Mechelen met kinderen: top 5 bezienswaardigheden!

Mechelen staat bekend als dé kinderstad van België. Er zijn dan ook genoeg activiteiten in Mechelen met kinderen te doen. Mooi is dat de stad zich zo profileert als kinderstad, waardoor je bijvoorbeeld door de hele stad speelactiviteiten hebt voor kinderen. Daarnaast zijn er veel horecagelegenheden die ingericht zijn voor kinderen. Een ideale stad voor een weekendje weg met kinderen dus! Wij zetten voor jullie de belangrijkste bezienswaardigheden in Mechelen met kinderen op een rij voor jullie.  

Mechelen met kinderen

Mechelen met kinderen #1: Sint Romboutstoren

Deze uitkijktoren is vanuit het hele centrum van Mechelen zichtbaar en je kunt deze 97 meter hoge toren beklimmen. Er is hier niet zoals bijvoorbeeld de Domtoren in Utrecht een lift dus zullen jij en je kinderen alle meer dan 500 stappen zelf naar boven moeten zetten. Vanaf de top heb je vanaf de skywalk een prachtig uitzicht over de stad Mechelen. 

Een voordeel is dat je niet in een keer helemaal naar boven hoeft, maar dat er onderweg genoeg ruimtes zijn waar je even kunt uitrusten met je kinderen. In iedere ruimte op iedere verdieping staan borden die jou en je kinderen informeren over de bouw van de toren en de functie van de betreffende ruimte. Bij deze borden is rekening gehouden met kinderen, zodat het voor hen ook allemaal begrijpelijk is. 

Voor alle informatie over het beklimmen van de toren zoals openingstijden en prijzen kijk dan even hier. 

Tip: naast de toren staat een groot geel speeltoestel ‘Opsinjoorke’ genaamd. Leuk voor kinderen om er op te klimmen en het laatste beetje energie te verbruiken na de beklimming van de toren. 

Mechelen met kinderen #2: Plankendael dierentuin

Deze dierentuin ligt iets buiten het centrum van Mechelen in het zuidoosten en is dus niet te voet te bereiken met kinderen. Met de auto rijd je in iets meer dan 10 minuten vanuit het centrum naar de dierentuin. 

De dierentuin is ingedeeld in vijf verschillende werelddelen: Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië. Het leuke aan de dierentuin is dat er ook genoeg klimtoestellen staan door de hele dierentuin, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Het doet ons een beetje denken aan dierenpark Amersfoort, waar ook veel te klimmen en te klauteren is.

De dierentuin is qua omvang behoorlijk groot met 42 hectare en de dierentuin is ook behoorlijk groen, waardoor je soms echt het idee hebt door de natuur te lopen. Uiteraard zijn er door de hele dierentuin verschillende eetgelegenheden te vinden.

Om niet in de wachtrij te hoeven staan bij de ingang bij de kassa, kun je vooraf al online kaartjes voor de dierentuin kopen. Voor meer informatie over de openingstijden van de dierentuin en de prijzen van tickets voor de dierentuin, kijk even op de website van de dierentuin.

Mechelen met kinderen #3: technopolis

Dit wetenschapsmuseum (of zoals ze het zelf op de website noemen Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie) is een beetje vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam. Ook dit is een museum waar kinderen heel veel zelf kunnen doen. Je kunt hier makkelijk je een dag vermaken. 

Het museum heeft twee verdiepingen en er zijn hier meer dan 300 proefopstellingen, waar kinderen iets kunnen ondernemen. Er zijn verschillende gedeelte voor kinderen van verschillende leeftijdgroepen. Kinderen krijgen bij binnenkomst een digitaal armbandje, waarmee je bij de proefopstellingen gelijk in de juiste taal wordt aangesproken. 

Voor de oudere kinderen heb je Xplora, waar ze kennis kunnen maken met allerlei beroepen. Je kunt hier allerlei activiteiten doen die gerelateerd zijn aan allerlei beroepen. Voor de jongere kinderen is er een gedeelte op de begane grond, waar echt het spelen centraal staat. Hier kunnen kinderen tot een jaar of acht met een echte auto spelen, bouwen met blokken en pizza’s bakken. 

Verder worden er verschillende demonstraties en shows gegeven in het museum met betrekking tot techniek. Technopolis is uiteraard ook een goede optie als het regenachtig weer is en je een binnen activiteit voor je kinderen in Mechelen nodig hebt. Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de entreeprijzen kijk dan even op de website van het museum. 

Mechelen met kinderen #4: kinderwandeling door binnenstad

Om de binnenstad van Mechelen met kinderen te verkennen heeft het toeristische bureau van Mechelen twee verschillende wandelroutes voor kinderen uitgestippeld. Deze twee wandelroutes zijn hier gratis te downloaden en kun je dus thuis al uitprinten en meenemen. Je kunt overigens ook beide gidsen voor 3 euro ter plekke kopen. 

De ene wandeling heet Van Arend tot Zwaluw en deze wandeling neemt je mee op een ontdekkingstocht (waarin dieren centraal staan) door het centrum van de stad. Bij de wandeling genaamd Met Natte Voeten gaat de wandeling wat meer langs het water en deze is wat meer voor oudere kinderen bedoeld. 

De twee gidsen van beide wandelingen hebben 25 en 35 bladzijden en staan vol leuke weetjes over de stad Mechelen en uiteraard staan er ook opdrachten in voor de kinderen. Op deze manier kun je op een speelse manier de stad Mechelen met kinderen verkennen. De routes komen uiteraard ook langs de verschillende speeltoestellen in de stad, waardoor de kinderen zich onderweg ook nog kunnen uitleven. 

Tip: als wij in een stad zijn maken we voor onze navigatie vaak gebruik van de app maps.me. Bij deze app kun je vooraf thuis de plattegrond downloaden van de stad en al met rode puntjes markeringen aangeven zoals je hotel en belangrijke bezienswaardigheden. Ben je op de plaats van bestemming heb je geen internet nodig en kun je makkelijk door een stad navigeren, omdat wanneer je in beweging komt er een blauw puntje op de kaart gaat bewegen in de richting waar je heen gaat. Hierdoor lopen wij op reis eigenlijk bijna nooit verkeerd.

Overigens is de stad niet alleen te voet te verkennen maar ook vanaf het water met een rondvaartboot. Voor informatie over de verschillende rondvaartboten die door de stad varen, kijk dan even hier.  

Mechelen met kinderen #5: Speelgoedmuseum

Op loopafstand van de Grote Markt ligt het speelgoedmuseum van Mechelen. In dit museum met drie verdiepingen, vindt je vooral veel speelgoed van vroeger. Gezinnen met kinderen kunnen een gezinskoffer meekrijgen bij de ingang, waarbij ze allerlei opdrachten moeten maken door het museum heen. In dit museum is er ook ruimte voor kinderen om te spelen met speelgoed. 

Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de prijzen, kijk even op de website van het speelgoedmuseum

Waar slapen in Mechelen met kinderen

Je kunt in Mechelen met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg leuke hotels. Tien hotels zijn uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. 

Budget hotel: Hostel de Zandpoort: deze jeugdherberg ligt op loopafstand van de  binnenstad. Het ontbijtbuffet is inbegrepen in de prijs.

Middenklasse hotel: Novotel Mechelen centrum: met meer dan 100 gezinskamers is Novotel een erg gezinsvriendelijk hotel. Kinderen krijgen er een welkomstpakket en het ontbijt is voorzien op maat van de kleinsten. Kinderen tot 16 jaar overnachten hier gratis.

Luxe hotel: Vixx Suites: luxe hotelsuites in het centrum van Mechelen, waar gezinnen de stad Mechelen kunnen verkennen met het ‘Erop uit met de kids’-arrangement.

Om een goede accommodatie te vinden in Mechelen met kinderen, kun je het beste gebruik maken van de website van booking.com. Wij boeken de meeste hotels van onze reizen op deze website. Waar wij vooral naar kijken bij het boeken van een hotel met onze dochter is de locatie, de prijs, de grootte van de kamer en de reviews die gegeven zijn. Die laatste zijn erg belangrijk omdat je dan meestal gelijk een goed beeld krijgt van wat je van het hotel kunt verwachten. 

Al deze zaken kunnen we op booking.com goed vinden en de klantenservice is ook echt top! Wij hebben al een paar keer gebeld voor informatie over een geboekte kamer en zij gaan altijd gelijk voor je bellen met het hotel wat je geboekt hebt. Voor het zoeken naar andere hotels in Mechelen met kinderen klik dan hier voor meer informatie. 

Verdere informatie Mechelen met kinderen

Gezinsrugzakjes: om de term kinderstad kracht bij te zetten heeft Mechelen voor gezinnen met kinderen een rugzakje samengesteld die je bij de plaatselijke toeristische dienst kunt ophalen. Hierin zit een boekje ‘Zin in Mechelen’ waarin er veel informatie over de stad Mechelen gegeven wordt aan de hand van tips van ouders met kinderen die de stad al eens bezocht hebben. Verder zitten in dit educatief pakket voor kinderen van 6 tot 12 jaar verschillende opdrachten over de stad. 

Mechelse Prikkelpakket: met dit pakketje aan bonnetjes kun je door de hele stad kennis maken met lokale producten die je kunt proeven. Denk hierbij aan kleine snacks zoals frietjes, koekjes, chocolaatjes en appeltaart. Uiteraard zullen de meeste kinderen dit lekker vinden en is het een leuke tussenstop op je verkenningstocht door de stad. Ook zitten er bij dit pakketje kortingsbonnen voor bijvoorbeeld de eerder genoemde uitkijktoren. Op culinair gebied kom je sowieso niets te kort en je hebt genoeg leuke tentjes in Mechelen

SOCIAL CHECK-IN