Bezienswaardigheden Hamburg met kinderen

Hamburg is de tweede stad van Duitsland en een stedentrip naar Hamburg met kinderen is zeker voor een weekend heel goed te doen. Hamburg ligt in het noorden van Duitsland en de stad is in een kleine vier uur vanaf Utrecht bereikbaar met de auto. Zeker in de zomer is het leuk om de stad te bezoeken als je naar het strand kunt en de kermis in volle gang is. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Hamburg met kinderen op een rij voor jullie. 

Hamburg met kinderen
Hamburg met kinderen

Hamburg met kinderen #1: Planten un Blomen Park

Dit is een heel groot stadpark in het centrum van Hamburg. Je loopt in iets meer dan een kwartier vanuit het centrum naar dit park toe (met het openbaar vervoer ben je er nog net iets sneller). Het is een heerlijk park om een paar uur te verblijven met je kinderen. Zo heeft het park twee grote speeltuinen en één van de twee speeltuinen heeft een groot klimrek en een soort heuvelachtig landschap met verschillende glijbanen (het lijken een soort van gekleurde vulkanen). Verder is er nog een klein waterspeeltoestel, waar kinderen met water kunnen spelen. 

Daarnaast zijn er genoeg stoelen en picknickbankjes in het park om met het gezin bijvoorbeeld te lunchen. Naast de twee speeltuinen is er ook nog een botanische tuin, een rozentuin, een Japanse tuin met theehuis en verschillende meertjes. Door het hele park zijn genoeg tentjes waar je iets kunt eten en drinken. Ook vindt je in dit park een grote kas (Tropengewächshäuser Des Botanischen Gartens). In deze kas kun je allerlei tropische planten bewonderen. In het hele park zijn verschillende toiletgebouwen aanwezig. 

Hamburg met kinderen
Hamburg met kinderen

Hamburg met kinderen #2: Miniaturwonderland

In een oud pakhuis is over meerdere verdiepingen een stad in het klein nagebouwd en rijden er overal treintjes rond. Op grote tafels zijn allerlei dingen nagebouwd zoals een haven, een voetbalstadion, een camping, een vliegveld en nog veel meer. Kinderen kunnen door de vele opstapjes bij de tafels alles prima zien en er zijn overal knopjes waar kinderen dingen kunnen laten bewegen of lichtjes kunnen aanzetten op de tafel. Op de verschillende tafels creëren ze om de zoveel tijd met lichteffecten dag en nacht. De werelden zijn erg gedetailleerd nagemaakt. 

Het is ook de grootste modelspoorbaan ter wereld en voor kinderen is er heel veel te zien. Er rijden meer dan 900 treinen in de verschillende kamers. Doordat er maar een maximum aantal mensen naar binnen mag, kan de wachtrij bij de kassa wel flink oplopen. Gelukkig kun je in een speelhoek wachten tot je aan de beurt bent, maar het is aan te raden als je niet veel tijd hebt om vooraf online kaartjes te bestellen voor een bepaald tijdstip. 

Hamburg met kinderen
Hamburg met kinderen

Hamburg met kinderen #3: Museum of Illusions

Wij vinden dit soort musea altijd helemaal top! Het lijkt wel een beetje op de Instagram musea die je in Amsterdam hebt, waar je ook allerlei gekke foto’s kunt maken met je gezin in verschillende ruimtes. Dat is in dit museum ook het geval. Zo lijkt de Vortex tunnel ook op een ruimte die we in de The Upside Down in Amsterdam hebben gezien en ook in dit museum heb je een ruimte waar alles op zijn kop staat. 

Ook de ruimte waar de ene persoon een stuk groter is dan de andere persoon kennen we nog uit het Nemo museum in Amsterdam. Wij vinden het altijd heel erg leuk om dit soort foto’s te hebben, maar je moet er uiteraard wel van houden. 

Hamburg met kinderen
Amsterdam met kinderen

Hamburg met kinderen #4: Dom Hamburg

Maar liefst drie keer per jaar is er een maand lang kermis in de stad Hamburg. Er staan dan vrij veel attracties en eetkraampjes en het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. De kermis vindt in drie jaargetijde in het jaar plaats. Zo heb  je  Winterdom in de winter, Frühlingsdom in de lente en Sommerdom in de zomer. 

Iedere dag start de kermis vanaf drie uur ’s middags en kun je in één van de 260 kermisattracties die de kermis rijk is. Zo is er bijvoorbeeld ook een enorm reuzenrad, waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Uiteraard zijn er ook tientallen eetkraampjes waar je bijvoorbeeld een typische braadworst kunt eten. Iedere vrijdagavond vanaf 22.30 uur vindt er ook nog een vuurwerkshow plaats bij de kermis. 

Voor kinderen zijn hier erg veel attracties waar ze in kunnen en dit is een prima middagbesteding aan het einde van de dag. Zeker als je een weekend Hamburg met kinderen zelf kunt plannen, dan is het leuk om vooraf te kijken wanneer de kermis in Hamburg staat. Kijk dus even op de website van de stad voor de dagen dat de kermis operationeel is. 

Hamburg met kinderen
Hamburg met kinderen

Hamburg met kinderen: Overige activiteiten

#5 St. Michaelskerk: dit is de grootste kerk in Hamburg en in de beltoren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden in Hamburg. Je kunt de toren voor een paar euro beklimmen maar er is ook een lift die je naar het uitkijkplatform op 82 meter brengt, waar je een mooi uitzicht over de stad en de haven hebt. 

#6 Lohsepark: ten zuiden van de stad op een kleine 20 minuten lopen van het centrum ligt dit stadspark aan de haven. Je vindt hier een natuurspeeltuin met glijbaan, trampoline, klimtoestellen van hout en een schommel. Ook ligt er in een gedeelte van het park fijn strandzand, waar de kinderen lekker in het zand kunnen spelen. Een prima plek om de dag in Hamburg met kinderen af te sluiten.

#7 Maritiem Museum: dit museum staat in het teken van de scheepvaart, maar verwacht niet eenzelfde museum zoals bijvoorbeeld in Rotterdam, want in dit museum is het voor kinderen vooral veel kijken. Veel schepen in vitrines. Er zijn wel wat dingen te doen voor kinderen, maar het is aan de magere kant en de entreeprijs is best fors. Zijn je kinderen helemaal gek van schepen dan is het misschien een optie, maar anders zouden we dit museum overslaan. 

#8 Boottocht haven Hamburg: je kunt de grootste haven van Duitsland in Hamburg met kinderen ook vanaf een rondvaartboot bekijken. Van april tot en met oktober is er dagelijks een rondvaartboot, die in een uur tijd een gedeelte van de haven laat zien. Hierbij is het mogelijk om een Engelse audio bij de tour te krijgen. 

#9 Ontbijten bij de oude visafslag: ben je op zondag in Hamburg met kinderen en wil je op een bijzondere manier ontbijten, dan is het leuk om naar deze oude visafslag te gaan. Hier is op zondagochtend een vismarkt, waar ook genoeg andere producten worden verkocht en waar al in de vroege ochtend live bands een leuk sfeertje proberen neer te zetten. Het publiek wat hier komt is erg divers. Van mensen die de hele nacht door hebben gefeest tot oude mensen die hun boodschappen komen doen op de markt. Let er wel op dat het ongeveer 20 minuten met het openbaar vervoer is om vanuit het centrum bij de visafslag te komen aan het water. 

#10 Stadsstrand: hoe tof is het dat je in deze havenstad naar het strand kunt met je kinderen. Vanuit de haven van de stad kun je ferry 62 nemen voor een paar euro en dan ben je in iets meer dan een kwartier op dit vier kilometer lange zandstrand aan de rivier (te voet loop je er in een half uur vanuit het centrum naar toe). Ga naar beachclub Strandpauli om even lekker wat te eten en te drinken. Zeker als je in de zomer in Hamburg met kinderen bent, is het zeker tof om hier een middag of een ochtend op het strand te verblijven. 

Hamburg met kinderen
Hamburg met kinderen

#11 Chocversum: wanneer je kinderen van chocolade houden, dan kun je dit museum niet overslaan. Je krijgt hier informatie over chocolade, maar je kunt hier ook je eigen chocoladereep maken. Daarnaast is er op verschillende momenten tijdens de rondleiding de mogelijkheid om chocolade te proeven. Het museum ligt redelijk in het centrum op ongeveer 10 minuten lopen. 

#12 Hop on Hop off Bus: heb je weinig tijd en wil je snel de stad Hamburg met kinderen bekijken dan zijn deze bussen zeer geschikt. In 1,5 uur stopt de bus bij 29 verschillende haltes in de stad, waar je tussendoor kunt uitstappen. Je krijgt tijdens de rit een headset bij de tour, alleen is de audio niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar wel in het Engels. 

#13 Voetbalwedstrijd bezoeken: in Hamburg liggen twee grote voetbalclubs die in de tweede divisie van het Duitse voetbal spelen. Hamburg SV is de grootste club met een stadioncapaciteit van 47.000 plaatsen. Daarnaast heb je ook nog de linkse cultclub St. Pauli in deze stad spelen. Voor beide clubs kun je over het algemeen vrij makkelijk online kaarten kopen voor een wedstrijd. Kijk op de website van beide clubs of één van de clubs thuis moet spelen als jullie een stedentrip naar Hamburg maken en bezoek een voetbalwedstrijd van één van beide clubs. 

#14 Wijk Speicherstadt: deze wijk is ook één van de bekendere bezienswaardigheden van de stad vanwege de vele pakhuizen die in deze wijk staan. Als je door deze wijk loopt zien deze tientallen pakhuizen er indrukwekkend uit en veel van de bezienswaardigheden zijn in deze wijk te vinden dus grote kans dat je een keer in deze wijk moet zijn voor iets. Vooral een toffe plek om gave foto’s te maken.  

#15 Uitzicht Elbphilharmonie: dit iconische gebouw in de stad is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Het orkestgebouw heeft een bijzondere vorm en het leuke is dat je het gebouw kunt bezoeken voor een uitzicht over de stad op 37 meter. Kijk even op de website voor meer informatie over de tijden en de toegangsprijzen. 

Waar slapen in Hamburg met kinderen

Budget hotel: Hotel Terminus am Hauptbahnhof

Middenklasse hotel: Hamburg Marriott Hotel

Luxe hotel: PIERDREI Hotel HafenCity Hamburg

Voor het zoeken naar andere hotels in Hamburg met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Hamburg met kinderen
Hamburg met kinderen

Verdere informatie Hamburg met kinderen

Hamburg card: net zoals iedere grote stad heeft ook Hamburg een kaart, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen en je veel korting (50% of meer) krijgt op veel bezienswaardigheden in Hamburg. Kijk even wat je wil bezoeken in Hamburg met kinderen en bereken dan even of de kaart voordelig voor jullie gezin is. Over het algemeen heb je de kaart er snel uit en is het dus voordelig om de kaart aan te schaffen. Leuk aan deze kaart is ook dat je gebruik kunt maken van een aantal watertaxi’s in de haven, zodat je ook de mogelijkheid hebt om Hamburg met kinderen vanaf het water te bekijken. 

Scroll naar boven