Bodensee met kinderen

Wat te doen bij de Bodensee met kinderen? Het Bodenmeer, of zoals de Duitsers het noemen, de Bodensee is een enorm groot meer in het zuiden van Duitsland. Dit enorme meer grenst aan Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland en is zelfs één van de grootste meren van Europa. De Bodensee is ook een ideale tussenstop op een reis naar Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Rondom de Bodensee is van alles te doen voor kinderen. Daarnaast liggen er tal van leuke stadjes rondom het meer waar van alles te ontdekken is. Wij besloten er eens iets langer te verblijven tijdens onze reis naar Oostenrijk. En zo kwamen wij tot de ontdekking dat hier ook voor kinderen genoeg te doen is. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten rondom de Bodensee op een rij!

Beste reistijd Bodensee met kinderen

De beste reistijd om de Bodensee met kinderen te ontdekken is van mei tot en met september. Dit zijn de fijnste maanden voor een verblijf rondom de Bodensee, vanwege de temperaturen die dan erg aangenaam zijn. Je gaat namelijk onder andere naar Bodensee voor de wateractiviteiten en de leuke stadjes met gezellige terrassen. Deze activiteiten zijn toch het meest leuk in de warmere maanden.

Wil je echt flink actief zijn dan is het wel belangrijk om te kijken naar de invloed die neerslag en temperatuur kunnen hebben. In de zomermaanden juli en augustus kan de gevoelstemperatuur behoorlijk oplopen. Door de ligging van het meer, ten noorden van de Alpen kan dit verder zorgen voor föhnwinden en flinke onweersbuien. Wel iets om rekening mee te houden bij bepaalde activiteiten zoals wandelen en klimmen.

Daarnaast is het uiteraard hoogseizoen in de maanden juli en augustus en kan het een stuk drukker in het gebied zijn dan in de andere maanden. De prijzen van accommodaties stijgen in deze periode ook.

Bodensee met kinderen

Vervoer naar en in Bodensee

Vanuit Utrecht is het 780 kilometer rijden naar de Bodensee in Duitsland. Wij overnachtten bij Thermal hotel Aulendorf in het dorpje Aulendorf. Het hotel heeft een binnenzwembad met een apart kindergedeelte. Hier vind je een grote en snelle glijbaan en een gedeelte voor kleinere kinderen. Daarnaast is er ook nog een heel groot overdekt zwembad. Hier vind je bubbelbaden, een apart saunagedeelte, een zoutwatergrot en je kunt via een stroming ook naar het buitenbad.

Kindvriendelijk hotel Bodensee

Het buitenbad heeft een cocktailbar en er ligt een grote ligweide omheen. Dit heerlijke hotel bezit ook nog een spa die zeker de moeite waard is. Het ontbijt wat je bij kunt boeken is echt enorm de moeite waard en wat ook erg prettig is dat de ruime hotelkamers een extra slaapkamer hebben. Wel zo fijn met kinderen. Kijk voor meer informatie over het Thermal-Hotel Aulendorf even hier.

Kindvriendelijk hotel Bodensee

De omgeving van Aulendorf is prachtig en het is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Bodensee. De auto is hier ook ideaal om deze regio met kinderen te verkennen. Je kan uiteraard de regio ook verkennen met het openbaar vervoer, maar je bent dan veel langer onderweg en je hebt dan een stuk minder vrijheid. Met kinderen is daarom de auto ideaal. Je kan stoppen waar je wil en je rijdt overal zo naar toe.

Bodensee met kinderen

Kinderactiviteiten Bodensee

#1 Lindau

Lindau is de meest zuidwestelijke stad van Beieren. Als je op de kaart kijkt zie je dat Lindau best groot is, maar het oude centrum van deze stad bevindt zich op een eiland wat verbonden is door middel van een brug. Je bezoekt dus eigenlijk een stadje in de Bodensee! In het oude centrum vind je prachtig mooie gekleurde en vooral historische huizen en smalle straatjes met leuke winkels.

Lindau met kinderen

Het meest opvallende gebouw is het Stadsmuseum van Lindau. De gevels zijn namelijk voorzien van prachtige muurschilderingen! In het museum zelf kun je verschillende kunstwerken bewonderen. Daarnaast staat Lindau bekend om zijn Marionettenoper. Als enige theater in Duitsland speelt dit poppentheater shows met alleen maar muziek.

In de haven van Lindau is het heerlijk bootjes kijken en kun je ook prima een ijsje eten met kinderen. In de haven vind je ook een heel bijzondere vuurtoren die je kunt beklimmen met kinderen.

Bodensee met het gezin

#2 Friedrichshafen

Friedrichshafen wordt ook wel de Zeppelinstad van Duitsland genoemd. Hier vind je namelijk het Zeppelin Museum. Je leert in dit museum van alles over de geschiedenis van de luchtvaart. Het museum vind je in Friedrichshafen, omdat hier in de stad in het verleden luchtschepen ontwikkeld werden.

Wil je zelf beleven hoe het is om in een Zeppelin rondgevlogen te worden, dan kun je met kinderen opstijgen in een heuse Zeppelin NT. Je kan dan vanuit deze Zeppelin vanaf boven de indrukwekkende bergen en de Bodensee bewonderen. Houd je liever beide voeten aan de grond, dan kun je hier ook een rondleiding krijgen. Voor meer informatie bekijk dan de website.

In de zomermaanden heb je in Friedrichshaven een kermis die je met kinderen kan bezoeken. Dit plaatsje is ook een leuk stadje om op het terras te zitten en je kan vanuit hier ook een rondvaart over het water doen.

Wat te doen bij Bodensee met kinderen

#3 Wateractiviteiten

Overal rondom de Bodensee vind je gemeentezwembaden (Strandbaden). Al deze strandbaden liggen direct aan de Bodensee. De zwembaden in Duitsland zijn heel schoon, ruim, zeer compleet en niet duur. Wij bezochten Strandbad Eriskirch, met een 50 meter bad, glijbaan, springtoren, speeltuin en restaurant. Meer informatie over dit leuke zwembad vind je hier. Voor een familiekaart betaal je slechts 7,50 euro.

Maar natuurlijk zijn er meer plekken waar je bij de Bodensee met kinderen kunt zwemmen. Zo heb je strandbad Mettnau, Friedrichshafen en Bodman waar je met kinderen kan zwemmen. En een plons in de Bodensee is natuurlijk ook een leuke ervaring. Op verschillende plekken kun je overigens ook bootjes, kano’s en een SUP board huren om het grote meer op te gaan.

Wat te doen bij Bodensee met het gezin

#4 Watervallen van Schaffhausen

Vanuit Aulendorf is het anderhalf uur rijden naar de watervallen van Schaffhausen. Dit is een Zwitserse stadje met verschillende watervallen en de grootste waterval van Europa ligt hier ook: de Rheinfall. Hier stort de Rijn zich namelijk zo’n 23 meter naar beneden, over een breedte van 150 meter. Dat zorgt voor heel wat watergeweld en het is dan ook zeker leuk om Rheinfall Schaffhausen met kinderen te bezoeken.

Als je genoeg tijd hebt tijdens je bezoek is het heel tof om een boottocht te boeken naar de waterval. Houd er wel rekening mee dat je flink nat kan worden. Kijk voor meer informatie en tickets voor deze boottocht even hier.

Je kunt in Schaffhausen ook een klimpark met kinderen bezoeken. Je hebt bij dit klimpark twee parcours voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Je hebt bij dit klimpark in totaal 16 verschillende klimparcours. Het ligt aan de leeftijd van de kinderen hoeveel parcours ze mogen doen bij dit klimpark. Ook heb je hier verschillende ziplines waar je kunt ziplinen.

Wat te doen bij Bodensee met kinderen

#5 Rodelen

Je kan in de omgeving van Bodensee met kinderen ook gaan rodelen. Bij Alpsee Bergwelt heb je een rodelbaan die ongeveer 3 kilometer lang is, waar de kinderen vanaf kunnen gaan. Deze rodelbaan is het gehele jaar open. De rodelbaan duurt tussen de 5 en 10 minuten naar gelang hoe hard je van de berg af gaat. Kinderen vanaf 3 jaar mogen met de ouders van de berg af en kinderen vanaf 8 jaar mogen ook alleen de berg af rodelen.

In de buurt van deze rodelbaan zit ook een hele toffe speeltuin voor de kinderen. Bij dit avonturenbos zit ook een terras waar je als ouders prima een drankje kan doen, terwijl je de kinderen ziet spelen in de speeltuin.

Een andere rodelbaan in de regio die je kan bezoeken met kinderen is de rodelbaan van Hündlebahn. Je kan hier de berg op met de kabelbaan en daar kun je mooie wandelroutes lopen. Je kan hier de berg naar beneden lopen en dan bij het dalstation met de rodelbaan gaan. Ook bij deze rodelbaan moeten jonge kinderen met de ouders van de rodelbaan en mogen kinderen vanaf 8 jaar zelf naar beneden.

Overige kinderactiviteiten Bodensee

Er zijn naast de hierboven genoemde kinderactiviteiten nog meer dingen die je in deze regio met het gezin kunt doen. We zetten de leukste overige kinderactiviteiten hieronder kort op een rij.

#6 Klimparken: je hebt naast het klimpark in Schaffhausen nog meer klimparken die je kan bezoeken in Bodensee. Bij Avonturenpark Immenstadt en Avonturenpark Kressbronn kunnen kinderen (en uiteraard ouders) klimmen op de verschillende klimparcours. Wil je dus een actieve vakantie aan de Bodensee met kinderen, dan is dat zeker mogelijk.

Het principe bij deze klimparken is een beetje hetzelfde als bij het klimpark dat we hierboven hebben beschreven. Hoe ouder en langer de kinderen zijn, hoe meer parcours ze mogen beklimmen. Deze kinderactiviteit in Bodensee duurt ongeveer een halve dag!

Kinderactiviteiten Bodensee

#7 Ravensburger Spieleland: je kan bij de Bodensee met kinderen ook naar een pretpark toe. Ravensburger Spieleland ligt in de buurt van Ravensburg en is een pretpark voor jongere kinderen (tot en met 12 jaar). Het is eigenlijk een grote speeltuin met een aantal attracties. Zo heb je bijvoorbeeld een wildwaterbaan die voor verkoeling kan zorgen op warme dagen.

#8 Mainau Island: dit is ook een leuk eiland om bij Bodensee met kinderen naar toe te gaan. Op dit eiland ligt een botanische tuin en de tuin is het gehele jaar open. Kinderen kunnen hier schat zoeken en er is een speeltuin op het eiland. De entreeprijs van het eiland voor volwassen is wel vrij pittig. Kinderen tot en met 12 jaar zijn hier gratis.

#9 Konstanz: dit is de grootste stad aan de Bodensee en je kan deze stad bezoeken vanwege het Sea Life Centre. Je kunt hier veel tropische vissen, roggen en haaien bekijken. Ook hebben ze hier pinguïns die je kan bekijken. De entreetickets zijn wel altijd behoorlijk prijzig, maar dit kan wel een leuke kinderactiviteit zijn als het minder weer is bij de Bodensee.

#10 Meersburg: dit is een andere leuke plaats in Bodensee die je kan bezoeken met het gezin. Je kan hier door de oude stad omhoog lopen de berg op naar het kasteel toe. Je kan dit kasteel bezoeken met kinderen.

Bodensee met kinderen

#11 Pfahlbau museum: je kunt bij de Bodensee ook nog naar een ander museum toe dan het Zeppelins museum. Het Pfahlbau museum staat in het teken van hoe het vroegere leven in Bodensee was. Mensen leefden hier aan het water in huizen op palen en deze historische huizen kun je hier bekijken.

#12 Pfänderberg: wil je een mooi uitzicht over de Bodensee, dan is het uitstapje naar de Pfänderberg leuk om te doen met kinderen. Je kunt hier namelijk met de kabelbaan de berg op en op de berg zelf heb je naast een mooi uitzicht ook wat dieren in een wildpark die je kan bekijken. Ook is er een restaurant en een speeltuin, waardoor het een leuk uitje kan zijn in de regio met het gezin.

#13 Skywalk Allgäu: dit is een ander mooi uitzichtpunt dat je bij de Bodensee met kinderen kan bezoeken. Bij dit boomkroonpad heb je een mooi uitzicht over het meer en de berg. Ook is hier een speeltuin en een natuurpad te vinden voor kinderen.

#14 Affenberg-Salem: dit dierenpark staat bekend vanwege de apen die hier rondlopen. Je kan de apen ook voeren met popcorn dat je bij het dierenpark kunt kopen. Naast de Berberapen die je hier hebt, heb je ook nog een aantal andere kleinere boerderijdieren die je hier kan bekijken.

#15 Scheidegg: in deze plaats is het mogelijk om watervallen te bekijken. Je betaalt hier maar een paar euro entree en je kan dan via een route langs de watervallen lopen. Deze wandelroute naar de watervallen kan voor jonge kinderen vermoeiend zijn.

Bodensee met het gezin

Kindvriendelijke restaurants Bodensee

Je kunt bij de Bodensee met kinderen heerlijk eten en drinken. Je hebt hier genoeg kindvriendelijke restaurants waar je naar toe kan gaan met het gezin. We zetten een aantal van deze restaurants op een rij.

Ritterkeller in Aulendorf: bij dit kindvriendelijke restaurants ga je even terug in de tijd. Het restaurant is erg sfeervol en het lijkt wel of je in een kasteel aan het eten bent. Je voel je hier bij dit restaurant een ridder of prinses en ze hebben er ook nog eens heerlijk eten! Voor kinderen is dit restaurant natuurlijk ook een leuke ervaring.

Langs de Uferpromenade in Friedrichshaven kun je heerlijk zitten. Onze kinderen vermaakten zich prima met stenen in het water gooien en wij genoten van een hapje en drankje. Je vindt er veel gezellige restaurantjes en cafeetjes.

Bodensee Card Plus

Bezoek je voor een langere periode de regio Bodensee met kinderen, dan kan het aantrekkelijk zijn om een Bodensee Card Plus aan te schaffen met het gezin. Met de kaart heb je bij 160 attracties in de regio gratis toegang. Ook kun je met verschillende vervoersmiddelen gratis reizen.

Wanneer je weet dat je de regio voor een paar dagen bezoekt en ongeveer weet wat je wil gaan doen, dan kun je natuurlijk uitrekenen of de kaart voor jullie voordeel oplevert. Kijk voor meer informatie over deze kaart even op de website van Bodensee Card Plus.

Bodensee met kinderen

Kindvriendelijk hotel Bodensee

Je kan uiteraard in de regio van Bodensee met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg kindvriendelijke accommodaties die je kan boeken met het gezin. Zo kan je bijvoorbeeld in Konstanz overnachten met kinderen en hier hebben ze verschillende leuke accommodaties waar je kan overnachten. We zetten er een aantal op een rij.

Konstanz:

Budget accommodatie: Apartment Hotel Konstanz

Middenklasse accommodatie: Hotel Graf Zeppelin

Luxe accommodatie: Hotel Constantia

Kijk voor alle kindvriendelijke accommodaties in Konstanz even hier.

In de plaats Lindau heb je ook wat goedkopere opties om te overnachten. We zetten in Lindau ook wat opties op een rij.

Lindau:

Budget accommodatie: Hostel Westküste

Middenklasse accommodatie: Hotel Gasthof Inselgraben garni

Luxe accommodatie: Inselhostel

Kijk voor alle kindvriendelijke accommodaties in Lindau even hier.

Over de auteur: ons gezin bestaat uit twee jongens van 10 jaar en 13 jaar (net geworden) en we zijn dol op reizen. Niet echt de standaard reizen. Veel zelf uitzoeken, niet te druk, altijd in het hoogseizoen aangezien ik leerkracht ben. Betaalbaar is belangrijk en toch ook wel een beetje luxe. En het liefst zo vaak mogelijk 

Scroll naar boven