Bezienswaardigheden Straatsburg met kinderen

Wat is er te doen in Straatsburg met kinderen? Wij bezochten de stad toen wij terugkwamen van onze vakantie aan het Gardameer en wij waren verrast door het mooie oude historische centrum van de stad. Ook voor kinderen zijn er zeker activiteiten te ondernemen. Wij zetten hier de leukste vijf activiteiten in Straatsburg met kinderen voor jullie op een rij. 

Straatsburg met kinderen #1: rondvaartboot

Een van de populairste activiteiten in Straatsburg is de rondvaart door het historische centrum. Er zijn verschillende rondvaartboten en de rijen voor de rondvaartboot zijn zeker in de zomer lang. Je kunt uit verschillende vaartochten kiezen. De bekendste vaartocht is die van het historische centrum van Straatsburg naar het Europese Parlement. Je vaart hier door de mooie wijken Grande Ile, Neustadt en The European Quarter. 

Tijdens de rondvaart is het mogelijk om een Nederlandse audiogids te nemen. Voor kinderen hebben ze ook een speciale piraten audio  tijdens de rondvaart, alleen is deze audio wel alleen in het Engels beschikbaar. Je zult bij kleine kinderen dus de audio moeten vertalen en moeten vertellen wat Kapitein Hans Trap en zijn papagaai Koko allemaal meemaken. 

Voor meer informatie over tijden, de verschillende routes en prijzen kijk even op de website van de rondvaartmaatschappij. 

Er zijn nog andere manieren om de stad te verkennen. Zo rijdt er een toeristentreintje door het historische centrum heen. Voor een paar euro wordt je in ongeveer 40 minuten door de stad gereden en voorzien van informatie over de stad. 

Ook is het mogelijk om met de Nederlandse maatschappij BajaBikes een fietstocht door Straatsburg met kinderen te maken, maar dan moeten je kinderen wel minimaal 12 jaar zijn. Ze hebben namelijk geen fietsen voor kleinere kinderen en fietszitjes. Deze fietstocht duurt ongeveer 2,5 uur. 

Straatsburg met kinderen
Straatsburg met kinderen

Straatsburg met kinderen #2: parken in de stad

In Straatsburg heb je twee leuke parken die je met je kinderen kunt bezoeken. In principe zijn deze te voet prima te doen vanuit het centrum van de stad. De volgende twee parken zijn in Straatburg met kinderen een aanrader:

Citadelle Park: op 25 minuten lopen van de kathedraal van Straatsburg vindt je dit 12 hectare grote park. In dit park ligt een prima speeltuin bij het basketbalveld, waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren. In het park zijn genoeg bankjes en grasveldjes om te picknicken met het gezin. 

Parc de l’Orangerie: op een half uurtje lopen van de kathedraal van Straatsburg ligt dit park. In dit park ligt een gratis dierentuin, een baan met elektrische autootjes en een klein speeltuintje. Daarnaast is er een meer met een waterval, waar je met bootjes op kan. Dit park is ook een prima plek om te picknicken, wanneer het lekker weer is. 

Straatsburg met kinderen #3: wandeling door het historische centrum

Wij waren echt onder de indruk van het historische centrum van de stad. Naast dat de gebouwen prachtig zijn, is het ook nog eens een enorm gezellig centrum met vele terrasjes en restaurantjes.

De bekendste bezienswaardigheid in het historische centrum is de kathedraal van de stad: de Notre-Dame van Straatsburg. Vooral de astronomische klok in de kathedraal is één van de redenen waarom de kathedraal zoveel bezocht wordt. Een leuke activiteit met kinderen is het beklimmen van de toren van deze kathedraal met zijn 300 trappen. Vanuit deze toren heb je een mooi uitzicht over de stad.  

Een leuke wandeling die je kunt maken door het historische centrum is de Familicitirali wandeltocht. Deze wordt verstrekt door de plaatselijke VVV van Straatsburg en laat je een wandeling maken van de kathedraal tot aan het historische gebouw Ancienne Douane aan de hand van zes vragen over de omgeving. 

Straatsburg met kinderen
Straatsburg met kinderen

Straatsburg met kinderen #4: kindvriendelijke musea

Straatsburg heeft ook een aantal (kindvriendelijke) musea. Dat zijn de volgende drie:

Le Vaisseau Science Centre: dit is een wetenschapsmuseum en het meest kindvriendelijke museum van de stad. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen. Het motto van het museum is dan ook wetenschap terwijl je plezier hebt. Er zijn in totaal 130 interactieve spelelementen in het museum, waardoor kinderen hier genoeg actief bezig kunnen zijn. Het museum is ingedeeld in de thema’s bouwen, dieren, water, tuin, logica en de mens. Het museum is een mix van spelen en proefjes doen en er zijn proeven voor verschillende leeftijdscategorieën. 

Zoologisch museum: in dit museum hebben ze veel opgezette dieren. Klik even op de blauwe link van het museum en bekijk dan het filmpje van het museum wat een goede indruk geeft van wat je er kunt verwachten.  Het is vooral kijken naar opgezette dieren en voor kinderen is er weinig interactiefs in het museum. 

Tip: Achter het Zoological museum liggen de botanische tuinen die gratis toegankelijk zijn. Deze botanische tuinen hebben maar liefst 6000 verschillende plantensoorten. In deze tuinen ligt ook een tropische kas van twee verdiepingen met bijzondere planten. Geniet van een korte wandeling tussen de prachtige planten en struiken, nadat je het museum bezocht hebt. 

Chocolade museum: aan de zuidelijke rand van de stad ligt ook nog een chocolade museum. Wij zijn hier niet geweest, maar ze laten hier zien hoe chocolade gemaakt wordt. Zijn jij en je kinderen dol op chocolade dan is dit museum misschien een optie voor jullie. 

Straatsburg met kinderen
Straatsburg met kinderen

Straatsburg met kinderen #5: pretpark Europapark

Ok, het ligt niet in Straatsburg, maar als je er toch zo dicht in de buurt bent, kun je dit pretpark niet overslaan. Een van de mooiste pretparken van Europa: Europapark ligt op drie kwartier rijden van Straatsburg. Het pretpark is ingericht in landenthema’s. Veel landen uit Europa zijn hier terug te vinden. In het gebied van een bepaald land is alles in het thema. Zo is het personeel gekleed in de stijl van het land en zijn ook de gebouwen, restaurants en zelfs de prullenbakken in stijl van het betreffende land. In het gedeelte Nederland kun je in het restaurant bijvoorbeeld bitterballen eten.

In het park staan meer dan 100 attracties, waaronder dertien achtbanen. Om dit park helemaal te ontdekken heb je eigenlijk minimaal twee dagen nodig. 

Voor meer informatie over de openingstijden van het pretpark en de prijzen van kaartjes voor het pretpark kijk even op de website van het park. 

Waar slapen in Straatsburg met kinderen

Budget hotel: Hotel Origami

Middenklasse hotel: Life Renaissance New-Concept.

Wij sliepen tijdens ons verblijf in Straatsburg in hotel Life Renaissance en we hadden dit hotel gekozen op basis van de super goede locatie, de supersfeervolle kamer en het makkelijke parkeren van de auto.  

Luxe hotel: Hotel Athena Spa

Voor het zoeken naar andere hotels in Straatsburg met kinderen klik dan hier voor de volledige lijst. 

Straatsburg met kinderen
Straatsburg met kinderen

Verdere informatie Straatsburg met kinderen

Klimaatinformatie

Beste reistijd

Scroll naar boven