Bezienswaardigheden Mechelen met kinderen

Mechelen met kinderen: top 11 bezienswaardigheden!

Mechelen staat bekend als dé kinderstad van België. Er zijn dan ook genoeg activiteiten in Mechelen met kinderen te doen. Mooi is dat de stad zich zo profileert als kinderstad, waardoor je bijvoorbeeld door de hele stad speelactiviteiten hebt voor kinderen. Daarnaast zijn er veel horecagelegenheden die ingericht zijn voor kinderen. Een ideale stad voor een weekendje weg met kinderen dus! Wij bezochten deze leuke kinderstad en zetten de leukste activiteiten in Mechelen met kinderen op een rij.  

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

1. beklimmen Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad en deze 167 meter hoge uitkijktoren is vanuit het hele centrum van Mechelen zichtbaar. Je kunt deze hoge toren beklimmen en wij bezochten deze toren op een dag dat het zeer helder weer was. Er is hier niet zoals bijvoorbeeld bij de Domtoren in Utrecht een lift, dus zullen we alle meer dan 500 treden zelf moeten beklimmen.

Voordat we aan deze beklimming beginnen, bekijken we eerst de prachtige kathedraal. Deze kathedraal is gratis te bekijken en het is een aanrader om een rondje door de kathedraal te lopen. Sophie is onder de indruk van het prachtige glas in lood van de ramen en ook wel van de verschillende schilderijen, waarin niets verhullende tekeningen staan van slachtpartijen uit het verleden.

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Nadat we de kathedraal grondig bekeken hebben is het tijd om de toren te gaan beklimmen. Sophie heeft er zin in, aangezien ze al de hele ochtend al vraagt wanneer we de toren gaan beklimmen. In totaal heeft de toren 538 treden en is het een behoorlijke klim. Een voordeel is dat je niet in een keer helemaal naar boven hoeft, maar dat er onderweg genoeg ruimtes zijn waar je even kunt uitrusten met je kinderen. Ook is het fijn dat er op verschillende treden staat vermeld hoe ver je inmiddels met de beklimming bent. 

In iedere ruimte op iedere verdieping staan borden die informatie geven over de bouw van de toren en de functie van de betreffende ruimte. Bij deze borden is rekening gehouden met kinderen, zodat het voor hen ook allemaal begrijpelijk is. Zo zien we de kraankamer, de oude Beiaardkamer met de grote klokken, de uurwerkkamer, de nieuwe Beiaardkamer en de Askelder. 

Nadat we de verschillende ruimtes van de toren bekeken hebben, komen we aan bij het letterlijke hoogtepunt van onze beklimming: de Skywalk. Dit is een panoramisch platform waar je echt een fantastisch 360 graden uitzicht hebt over de hele stad Mechelen met kinderen en waarbij je zelfs andere steden zoals Leuven, Antwerpen en Brussel kunt zien liggen. Wij hebben geluk dat we de toren bezoeken op een kraakheldere dag en dat we dus ook echt zo ver kunnen kijken. 

Wij vonden het een leuke activiteit om de toren te beklimmen en vonden het uitzicht fantastisch. Wat dat betreft een mooi begin van onze stedentrip in Mechelen met onze dochter. Voor alle informatie over het beklimmen van de toren zoals openingstijden en prijzen kijk dan even hier. 

Tip: naast de toren staat een groot geel speeltoestel ‘Opsinjoorke’ genaamd. Leuk voor kinderen om er op te klimmen en het laatste beetje energie te verbruiken na de beklimming van de toren. We zijn tijdens het weekendje verschillende keren langs deze gele reus gelopen en iedere keer wilde onze dochter hier even klimmen. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

2. Plankendael dierentuin

Je kunt in Mechelen met kinderen ook naar de dierentuin toe. Deze dierentuin ligt iets buiten het centrum van Mechelen in het zuidoosten van de stad en is dus niet te voet te bereiken met kinderen. Met de auto rijd je in iets meer dan 10 minuten vanuit het centrum naar de dierentuin toe. Je kunt de auto prima parkeren op de (betaalde) parkeerplaats voor de dierentuin. 

De dierentuin is ingedeeld in vijf verschillende werelddelen: Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië. Het leuke aan de dierentuin is dat er ook genoeg klimtoestellen staan door de hele dierentuin, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Het doet ons een beetje denken aan dierenpark Amersfoort, waar ook veel te klimmen en te klauteren is.

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Wij vonden het echt een hele leuke dierentuin om te bezoeken. De dierentuin heeft heel veel verschillende soorten dieren en enorm veel speeltoestellen. Onze dochter heeft de hele dag in de dierentuin gespeeld en de verschillende dieren bewonderd. Ook is er een leuke waterspeeltuin bij de dierentuin, waar de kinderen verkoeling kunnen vinden in de warme zomermaanden.

Wij waren er aan het begin van de dag en gingen pas tegen sluitingstijd weer naar huis. Wat dat betreft vinden we de dierentuin echt een aanrader als je een stedentrip naar Mechelen met kinderen maakt. Wij schreven er de blog dierentuin Planckendael met kinderen over, waarin we alle informatie over de dierentuin geven. 

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

3. technopolis

Dit wetenschapsmuseum (of zoals ze het zelf op de website noemen Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie) is een beetje vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam. Ook dit is een museum waar kinderen heel veel zelf kunnen doen. Wij bezoeken het museum op een zondagochtend gelijk wanneer het museum open gaat. 

Nadat we de auto parkeren op de gratis parkeerplaats voor het museum, valt de proef met de auto gelijk op voor de deur van het museum. Met een soort van hefboom kun je hier door middel van een touw de auto omhoog trekken. Uiteraard doen we dit en Sophie is behoorlijk onder de indruk, dat papa en mama zomaar een auto kunnen optillen. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Als we eenmaal binnen zijn krijgen we allemaal een bandje om, waarmee we verschillende proefjes in het museum kunnen activeren. Hierbij wordt onze dochter gelijk in de juiste taal aangesproken en komt haar naam ook steeds in beeld bij de verschillende proefjes. Dat maakt het gelijk een stuk persoonlijker. Doordat we bij de opening het museum bezoeken is het nog heerlijk rustig en kunnen we op het gemak de verschillende proefjes doen.   

Een aantal proefjes kennen we al van andere wetenschapsmusea, maar er zijn ook vele andere (spectaculaire) proefjes die we nog niet kenden. Zo kunnen kinderen op een fiets meer dan vijf meter boven de grond over een richel fietsen, zijn er twee proeven met een VR bril op en is er ook een heel interactief gedeelte waarbij het lijkt of je in de oceaan rondloopt. 

Het museum heeft meer dan 300 tentoonstellingen en proefjes, waardoor je minimaal een halve dag kunt uittrekken om alles goed te bekijken. Daarnaast zijn er ook verschillende leuke demonstraties en shows. Zo zien we een demonstratie waar ze een kettingreactie laten zien (erg leuk om te bekijken) en gaan we naar de show waarin een jongen en zijn knuffelbeer naar de maan willen en ondertussen allerlei proefjes doen. Zeker de eindproef met harde knal maken behoorlijk indruk op onze dochter. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Voor kinderen van vier tot en met acht jaar heb je het Kinder-Doe-Centrum, waar ze kennis kunnen maken met allerlei beroepen. Dit vond onze dochter echt het allerleukste gedeelte van het museum. Je kunt hier allerlei activiteiten doen die gerelateerd zijn aan allerlei beroepen. Hier kunnen kinderen tot een jaar of acht met een ziekenauto en auto spelen, bouwen met blokken, winkeltje spelen en pizza’s bakken.

Zeker de winkel met echt werkende kassa vond onze dochter geweldig. Ze heeft hier minstens een uur gespeeld en eigenlijk wilde ze hier nog de rest van de middag spelen als het aan haar lag. Ook het geld wat de kinderen kunnen pinnen bij de pinautomaat (met het eigen gezicht er op) is super leuk gemaakt. Wat vond onze dochter het leuk dat ze haar eigen geld uit de pinautomaat kon pinnen. 

Technopolis heeft ook een restaurant in het museum, waar je lekker kunt eten en drinken met je kinderen. Wij hebben hier alleen een drankje gedaan en wat lekkers gegeten, maar het is ook mogelijk om een hele maaltijd te bestellen. Hierdoor kun je er echt een dagje weg van maken tijdens je stedentrip naar Mechelen met kinderen. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Naast Technopolis heb je buiten ook nog Insectopia liggen, waar je door de natuur kunt wandelen en waar je 32 uit de kluiten gewassen insecten tegenkomt. Hier kunnen kinderen spelenderwijs van alles leren over insecten. Je moet voor dit deel wel een apart ticket kopen. Aangezien die zondag toen wij Technopolis bezochten het de hele dag stormden, hebben we helaas dit deel niet kunnen bezoeken. Een goede reden om nog een keertje terug te komen!

Wij hebben echt genoten van ons bezoek aan Technopolis en als het aan onze dochter lag waren we de rest van de middag gebleven. Wat dat betreft kan een bezoek aan Technopolis niet ontbreken als je een stedentrip naar Mechelen met kinderen maakt. Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de entreeprijzen kijk dan even op de website van het museum. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

4. kinderwandeling door binnenstad

Om de binnenstad van Mechelen met kinderen te verkennen heeft het toeristische bureau van Mechelen twee verschillende wandelroutes voor kinderen uitgestippeld. Deze twee wandelroutes zijn hier gratis te downloaden en kun je dus thuis al uitprinten en meenemen. Je kunt overigens ook een gids met beide routes voor 3 euro ter plekke kopen. Wij hadden voordat we de stad bezochten al de twee wandelroutes uitgeprint, zodat we niet meer langs het Mechelen Infopunt hoefden. 

De ene wandeling heet ‘Van Arend tot Zwaluw’ en deze wandeling neemt je mee op een ontdekkingstocht (waarin dieren centraal staan) door het centrum van de stad. Bij de wandeling genaamd ‘Met Natte Voeten’ gaat de wandeling wat meer langs het water en deze is wat meer voor oudere kinderen bedoeld. 

Wij hebben een deel van de route Van Arend Tot Zwaluw gelopen en vonden het leuk om de verschillende dieren te spotten die door de stad te vinden zijn. Wat dat betreft vinden wij dit soort dingen een leuke manier om de stad te bekijken, omdat we het zo ook aantrekkelijk maken voor onze dochter. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

De twee gidsen van beide wandelingen hebben 25 en 35 bladzijden en staan vol leuke weetjes over de stad Mechelen en uiteraard staan er ook opdrachten in voor de kinderen. Op deze manier kun je op een speelse manier de stad Mechelen met kinderen verkennen. De routes komen uiteraard ook langs de verschillende speeltoestellen in de stad, waardoor de kinderen zich onderweg ook nog kunnen uitleven. 

Tip: als wij in een stad zijn maken we voor onze navigatie vaak gebruik van de app maps.me. Bij deze app kun je vooraf thuis de plattegrond downloaden van de stad en al met rode puntjes markeringen aangeven zoals je hotel en belangrijke bezienswaardigheden. Ben je op de plaats van bestemming heb je geen internet nodig en kun je makkelijk door een stad navigeren, omdat wanneer je in beweging komt er een blauw puntje op de kaart gaat bewegen in de richting waar je heen gaat. Hierdoor lopen wij op reis eigenlijk bijna nooit verkeerd.

Overigens is de stad niet alleen te voet te verkennen maar ook vanaf het water met een rondvaartboot. Voor informatie over de verschillende rondvaartboten die door de stad varen, kijk dan even hier. Wij bezochten de stad in februari en toen vaarden de rondvaartboten nog niet.  

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

5. Kinderstad Kunstroute

Aangezien we voor onze blog op zoek zijn naar leuke activiteiten die je in Mechelen met kinderen kunt doen, bezochten we ook het Mechelen Infopunt dat midden in het centrum van de stad praktisch op de Grote Markt ligt. We kregen hier als tip om de Mechelen Kinderstad Kunstroute te lopen en kregen hier een klein plattegrondje van de stad mee met verschillende punten die we konden bezoeken. 

Deze punten liggen allemaal rond de Grote Markt en zijn allemaal kuntswerken voor kinderen die op elektriciteitshokjes zijn geschilderd. Deze kunstwerken zijn op een hele leuke manier voor kinderen geschilderd en beelden allemaal een ander wereldberoemd kunstwerk uit. Zo heb je creatieve kunstwerken gebaseerd op schilderijen als De Nachtwacht, Het Melkmeisje en De Mona Lisa. 

Wij vonden deze wandeling langs tien verschillende punten echt leuk om te doen. De hokjes zijn tof beschilderd en als je er niet naar op zoek bent, dan loop je er in de stad zo voorbij. Sophie vond het ook heel erg leuk om de verschillende beschilderde elektriciteitshokjes te zoeken in de stad. Reken er op dat je hier een klein uurtje zoet mee bent. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

6. Speelgoedmuseum

Op loopafstand van de Grote Markt ligt het speelgoedmuseum van Mechelen. In dit museum met drie verdiepingen, vind je vooral veel speelgoed van vroeger. Gezinnen met kinderen kunnen een gezinskoffer meekrijgen bij de ingang, waarbij ze allerlei opdrachten moeten maken door het museum heen. In dit museum is er ook ruimte voor kinderen om te spelen met speelgoed, ondanks dit niet de insteek is het van museum. 

We bezoeken op zondagmiddag het museum en kunnen de auto gratis parkeren op de parkeerplaats die schuin tegenover het museum ligt. Als eerste bezoeken we al het speelgoed dat door de jaren heen op de markt is gekomen en we zien een hoop speelgoed terug dat jeugdsentiment is en waar we vroeger zelf als kind mee gespeeld hebben. 

Ook vind je in het museum verschillende treinbanen met een heel landschap, hele dorpen van Playmobil en levensgrote figuren die van Lego gemaakt zijn. Als we alles goed bekeken hebben, gaan we in het speelgedeelte aan de slag met een ouderwetse sjoelbak en spelen we nog een partijtje snooker. Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de prijzen, kijk even op de website van het speelgoedmuseum

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

7. Burney’s

Je kan in Mechelen met kinderen ook gaan bowlen en karten. Dat hebben wij bij Burney’s in Mechelen gedaan. Burney’s bestaat nog niet zolang en biedt zoals ze zelf op de website aangeven een Eatertainment-concept aan. Dat betekent dat je hier verschillende leuke kinderactiviteiten kunt ondernemen met het gezin en ook nog gezellig een hapje kunt eten.

Wij bezoeken Burney’s op zondagochtend en zijn als eerste een uurtje gaan bowlen met onze dochter. Deze gloednieuwe bowlingbaan maakt veel indruk met de grote schermen die boven de bowlingbaan te vinden zijn. Wij vinden bowlen altijd een hele leuke activiteit om te ondernemen met het gezin en onze dochter is aan ons gewaagd als de opzetgootjes in de baan omhoog staan. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Na dit uur bowlen, is onze dochter hier ook nog een rondje gaan karten. Ze kunnen de snelheid van de karts zelf instellen, waardoor kinderen niet zoals volwassenen al te hard over het circuit gaan. Kinderen vanaf zes jaar die groter zijn dan 1,30 meter kunnen hier komen karten. Iedere heat duurt hier tien minuten. 

Ook is er bij Burney’s voor kinderen vanaf acht jaar een escaperoom, waar ze kunnen ontsnappen als ze het raadsel van de schat van kapitein Roodbaard kunnen oplossen. Daarnaast zijn er ruimtes waar je met het gezin kunt gaan karaoken. Zeker wanneer het wat minder weer is, kun je je hier prima een halve dag vermaken met het gezin. Kijk voor meer informatie over de verschillende kinderactiviteiten even op de website van Burney’s.   

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Overige kinderactiviteiten in Mechelen

Uiteraard zijn er nog veel meer kinderactiviteiten in Mechelen. We zetten de leukste activiteiten die je in Mechelen met kinderen kunt doen op een rij. 

#8 Stadspark De Kruidtuin: je kunt in Mechelen met kinderen op verschillende plekken spelen. Zo heeft de stad verschillende kleine spelprikkels in het centrum, waar kinderen kunnen spelen en ook verschillende speeltuintjes. Één van die speeltuintjes ligt in het stadspark Kruidtuin. Dit park is sowieso leuk om een rondje door te lopen in de zomer en zeker ook vanwege de speeltuin. 

Haal een plattegrond met alle kinderactiviteiten bij het Infopunt Mechelen. Hier staan verschillende speeltuintjes in het centrum op. Zo hebben wij naar aanleiding van deze plattegrond ook een speeltuintje gevonden ten noorden van het centrum in de buurt van de Plankstraat, waar Sophie nog een tijdje heeft gespeeld. Kortom je hebt tijdens een stedentrip naar Mechelen met kinderen genoeg mogelijkheden om te spelen met je kinderen. 

#9 Fietstocht Mechelen: je kan de stad Mechelen met kinderen ook vanaf de fiets bekijken. De Nederlandse organisatie BajaBikes organiseert fietstochten door Mechelen van drie uur onder leiding van een Nederlandstalige gids. Je fietst hier langs de hoogtepunten van de stad en het is een leuke introductie op de stad. Voor kinderen vanaf acht jaar zijn er kinderfietsen beschikbaar en jongere kinderen kunnen bij de ouders achterop op een kinderzitje. Kijk voor meer informatie over deze fietstochten even hier

#10 Vaartocht door Mechelen:  je kan de stad Mechelen met kinderen ook vanaf het water bekijken. Je gaat dan met een elektrische rondvaartboot een tochtje maken op de rivier de Dijle. Deze boottocht is 45 minuten, waardoor deze tocht ook voor kinderen erg geschikt is. Je krijgt uitleg over de stad van een gids die meevaart. 

#11 Zwembad de Nekkerpool: je kunt in Mechelen met kinderen ook lekker een paar uurtjes gaan zwemmen. Het zwembad heeft een wedstrijdbad, een recreatiebad en een bad voor jonge kinderen. Zeker als het minder weer is, dan is het zeker een leuke kinderactiviteit in Mechelen om een paar uurtjes te gaan zwemmen. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Mechelen

Je kunt naast de Vleeshalle in Mechelen met kinderen op meerdere plekken heerlijk eten. We beschreven hierboven al de Vleeshalle waar het leuk is om met kinderen naar toe te gaan, maar er zijn nog meerdere leuke tentjes waar je wat kunt eten en drinken. We beschrijven hieronder de tentjes die wij zelf hebben bezocht. 

Merad Mechelen: een hip Turks restaurant in het centrum van de stad. Je kunt hier verschillende lekkere (vegetarische) gerechten eten. Het restaurant werkt niet met reserveringen, dus kom op tijd anders zit het restaurant al snel vol. Wij waren net op tijd binnen, toen er voor de deur een rij ontstond. 

Sava: dit is een tapasbar midden in het centrum op de Grote Markt. Je kunt hier in de zomer ook lekker op het terras zitten, terwijl je geniet van verschillende tapas. Wij vonden de kleine gerechtjes erg lekker en vonden het mede door de ongedwongen sfeer die er in het café hing ook zeker een aanrader voor gezinnen die in Mechelen met kinderen gaan eten. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

De Vleeshalle: een leuke plek om in Mechelen met kinderen te gaan eten is de Vleeshalle. Dit is een soort markthal met allerlei tentjes, waar ze allerlei verschillende buitenlandse gerechten aanbieden. Zo kun je in deze hal eten uit Japan, Mexico, Ierland, België, Spanje en nog veel meer landen krijgen. Daarnaast heb je zowel binnen als buiten overal leuke zitjes, waar je met je kinderen een hapje kunt eten. 

Daarnaast had je aan de zijkanten ook nog verschillende speelhoekjes voor kinderen. Wat dat betreft is het een ideale plek voor gezinnen met kinderen om te eten. Voor ieder gezinslid is er wel wat te halen op het gebied van eten en drinken en je kunt het in een zeer kindvriendelijke omgeving op eten. Ook als je geen honger hebt, is het leuk om de foodhall even te bekijken en een drankje te doen. 

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Waar slapen in Mechelen met kinderen

Je kunt in Mechelen met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg leuke hotels in deze kinderstad te vinden. Wij beschrijven hieronder de twee verschillende hotels waar we zelf overnacht hebben tijdens onze stedentrip naar Mechelen. 

Mechelen met kinderen: van der Valk Hotel Mechelen

Het van der Valk Hotel in Mechelen ligt iets buiten het centrum en in ongeveer tien minuten loop je vanuit het hotel naar het centrum van de stad. Ze hebben hier hele mooie kamers en het hotel heeft een restaurant en een bar, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Wij hebben hier in de ochtend ontbeten en dat was echt super goed. Echt een aanrader! Wij schreven over dit hotel de blog van der Valk Hotel Mechelen met kinderen die je hier kunt lezen. 

van der Valk Hotel Mechelen met kinderen
van der Valk Hotel Mechelen met kinderen

Mechelen met kinderen: Novotel Mechelen Centrum

Zoek je een hotel dat midden in het centrum van Mechelen ligt, dan is het Novotel Mechelen Centrum een hele goede optie. Wij sliepen er in een zeer ruime kamer en vonden de locatie van het hotel echt geweldig. Daarnaast was de kamer luxe en vinden wij het altijd helemaal top als we een bad in de badkamer hebben. Ook het ontbijt was heerlijk en alles bij elkaar kunnen we dit hotel echt aanraden. We schreven over het hotel een uitgebreide blog, die je hier kunt lezen

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Mechelen met kinderen: Martins Paterhof

Martins Paterhof is een geweldige plek om te overnachten tijdens je stedentrip naar Mechelen met kinderen. Dit is een hotel dat gebouwd is in een oude kerk. Wij hadden hier de Exceptional Double geboekt en dit was misschien wel de mooiste kamer waar we ooit geslapen hebben. Een kamer met glas in loodramen en prachtige bogen, zorgden ervoor dat we echt in een sprookjeskamer sliepen. Daarnaast hadden we een bubbelbad op de kamer en hadden we de volgende dag een heerlijk ontbijt in de kerk. Wij schreven een uitgebreide blog over dit hotel die je hier kunt lezen

Mechelen met kinderen
Mechelen met kinderen

Scroll naar boven