Birmingham met kinderen

Je kunt in Birmingham met kinderen genoeg doen om je een weekend goed te vermaken. Birmingham is na Londen, de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, maar toch wordt de stad een stuk minder bezocht dan andere steden als Newcastle, Manchester en Edinburgh door gezinnen met kinderen. Toch wordt er vanuit Amsterdam dagelijks rechtstreeks gevlogen op de stad! We zetten daarom de leukste activiteiten in Birmingham met kinderen op een rij. 

Birmingham met kinderen
Birmingham met kinderen

Birmingham met kinderen #1: Thinktank

Het bezoeken van een wetenschapsmuseum vinden de meeste kinderen altijd leuk en ook in Birmingham kun je zo’n museum bezoeken. Thinktank Birmingham Science Museum ligt in het centrum van de stad en ligt in de buurt van het stadspark Eastside City Park. Het museum is in het verleden al vaker in de prijzen gevallen op het gebied van leuke gezinsuitjes. 

In totaal heeft het museum vier verdiepingen en ook een tuin die in het teken staat van de wetenschap. Zo staat de begane grond in het teken van transport (Move It) en machines (Power Up). Op de eerste verdieping staan uitvindingen centraal (We Made It) en op de tweede verdieping gaat het over mens en dier. De bovenste verdieping staan de toekomstige uitvindingen centraal (Futures) en heb je ook een theater en een planetarium, waar je de sterrenhemel kunt bekijken.

Op de derde verdieping heb je ook een koffiecorner om wat te drinken. Daarnaast is hier ook nog een heel speelgedeelte voor kinderen tot acht jaar (Mini Brum). Hier is een hele stad nagebouwd en kunnen kinderen allerlei beroepen naspelen. Onze dochter vindt dit altijd fantastisch. 

Ook in de tuin kun je nog dertig verschillende proefjes doen in het teken van de wetenschap. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het museum. 

Birmingham met kinderen #2: Wildlife Conservation park

Je kunt in Birmingham met kinderen ook naar een soort van dierentuin. In het zuiden van de stad op een kleine tien minuten rijden met de auto (openbaar vervoer een half uur) ligt het Wildlife Conservation Park, waar je verschillende dieren kunt bewonderen. Het park is niet super groot, maar dat is de prijs gelukkig ook niet. Voor een paar pond kun je al naar binnen. 

Verwacht hier niet zoals in de meeste dierentuinen de grote Afrikaanse dieren, maar wel verschillende boerderijdieren, apen en bijvoorbeeld de rode panda. Ook is het Wildlife Centre de thuisbasis van een aantal ernstig bedreigde diersoorten zoals  de Colombiaanse zwarte slingerapen, de geelborstkapucijnaap, de Europese lynx en de noordelijke kale ibis. 

Dit dierenpark is vanwege zijn grote ideaal voor kleine kinderen en verwacht dat je hier ongeveer een uur tot anderhalf uur kwijt bent om de hele dierentuin te bekijken. Zoek je een safaripark, waar je wel alle grote Afrikaanse dieren kunt spotten, dan is het West Midland Safari Park een aanrader. Dit park ligt wel op iets meer dan een uur met het openbaar vervoer uit de stad, maar daar hebben ze wel de olifant, de giraf, de neushoorn en het nijlpaard. 

Birmingham met kinderen #3: Legoland Discovery centre

Zijn je kinderen gek van Lego, dan is het Legoland Discovery Centre een leuke activiteit in Birmingham met kinderen. Legoland Discovery Centre ligt midden in het centrum van de stad en voor de deur staat al een grote giraf gebouwd met Legosteentjes. Ook dit is een activiteit die het meest geschikt is voor kinderen tot een jaar of negen/ tien. 

De meeste vestigingen van Legoland lijken wel op elkaar en ook die in Birmingham lijkt wel qua activiteiten op de Nederlandse vestiging in Scheveningen. Ook hier kun je uiteraard met Lego spelen, maar is er ook een 4D bioscoop met verschillende korte films (duur van één film is ongeveer 20 minuten), twee indoorattracties, een stad die helemaal nagebouwd is van Lego en een indoorspeeltuin in het Lego thema. 

Je kinderen moeten wel echt iets met het Lego speelgoed hebben, anders kun je hier ook wel snel uitgekeken zijn. Reken er op dat je je hier zeker een halve dag kunt vermaken met het gezin. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende activiteiten even op de website van Legoland Birmingham.  

Scheveningen met kinderen
Scheveningen met kinderen

Birmingham met kinderen #4: Cannon Hill Park

Een leuk stadspark dat je in Birmingham met kinderen kunt bezoeken is Cannon Hill Park. Dit park ligt in het zuiden van de stad en je bent er in nog geen tien minuutjes met de auto (openbaar vervoer een half uur). Afgezien van dat het lekker is om de drukte van de stad te ontvluchten en even door een groene omgeving te wandelen is hier ook van alles te doen voor kinderen. 

Zo is er in het park een groot meer, waar je met waterfietsen in de vorm van een zwaan een rondje kunt maken op dit meer, maar is er ook in het park een midgetgolfbaan te vinden. Daarnaast ligt er het Wildlife Conservation Park, rijdt er een treintje rond en is er een fun park voor kinderen tot en met tien jaar. Kortom genoeg vermaak om je minimaal een halve dag te vermaken met kinderen. 

Bij dit funpark heb je een zevental attracties die geschikt zijn voor jonge kinderen. Zo heb je hier een reuzenrad, vliegtuigjes, bootjes en een elektrisch treintje waar kinderen in kunnen. Dit park is in de zomermaanden dagelijks open en in de andere maanden vooral in de weekenden. Je kunt voor het park een soort van kaart kopen met een tegoed en dan kun je verschillende ritjes in de verschillende attracties maken. 

Birmingham met kinderen: overige activiteiten

Naast de vier hierboven beschreven activiteiten, zijn er nog meer dingen die je in Birmingham met kinderen kunt doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#5 Sealife Birmingham: net zoals zoveel steden heeft ook Birmingham een vestiging, waar je verschillende dieren kunt bekijken die in de zee leven. Sealife ligt naast het Legoland Discovery Centre en je kunt deze twee activiteiten daarom makkelijk met elkaar combineren (ze verkopen ook combitickets). De voornaamste dieren die je hier kunt bekijken zijn pinguïns, haaien, schildpadden en verschillende gekleurde tropische vissen. Ze hebben verschillende aquaria en ook verschillende zones, waarbij de tunnel waardoor je kunt lopen en de hele oceaan boven je hoofd ziet, één van de hoogtepunten van Sea Life is. 

#6 Birmingham Museum and Art Gallery: dit is een museum dat je in bijna alle Britse steden ziet. Een groot museum dat gratis toegankelijk is en waar ze enorm veel collecties hebben die je kunt bekijken. Uiteraard zijn niet alle collecties even geschikt voor kinderen, maar aangezien het in het centrum ligt en het gebouw prachtig is en je ook nog verschillende dinosaurussen kunt bekijken is het leuk om even binnen te lopen in dit museum. 

#7 Cadbury World: dit is een soort van fabriek dat informatie geeft over de geschiedenis van chocolade en wat volledig in het teken staat van kinderen. Het is lastig te omschrijven wat het nu precies is. Is het een attractiepark, museum of gewoon winkel. Je kunt er niet goed een stempel op plakken. Zo heeft Cadbury een 4D bioscoop met uiteraard een film over chocolade, is er een binnen attractie met een autootje en is er buiten een grote speeltuin voor kinderen. Bij de tours door de fabriek krijg je ook behoorlijk wat chocolade mee. 

#8 Bear Grylls Adventure: naast het vliegveld van Birmingham ligt het Bear Grylls Adventure park, genoemd naar de bekende Britse avonturier. Dit is zowel een indoor als outdoor centrum, waar vooral het klimmen centraal staat. 

#9 Botanische tuinen: net zoals in de meeste steden ter wereld heeft Birmingham ook een botanische tuin die je kunt bezoeken. Deze botanische tuin ligt in het zuidwesten van de stad en met de auto ben je er binnen tien minuten vanaf het centrum. Naast de prachtige bomen en planten heb je ook een vlinderhuis met verschillende vlinders. Ook is er in de botanische tuin een speeltuin voor kinderen. 

Waar overnachten in Birmingham met kinderen?

Je kunt in de stad Birmingham met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. We zetten de beste opties in verschillende prijsklassen op een rij hieronder. 

Budget hotel: Innkeeper’s Lodge Birmingham – West , Quinton

Middenklasse hotel: Holiday Inn Express – Birmingham – City Centre, an IHG Hotel

Luxe hotel: Clayton Hotel Birmingham

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Birmingham even hier. 

Scroll naar boven