Bielefeld met kinderen

Is het de moeite om de stad Bielefeld met kinderen in een weekendje te bezoeken? In principe is er voldoende vertier om je twee dagen te vermaken, maar dan moet je wel in de zomer de stad bezoeken. Het ligt er ook maar net aan wat je kinderen leuk vinden om te bezoeken en te doen tijdens een stedentrip. 

De stad Bielefeld ligt op 2,5 uur rijden van de stad Utrecht, dus voor de meeste Nederlandse gezinnen is de stad in een weekend te bezoeken. De stad is bekend vanwege zijn kasteel, maar dat is zeker niet het enige wat je hier kunt doen met je gezin. We zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Bielefeld met kinderen op een rij voor jullie. 

Bielefeld met kinderen #1: Heimat-Tierpark Olderdissen

Het dierenpark van Bielefeld ligt in het zuidwesten van de stad en met de tram bereik je het dierenpark in iets meer dan 20 minuten vanuit het centrum (met de auto is het maar 7 minuten rijden en parkeren is maar een paar euro voor een hele dag). Het dierenpark is gratis toegankelijk en ligt in een groot bosgebied.

Verwacht hier niet de grote Afrikaanse dieren zoals je die in een dierentuin gewend ben, maar je kunt hier dieren bewonderen zoals de bekende kinderboerderij dieren, aangevuld met dieren als de bruine beer, de wolf, de otter en de bever. Voor kleine kinderen is er de mogelijkheid om de dieren te voeren door voedselpakketjes te kopen bij het dierenpark.

Je kunt hier lekker wandelen met je kinderen in het grote gebied en er is een restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Het dierenpark is tegen een heuvel aangebouwd, dus er zijn wel een aantal trappen en steile hellingen waar je rekening mee moet houden. Bij het restaurant zit ook een leuke grote speeltuin, waardoor dit ook een ideale plek is om te lunchen. Wat dat betreft is dit een hele leuke goedkope activiteit van een uurtje of drie met het gezin in Bielefeld. 

Bonn met kinderen
Bonn met kinderen

Bielefeld met kinderen #2: Kasteel Sparrenburg

De bekendste bezienswaardigheid van de stad Bielefeld is het kasteel Sparrenburg. Het kasteel zelf is niet super spectaculair van de buitenkant en ligt op een heuvel. Vanaf het centrum is het een stevige klim van een half uur naar het kasteel toe, maar met de auto of de tram kun je deze wandeling een stuk inkorten. Het uitzicht vanaf het kasteel is prachtig over de stad Bielefeld en is al een goede reden om het kasteel te bezoeken. 

De omgeving van het kasteel is gratis toegankelijk en alleen voor het beklimmen van de toren betaal je voor het gehele gezin een paar euro. Bij het kasteel zit ook een restaurant, waar je met een mooi uitzicht kunt lunchen. Ook is er een kiosk waar je wat kunt kopen en je kunt het eten opeten op de picknickbanken die rondom het kasteel staan. In het park op vier minuten lopen van het kasteel zit nog een prima speeltuin (Spielplatz Nahe Sparrenburg), met een aantal klimtoestellen, glijbanen en schommels voor de kinderen.

Vanaf het kasteel kun je in een half uur wandelen naar het dierenpark en op de helft van deze route kom je ook nog een Botanische tuin tegen. Zeker in de zomermaanden vindt je hier heel veel gekleurde bloemen en planten. Deze botanische tuin is dan echt een hele fotogenieke plek.  

Bielefeld met kinderen
Bielefeld met kinderen

Bielefeld met kinderen #3: Park rondom het obersee meer

Een andere leuke plek om in Bielefeld met kinderen te bezoeken is het park rondom het Obersee meer. Met de tram doe je er ongeveer 25 minuten over om vanuit het centrum dit park te bereiken. Rondom dit meer liggen verschillende leuke speeltuinen voor de kinderen en is er een mogelijkheid om te gaan midgetgolfen met het gezin. 

Bij het meer ligt ook een leuke Beachbar (Düne13), waar je een lekkere cocktail kunt drinken in de zomer in een relaxte strandstoel op het strand (er ligt over het hele terras fijn strandzand). Je kunt hier ook een potje beachvolleybal spelen met je kinderen. In de zomer kan het wel druk zijn in het park en rondom het meer. 

Bielefeld met kinderen #4: Kletterpark bielefeld

Zijn je kinderen dol op klimmen en klauteren, dan kan het Kletterpark in Bielefeld een leuke activiteit met het gezin zijn om je een paar uurtjes te vermaken in de stad. Het Kletterpark ligt redelijk centraal in de stad en met de tram ben je er in iets meer dan twintig minuten. Het klimpark heeft meer dan 90 klimstations op tien verschillende hoogtens en vier oefenparcours in de bossen. 

Als eerste ga je met je kinderen op 1 meter hoogte testen aan de hand van een gids en deze legt uit hoe alles werkt met het hele zekeringssysteem wat je om je heen draagt. Daarna kun je afhankelijk van de leeftijd van de kinderen verschillende kleuren parcours lopen, waarbij voor kinderen vanaf 12 jaar er het zwarte parcours is, waar je op een hoogte van 14 meter tussen de bomen aan het klimmen bent. 

Bij het klimpark zit een kleine kiosk waar je op picknickbanken wat kunt eten en drinken. Je kunt een kaart aanschaffen voor drie uurtjes of voor een hele dag. Ze verkopen ook entreekaarten voor het gehele gezin met korting. Kijk voor meer informatie over de prijzen, de openingstijden en de parcours van dit klimpark op de Duitstalige website van het park

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

Bielefeld met kinderen #5: activiteiten bij minder weer

De vier hierboven beschreven activiteiten zijn vooral leuk als het droog weer is, maar wat moet je gaan doen in Bielefeld met kinderen wanneer het minder weer is. Het is een beetje afhankelijk waar je kinderen precies van houden. We zetten hier drie opties op een rij voor je wanneer het minder weer is in de stad. 

Natuurhistorisch museum: in de buurt van kasteel Sparrenhof zit het natuurhistorisch museum. Houden jij en je kinderen van musea dan kan dit een optie zijn. Het museum is niet al te groot, maar de entree is maar een paar euro. Er zijn in dit museum een aantal interactieve exposities voor kinderen. Houdt er rekening mee dat het museum op maandag gesloten is.

Loom Bielefeld: voor kinderen die van shoppen houden, heb je in het centrum van Bielefeld een groot winkelcentrum zitten met vier verdiepingen, waar je prima kunt shoppen. Er zijn in dit winkelcentrum maar liefst 110 winkels en ook voldoende restaurants en cafés om iets te eten en te drinken. 

Funtasia: heb je jonge kinderen die van klimmen en klauteren houden, dan is dit indoor speelparadijs een goede optie als het minder weer is in Bielefeld. 

Een andere optie om naar toe te gaan als het minder weer is, is het Heinz Nixdorf Museumsforum dat op iets meer dan een half uur rijden ligt van Bielefeld in de buurt van de plaats Paderborn. Overigens is er in Paderborn ook van alles te zien, zoals je kunt lezen in deze blog over Paderborn

Waar slapen in Bielefeld met kinderen

Budget hotel: B&B Hotel Bielefeld City

Middenklasse hotel: Comfort Garni Stadtzentrum Hotel

Middenklasse hotel: Aappartel

Voor het zoeken naar andere hotels in Bielefeld met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Leipzig met kinderen
Dortmund met kinderen

Verdere informatie Bielefeld met kinderen

Bielefeld kaart: de stad Bielefeld heeft een kaart, waarmee je gratis toegang hebt tot verschillende musea in de stad, het openbaar vervoer, de toren van het kasteel en je een rondleiding door de stad kunt krijgen. Kijk vooraf even wat jullie allemaal in Bielefeld willen bezoeken met het gezin en kijk dan of de kaart voor jullie voordelig is om aan te schaffen. 

Kerstmarkt: de kerstmarkt van Bielefeld is niet de grootste, maar in het centrum van de stad staan in de weken voor kerst toch 100 verschillende kraampjes, waar je eten, drinken en kerstspullen kunt kopen.

Scroll naar boven