Bochum met kinderen

Wat te doen in Bochum met kinderen? En zijn er genoeg bezienswaardigheden in Bochum met kinderen om er een weekendje heen te gaan? Jazeker kun je een weekendje naar Bochum met het gezin gaan! De stad ligt op nog geen twee uur rijden van Utrecht en heeft genoeg in petto voor gezinnen met kinderen om je minimaal twee dagen te vermaken. Een bezoek aan deze stad in het Rurhgebied is ook goed te combineren met steden die rondom deze stad liggen. We zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Bochum met kinderen op een rij voor jullie!

Bochum met kinderen #1: dierentuin Bochum

Deze kleine dierentuin ligt net iets buiten het centrum van de stad op 18 minuten lopen (met de tram 9 minuten). Deze dierentuin heeft niet de grote Afrikaanse dieren, maar voornamelijk kleine dieren zoals de schildpad, de flamingo, de leguaan, de kaaiman en nog meer van dit soort kleine dieren. 

Ook zit er bij deze dierentuin een aquarium en terrarium wat uiteraard binnen is, waardoor je bij minder weer toch de helft van de dierentuin goed kunt bezoeken. Voor ouders en kinderen is het leuk dat er een hele grote speeltuin in de buurt van het restaurant van de dierentuin zit, waardoor je makkelijk een hapje kunt eten tussen de middag, terwijl je kinderen zich uitleven in de speeltuin. 

De entreeprijs van de dierentuin is schappelijk en minder dan de helft van de entreeprijs van een gemiddelde Nederlandse dierentuin en je kunt je hier prima een paar uurtjes vermaken met de dieren en de speeltuin. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de dieren van de dierentuin op de Duitstalige website van de dierentuin

Bochum met kinderen
Bochum met kinderen

Bochum met kinderen #2: centrum + stadtpark bochum

Voor gezinnen die van shoppen houden is Bochum een ideale stad. Het centrum van de de stad heeft ongeveer 500 winkels en ook genoeg restaurants en cafeetjes met terrassen om in de zomer lekker te shoppen, een hapje te eten en een drankje te doen. 

Daarnaast heb je hier een groot stadspark (Stadtpark Bochum) liggen op een kwartier lopen van het centrum. In dit stadspark (waar ook de dierentuin van Bochum ligt) heb je de Bismarck toren liggen, waar je een mooi uitzicht hebt over het park en de stad. Daarnaast ligt in dit grote stadspark  ook een leuke speeltuin voor de kinderen om te klimmen en te klauteren. Bij deze speeltuin ligt ook nog eens een waterspeeltuin. 

De stad Bochum wordt daarnaast vaak bezocht vanwege het grootste overdekte winkelcentrum van Duitsland: het Ruhrpark. Dit grote winkelcentrum ligt iets buiten het centrum en met de tram doe je er iets minder dan een half uur over. Het overdekte winkelcentrum heeft meer dan 120 winkels en trekt jaarlijks meer dan 16 miljoen bezoekers. Bezoek je Bochum met de auto, dan kun je ook makkelijk met de auto naar het winkelcentrum rijden, aangezien parkeren hier gratis is. 

Bochum met kinderen #3: Botanische tuin + Kemnader see

In Bochum heb je genoeg mogelijkheden om lekker te gaan wandelen met je kinderen. Zo heeft de stad een Botanische tuin die gratis toegankelijk is en deze tuinen in het zuiden van de stad zijn bereikbaar in 25 minuten met de tram. Deze tuinen die bij de Universiteit van de stad liggen, hebben verschillende planten en bomen op verschillende plateaus en er is hier ook een Chinese tuin aanwezig die erg fotogeniek is. Midden in de tuin is ook nog een restaurant met terras aanwezig. 

Vanaf de Botanische tuin is het leuk om naar het meer (Kemnader See) van de stad te lopen. Dit is een wandeling van twintig minuten en een aanrader is om een drankje te doen bij beachclub StrandDeck. Deze beachclub ligt in de buurt van het meer en het strandgevoel is hier helemaal aanwezig met strandzand overal op het terras, strandstoelen, leuke muziek en cocktails. 

Bij het meer ligt ook een leuk buitenzwembad (Freizeitbad Heveney) dat leuk is om te bezoeken in de zomer. Je loopt hier vanaf de Beachclub in 8 minuten naar toe. Dit zwembad heeft zowel een binnen als buitenzwembad en meerdere glijbanen en is een prima optie om je een halve dag te vermaken bij slecht weer of als het juist heel warm weer is. 

Dit zwembad ligt aan het meer Kemnader See waar je met verschillende boten een tochtje over het meer kunt maken. Zo ligt er tegenover het zwembad een opstapplek van de bootmaatschappij MS Kemnade en MS Schwalbe, waar je een rondje kunt maken over het mooie meer van Bochum met kinderen. 

Bochum met kinderen
Bochum met kinderen

Bochum met kinderen #4: Kindvriendelijke musea

In Bochum heb je een aantal musea die redelijk kindvriendelijk zijn, maar je moet wel van het specifieke museum houden. Zijn jij en je kinderen geen liefhebbers van musea dan kun je de meeste van deze musea best overslaan tijdens je stedentrip naar Bochum met kinderen. 

Bergbaummuseum: dit museum staat in het teken van kolen, mijnbouw en mineralen. We zijn uiteraard in het Rurhgebied van Duitsland en in dit gebied heb je uiteraard veel zware industrie en ook verschillende mijnen. Je kunt hier een rondleiding krijgen van een uur door de mijnen en je krijgt hier de verschillende instrumenten en gereedschappen te zien. Je hebt vanaf het museum ook een mooi uitzicht over de stad. 

Eisenbahnmuseum: in Bochum hebben ze ook een spoorwegmuseum. Dit museum ligt wel iets buiten de stad en je bent er vanuit het centrum in iets meer dan 20 minuten met de auto. Verwacht hier niet een kindvriendelijk museum zoals het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar echt een museum waar je oude treinen kunt bekijken. Bezoek dit museum dus echt alleen als jij en je kinderen gek van treinen zijn. 

Zeiss Planetarium: zijn je kinderen heel erg geïnteresseerd in het heelal met zijn planeten, dan kan dit museum een goede optie zijn. Het museum ligt redelijk in het centrum en de show die je hier binnen te zien krijgt over het heelal duurt ongeveer een uur. 

Bochum met kinderen
Bochum met kinderen

Bochum met kinderen #5: dagtrip Dortmund + duisburg

De stad Bochum ligt in het Rurhgebied tussen allemaal andere leuke steden die het bezoeken waard zijn. Ben je wat langer in de stad Bochum met kinderen, dan kun je overwegen om een dagtrip naar een andere stad te maken. 

Zo bereik je de stad Dortmund vanuit Bochum in 10 minuten met de trein. Zo heeft Dortmund verschillende leuke parken, een prachtig voetbalstadion, een dierentuin en een tof industrieel museum met speeltuin. Je kunt je daarom makkelijk een dag vermaken in deze grote stad en wil je meer over deze stad weten, lees dan ook eens ons uitgebreide blog over deze stad: Dortmund met kinderen

Een andere leuke stad die in de buurt van Bochum ligt en in 26 minuten te bereiken is met de trein is Duisburg. Deze stad heeft een leuk kindermuseum, een enorm gaaf stadspark in een industriële omgeving, een dierentuin en een klimtoestel in de vorm van een achtbaan. Ook over deze stad hebben we het uitgebreide blog Duisburg met kinderen geschreven. 

Dortmund met kinderen
Duisburg met kinderen

Waar slapen in Bochum met kinderen

Budget hotel: Parkhotel Bochum by stays

Middenklasse hotel: Acora Hotel und Wohnen Bochum

Luxe hotel: Mintrops Land Hotel Burgaltendorf (Let op: dit hotel ligt 9 kilometer buiten de stad!)

Voor het zoeken naar andere hotels in Bochum met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Bochum met kinderen

Kortingskaarten: er zijn verschillende kortingskaarten die je voor Bochum en de regio kunt aanschaffen. De kaarten zijn niet goedkoop, maar ga je regelmatig de grens over naar steden in het Rurhgebied of plan je er een langere vakantie dan kan één van de kaarten voor jullie gezin voordelig zijn.

Je hebt voor het hele Rurhgebied een jaarkaart die van 1 januari tot en met 31 december geldig is en hierbij mag je bij 90 attracties gratis naar binnen en bij meer dan 50 attracties voor de helft van de prijs naar binnen. Ben je van plan om bijvoorbeeld een aantal attractieparken te bezoeken in Duitsland (maar ook bijvoorbeeld Slagharen in Nederland) dan kun je de prijs van de kaart er snel uit hebben. 

Bezoek je de stad Bochum met de auto dan heb je een milieusticker nodig. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Bochum kerstmarkt: de kerstmarkt in Bochum staat door het hele centrum en er zijn in de stad in de periode voor kerst ongeveer 200 kraampjes waar je kerstinkopen kunt doen of wat lekkers kunt eten of drinken. Ook is er iedere dag een show met een vliegende kerstman in het centrum van de stad. Hij vliegt dan in zijn slee over de kerstmarkt. Daarnaast is er ook een middeleeuwse markt in deze periode. 

Scroll naar boven