Gent met kinderen: top 5 bezienswaardigheden!

Gent is een prachtige stad en goed bereikbaar vanuit Nederland. Het is vanuit de stad Utrecht iets meer dan twee uurtjes rijden en voor kinderen is er in Gent genoeg te doen. De stad is niet al te groot, je kunt er heerlijk eten en borrelen en er is toch genoeg te doen voor kinderen om je er een weekendje te vermaken met je gezin. Wij zetten hier de vijf leukste activiteiten in Gent met kinderen op een rijtje voor jullie. 

Gent met kinderen

Gent met kinderen #1: De draak uitkijktoren

Als je tijdens een stedentrip in Gent met kinderen even naar de skyline van de binnenstad kijkt, kan je het niet missen. Het Belfort is de middelste toren van de beroemde rij torens, tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. De toren staat bekend om zijn vurige draak, het trotse symbool en de mascotte van de stad Gent.

En hoe leuk is het dat je deze toren kunt beklimmen met je kinderen en kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad Gent. Voor ouders met kleine kinderen is er ook de mogelijkheid om vanaf de eerste verdieping de lift naar boven te nemen. Uiteraard ligt de toren midden in het centrum, dus hoef je hier niet gebruik te maken van het openbaar vervoer om er te komen. 

Ook is er bij de toren een spel te spelen. In het Belfort kunnen kinderen een speurtocht doen naar een schat.  ‘Het spel van de Slotenmaker’ is een speelse en interactieve rondleiding met verschillende feitjes en opdrachtjes. Je krijgt voor een paar euro een boekje met uitleg, een aantal sleutels en een rubberen hamertje voor de speurtocht. Deze speurtocht is te verkrijgen bij de ingang van het Belfort.

Kijk voor meer informatie over de openingstijden van de toren, de prijzen voor kaartjes en de informatie over de speurtocht op de website van de toren. 

Gent met kinderen #2: het kasteel van Gravensteen

Dit kasteel is een middeleeuwse burcht in het centrum van de stad met mooie kantelen, smalle torentrappen en ook binnen ziet het er mooi uit. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht op de burcht zelf met je kinderen.  

Kinderen vanaf acht jaar kunnen het kasteel ontdekken met een audioguide van een Vlaamse komiek. Deze komiek geeft zijn eigenzinnige en grappige kijk op het ontstaan van dit meest imposante burcht van Vlaanderen. De duur van deze audioguide is 90 minuten en is te verkrijgen bij de kassa. 

Kijk voor meer informatie over de openingstijden van de burcht en de prijzen op de website van het kasteel. 

Gent met kinderen #3: wandeltochten door de stad

Het historische centrum van Gent is prachtig en je kunt hier ook een leuke wandeling met kinderen maken. Gent heeft namelijk door de gehele stad 20 K-Dolls reuzenpoppen geplaatst. Deze poppen zijn gebaseerd op de beeltenis van de kleine stoffen poppen die je aantreft op de kinderafdelingen van ziekenhuizen in België. 

De poppen zijn als een soort gidsen door de stad en laten je de meest kindvriendelijke plekken van de stad zien, zoals  leuke speelterreintjes, verborgen hangplekjes en groene stukken van de stad.

De wandeling start bij het stadshuis van Gent in het centrum en de totale wandeling is ongeveer 7 kilometer. Uiteraard kun je maar een gedeelte van de route lopen met kleine kinderen of de wandeling in verschillende keren lopen. 

De wandeling met informatie over de verschillende plekken in de stad is hier gratis te downloaden.  Overigens is de kaart met wandelroute ook te verkrijgen bij de toeristeninformatie in de stad zelf. 

Daarnaast is er enorm veel streetart in Gent, waarvan het graffiti straatje wel de bekendste bezienswaardigheid is. Hou je van streetart, dan is hier ook een wandeling voor uitgezet door de stad. Kijk voor meer informatie over deze wandeling even hier. 

Geen zin om te lopen of heb je weinig tijd? Dan kun je er altijd voor kiezen om de wandelingen per fiets af te leggen met je kinderen. Er zijn in Gent genoeg verhuurbedrijven van fietsen.

Overigens kun je in heel België prima wandelingen maken. Zo kun je hele spectaculaire wandelingen maken in de Belgische Ardenne, zoals je kunt lezen in het Belgische reisblog Avontuurlijke Ardennen

Gent met kinderen #4: rondvaart door de grachten

Een andere manier om de stad Gent met kinderen te ontdekken is met een rondvaartboot. De stad heeft veel grachten, waar je met een rondvaartboot door heen kunt varen. Je hebt verschillende rondvaarttochten die je kunt boeken. Zo heb je een rondvaarttocht van 40 minuten langs het Middeleeuwse centrum van Gent. Deze tocht vaart langs alle historische gebouwen in de binnenstad, zoals kasteel Gravensteen en de Belfort Drakentoren.

Daarnaast heb je ook wat uitgebreidere vaartochten van 1,5 en van 2 uur, die naast de eerder genoemde dingen een wat grotere ronde maken. Als laatste is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een hop on hop off watertram, waarbij je een dag lang onbeperkt gebruik kunt maken van deze bootjes om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te varen. 

Voor informatie over alle vaartochten, de tijden en de prijzen van de verschillende vaartochten, kijk even op de website van de aanbieder

Gent met kinderen #5: Kindermusea

In Gent heb je verschillende musea en een aantal daarvan zijn kindvriendelijk. Wijzelf gaan eigenlijk altijd alleen naar musea die echt volledig op kinderen zijn gericht, omdat we het anders al vrij snel saai vinden (maar dat kan ook echt aan ons liggen). Het museum wat als meest kindvriendelijk te boek staat is de wereld van Kina. Je hebt hier een museum en een tuin, waar je met kinderen naar toe kunt. Dit natuurmuseum is interactief en  door midden van verschillende spelletjes, simulaties en voeldozen  komen jij en je kinderen van alles te weten over over de aarde, verschillende dieren en het menselijk lichaam. 

Daarnaast kun je hier ook de tuinen bezoeken, waar er voor twee leeftijdsgroepen een speurtocht is uitgezet. Bij de speurtocht voor kinderen jonger dan 7 jaar moeten ze allerlei dieren en andere attributen in de tuin zoeken en bij de speurtocht vanaf 7 jaar zijn het meer vragen over de dingen die ze in de tuin zien. Beide speurtochten kun je vooraf van de website downloaden voor je kinderen. 

Uiteraard zijn er meerdere musea in Gent met kinderen die je kunt bezoeken:

  • Designmuseum: houden jullie als ouders van design en willen jullie dit museum bezoeken, dan kan je om de kinderen te vermaken de playmobiel speurtocht doen in dit museum. Het museum heeft tussen de kunst allerlei poppetjes verstopt die je kinderen kunnen zoeken. Zo kun jij ondertussen genieten van het museum, terwijl je kinderen druk aan het zoeken zijn in het museum. Kinderen mogen hier overigens gratis naar binnen. 
  • Huis van Alijn: het museum omschrijft zichzelf als het huis dat onderzoekt, verzamelt en dingen deelt van het dagelijkse leven. Uiteraard heeft dit museum ook een speurtocht voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Ze moeten hier op zoek naar Hendrik Alijn met zijn vriendin Poes. 

Waar slapen in Gent met kinderen

Budget hotel: Hotel Carlton

Middenklasse hotel: Hotel Onderbergen

Luxe hotel: Hotel Cathedral

Voor het zoeken naar andere hotels in Gent met kinderen klik dan hier voor meer informatie. 

Verdere informatie Gent met kinderen

Net zoals de meeste steden in België heeft ook Gent een Citycard die toegang geeft tot veel musea en andere attracties. Daarnaast kun je dan gratis reizen met het openbaar vervoer. Deze kaart kun je aanschaffen voor een duur van 48 en 72 uur. Kijk even op de website of het voor jullie gezin rendabel is om de kaart aan te schaffen. Voor veel musea is de toegang met kinderen gratis, dus is het misschien alleen rendabel voor de volwassenen in het gezin. 

Klimaatinformatie

Beste reistijd

SOCIAL CHECK-IN