Bezienswaardigheden Madrid met kinderen

Is het leuk om Madrid met kinderen te bezoeken? Madrid heeft zeker genoeg te bieden voor ouders met kinderen en je kunt hier zeker wel een paar dagen je vermaken met kinderen. Wij hebben de stad zelf meerdere keren bezocht en genieten iedere keer weer volop. De stad ligt in het midden van het land en in de zomer kan het zeer warm worden. Voordeel is dat het vanaf maart al prima weer is om de stad te bezoeken. Wij zetten de 26 leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Madrid met kinderen hieronder op een rijtje voor jullie.

Madrid met kinderen
Madrid met kinderen

Kindvriendelijk hotel Madrid

Je hebt in Madrid genoeg kindvriendelijke hotels om te overnachting als je een stedentrip naar deze stad boekt. Wij hebben in iedere prijsklassen een kindvriendelijk hotel in de stad op een rij gezet!

Budget hotel: Woohoo Rooms Hortaleza

Middenklasse hotel: Catalonia Atocha

Luxe hotel: Catalonia Plaza Mayor

Voor het zoeken naar andere hotels in Madrid met kinderen klik dan hier de hele lijst. 

Madrid met kinderen
Madrid met kinderen

Madrid met kinderen: pretparken en dierentuinen

Madrid heeft behoorlijk wat pretparken in en rondom de stad en we zullen de leukste pretparken in Madrid met kinderen op een rijtje zetten voor jullie. 

#1 Parque de Atracciones: dit pretpark in Madrid heeft behoorlijk wat attracties voor jong en oud (meer dan 30 attracties). Er zitten hele spectaculaire achtbanen bij waarbij je wel meer dan 100 kilometer per uur over een baan gaat. Let wel op dat er bij een hoop attracties een minimale lengte vereist is, dus kijk vooraf in welke attracties je kinderen allemaal mogen. Voor jonge kinderen hebben ze Nickelodeonland, waar ze twaalf wat rustigere attracties hebben. 

Daarnaast heeft het park ook shows van bijvoorbeeld Spongebob en The Walking Dead. Een leuk pretpark waar je in Madrid met kinderen je makkelijk een dag kunt vermaken. Het pretpark ligt aan de rand van de stad en met metrolijn 10 ben je in ongeveer 25 minuten bij het pretpark (uitstappen bij metrohalte Batan). Kijk even op de website voor de openingstijden en de prijzen voor tickets. 

#2 Zoo Aquarium Madrid: deze grote dierentuin heeft naast de bekende Afrikaanse dieren (Olifant, Neushoorn, Leeuw en aap), ook bijzondere dieren zoals de reuzepanda en de koalabeer. Ook is er een groot aquarium met haaien en schildpadden. Ook rijdt er een elektrisch treintje door het park. 

Er zijn voldoende restaurants in het park, maar de dierentuin heeft ook picknicktafels staan, waar je je eigen meegenomen eten kunt opeten. In de dierentuin zijn ook verschillende shows te zien met bijvoorbeeld dolfijnen en zeeleeuwen. De dierentuin ligt naast het Parque de Attraciones, dus je kunt de twee combineren met elkaar maar dan heb je wel een heel erg druk programma op één dag. 

Je hebt nog een wat kleinere dierentuin in Madrid: Faunia, maar hier hebben ze vooral kleinere dieren en het ligt ook redelijk buiten het centrum. Met de metro doe je er bijna een uur over om er te komen. Qua prijs verschillen de dierentuinen niet zoveel met elkaar, waardoor wij altijd voor Zoo Aquarium Madrid zouden kiezen. 

#3 Micropolis: voor kleine kinderen is dit een hele leuke optie wanneer het bijvoorbeeld wat minder weer is in Madrid. Van binnen ziet Micropolis er geweldig uit en het lijkt een beetje op de verschillende keren dat we in Kidzania zijn geweest op verschillende plekken in de wereld. Het is eigenlijk een soort stad nagebouwd voor kinderen. Kinderen kunnen rijden in elektrische auto’s en allerlei beroepen uitoefenen. 

Zo is er een hele winkel met allerlei producten waar kinderen kunnen shoppen of juist achter de kassa kunnen zitten. Een nadeel van Micropolix is dat het aan de rand van de stad ligt en dat je met de metro er wel een uur over doet om er te komen. Heb je een auto dan ben je er binnen een half uur vanuit het centrum van Madrid. Enige nadeel van dit soort parken is dat de begeleiding van de groepjes Spaanstalig is, waardoor je kind niet altijd zal begrijpen wat de bedoeling is. 

#4 Waterpark Aquapolis: wil je een dag in Madrid met kinderen naar een waterpark dan is dit zeker een aanrader. Het waterpark ligt net buiten de stad en met het openbaar vervoer doe je er een uur over om er te komen. Met de auto ben je er binnen een half uur. Het is geen supergroot waterpark, maar het heeft zeker wel genoeg leuke glijbanen voor de kinderen. Kijk even op de website voor de prijzen en de openingstijden van het waterpark. 

#5 Attractiepark Warner: ten zuiden van Madrid ligt dit pretpark en het is met de auto ongeveer een half uur rijden van het centrum van Madrid. Met het openbaar vervoer moet je eerst een stuk met de metro en dan met bus 412 die je voor het park af zet. Dit pretpark van Warner Bross heeft verschillende themagebieden. Zo heb je de themagebieden: Hollywood Boulevard, Cartoon Village, Old West Territory, DC Super Heroes World en Movie World Studios. 

Dit is wel een pretpark waar meer te doen is voor grote kinderen, dan voor kleine kinderen. Bij de meeste attracties is een minimale lengte vereist. Kijk dus voordat je naar het park gaat even op de website in welke attracties je kinderen allemaal mogen. Uiteraard heb je in dit pretpark naast attracties ook verschillende shows voor de kinderen. Ondanks het park niet supergroot is, kun je hier makkelijk een dag vermaken in Madrid met kinderen. 

#6 Parc Europe: in dit park zijn verschillende bekende bezienswaardigheden uit Europa zoals de London Bridge en de Eiffeltoren nagebouwd. Afgezien van dat je hier 18 monumenten uit Europa kunt bekijken, zijn er ook activiteiten voor kinderen zoals bootje varen, klimmen, trampolines, speeltuin en kinderbootjes.    

Madrid met kinderen
Madrid met kinderen

Madrid met kinderen: Leuke parken

Wij vinden het in een stad altijd wel fijn om met onze dochter even naar een park te gaan en de drukte van de stad achter ons te laten. In Madrid met kinderen heb je een aantal parken die aan te raden zijn. We zetten de leukste drie parken op een rij. 

#7 Retiro Park: dit is het bekendste park van Madrid en wat ons betreft ook wel het leukste park. We zijn er meerdere keren geweest en voor kinderen is er genoeg te doen. Zo kun je op het meer van het park met roeiboten varen met je gezin. Ook zijn er verschillende leuke speeltuinen in het park aanwezig en picknickbankjes, waar je lekker kunt lunchen met het gezin!

#8 Parc Casa de Campo: dit is het grootste stadspark van Madrid en je kunt er komen door gebruik te maken van de kabelbaan (komen we later nog op terug). In het park ligt ook pretpark Parc de Attracines en dierentuin Zoo Aquarium Madrid. In het enorme park is ook een groot meer waar je bootjes kunt huren en waar je kunt varen met je kinderen. Dit park is geschikt om mooie wandelingen te maken. Vanuit het meer Casa de Campo is het een mooie wandeling van ongeveer een half uur lopen naar het Paleis van Madrid. 

#9 Park Madrid Rio: dit is een groot stadspark aan de oever van de rivier Manzanares. Het park is te bereiken met metrolijn 5 van Fuente De La Mora naar Villalba. Uitstappen kan bij twee haltes (Pirámides of Marqués de Vadillo). 

In het park zijn meerdere leuke speeltuinen voor kinderen. Wat ook leuk in dit park is dat er stukken zijn waar water uit sproeiers komt (sorry voor de slechte beschrijving ;)) en waar kinderen massaal in aan het spelen zijn, terwijl de ouders lekker liggen te zonnen op het gras. In het park vindt je kleine tentjes met gezellige terrasjes waar je wat kunt drinken en een ijsje kunt eten. 

Madrid met kinderen
Madrid met kinderen

Madrid met kinderen: Kindvriendelijke musea

Madrid heeft tientallen musea in de stad, maar uiteraard zijn de meeste musea niet heel interessant voor kinderen. We hebben de meest kindvriendelijke musea op een rij gezet.

#10 Museo Nacional de Ciencias Naturales: van dit soort musea moet je houden. Je hebt hier veel opgezette beesten in vitrines. Voor kinderen is het meest interessante van het museum de skeletten (waaronder replica’s van dino’s) die ze kunnen bezichtigen. Ook indrukwekkend is de grote opgezette olifant in het museum. Het museum bestaat uit twee gebouwen. Nadeel van het museum is dat bij de exposities vooral Spaanstalige uitleg staat. 

#11 Spoorwegmuseum: dit is niet een super groot museum en het heeft een grote historische collecties stoom- en elektrische treinen. Je kunt in dit museum wat leren over de geschiedenis van de Spaanse spoorwegen en in sommige coupés kun je binnen kijken. Voor de kinderen rijdt er buiten een treintje rond, waar de kinderen mee een rondje kunnen maken. Vergelijk het museum niet met het spoorwegmuseum in Utrecht, want dan zul je behoorlijk teleurgesteld zijn. Dit museum is echt een stuk kleiner en een stuk minder uitgebreid. 

#12 Scheepvaartmuseum:  dit museum ligt naast het wereldberoemde Museo del Prado. De zalen zien er prachtig uit met mooie modelschepen in vitrines.  Het is jammer dat dit soort musea niet super op kinderen zijn gericht, zoals bijvoorbeeld het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Wel is een groot voordeel dat de toegang in principe gratis is en dat ze bij de entree vragen om een kleine bijdrage te geven van een paar euro voor het museum. Zijn jij en je kinderen helemaal gek van schepen dan is dit museum in Madrid met kinderen een leuke optie. 

#13 Vliegtuigmuseum:  verspreid over 7 hangars en een buitenterrein staat een collectie historische vliegtuigen. Ook hier is het vooral kijken naar de vliegtuigen en kun je niet echt in de cockpit van een vliegtuig. Ben je gek van vliegtuigen dan is dit museum zeker een optie. Nadeel van het museum is dat het met het openbaar vervoer lastig is om het museum te bereiken (met de bus moet je een keer overstappen op een andere bus). Met de auto ben je er in 20 minuten vanuit het centrum. Let op dat het museum maar vier uur per dag open is van 10 – 14 uur. 

#14 Casita-Museo de Ratón Perez: dit is een klein museum die in de buurt van metrostation Sol zit. Het verhaal gaat over een muis die de tanden van kinderen bewaart als ze uitgevallen zijn. Als je de verhalen leest op Tripadvisor over dit museum dan zie je duidelijk dat de buitenlandse toeristen niet super positief zijn over dit museum in Madrid met kinderen. Dit komt omdat het hele museum en de rondleiding in het Spaans is en dat het voor buitenlandse kinderen dan best moeilijk te volgen is. 

#15 Museo de Cera: dit museum is te vergelijken met Madame Tussauds in Nederland, dus wil je in Madrid met kinderen tussen bekendheden als Christiaan Ronaldo, Rafael Nadal en President Obama staan, dus is dit museum een goede optie. De entree van het museum is wel aan de hoge kant (maar dat is in Amsterdam ook het geval). Ook is er een mentalistenshow in het museum, alleen is deze wel alleen in het Spaans. 

#16 Museum of Science and Technology: dit is het wetenschapsmuseum van Madrid en kinderen kunnen hier proefjes doen, maar het is lang niet zo interactief en kindvriendelijk als bijvoorbeeld het wetenschapsmuseum in Amsterdam (NEMO). Ben je met de auto, dan ben je er binnen 20 minuten en met de metro is het iets meer dan een uur rijden.

#17 Museo del Padro: we zetten dit museum toch in het lijstje, omdat het één van de bekendste musea is ter wereld, maar voor kinderen zal dit museum niet super interessant zijn of ze moeten veel van kunst houden. In het museum hangen verschillende schilderijen van wereldberoemde schilders. Het museum ligt in de buurt van het Retiro park, dus misschien kun je deze twee combineren. 

Madrid met kinderen
Madrid met kinderen

Madrid met kinderen: de stad ontdekken

#18 Hop on Hop off bussen: in Madrid rijden ook de bekende rode hop on hop off bussen. Ze rijden twee verschillende routes door de stad. De ene route staat in het teken van het moderne Madrid en de andere route staat in het teken van het historische Madrid. Wij vinden het altijd een hele prettige manier om snel een stad te leren kennen. 

Je zit bovenin de bus lekker in het zonnetje en je geniet ondertussen van alle dingen die je in de stad ziet. Nadeel van de bussen is natuurlijk wel dat er een prijskaartje aan hangt en dat je soms maar een of twee bezienswaardigheden wil zien op die dag en dat dan het overbodig is om met deze bussen te rijden. Maar heb je maar kort de tijd in Madrid met kinderen en wil je veel zien dan zijn deze bussen wel ideaal. 

#19 Fietsen door de stad: uiteraard is het ook leuk om Madrid met kinderen te ontdekken per fiets. De Nederlandse maatschappij Baja Bikes organiseert in Madrid fietstochten voor gezinnen met kinderen. Dit doe je dan onder leiding van een Nederlandse gids. Ze hebben al kinderfietsen voor kinderen vanaf vier jaar en er zijn ook gratis kinderzitjes verkrijgbaar, zodat je kinderen bij jou achterop kunnen.

Een fietstocht door de stad Madrid met kinderen duurt ongeveer 3 uur. Kijk voor een overzicht van alle fietstochten in Madrid met kinderen even hier

#20 Kabelbaan: je kunt de stad Madrid met kinderen ook vanuit de lucht bekijken. Zo gaat de Teleriferico van het Parque del Oeste naar het hiervoorgenoemde stadspark Casa de Campo. Hier doet de 2,5 kilometer lange kabelbaan ongeveer 10 minuten over. Je zweeft ongeveer 40 meter boven de grond en in de gondel krijg je gedurende de rit informatie over wat je allemaal om je heen ziet. De kabelbaan kost voor een retour een paar euro per persoon. 

Madrid met kinderen
Madrid met kinderen

Madrid met kinderen : overige kinderactiviteiten Madrid

#21 Voetbalstadions van Madrid: zijn jullie helemaal voetbalgek, dan kun je in Madrid met kinderen je hart ophalen. Je hebt hier uiteraard twee grote voetbalclubs liggen: Real Madrid en Atletico Madrid. In het stadion van Real Madrid kun je bijna iedere dag een rondleiding krijgen. 

Wij hebben deze rondleiding in Bernabéu gedaan en wij vonden het zeker leuk. Het is een beetje zoals de gebruikelijke stadiontour dat je een rondje maakt langs de kleedkamers, het veld, de prijzenkast en de persruimte. Ook in het stadion van Atletico Madrid kun je een rondleiding krijgen door het stadion. 

Uiteraard is het nog leuker om echt een wedstrijd bij te wonen van één van de clubs. Wij hebben bij een bezoek aan de stad een keer een wedstrijd van Atletico Madrid bijgewoond en dat was heel tof. Kaartjes konden we gewoon bij het stadion kopen, dus dat zal over het algemeen niet het probleem zijn. Kijk voordat je naar Madrid met kinderen gaat naar het speelschema van beide clubs of ze thuis moeten voetballen en kijk of je vooraf al online kaarten kunt kopen. Meestal zijn kaartjes bij Spaanse voetbalclubs goed online te regelen!

#22 Koninklijk Paleis: dit is één van de best bezochte bezienswaardigheden in Madrid. Wij hebben het paleis ook bezocht en het is op zich wel aardig om een keer gezien te hebben, maar niet echt spectaculair (zeker voor kinderen niet). De prijs van een kaartje viel mee, dus vindt je het leuk om het koninklijke paleis van Madrid met kinderen te bekijken, dan kun je dit in een uurtje wel gedaan hebben. Het paleis ligt centraal dus je bent aan reistijd weinig tijd kwijt. 

#23 leuke pleinen: Madrid heeft een aantal leuke pleinen, waarbij wij Plaza Mayor het gezelligste vinden. Hier hebben wij bij verschillende bezoeken aan Madrid heel wat uurtjes doorgebracht op de terrasjes van het plein.  Leuk aan dit plein is dat het er behoorlijk levendig is en dat er genoeg straatartiesten staan op te treden, zodat je je niet zal vervelen op dit plein. 

Een ander bekend plein is Puerta del Sol en dit is het meest centrale plein. Vanaf dit plein vertrekken verschillende metrolijnen naar andere plekken in de stad. Ook dit is een levendig plein, maar je hebt hier minder terrasjes en dergelijke.

#24 Uitkijktoren Faco de Moclox: voor een mooi uitzicht over Madrid moet je deze 110 meter hoge uitkijktoren bezoeken. Met de lift ga je in mindere dan een minuut 90 meter de lucht in. Voor een paar euro heb je een prachtig uitzicht over de stad achter glas. Dit vinden wij altijd wel minder dat het achter het raam is, omdat dan het maken van foto’s een stuk lastiger is, omdat er op de ramen vaak vegen zitten. 

#25 Streetart door de stad: er is in Madrid ook genoeg streetart te bewonderen in de straten en je kunt een toer boeken waarin een Engelstalige gids je in twee uur langs de belangrijkste streetart van de stad rondleidt met uiteraard uitleg erbij. 

#26 Dagtrip naar andere steden: heb je langer de tijd in Madrid met kinderen, dan kun je met de trein makkelijk een aantal leuke steden in de buurt verkennen. Wij hebben ook een aantal van deze steden verkend met de trein en zullen de leukste steden hieronder beschrijven:

  • Segovia: met de trein is het een klein uurtje naar deze oude Spaanse stad. Wij hebben de historische binnenstad bezocht toen we nog niet onze dochter Sophie hadden en deze was zeker de moeite waard, maar met kinderen moet je wel een afweging maken of het de moeite is om de trein hier helemaal naar toe te nemen vanuit Madrid. 
  • Toledo: deze mooie stad ligt op 1,5 uur met de trein van Madrid en ook hier heb je een prachtige oude binnenstad. Ook deze stad hebben wij bezocht en houdt er rekening mee dat je best veel op en af moet lopen in het centrum en dat dit met kleine kinderen wat lastiger kan zijn. Kijk voor de treintijden en prijzen van treinkaartjes even op de website van de Spaanse spoorwegen. 
Madrid met kinderen
Madrid met kinderen

Waar eten in Madrid met kinderen

Je kunt uiteraard goed eten in Madrid met kinderen. Alle internationale restaurants zijn te vinden in de stad. Leuk is om eens te kijken bij Mercado San Miguel, wat een overdekte markthal is en waar je allemaal lekker dingen kunt proeven. Wat wij altijd een aanrader vinden in de Spaanse steden en dus ook in Madrid met kinderen zijn de restaurants 100 Montaditos Cerveceriá, waar je voor heel weinig geld allerlei kleine lekkere broodjes kunt eten en goedkoop biertjes kunt drinken. De broodjes zijn niet groot en daarom uitermate geschikt voor kinderen. 

Madrid met kinderen

Pakketreis Madrid

Je kan uiteraard een reis naar Madrid met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Madrid even hier.

Madrid met kinderen
Scroll naar boven