Bezienswaardigheden Düsseldorf met kinderen

Een stedentrip naar Düsseldorf met kinderen is prima te doen voor een dag of twee en dan heb je wel alle bezienswaardigheden van deze stad gezien. Wat dat betreft kun je al een goede indruk van de stad krijgen tijdens een weekendje weg met je gezin. Düsseldorf ligt dicht bij Nederland en vanaf Utrecht rijd je er in iets meer dan 2 uurtjes naar toe. Ook met de trein ben je in een paar uur in Düsseldorf, waarbij het voordeel is dat kinderen tot en met 14 jaar gratis reizen met de trein in Duitsland. Kortom je bent er zo!

Düsseldorf met kinderen #1: wandeling door de stad

Düsseldorf is een gezellige stad en heeft veel terrasjes. We zijn er in het verleden meerdere keren geweest en het is altijd heerlijk om in de zomer op één van de terrasjes aan het water te zitten. Dat het qua gezelligheid in de stad wel goed zit, zie je al dat Düsseldorf de langste barstraat van de wereld heeft. Je ziet ook als je door de stad loopt veel vrijgezellengroepen lopen. Daarom hoef je Düsseldorf niet eens voor de bezienswaardigheden te bezoeken, maar meer voor de leuke sfeer in de zomer in de stad. Hapje eten, rondje lopen, ergens wat drinken (eventueel shoppen) en je hebt al een leuke dag in deze stad!

Leuke delen van de stad zijn het historische centrum (Altstadt), de Japanse wijk en Medienhafen. Medienhafen is in de haven en hier vind je een mengeling van oude havengebouwen gecombineerd met moderne architectuur. Hier komen ook steeds meer hippe restaurants en cafés bij. 

Het toeristenbureau van Düsseldorf heeft voor gezinnen met kinderen twee verschillende wandeltochten uitgezet in de stad met een aantal vragen tijdens deze route. De vragen zijn in de trant van: hoeveel kronen tel je bij dit standbeeld?. Bij iedere vraag kies je een letter en daarmee kun je een woord vormen. De routes zijn in het Engels dus met jonge kinderen zullen de ouders moeten helpen. De twee wandelingen kun je gratis downloaden van de website van het toerismebureau. 

Een andere manier om Düsseldorf met kinderen te verkennen is met de hop on hop off bus, die door de stad rijdt. Je rijdt met de bus langs alle bezienswaardigheden van de stad en ziet op een comfortabele manier wat meer van de stad met je kinderen. Zeker als je kinderen jong zijn en je hebt maar een korte tijd om de stad te zien kan dit een goede optie zijn. 

Düsseldorf met kinderen #2: Aquazoo düsseldorf

Dit is het Aquarium van Düsseldorf en je kunt hier wel de gebruikelijke zeedieren verwachten die ook bij andere aquaria in andere steden te zien zijn. 

In het eerste gedeelte van het Aquarium heb je grote aquaria met allerlei tropische vissen, haaien en ook pijlstaartroggen. Erg mooi zijn hier de kwallen. Waar we normaal in de zee in een zo groot mogelijke boog om kwallen heen zwemmen, zien ze er in een aquarium prachtig uit op een donkere achtergrond. Het lijkt wel of ze licht geven. Ook kinderen kunnen de vissen goed bekijken door de afstapjes die gemaakt zijn bij de verschillende aquaria. 

In het volgende gedeelte van het aquarium loop je over vlonders door een tropische tuin. Er is een gedeelte waar krokodillen zitten en er is een gedeelte waar je de pinguïns kunt bewonderen. Ook zie je hier andere reptielen als schildpadden en grote hagedissen. Ook vind je hier nog een aantal grote skeletten van enorme vissen. Verwacht dat je hier maximaal twee uurtjes binnen zult zijn met je kinderen. 

Heb je Aquazoo Düsseldorf met kinderen bezocht, bezoek dan gelijk het naastgelegen Nordpark waar een hele toffe speeltuin voor kinderen ligt met verschillende leuke klimtoestellen.

Düsseldorf met kinderen #3: rheinturm

Wil je Düsseldorf met kinderen vanuit grote hoogte bekijken dan is deze 172 meter hoge zendmast en uitkijktoren een goede optie. Je kunt met de lift naar het observatiedek op 168 meter hoogte, waar ook een restaurant gevestigd is. Bij heldere weer kun je zo ver kijken dat je de Dom van Keulen zelfs kunt zien. 

Het uitkijkplatform draait iedere 72 minuten een keer om zijn as, zodat als je  gaat eten in het restaurant van de toren je steeds een ander uitzicht over de stad hebt. Naast het restaurant is er ook een bar en lounge, waardoor je ’s avonds hier een drankje kunt doen met een prachtig uitzicht over de stad.

Kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis toegang tot de uitkijktoren. 

Düsseldorf met kinderen #4: rondvaartboot

Het is ook mogelijk om de stad Düsseldorf vanaf het water te bekijken. Er zijn rondvaartboten die een rondvaart van een uur aanbieden over de Rijn en dat is voor onze dochter altijd precies de tijd dat ze een rondvaartboot leuk vindt. Vanaf het water heb je een mooi uitzicht op de boulevard en over de Rheinturm. Overigens zijn de reviews over deze rondvaarttocht wel wisselend. 

kindvriendelijke musea Düsseldorf

Laten we er niet omheen draaien. Het is nog best lastig om een leuke top 5 samen te stellen van activiteiten en bezienswaardigheden in Düsseldorf met kinderen. Ook qua kindvriendelijke musea zijn er niet super veel opties. Je hebt in de stad veel kunstmusea, maar die zijn niet echt kindvriendelijk. We zetten een aantal musea op een rij die ook wat voor kinderen doen. Jullie kunnen dan zelf een afweging maken of je het de moeite waard vindt. 

#6 Filmmuseum: hier staat uiteraard de film centraal in het museum. Er is in het museum een mogelijkheid om voor kinderen een filmpje te maken. Wij zijn zelf in het Eye Filmmuseum in Amsterdam geweest en daar kon je ook zelf een filmpje maken, maar wij vonden daar de rest van de exposities vrij slaapverwekkend. Als je de reviews leest op een website als tripadvisor zijn de meeste bezoekers toh wel positief. 

#7 Scheepvaartmuseum:  dit museum is te vinden in een toren aan de rivier de Rijn. De toren heeft zeven verdiepingen en een kelder en je ziet hier veel schaalmodellen van schepen. Voor kinderen is het mogelijk om op een projectiescherm een schip te besturen.

#8 Neanderthal museum: dit museum ligt iets buiten Düsseldorf en is met het openbaar vervoer in een half uur te bereiken. Dit museum staat in het teken van de neanderthaler en het museum heeft voor kinderen allerlei opdrachtjes bedacht die ze in het museum kunnen doen. 

Düsseldorf met kinderen bonustip #9: de kerstmarkten

Vindt je het leuk om eens een kerstmarkt in Duitsland te bezoeken, dan kom je in Düsseldorf zeker aan je trekken. De stad heeft namelijk maar liefst zes verschillende kerstmarkten op zes verschillende pleinen door de gehele stad staan. In de kastanjebomen in het centrum worden lichtjes geplaatst, waardoor je een heel gezellige sfeer krijgt. 

Ook voor kinderen is er tijdens deze periode voldoende vermaak in de stad. Zo is er een schaatsbaan in het centrum, staat er een groot verlicht reuzenrad en heb je er met de kerstmarkt verschillende draaimolens. Hierdoor is een bezoek aan Düsseldorf in deze periode ook zeker een aanrader. De kerstmarkt in Düsseldorf begint meestal eind november en eindigt net voor kerstmis. 

Waar slapen in Düsseldorf met kinderen

Budget hotel: Leonardo Hotel Düsseldorf city center

Middenklasse hotel: Hotel Stadt München

Luxe hotel: Helvetia Suites

Voor het zoeken naar andere hotels in Düsseldorf met kinderen klik dan hier de hele lijst. 

Verdere informatie Düsseldorf met kinderen

Düsseldorf Kaart: net zoals iedere grote stad heeft ook Düsseldorf een kaart, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen en je veel korting krijgt op veel bezienswaardigheden in Düsseldorf. Kijk even wat je wil bezoeken in Düsseldorf met kinderen en bereken dan even of de kaart voordelig voor jullie gezin is. 

Scroll naar boven