Gent met kinderen
Gent met kinderen: top 9 bezienswaardigheden!
Een stedentrip naar Gent met kinderen is echt leuk! Afgezien van dat de stad prachtig is met vele oude historische gebouwen, heeft het ook genoeg te bieden voor gezinnen met kinderen. De stad is vanuit Nederland goed bereikbaar en wij waren binnen anderhalf uur van onze woonplaats met de auto in het centrum van de stad. Naar aanleiding van onze stedentrip naar Gent zetten we de negen leukste activiteiten die je in Gent met kinderen kunt doen op een rijtje voor jullie.
Gent met kinderen #1: De draak uitkijktoren
Als je tijdens een stedentrip naar Gent met kinderen even naar de skyline van de binnenstad kijkt, kan je het niet missen. Het Belfort is de middelste toren van de beroemde rij torens en ligt tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. De toren staat bekend om zijn vurige draak, het trotse symbool en de mascotte van de stad Gent.
En hoe leuk is het dat je deze toren kunt beklimmen met je kinderen en kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad Gent. Voor ouders met kleine kinderen is er ook de mogelijkheid om vanaf de eerste verdieping de lift naar boven te nemen. Dit hebben wij zelf ook gedaan. We hebben de lift naar boven genomen en zijn naar beneden met de trap gegaan.
Ook kunnen kinderen bij de toren een spel spelen. In het Belfort kunnen kinderen namelijk een speurtocht doen naar een schat. ‘Het spel van de Slotenmaker’ is een speelse en interactieve rondleiding met verschillende feitjes en opdrachtjes. Je krijgt voor een paar euro een boekje met uitleg, een aantal sleutels en een rubberen hamertje voor de speurtocht. Deze speurtocht is te verkrijgen bij de ingang van het Belfort.
Wij hadden ‘gratis’ toegang tot de toren, omdat we vooraf de Gent Citycard hadden aangeschaft. Hierdoor hadden we bij alle activiteiten in deze hele lijst ‘gratis’ toegang tot de bezienswaardigheden. Uiteraard kun je ook de toren zonder kaart bezoeken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden van de toren, de prijzen voor kaartjes en de informatie over de speurtocht op de website van de toren.
Gent met kinderen #2: het kasteel van Gravensteen
Dit kasteel is een middeleeuwse burcht in het centrum van de stad met mooie kantelen, smalle torentrappen en het kasteel kun je ook van binnen bekijken. Dit hebben wij ook met onze dochter gedaan en onze dochter was onder de indruk van de verschillende wapens die ze in de middeleeuwen gebruikten en ook de gevangenissen met marteltuig.
Je kunt bij binnenkomst van het kasteel een audioguide krijgen en ook kinderen (vanaf acht jaar) kunnen het kasteel ontdekken met een audioguide onder begeleiding van een Vlaamse komiek. Deze komiek geeft zijn eigenzinnige en grappige kijk op het ontstaan van dit meest imposante burcht van Vlaanderen. De duur van deze audioguide is 90 minuten en is te verkrijgen bij de kassa.
Wij hebben dit zelf niet gedaan en hebben zelf een rondje gedaan door het kasteel. Hierdoor waren we ongeveer drie kwartier in totaal in het kasteel zelf. Dat was voor onze dochter lang genoeg. Daarnaast heb je bovenop het kasteel een prachtig uitzicht over de stad. Kijk voor meer informatie over de openingstijden van de burcht en de prijzen op de website van het kasteel.
Gent met kinderen #3: wandeltochten door de stad
Je kunt het historische centrum van Gent met kinderen ook ontdekken door middel van een toffe speurtocht. Deze speurtocht is aan de hand van een speciaal ontwikkelde app op je telefoon en is volledig gericht op kinderen. Deze app kun je vooraf hier gratis downloaden. Dit hadden wij zelf ook gedaan en dat was een schot in de roos.
Met de app start je bij het kasteel van de stad en loop je langs een vijftiental punten in de stad. Deze punten liggen vrij dicht bij elkaar, waardoor je niet een hele lange wandeling hoeft te maken. De wandeling brengt je langs vele interessante plekken in de historische binnenstad van Gent en je maakt als het ware een rondje van begin tot eind.
Tijdens deze wandeling door de stad krijgen kinderen onderweg vragen, waarbij ze bepaalde bezienswaardigheden goed moeten observeren. Je moet hierbij denken dat ze het aantal raampjes van een toren moeten tellen, ze aan de hand van een aantal geluiden in de app moeten kiezen welk dier ze zien op een hekje aan het water en moeten invullen wat de naam is van het Manneke Pis in Gent.
Zelf hebben wij de wandeling verdeeld in twee dagen. Dit is ook prima te doen, aangezien de wandeling in het centrum is en je deze makkelijk weer kunt oppakken. Voor de kinderen navigeert de app vrij makkelijk, waardoor je prima ziet waar je naar toe moet. Uiteindelijk moeten de kinderen de bril van draakje Fosfor zoeken en krijgen ze nog een kleine attentie in het toeristenbureau als ze deze gevonden hebben.
Gent met kinderen #4: rondvaart door de grachten
Een andere manier om de stad Gent met kinderen te ontdekken is met een rondvaartboot. De stad heeft veel grachten, waar je met een rondvaartboot door heen kunt varen. Je hebt verschillende rondvaarttochten die je kunt boeken. Zo heb je een rondvaarttocht van 40 minuten langs het Middeleeuwse centrum van Gent. Deze tocht vaart langs alle historische gebouwen in de binnenstad, zoals kasteel Gravensteen en de Belfort Drakentoren.
Daarnaast heb je ook wat uitgebreidere vaartochten van 1,5 en van 2 uur, die naast de eerder genoemde dingen een wat grotere ronde maken. Als laatste is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een hop on hop off watertram, waarbij je een dag lang onbeperkt gebruik kunt maken van deze bootjes om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te varen.
Wij hebben de vaartocht gedaan van ongeveer veertig minuten door de grachten in het centrum van de stad en voor onze dochter van zeven jaar was deze vaartocht precies lang genoeg. In de buurt van het kasteel heb je ook de opstapplaats van de boten en hier kun je ook kaartjes kopen. Wij hebben deze vaartocht ook met onze citycard gedaan.
Gent met kinderen #5: Industriemuseum
Je kunt in Gent met kinderen verschillende kindvriendelijke musea bezoeken. Een van deze musea is het industriemuseum. Het industriemuseum stond in eerste instantie niet op ons lijstje om te bezoeken, maar toen wij zagen dat het museum verschillende leuke activiteiten voor kinderen aanbood, hebben we het museum toch bezocht.
Zo kunnen kinderen hier een eigen magazine maken. Hierbij volgen de kinderen verschillende stappen in het proces naar het eindproduct toe: een eigen magazine. Als eerste maken ze het magazine op een computer wat persoonlijker en printen dan een groot vel uit. In verschillende stappen gaan ze dan de bladzijden van het magazine vullen. Onze dochter vond dit erg leuk om te doen en was erg trots op het eindresultaat. In totaal waren we hier ongeveer een half uurtje mee bezig.
Een tweede activiteit die je in dit museum in Gent met kinderen kunt ondernemen is de Tinkerstudio. Dit is eigenlijk een grote tafel met in de kast allerlei materialen, waar de kinderen kunnen knutselen. In de kast staan ook wat voorbeelden en kinderen kunnen hiermee aan de slag. Toen wij hier aan het begin van de ochtend waren, stonden de spullen nog allemaal in de kast, maar wij zijn toch aan de slag gegaan met de knutselspullen.
In totaal heeft onze dochter hier een minuut of twintig zitten knutselen. Uiteindelijk zijn we dus ongeveer een uur in het museum binnen geweest. We hebben de exposities van het museum niet bekeken, aangezien deze ons voor onze dochter minder geschikt leken, maar loop je ook nog een rondje door het museum heb je wel wat langer de tijd nodig. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het industriemuseum.
Gent met kinderen #6: huis van Alijn
Heb je weinig tijd tijdens je stedentrip naar Gent met kinderen en moet je één museum kiezen, dan zouden wij het Huis van Alijn aanraden. Wel is het dan belangrijk dat je de speurtocht in het museum aanschaft, want deze is echt super leuk en dat zorgt er voor dat je met je kinderen met veel plezier door dit museum loopt.
Bij deze speurtocht ga je samen met poes op zoek naar Hendrik Alijn die vermist is. Kinderen krijgen een hele set met attributen mee en deze hebben ze tijdens de speurtocht nodig om uiteindelijk het mysterie van de vermissing op te lossen. In iedere kamer moeten kinderen op onderzoek, waarna ze uiteraard in de laatste kamer van het huis Hendrik terugvinden.
Wij vonden dit echt een hele leuke speurtocht en super goed bedacht voor jonge kinderen. Zelf konden we ondertussen ook op het gemak rondkijken in het museum, waar nog genoeg attributen voorkwamen die we zelf vroeger gebruikten. Uiteindelijk ben je toch zo een dik uur bezig met de speurtocht.
Daarnaast hadden we ook nog een speurtocht gedaan in het huis, waarbij we verschillende onderdelen van een trekpop moesten bemachtigen, Dit deel van het museum staat in het teken van allerlei poppen en ook dit gedeelte is leuk om te bezoeken. Kinderen kunnen hier in een poppenkast zelf met poppen spelen en uiteindelijk ook de trekpop in elkaar zetten. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het Huis van Alijn.
Gent met kinderen #7: wereld van Kina - museum
Een ander museum dat je in Gent met kinderen kunt bezoeken is de Wereld van Kina. In dit museum staat alles in het teken van de mens en de natuur. Je loopt in dit museum eerst helemaal naar de bovenste verdieping en loopt zo langzaam naar beneden. Toen wij het museum bezochten waren ze net het museum aan het verbouwen, waardoor we de speurtocht door het museum niet konden doen.
Het museum heeft speurtochten voor verschillende leeftijdsgroepen en deze speurtochten zijn te verkrijgen bij de balie van het museum. Het bovenste gedeelte van het museum staat in het teken van de voortplanting en daar was onze dochter nog net iets te jong voor. De verdiepingen lager staan in het teken van dieren en de natuur.
De meeste indruk op onze dochter maakten de ruimte, waarin ze kon ervaren hoe een aardbeving aanvoelt en de lichtgevende mineralen die je in een donkeren kamer kon bekijken. In totaal zijn we hier iets langer dan een uur binnen geweest, maar wanneer het museum is gerenoveerd en je de speurtocht door het museum kunt doen, heb je aan een uur niet genoeg tijd. Kijk voor meer informatie over dit museum even op de website van het museum.
Gent met kinderen #8: wereld van Kina - tuin
De Wereld van Kina bestaat naast een museum ook uit een tuin gedeelte, maar dit gedeelte is aan de andere kant van de stad. Wij hadden fietsen gehuurd in het centrum van de stad en fietsten van het museum naar de tuin in ongeveer een kwartiertje. Toen wij Gent bezochten was het heerlijk weer, dus dat was absoluut geen straf.
Bij de tuin van de Wereld van Kina heb je zowel een binnen gedeelte als ook een buitengedeelte (een tuin, hoe verrassend ;)). In het gedeelte binnen staat ook de natuur centraal en hier zijn ook dieren te bewonderen zoals de vogelspin en de wandelende tak. Ook kunnen kinderen hier tekenen en hun creaties ophangen in het museum.
In de tuin van dit deel van het museum kunnen kinderen twee verschillende opdrachtenboekjes doen. Zo heb je een speurtocht met een draakje en moeten kinderen op verschillende plekken in de tuin opdrachten vervullen en het andere boekje is een doeboekje en daarbij moeten kinderen verschillende opdrachten doen.
Deze opdrachten bestaan uit het ruiken aan bloemen en zelfs het proeven van bepaalde bloemen. Wij hebben deze opdrachten in verband met tijdgebrek helaas niet volledig kunnen doen, maar reken er op dat je best wel een uurtje of twee kwijt bent om alles te bekijken en de opdrachten te doen uit het boekje.
Gent met kinderen #9: Streetart
Gent heeft geweldige streetart en het is haast onmogelijk om deze streetart te ontlopen. Het is namelijk overal in de stad aanwezig en er is zelfs een speciaal straatje (Werregarenstraatje) dat helemaal gewijd is aan de streetart en dat tegenwoordig ook een soort van bezienswaardigheid is in de stad (het wordt ook wel het graffiti straatje genoemd).
Zijn jij en je kinderen helemaal gek van streetart, dan is het mogelijk om een mooie route door de stad te wandelen of te fietsen en de verschillende tekeningen te bekijken. Op de website van Visit Gent vind je een plattegrond met alle streetart van de stad weergegeven. Deze plattegrond kun je hier downloaden en uitprinten zodat je de route tijdens je stedentrip naar Gent met kinderen kunt lopen.
Gent met kinderen: Gent Citycard
Net zoals de meeste steden in België heeft ook de stad Gent een Citycard die toegang geeft tot veel musea en andere attracties. Daarnaast kun je dan gratis reizen met het openbaar vervoer. Wij hadden een kaart voor 48 uur en konden alle activiteiten die we hierboven beschreven doen met deze kaart. Hierdoor hadden we veel profijt van deze kaart. Daarnaast hebben we ook een dag fietsen gehuurd met deze kaart. Wat ons betreft zeker een fijne manier om de stad verder te verkennen als je de binnenstad gezien hebt. Kijk voor meer informatie over deze kaart even op de website van Visit Gent.
Gent met kinderen: eten en drinken
De Vlaamse steden in België staan bekend om de cafés en restaurants waar je lekker kunt eten en drinken. Je kunt dan ook in Gent met kinderen op iedere hoek van de straat bijna eten. Er zijn overal leuke pleintjes met gezellige terrasjes waar je wat kunt eten en drinken. Daarnaast staat de stad bekend om zijn snoepje: het Gentse neusje. Deze cuberdon is erg zoet en zal zeker bij kinderen erg in de smaak vallen.
Zoek je een restaurant waar je lekker kunt genieten van Vlaamse gerechten dan is Meme Gusta een leuk restaurant in het centrum van de stad. Dit restaurant staat erg bekend vanwege zijn friet met stoofvlees en je moet hier zeker in het weekend vooraf reserveren, anders is er geen plekje meer vrij. Toen wij er op zaterdagavond hebben gegeten, zijn er zeker vijftig klanten weggestuurd omdat het restaurant volledig vol zat. Hier kun je echt heerlijk eten als je van deze gerechten houdt.
Waar slapen in Gent met kinderen
Je kunt in Gent met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg hotels die familiekamers aanbieden voor gezinnen. Zelf hebben we overnacht in het Novotel Gent Centrum, een hotel dat midden in het centrum ligt en dat in de ochtend een heerlijk ontbijt serveert. Kijk voor meer informatie over dit hotel even hier.
Voor andere opties in deze stad hebben we de beste opties in de verschillende prijsklassen hieronder op een rij gezet.
Budget hotel: Hotel Carlton
Middenklasse hotel: Hotel Onderbergen
Luxe hotel: Hotel Cathedral
Voor het zoeken naar andere hotels in Gent met kinderen klik dan hier voor meer informatie.
Kijk ook eens voor andere blogs die we over andere Belgische steden hebben geschreven of bijvoorbeeld onze blog over de Avontuurlijke Ardennen.