Bezienswaardigheden keulen met kinderen

Keulen is de vierde grootste stad van Duitsland. En je kunt naar Keulen met kinderen prima een weekendje gaan. De stad heeft voldoende bezienswaardigheden om je er minimaal twee dagen te vermaken met kinderen. Zeker als je het ook nog leuk vindt om te shoppen (dat kan namelijk heel erg goed in deze stad). Een leuke periode om Keulen met kinderen te bezoeken is de periode voor kerst als er de bekende kerstmarkten in de stad zijn. Wij zetten voor jullie de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Keulen met kinderen op een rij voor jullie. 

Keulen met kinderen: algemene informatie

De stad is makkelijk te bereiken vanuit Nederland met de auto en de trein. Met de auto ben je vanuit Utrecht in 2 uur en 20 minuten in de stad en met de trein doe je er vanaf Utrecht centraal 2 uur en 40 minuten over. Houdt er rekening mee dat wanneer je de stad Keulen met de auto bezoekt dat je een milieusticker nodig hebt. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Keulen met kinderen #1: Dom van keulen

De dom van Keulen is één van de bekendste bezienswaardigheden van Keulen. De dom en de domtoren staan midden in het centrum en je kunt deze dom ook van binnen gratis bezoeken. De dom is zeker de moeite waard om even te bekijken met het mooie glas en lood in de dom. 

Waar je wel een klein bedrag voor moet betalen is voor het bezoeken van de domtoren en voor het bezoeken van de schatkamer onder de dom. Wij vinden het altijd leuk om een toren te beklimmen en te genieten van een mooi uitzicht over een stad. Om bovenop de domtoren te komen moet je meer dan 500 treden beklimmen naar boven. 

Onder de dom kun je ook de schatkamer bezoeken van de dom. In zes verschillende kamers op drie verdiepingen staan verschillende schatten van de dom. Ondanks dat er bijzondere items in de vitrines liggen, is het bezoek van de schatkamer niet heel kindvriendelijk. We denken zelf dat je je kinderen hier geen plezier mee doet.  

Keulen met kinderen #2: Keulen dierentuin

In één van de oudste dierentuinen van Duitsland vindt je 10.000 dieren verdeeld over 750 dierensoorten. In de dierentuin zijn de meest bekende dieren aanwezig zoals leeuwen, olifanten, apen en giraffen. Vooral het verblijf van de olifanten is indrukwekkend en de dierentuin heeft de grootste kudde Indische olifanten van Europa. 

De dierentuin heeft voor kinderen ook genoeg speelplekken om te klimmen en te klauteren. Je hebt twee grote speeltuinen (bij het restaurant van de dierentuin en bij het olifantenpark) waar kinderen zich kunnen uitleven.

Op de website van de dierentuin staan ook de voedertijden van de verschillende dieren. Dit is ook zeker een aanrader om te zien. Ook zijn er verschillende shows in de dierentuin. Uiteraard zijn er ook genoeg eetgelegenheden in de dierentuin. Je hebt in deze dierentuin minimaal wel een halve dag nodig met je gezin!

Kijk voor informatie over de openingstijden, prijzen van kaartjes en de plattegrond van de dierentuin even op de Nederlandstalige website van de dierentuin

kindvriendelijke musea in Keulen

Je kunt in Keulen met kinderen ook een aantal leuke musea bezoeken. We zetten de leukste voor jullie op een rij. 

#3 Avonturenmuseum Odysseum: dit is het meest kindvriendelijke museum in Keulen. Het museum lijkt wel een beetje op het wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. In het huis van de muis kunnen kinderen in verschillende thema’s van alles uitproberen. Kinderen leren hier hoe bepaalde machines als een koffiezetapparaat werkt. Daarnaast is er een gedeelte in het museum dat betrekking heeft op de natuur en de ruimte. Hier kunnen kinderen ook allerlei proefjes doen. In iets minder dan 20 minuten ben je met het openbaar vervoer van het centrum bij dit museum. Houdt er wel rekening mee dat je een stukje moet lopen (ongeveer een kilometer). Met de auto ben je er in iets meer dan 10 minuten en je kunt onder het museum parkeren. Je kunt je makkelijk een halve dag in het museum vermaken met je kinderen. 

#4 Chocolademuseum: dit museum is wel wat anders dan de meeste chocolademusea in verschillende steden in Europa. Bij de meeste musea is het vooral een grote winkel waar ze chocolade verkopen en wordt er ook nog wat over de geschiedenis verteld, maar in dit museum is veel meer interactie. Kinderen kunnen hier leren over de herkomst van chocolade, de geschiedenis en hoe chocolade geproduceerd wordt. Kinderen kunnen in de chocoladefabriek precies zien hoe chocolade gemaakt wordt en uiteraard mag er ook chocolade geproefd worden (bij de kwaliteitscontrole van de fabriek). Ook is het mogelijk om je eigen chocoladereep te maken. Grappig is hier de tropische kas waar je een echte cacaoboom hebt staan. 

#5 Sport en Olympia museum: zijn je kinderen helemaal gek van sport dan is dit museum een optie. In het museum, dat in het teken staat van de Duitse sport, staat bij binnenkomst een formule 1 wagen van Schumacher. Verder komen in verschillende delen van het museum verschillende sporten aan bod. Zo heeft het museum een boksring en op het dak twee kunstgrasvelden met uitzicht over de rivier de Rijn. Ondanks dat er veel te zien is in het museum, had het museum wel meer (sport) activiteiten mogen hebben voor kinderen. 

De stad Keulen met kinderen verkennen

#6 Wandelen: wij vinden het altijd leuk om door een stad te wandelen en te kijken wat er allemaal op straat gebeurt. De oude stad is niet super mooi, maar er zijn zeker een aantal wijken in Keulen die de moeite waard zijn. Leuk is om in Keulen met kinderen de Hohenzollernbrücke te bekijken, die het centraal station verbindt met de oude binnenstad. Aan deze oude spoorbrug hangen duizenden slotjes van verliefde stelletjes en zeker voor kinderen is het leuk om al die verschillende slotjes te bekijken. Vanuit de dom van Keulen loop je hier in vier minuten naar toe. 

Een bijzondere wijk in Keulen om te bezoeken is de wijk Ehrenfeld. Dit is een industriële wijk, dat omgetoverd is in een hip stadsgedeelte waar in de vele fabriekspanden tegenwoordig hippe restaurants, bars en clubs zitten. Dat deze wijk het creatieve hart van de stad is, kun je zien aan de streetart die door de gehele wijk veelvuldig aanwezig is. Met de trein ben je vanaf het hoofdstation in zes minuten in deze wijk. In deze wijk kun je ook tijdens een georganiseerde rondleiding de streetart bekijken. 

Een andere wijk waar ook veel streetart te bewonderen is, is de wijk Belgisches Viertel. In deze gezellige wijk met vele winkeltjes, restaurantjes en kunstgalerijen kun je vooral veel streetart vinden in de straten Maastrichterstraße, Brüssler Platz en Brüsslerstraße.

#7 Toeristentreintje: kunnen je kinderen nog niet zoveel wandelen, dan is het toeristentreintje een optie om de stad te verkennen. Je kunt met het treintje twee verschillende routes rijden door Keulen met kinderen. De chocolade express rijdt ieder half uur langs verschillende bezienswaardigheden in het westen van de stad. De dierentuin express komt wat meer langs de bezienswaardigheden in het oosten van de stad. 

#8 Kabelbaan: je kunt de stad Keulen met kinderen ook vanuit de lucht bekijken. De kabelbaan gaat over de rivier de Rijn en biedt een schitterend uitzicht over de stad. De kabelbaan begint bij de ingang van de dierentuin van Keulen en eindigt in het stadspark Rheinpark. De kabelbaan is 930 meter lang en duurt 6 minuten. 

#9 Hop on Hop off bus: heb je maar kort de tijd en wil je veel van Keulen met kinderen zien dan zijn deze bussen een optie. De rondrit duurt in totaal 1,5 uur en je komt langs de volgende haltes in de stad: Heumarkt, Altstadt, Triangeltower/Railway-Station Deutz, Lanxess Arena, Odysseum, Dierentuin van Keulen, Eigelstein Ebertplatz, Mediapark, Friesenplatz, Stadtmuseum, Glockengasse, Kathedraal van Keulen, Rathaus, Neumarkt, Chlodwigplatz en het Chocolade museum. 

Keulen met kinderen: overige bezienswaardigheden

#10 Aqualand Thermenwereld: dit waterpark is een leuke optie als je meerdere dagen in de stad bent of wanneer jij en je kinderen gek zijn van waterparken. Het waterpark is te vinden in het noorden van de stad op zo’n 20 minuten rijden van het centrum (openbaar vervoer 25 minuten). Naast verschillende glijbanen heeft het waterpark ook een lazyriver en een kinderbad. Ook is er bij dit waterpark de mogelijkheid om een drankje met je kinderen in het zwembad te doen, aangezien er in het hoofdzwembad een bar aanwezig is. Bij het waterpark is ook een wellness aanwezig met verschillende sauna’s. 

#11 Stadspark Rheinpark: ben je op zoek naar een stadspark, waar je kinderen even kunnen uitrazen dan is dit park een goede optie. Het park is 50 hectare groot en ligt aan de rivier de Rijn. In het park zijn genoeg grasvelden aanwezig om te picknicken met het gezin. Ook liggen hier prachtige tuinen in het park met kleurrijke bloemen. In het park start ook de kabelbaan richting de dierentuin van Keulen. Verder is er uiteraard een speeltuin in het park te vinden en rijdt er een treintje door het park heen. 

#12 Bonustip: Attractiepark Phantasialand: op 25 minuten rijden met de auto van Keulen in het plaatsje Brühl ligt dit leuke pretpark. Het is één van de grootste en meest bezochte pretparken van Europa. Het park is in zes verschillende thema’s ingedeeld: Berlin, Chinatown, Deep in Africa, Mexico, Fantasy en Mystery. Ieder thema heeft zijn eigen attracties en shows. Voor de kleinste kinderen zijn de meeste attracties te vinden in de gebieden Fantasy en Berlin en voor de oudere kinderen heb je hele spectaculaire attracties zoals de Flying Launch Coaster en Black Mamba. In de wintermaanden is het gehele pretpark in wintersfeer en een vergelijkbaar met de winter Efteling hier in Nederland. 

Waar slapen in Keulen met kinderen

Budget hotel: Art Rock Downtown hotel

Middenklasse hotel: Hotel Burgerhof

Luxe hotel: Maritim Hotel Köln

Voor het zoeken naar andere hotels in Keulen met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Keulen met kinderen

Keulen kaart: net zoals iedere grote stad heeft ook Keulen een kaart, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen en je veel korting krijgt op veel bezienswaardigheden in Keulen. Kijk even wat je wil bezoeken in Keulen met kinderen en bereken dan even of de kaart voordelig voor jullie gezin is. 

Scroll naar boven