Luxemburg stad met kinderen: top 13 bezienswaardigheden

Luxemburg stad is een gezellig stad voor een stedentrip. Wij hebben de stad twee keer een weekend bezocht (een keer in de zomer en een keer in de winter) en beide keren hebben we ons uitermate goed vermaakt. Wanneer je Luxemburg stad met kinderen bezoekt kun je eigenlijk de meeste bezienswaardigheden wel in één of twee dagen bekijken. Wij zetten hier de dertien leukste activiteiten en bezienswaardigheden van Luxemburg stad met kinderen op een rij voor jullie. 

Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen

Luxemburg stad met kinderen: leuke speeltuinen

Luxemburg stad heeft hele leuke speeltuinen in de stad voor kinderen. We benoemen hieronder de leukste speeltuinen van de stad.

#1 Parc de Monterey: dit park ligt midden in het centrum van Luxemburg stad en heeft een grote speeltuin. Een deel van de speeltuin bestaat uit een groot piratenschip waar kinderen kunnen klauteren en vanaf kunnen glijden en daarnaast zijn er nog twee enorme glijbanen die verbonden zijn met allerlei bruggetjes. Je kunt je hier met je kinderen makkelijk een uurtje vermaken in dit park. Ook staat er bijvoorbeeld een picknickbank bij deze speeltuin, waar je ’s middags prima kunt lunchen met het gezin. Daarnaast heb je in dit groene park ook nog een grote fontein liggen en kun je er lekker wandelen met het gezin. 

#2 Kasteel speeltuin: een andere grote speeltuin in de vorm van een kasteel ligt aan de rand van het centrum en is vanaf Parc de Montery te voet bereikbaar in ongeveer 20 minuten. Dit is een groot speelkasteel met allerlei torentjes waar kinderen kunnen spelen. Naast het kasteel zijn verschillende kleinere speeltoestellen en ook een schommel. Het zand rondom deze speeltuin is erg fijn, waardoor kinderen in deze speeltuin ook in de weer zijn met schepjes en emmertjes. Kijk even hier op de website van tripadvisor om een indruk te krijgen van de speeltuin. 

#3 Speeltuin Cents (op der Heed): deze speeltuin is te ver lopen vanaf het centrum, maar met de auto of het openbaar vervoer ben je er binnen tien minuten en de speeltuin heeft als thema vliegveld en ziet er ook heel gaaf uit. Je hebt hier een uitkijktoren met glijbaan en een groot speeltoestel in de vorm van een vliegtuig. 

#4 Kaltreis Parc: deze speeltuin staat in het teken van de ruimtevaart en is ook op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum te bereiken. Vanuit een grote spaceshuttle kunnen kinderen vanaf verschillende glijbanen naar beneden glijden. Naast deze spaceshuttle heb je nog andere speeltoestellen zoals bijvoorbeeld een grote schommel. Rondom de speeltuin staan houten ligbedjes.

#5 Gasperich (Jardin Anglais): deze speeltuin heeft als thema de boerderij. Ook hier weer veel speeltoestellen en huisjes. Als je de huisjes ziet dan ziet het er heel leuk en vrolijk uit en rondom dit grote speeltoestel staan kleinere speeltoestellen.

Zoals je ziet heb je echt een aantal hele leuke speeltuinen in de stad en kun je tijdens een stedentrip naar Luxemburg stad met kinderen je makkelijk een dag vermaken in de verschillende speeltuinen. 

Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen

Luxemburg stad met kinderen verkennen

#6 Wandelen: om Luxemburg stad met kinderen te bezichtigen is wandelen een prima optie. Het centrum is vrij compact en de binnenstad is gezellig met veel leuke cafés en restaurants. Wat leuk is om naar toe te wandelen is Chemin de la Corniche, wat het balkon van Europa genoemd wordt. Dit is de oude vestigingsmuur van de stad en hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

#7 Toeristentreintje: dit treintje met de naam “Pétrusse Express” maakt in 45 minuten een rondje door de stad. Het is mogelijk om hierbij een Nederlandse audiogids te krijgen. Je kunt instappen bij de Montée de Clausen, niet ver van de kazematten en je kunt in 45 minuten  Luxemburg Stad met kinderen bezichtigen vanuit het treintje. Het treintje rijdt alleen in het hoogseizoen van mei tot en met september. 

#8 Hop on Hop off bus: ook deze bussen rijden alleen op bepaalde dagen (vooral het weekend) in het hoogseizoen van mei tot en met september. De bussen stoppen op acht verschillende plekken in de stad. Wat ons betreft altijd best een relaxte manier om de stad te bekijken vanuit het open dak van een dubbeldekker bus.  

Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen

Luxemburg stad met kinderen# 9: Natural History museum

Je kunt in Luxemburg stad met kinderen ook een kindvriendelijk museum bezoeken: het Natural History Museum. Uiteraard vindt je in dit museum veel opgezette dieren. Het museum ziet er van binnen modern en fris uit en doet absoluut niet stoffig aan. Het museum is gehuisvest in een prachtig historisch gebouw. Het museum is redelijk interactief, waardoor kinderen in het museum niet alleen hoeven te kijken, maar ook dingen kunnen doen. Wel staat er overal in het museum dat de dieren niet aangeraakt mogen worden en dat kan wel lastig zijn voor kinderen met zoveel dieren binnen handbereik. Het personeel kijkt hier nogal streng op toe. 

Naast de opgezette dieren zijn er ook exposities over de ruimte en dinosaurussen. Leuk detail van het museum is de grote indoorglijbaan voor kinderen, waar ze tussen de verdiepingen naar toe kunnen glijden. Helaas is de informatie bij de meeste exposities vooral in de Duitse taal en veel minder in de Engelse taal. Het museum heeft drie verdiepingen en is niet super groot, waardoor je in een uurtje of twee het museum wel gezien hebt. Voor meer informatie over de openingstijden en de toegangsprijzen, kijk even op de Duitstalige website van het museum

Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen

Luxemburg stad met kinderen #10: Bockkazematten

De Bockkazematten is een ondergronds verdedigingsbolwerk met kilometerslange gangen en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Luxemburg stad. Een bijzonder idee dat onder deze stad zo’n groot gangenstelsel ligt, wat vroeger voor de stad enorm belangrijk was. 

Je kunt deze gangen die ongeveer 40 meter onder de grond liggen bezoeken en een toegangskaartje kost een paar euro. Je moet allerlei trappen nemen om er te komen en komt dan in een heel gangenstelsel. Het is wel belangrijk dat je goed ter been bent, want de ondergrond is niet overal gelijk. Voor kinderen is dit natuurlijk een spannende activiteit om door deze wat duistere tunnels uit het verleden te lopen. 

Op sommige plekken heb je ook een mooi uitzicht over de stad als je weer boven de grond bent. Wel had de informatie in de tunnels wel wat beter mogen zijn, zodat je weet waar je precies heen moet lopen. Sommige gangen lopen namelijk dood, terwijl dit niet goed staat aangegeven. 

Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen

Luxemburg stad met kinderen: dagtrips

Vanuit Luxemburg stad zijn verschillende dagtrips te maken met het gezin naar andere plaatsen in Luxemburg. Luxemburg is ten slotte niet zo’n heel groot land. We zetten de leukste dagtrips in Luxemburg stad met kinderen op een rij voor jullie.

#11 Luxembourg Science center: op iets minder dan een half uur rijden ten zuiden van de stad ligt dit wetenschapsmuseum. In dit museum kunnen kinderen meer dan zeventig experimenten doen in meerdere talen (ook in het Engels), waarbij veel van de experimenten een display hebben. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld een potje tafelvoetbal spelen tegen een robot, verschillende soorten ballen verplaatsen en bewegen en zelf aan de slag met blokken. Verder zijn er verschillende shows die gegeven worden (kijk voor de tijden op de website van het museum), maar zijn deze wel in de Franse en Luxemburgse taal.

#12 Parc Merveilleux de Bettembourg: op twintig minuten rijden van de hoofdstad ligt dit pretparkje. Het park is voor een deel een dierentuin met allemaal wat kleinere dieren vanuit verschillende continenten. Daarnaast zijn er veel speeltoestellen te vinden in het park en is er ook een soort sprookjesbos te vinden. Ook heb je wat kleine attracties zoals een treintje, elektrische paardjes en auto’s. Het park richt zich vooral op de wat jongere kinderen. Kijk op de Duitstalige website van het pretparkje voor meer informatie. 

#13 Vianden: de stad Vianden ligt op drie kwartier te noorden van de hoofdstad rijden met de auto en staat bekend om zijn kasteel op de berg. Wij hebben de stad en het kasteel ook bezocht en we moeten zeggen dat er in het kasteel zelf niet zoveel voor kinderen te doen is. Vinden je kinderen het leuk om een kasteel te bezoeken, dan is het natuurlijk een prima dagtrip want in het kasteel kun je wel veel kamers bekijken. Het plaatsje Vianden is een rustig mooi dorpje aan de rivier en je kunt vanuit dit dorp de stoeltjeslift naar boven nemen om daar een mooi uitzicht te hebben over het plaatsje en het kasteel. 

Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen

Waar slapen in Luxemburg stad met kinderen

Budget hotel: Mercure Luxembourg Off Kirchberg

Middenklasse hotel: Novotel Suites Luxembourg

Luxe hotel: Hotel Vauban

Voor het zoeken naar andere hotels in Luxemburg stad met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Luxemburg stad met kinderen
Luxemburg stad met kinderen

Verdere informatie Luxemburg stad met kinderen

Luxemburg kaart: dit is een kaart die niet alleen van de stad Luxemburg is, maar van het hele land. Je hebt de keuze uit een kaart voor de duur van 1, 2 of 3 dagen. Je hebt hierbij gratis toegang tot meer dan zestig musea en toeristische attracties in het land en je kunt met de kaart gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Bekijk vooraf welke bezienswaardigheden je allemaal wil bezoeken met het gezin en wat de toegangsprijzen zijn en bekijk dan of de kaart jullie voordeel geeft. 

Klimaatinformatie

Beste reistijd

Scroll naar boven