Bezienswaardigheden Luik met kinderen

Is Luik met kinderen een leuke stad om te bezoeken? Wij vroegen het ons ook af. Vele mensen kennen Luik vooral van de plaats waar ze langs rijden als ze op weg naar hun vakantie in Frankrijk of Spanje zijn. Luik wordt vaak ook gezien als lelijke stad. Wij gingen er een weekendje naar toe om te kijken of de stad de moeite waard is. De stad Luik met kinderen is in één tot maximaal twee dagen te bezoeken. Dit ligt er maar net aan hoe leuk je kinderen en jij het vinden om naar het museum te gaan. Wij hebben voor Luik onze top 5 bezienswaardigheden voor het gezin op een rij gezet voor jullie. 

Luik met kinderen #1: Beklim de montagne de Bueren

Het toeristenbureau van Luik heeft verschillende wandelingen uitgezet voor toeristen rondom de stad. Bekijk hier het kaartje van deze verschillende wandelingen. 

Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is de straat Montagne de Beuren die bestaat uit 374 treden en die het centrum van Luik verbindt met de citadel van Luik op de berg (op het kaartje met wandelingen begint deze trap bij de groene wandeling A8).  Voor kinderen een mooie uitdaging om de steile trappen te beklimmen en bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de stad Luik. De trap is prima te beklimmen met jonge kinderen, zeker als je onderweg een paar keer stopt. Een voordeel is uiteraard dat wanneer het te zwaar is, je gelijk de trap omlaag kunt nemen. Vanuit hier kun je verder wandelen naar de citadel, maar met jonge kinderen kan dat aan de zware kant zijn. 

Ook is een mogelijkheid om niet de trap zelf te beklimmen maar de groene route van het kaartje te lopen. Dit is het langste doodlopende steegje van de stad Luik. Hier loop je via allerlei steegjes en trapjes zo via de stad omhoog. Uiteindelijk kom je hier ook boven uit en heb je een mooi uitzicht over de stad. Met kleine kinderen is deze wandeling behoorlijk intensief. Wat dat betreft is de rode wandeling dan voor kinderen een betere optie, omdat je hier meer door het bos loopt. Ook het centrum zelf is wel aardig om door heen te wandelen. Op verschillende plekken in de stad heb je mooie streetart op de muren staan.

Zoals je ziet zijn er verschillende wandelingen te maken in Luik met kinderen. Een plattegrond met de wandelingen en een kaart van de stad kun je verkrijgen in het VVV kantoor van de stad in het centrum. 

Luik met kinderen #2: aquarium museum

Dit museum is een combinatie van een aquarium en een natuurmuseum. Verwacht in de verschillende aquaria geen spectaculaire vissen, ondanks er wel kleine haaien te vinden zijn en een hoop tropische vissen en zeepaardjes. In totaal zijn er toch meer dan 2000 vissen te vinden in dit museum. Voor kinderen is het altijd leuk om gekleurde vissen zoals de Nemo vis te bekijken. 

In het museum vindt je vooral veel opgezette dieren en skeletten van dieren. Het is hier vooral kijken naar de verschillende dieren in de vitrines en er is niet superveel interactie voor kinderen. Voor dit museum moeten jij en je kinderen een liefhebber zijn. 

Trek voor dit museum maximaal twee uur uit. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, het aanbod van het museum en de prijzen voor een toegangskaartje even op de website van het museum

Luik met kinderen #3: Archeoforum luik

In het midden van de stad onder het plein Place Saint Lambert ligt dit museum. Kinderen krijgen bij dit museum een tablet mee, waarop uitleg over het museum gegeven wordt en er tussendoor filmpjes en opdrachten over het museum worden weergegeven. Deze tablet is ook in de Nederlandse taal beschikbaar. Het museum vertelt het verhaal over de geschiedenis van de stad. Je vindt hier nog oude opgravingen van de stad en kinderen kunnen naast de opdrachten op de ipad ook nog met blokken een Romeinse boog maken. 

Het museum is onder de grond dus kan wat aan de frisse kant zijn. Je jas aanhouden tijdens het bezoek aan het museum is daarom geen overbodige luxe. Vinden jouw kinderen het leuk om op een speelse manier wat meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad Luik, dan is dit museum zeker een goede optie voor jullie gezin. 

Luik met kinderen #4: wetenschapsmuseum

In hetzelfde gebouw als het Aquarium van Luik zit ook het wetenschapsmuseum. In dit kleine wetenschapsmuseum kunnen kinderen proefjes doen en worden er demonstraties gegeven door de mensen van het museum. Verwacht niet dat dit museum vergelijkbaar is met het wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam, maar er zijn zeker proefjes die dezelfde opzet hebben.

Groot nadeel van het museum is dat wel alles in het Frans is en dat het soms lastig is (als je net als ons niet goed Frans spreekt) te begrijpen wat je precies moet doen en wat er bedoelt wordt. Ook de demonstraties worden in het Frans gegeven. 

Je kunt in dit museum proefjes doen met betrekking tot licht, energie en de zwaartekracht. De demonstratie waar kinderen in een kooi mogen staan en waarbij de kooi wordt geladen met elektrische energie is behoorlijk spectaculair. 

Luik met kinderen #5: La Batte markt

Tijdens onze stedentrip in Luik waren wij er op zaterdag en zondag en dus konden we op zondag naar de La Batte markt. Dit is de grootste en oudste markt van België en wordt iedere zondag gehouden van 8.00 – 14.00 uur. Het is een prima markt om even over heen te lopen, maar wij vonden de markt zelf niet echt heel erg spectaculair. Voor kinderen is het leuk dat er genoeg te zien is in de drukte langs het water, maar verwacht niet dat dit een hoogtepunt van je stedentrip in Luik zal zijn.

Op de vraag of het leuk is om een weekend naar Luik te gaan met kinderen, kunnen we alleen zeggen dat het afhankelijk is of jullie de musea interessant vinden. Indien dit niet het geval is dan is de stad die op een half uur rijden van Maastricht ligt ook prima in een dag te doen. Dan maak je een mooie wandeling door de stad, geniet je van het uitzicht , ga je eventueel shoppen en ga je lekker lunchen op één van de gezellige terrasjes van de stad. Dan kun je in Luik met kinderen echt wel een topdag hebben!

Luik met kinderen
Luik met kinderen

Waar slapen in Luik met kinderen

Budget hotel: Ibis Styles Liege Guillemins

Middenklasse hotel: Amosa Liège City Centre Hotel

Luxe hotel: Hotel Neuvice

Voor het zoeken naar andere hotels in Luik met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Luik met kinderen

Luik is goed te bereiken vanuit Nederland en ligt dicht bij de stad Maastricht. Vanuit Maastricht is het ongeveer een half uur met de auto en de trein om in Luik te komen. Vanuit Utrecht is het iets meer dan twee uur rijden naar de stad. Indien je met de trein komt, is het de moeite waard om het mooie moderne station van Luik te bekijken. Vanuit het centrum is het ongeveer 35 minuten lopen naar het station. 

Visit Luik pass: wil je een aantal musea in Luik met kinderen bezoeken dan kan het voordelig zijn om deze pas aan te schaffen. De pas is voor 48 uur geldig en je hebt toegang tot 16 verschillende musea (waaronder de musea die we hebben beschreven). Kijk voordat je Luik gaat bezoeken waar je allemaal naar toe wil gaan en of de pas voor jullie gezin voordelig is of niet. 

Klimaatinformatie

Beste reistijd

Scroll naar boven