een rondje in te maken. In het stadsgedeelte Pest ligt verder nog het grote Heldenplein, met prachtige beelden en standbeelden midden op het plein. Leuk om hier even te gaan kijken en een fotootje te maken met het gezin.

Boedapest met kinderen
Boedapest met kinderen

Zijn jullie met kleine kinderen of houden jullie niet zo van wandelen, dan zijn er nog twee andere manieren om een eerste indruk van de stad te krijgen. Zo kun je Boedapest met kinderen ontdekken met de hop on hop off bus. Deze bus rijdt een vaste route door de stad en stopt bij de verschillende bezienswaardigheden in de stad.

Er zijn verschillende routes die de bussen door de stad rijden en deze worden met kleuren aangegeven. Je kunt kaarten kopen voor 24, 48 of 72 uur, waarbij je in deze tijdsperiode onbeperkt gebruik kunt maken van de bussen. Tijdens de route kun je via audio luisteren naar informatie die gegeven wordt over de verschillende bezienswaardigheden. 

Een andere manier om een snelle indruk van de stad te krijgen is een fietstocht bij de Nederlandse maatschappij BajaBikes. Ze bieden fietstochten van 2,5 uur aan onder leiding van een Nederlandse gids. De maatschappij heeft kinderfietsen en fietsstoeltjes, waardoor ook kinderen makkelijk kunnen deelnemen aan deze fietstocht. 

Boedapest met kinderen
Boedapest met kinderen

Boedapest met kinderen #2: Dierentuin Boedapest

Je kunt in Boedapest met kinderen ook naar de dierentuin toe. Midden in het centrum van de stad ligt deze stadsdierentuin. Het is niet een supergrote dierentuin, maar toch heeft de dierentuin verschillende van de grote bekende Afrikaanse dieren zoals de olifant, de leeuw, de neushoorn, het nijlpaard, de zebra, de giraf en verschillende soorten apen.

Naast het bekijken van de vele verschillende dieren, kun je ook kijken naar verschillende shows (bijvoorbeeld met zeehonden) en zijn er momenten op de dag dat je bij het voeren van de dieren kunt zijn. Ook is er een kinderboerderij en heeft de dierentuin een aquarium met zeedieren. Daarnaast zijn er door de hele dierentuin verschillende speeltuintjes voor de kinderen te vinden. 

In de dierentuin heb je genoeg horecatentjes om wat te eten en te drinken. Je kunt je hier prima een halve dag vermaken met je kinderen in de dierentuin. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin van Boedapest

Boedapest met kinderen: kindvriendelijke musea

Je hebt in Boedapest een aantal leuke kindvriendelijke musea. We zetten de musea die het meest geschikt zijn voor kinderen hieronder op een rij. 

#3 Wetenschapsmuseum: dit museum ligt iets buiten het centrum van de stad en met het openbaar vervoer ben je er in een half uurtje. Reken er op dat je hier ongeveer een uurtje of twee vermaak hebt. Kinderen kunnen hier allerlei proefjes doen (die ook in het Engels uitgelegd worden). Het museum heeft tevens een 5d en 9d bioscoop. Ook zijn er meer speelse elementen in het museum zoals een tafelvoetbaltafel en een escaperoom. 

#4 Museum of Sweets and Selfies: ze worden onder jongeren steeds populairder: de Instagrammusea. In Nederland hebben we de meeste musea op dit gebied bezocht en eigenlijk is het altijd een leuke activiteit om met je kinderen te ondernemen. Ook in Boedapest kun je met het gezin naar een dergelijk museum gaan. Ze hebben in stadsgedeelte Pest twee van deze musea liggen: No1 Origin en No2 Bubbles. Bij beide musea heb je verschillende ruimtes, waar je leuke foto’s kunt maken met kinderen. Dit soort musea zijn zowel leuk voor jonge kinderen als voor pubers. 

#5 3D Gallery: ook dit museum ligt op een paar minuten lopen van de andere twee Instagrammusea af en ook hier staat het maken van gekke foto’s centraal. Door de achtergrond die ze bij dit museum gebruiken lijkt het net of je in een bepaalde situatie beland bent.

#6 House of terror: bezoek je Boedapest met kinderen die al in de puberleeftijd zijn, dan kan een bezoek aan dit museum een optie zijn. Het museum vertelt het verhaal over de tijd van het communisme en het was het hoofdkwartier van de nazi’s. Het gebouw werd als gevangenis gebruikt en hier stierven vele mensen aan martelingen. Bij deze gruwelheden wordt er in dit museum stilgestaan.

Overigens heb je bij rivier de Donau ook een indrukwekkend monument van de schoenen op de Donaukade. Er staan zestig paar schoenen ter nagedachtenis aan de joden die op deze plek massaal vermoord zijn. 

Boedapest met kinderen
Boedapest met kinderen

Boedapest met kinderen #7: Warme baden

Je kunt in Boedapest met kinderen ook naar verschillende warmwaterbaden. De stad staat hierom bekend en ook wij hebben tijdens ons bezoek één van de badhuizen bezocht. Wij hebben het bekendste badhuis bezocht van Boedapest: Széchenyi. Dit badhuis is ook geschikt voor kinderen, aangezien het hier er losjes aan toegaat.

Uiteraard moet je bij deze warmwaterbaden niet jezelf voorstellen dat je naar een zwembad gaat, maar dat het echt om te relaxen is. Daarom is een uurtje of twee in deze warmwaterbaden ook al helemaal prima. Deze badhuizen kun je zowel in de zomer als in de winter bezoeken, aangezien de baden lekker warm zijn. Wij waren er in de winter en vonden het toen ook heerlijk in de baden buiten. 

Een ander badhuis dat je in Boedapest met kinderen kunt bezoeken is het Gellert Badhuis. Dit is één van de mooiste badhuizen van Boedapest en heeft zelfs een golfslagbad. Badhuis Gellert ligt overigens op een heuvel en op die heuvel heb je een mooi uitzicht over de stad (waar niet zou je bijna zeggen) en heeft in de buurt van het badhuis ook een hele toffe speeltuin met vele verschillende glijbanen en andere speeltoestellen. 

Boedapest met kinderen
Boedapest met kinderen

Boedapest met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven genoemde activiteiten, heb je nog meer activiteiten die je in Boedapest met kinderen kunt ondernemen. We zetten de leukste activiteiten hieronder kort op een rij. 

#8 Margaret eiland: dit is een leuk eiland (midden in de rivier de Donau) om te bezoeken. Het eiland is eigenlijk gewoon een groot park waar je kunt wandelen en waar her en der verschillende speeltuintjes zijn. Ook is er op het eiland een watertoren die je kunt bezoeken en die je kunt beklimmen.

Daarnaast heb je op dit eiland ook een kinderboerderij die je kunt bezoeken en een zwembad (Palatinus Strand Bath) met verschillende glijbanen. Zeker in de zomermaanden kun je je hier prima een halve tot hele dag vermaken in Boedapest. Ook heeft het eiland muziekfonteinen die ieder uur op muziek van de Rolling Stones een show weggeven. 

#9 Orczy Adventure Park: je hebt net iets buiten het centrum van Boedapest een leuk klimpark liggen. Met een half uur ben je bij dit klimpark met het openbaar vervoer. Het klimpark is niet supergroot en kinderen kunnen al op een meter hoogte klimmen hier. In het park ligt tevens een speeltuin voor kinderen. 

#10 Tropicarium: dit dierenpark ligt iets buiten het centrum van de stad Boedapest, maar met het openbaar vervoer ben je er in ongeveer twintig minuten. Het heeft wel iets weg van de bekende vestigingen van SeaLife met verschillende aquaria met allerlei vissen waaronder haaien. Ook hebben ze hier een onderwatertunnel, waar je de onderwaterwereld boven je hoofd ziet. Tropicarium ligt in een winkelcentrum en naast alle zeedieren vind je er ook slangen, krokodillen en aapjes. 

#11 Budapest Childrens Railway: op een half uur afstand van het centrum van Boedapest kun je een treinrit maken die door kinderen wordt bestuurd. Net als elke andere spoorweg zijn hier loketten, diesellocomotieven, seinen, wissels en een dienstregeling. Alleen wordt het hier gerund door kinderen. Uiteraard zijn er wel volwassenen in de buurt om te kijken of alles goed verloopt. Je hebt in het bos ook een speeltuin en een uitkijktoren staan. 

Boedapest met kinderen

Pakketreis Boedapest

Je kan uiteraard een reis naar Boedapest met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Boedapest even hier.

Boedapest met kinderen

Boedapest met kinderen: Boedapest kaart

Net als in veel andere grote steden heb je in Boedapest een kaart, waarbij je voor een bepaalde tijdsperiode gratis met het openbaar vervoer mag en je toegang hebt tot verschillende bezienswaardigheden in de stad. Je kunt de kaart aanschaffen voor 24, 48 of 72 uur en op die manier kan je geld besparen. 

Ons advies is altijd dat je vooraf een beetje een planning maakt wat je allemaal in Boedapest met kinderen wil zien en dat je dan kijkt wat de entreekosten zijn voor al deze activiteiten. Kijk dan bij welke activiteiten de kaart voordeel biedt en of het dus de moeite is om zo’n kaart aan te schaffen. Kijk voor meer informatie even op de officiële website van de Boedapest kaart

Boedapest met kinderen
Boedapest met kinderen

Waar overnachten in Boedapest met kinderen?

Je kunt in Boedapest met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Wij hebben de best beoordeelde opties in iedere prijsklassen hieronder op een rij gezet.

Budget hotel: Corvin Center Suites

Middenklasse hotel: Anna Hotel

Luxe hotel: D8 Hotel

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Boedapest even hier

Boedapest met kinderen
Boedapest met kinderen
Scroll naar boven