Bezienswaardigheden Venetië met kinderen

Is Venetië met kinderen de moeite waard? Wij vinden Venetië altijd de moeite waard! We zijn er nu een aantal keer geweest en de waterstad blijft betoverend om te bezoeken. En uiteraard ook met kinderen. Zeker voor kleine kinderen maakt het ook niet zoveel uit waar je met ze heen gaan, omdat ze vaak met weinig al tevreden zijn. Groot voordeel van deze mooie stad is dat het autovrij is en het centrum daarnaast vrij compact is. Wij bespreken hier de vijf leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Venetië met kinderen voor jullie. 

Venetië met kinderen
Venetië met kinderen

Venetië met kinderen #1: varen op het water

Venetië is een waterstad en de activiteit die de meeste toeristen hier ondernemen is varen op het water. Nu kan dit op vele manieren en hangen er aan de verschillende manieren ook een ander prijskaartje. We zetten de twee belangrijkste voor jullie op een rijtje:

 • Met een gondel: de bekendste vervoersmiddelen van de stad zijn de gondels die door de stad varen. Overal op het water zie je tientallen gondels, die door mannen met gestreepte shirt en kenmerkende hoeden worden voortgedreven. De prijzen voor een gondelritje liggen vast en die zijn erg hoog.

  Zo betaal je overdag al snel 80 euro voor een bootritje van ongeveer 40 minuten en in de avond wordt de prijs hoger en dan betaal je 100 euro. Je kunt met maximaal 6 personen in een gondel en er zijn mogelijkheden om de gondel bijvoorbeeld te delen met iemand anders, zodat je de kosten kunt delen.

  Vindt je dit te duur en wil je toch eens in Venetië met kinderen in een gondel zitten, dan kun je gebruik maken van de Traghetto’s. Dit zijn gondels die als een soort pondjes werken en mensen van de ene kant naar de andere kant van het water zetten. Hier zijn de kosten maar 2 euro per persoon van, maar het ritje is uiteraard van korte duur. Dus als je een leuke foto wil maken, dan moet je snel zijn ;).

 • Vaporetto boot: dit is de waterbus van Venetië en hier hebben wijzelf het meeste gebruik van gemaakt. Deze vaart over de Canal Grande en heeft veel stopplekken langs het water. De totale reisduur van een hele rit is 45 minuten. Je betaalt 7,50 euro voor een rit met de boot en dan mag je er 75 minuten lang gebruik van maken.

  Lijn 1 stopt bij alle haltes en lijn 2 alleen bij de belangrijkste. Een pas voor een gehele dag kost 20 euro. Dus als je drie maal gebruik van deze waterboot maakt, dan heb je het geld er uit. 

Venetië met kinderen
Venetië met kinderen

Venetië met kinderen #2: verschillende uitkijkpunten

In Venetië heb je verschillende uitkijkpunten, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Zeker wanneer we zelf naar boven kunnen klimmen vindt onze dochter van vijf jaar het al snel een uitdaging en is ze super trots als ze zelf bij bijvoorbeeld de Domtoren in Utrecht naar boven is gelopen. In Venetië heb je verschillende van deze uitkijkpunten en we zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Campanile di San Marco: dit is het bekendste uitkijkpunt op het San Marco plein en daarmee ook het drukst bezochte uitkijkpunt. Je hebt hier wel een heel mooi uitzicht over Venetië, maar je kunt wel lang in de rij moeten staan.
 • De San Giorgo toren op het eilandje Campanile: dit is het mooiste uitzichtpunt van de stad en het is er veel minder druk dan de bekendste uitkijktoren op het San Marco plein. Je hebt hier een prachtig zicht op de skyline van Venetië. Je hebt hier ook de mogelijkheid om de lift te nemen.
 • Basiliek van San Marco: wil je een mooi uitzicht hebben over het bekendste plein van Venetië: het San Marco plein dan kun je een kaartje kopen voor het museo di San Marco en dan heb je toegang tot het terras, waar je een mooi uitzicht hebt. Doordat de entreeprijs maar een paar euro is, kun je het museum met je kinderen links laten liggen en gelijk naar het terras lopen.
 • Fondaco Dei Tedeschi: ben je op zoek naar een gratis uitkijkpunt dan is dit wel een aanrader in Venetië met kinderen. Dit warenhuis ligt vlakbij de bekende Rialto brug en heeft op de bovenste verdieping een prachtig dakterras met een schitterend uitzicht over de stad. Je kunt het beste dit vooraf reserveren, omdat er iedere 15 minuten maar 40 mensen op het dakterras mogen. 
Venetië met kinderen
Venetië met kinderen

Venetië met kinderen #3: de verschillende eilanden

Veel toeristen die Venetië met kinderen bezoeken, komen alleen in de historische binnenstad en op het San Marcoplein, maar er zijn nog verschillende andere eilanden die het bezoeken waard zijn. Deze eilanden zijn met de Vaporette boot makkelijk te bereiken. We zullen de leukste hier voor jullie op een rij zetten:

 • Burano: dit is het meest kleurrijke eilandje van Venetië en je kinderen zullen ogen tekort komen om alles te zien. Alle huisjes op het eiland hebben een mooie felle kleur gekregen en dat ziet er heel tof uit. Het eilandje is niet groot en het is leuk om hier langs de kleurrijke huisjes te wandelen. In een uurtje heb je het fotogenieke eilandje wel gezien.
 • Murano: dit eiland staat bekend om zijn glasblazers. Je kunt hier in verschillende winkeltjes zien hoe ze het glas blazen. Een voordeel van dit eiland is dat het een stuk rustiger is dan Venetië zelf. Heb je niet zoveel tijd en moet je tussen eilanden kiezen ga dan voor het kleurrijke eiland Burano.
 • Torcello: dit is het meest groene eiland en ook het rustigste eiland. Als jullie de rust willen opzoeken en in een groene omgeving willen lopen, dan is een bezoek aan dit eiland zeker een aanrader. Op het eiland is ook een 55 meter hoge klokkentoren aanwezig en het uitzicht op deze toren is erg mooi. 
Venetië met kinderen
Venetië met kinderen

Venetië met kinderen #4: Kasteel van Venetië

Op het San Marco plein ligt ook het kasteel van Venetië: het Dogepaleis. Dit paleis heeft prachtige kamers met veel goud aan de muren en het plafond, veel schilderijen en een mooie binnenplaats. Het heeft een kamer met veel oude wapens en een heel gevangenisstelsel. Dit gevangenisstelsel ziet er een beetje als een doolhof uit en je kinderen zullen dit leuk vinden. Het Dogepaleis is het gehele jaar open, behalve op 25 december en 1 januari.

Tip: Wil je even de drukte in Venetië met kinderen ontvluchten op het San Marcoplein, dan ligt er op ongeveer een half uur lopen een leuk groen park (Parco delle Rimembranze)  met speeltuin. Dit park heeft ook genoeg grasveld, waardoor het ook een leuke plek is om te picknicken met het gezin langs het water, terwijl de kinderen lekker aan het spelen zijn in de speeltuin. We snappen dat een half uur wandelen lang is, daarom kun je ook de Vaporette nemen vanaf het San Marcoplein en stoppen bij halte Sant’Elena. Dan stop je echt precies voor het park. 

Venetië met kinderen
Venetië met kinderen

Venetië met kinderen #5: musea of strand?

Bij de laatste bezienswaardigheid laten we jou zelf op basis van je voorkeuren een keuze maken. Zijn je kinderen meer liefhebber van een museum of van het strand?

Wil je naar het strand dan kun je naar het Lidostrand gaan dat ongeveer met de Vaporette 15 minuten varen is vanaf het San Marco plein. Dit is een enorm groot langgerekt strand. Wel zijn hier veel stranden privé en zijn de prijzen erg hoog. In het noorden van het eiland heb je publieke stranden. Hier in de buurt heb je ook een waterpark voor de liefhebbers liggen. 

Wil je liever met je kinderen in Venetië naar een museum dan is het meest kindvriendelijke museum het Natuur Historische museum. Dit museum ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het San Marcoplein en ligt prachtig aan het water. Het museum heeft exposities van planten, dieren van vroeger en nu, opgezette dieren, huiden, slagtanden en skeletten. In het museum is ook een 5 meter lang aquarium met verschillende vissen er in. Houdt er wel rekening mee dat de meeste teksten bij de dieren niet in het Engels zijn. 

Venetië met kinderen
Venetië met kinderen

Waar slapen in Venetië met kinderen

Ondanks je in principe Venetië in een dag met je gezin kunt bekijken is het zeker geen slecht idee om te overnachten in deze stad. Overdag is het behoorlijk druk in de stad en toen we in de vroege ochtend een ontbijtje gingen halen in de stad was het echt een stuk rustiger. We moeten zeggen dat dat toch ook zeker wel iets heeft, want over het algemeen is de stad natuurlijk heel erg druk. 

Budget hotel: Hotel San Moise

Middenklasse hotel: Palazzo Orseolo-Gondola View

Luxe hotel: Hotel Saturnia & International

Voor het zoeken naar andere hotels in Venetië met kinderen klik dan hier de hele lijst. 

Venetië met kinderen
Venetië met kinderen

Verdere informatie Venetië met kinderen

Venetië pas: indien je naar veel musea, bezienswaardigheden en kerken in Venetië met kinderen gaat, dan kan deze pas voordelig zijn. Ook zit er voor een deel openbaar vervoer bij. Bekijk vooraf even wat je allemaal wil doen en zien en kijk dan voor jezelf of de pas voordelig is of niet. 

Pakketreis Venetië

Je kan uiteraard een reis naar Venetië met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Venetië even hier.

Venetië met kinderen
Venetië met kinderen
Scroll naar boven