Duisburg met kinderen: top 9 bezienswaardigheden!

Het zal niet gelijk je eerste gedachte zijn om naar Duisburg met kinderen te gaan, maar dat is zeker niet terecht. De stad Duisburg heeft voor gezinnen met kinderen meer in petto dan een hoop (grotere) steden in de omgeving. Er is dan ook genoeg te doen in de stad om je minimaal twee dagen goed te vermaken. En dan hebben we nog niet eens een bezoek aan de pretparken in de omgeving er bij opgeteld. In dit reisblog zetten we  de leukste  bezienswaardigheden en activiteiten in Duisburg met kinderen op een rij voor jullie!

Duisburg met kinderen
Duisburg met kinderen
Duisburg met kinderen

Duisburg met kinderen #1: explorado kindermuseum

Dit is het meest kindvriendelijke museum van de stad en hier is van alles te doen voor kinderen. Het is het grootste kindermuseum van Duitsland. Het museum heeft drie verdiepingen en iedere verdieping staat in het teken van een ander thema. De thema’s in het museum zijn beweging, techniek en communicatie. Spelen en ontdekken staat hierbij voornamelijk centraal.

Zo heb je een enorm lange tafelvoetbaltafel waar je wel met 20 kinderen tegelijk kunt spelen. Ook kunnen kinderen allerlei proefjes doen. Uiteraard zijn er bekende proefjes die we in eerdere wetenschapsmusea ook weleens gezien hebben zoals bijvoorbeeld met lucht een bal in de lucht houden of met stenen een dam bouwen voor het water, maar ook originele dingen zoals dat kinderen met een warmte camera kunnen zien welke delen van het lichaam warmer zijn dan andere. Bij de meeste opstellingen staat naast de Duitse uitleg ook een Engelse uitleg er onder bij. 

Wat wij vooral leuk vinden aan het museum is dat het een combinatie is van proefjes doen en echt spelen. Zo heb je een verkeersplein in het museum, kunnen kinderen met grote en kleine blokken dingen bouwen en is er ook een klautergedeelte in het museum. Ook heeft het museum de langste knikkerbaan ter wereld die door het hele museum loopt. Je kunt een knikker kopen en deze door de baan in het hele museum laten gaan. 

Je kunt je hier makkelijk een halve dag vermaken met je kinderen (misschien wel een hele dag) en het museum heeft een restaurant, waar je tussendoor kunt lunchen voor niet al teveel geld. Je loopt vanaf het centrum van Duisburg in ongeveer een kwartier naar het museum toe, dat aan de binnenhaven van Duisburg ligt. 

Duisburg met kinderen #2: Landschaftspark

Dit enorme park is ook heel erg leuk om in Duisburg met kinderen te bezoeken. Het park is ontstaan nadat het hoogovencomplex niet meer in gebruik werd genomen. Hierdoor krijg je een hele toffe industriële omgeving en is het voor kinderen mogelijk om de oude hoogoven te bezichtigen doordat veel plekken toegankelijk zijn. Hierdoor kunnen kinderen allerlei trappen op en spelen tussen de machines. Je hebt op sommige plekken ook een prachtig uitzicht over het park.

Daarnaast zijn er in het park genoeg speeltuinen te vinden voor kinderen om zich uit te leven. Ook is er een gedeelte met strandzand waar de kinderen kunnen spelen. Uiteraard is het ook een prima plek om te gaan picknicken met het gezin bij goed weer.

Je kunt ook hier makkelijk een halve dag voor uittrekken en een voordeel is dat de activiteit gratis is. Met het openbaar vervoer ben je in iets meer dan een kwartier in het park wat in het noorden van de stad ligt. 

Duisburg met kinderen
Duisburg met kinderen

Duisburg met kinderen #3: Duisburg Zoo

De stad Duisburg heeft ook een dierentuin, waar je makkelijk een halve dag kunt rondlopen. De dierentuin bestaat uit twee delen die verbonden zijn met elkaar en de meeste bekende dieren zijn in de dierentuin aanwezig zoals olifanten, leeuwen, apen en giraffen. Daarnaast is er een dolfinarium in de dierentuin aanwezig. Een ander bijzonder item in de dierentuin is de Chinese tuin. In totaal zijn er 388 verschillende dieren te bewonderen in deze dierentuin. Een van de meest bijzondere dieren van de dierentuin is de koala beer. 

Wat de dierentuin voor kinderen zo leuk maakt is dat er genoeg speeltoestellen staan door de gehele dierentuin. Zo heb je op drie verschillende plekken in de dierentuin een grote speeltuin, waardoor je een mooie afwisseling hebt tussen het bekijken van dieren en spelen. 

Voordeel van deze dierentuin is dat de prijzen van de dierentuin een stuk lager liggen dan die in Nederland. Uiteraard zijn er ook voldoende eetgelegenheden om tussen de middag te eten met het gezin in de dierentuin. Kijk voor informatie over de openingstijden, de prijzen van kaartjes en de voedertijden van de dieren even op de Duitstalige website van de dierentuin.

Duisburg met kinderen #4: Binnenschifffahrtsmuseum

Dit museum staat in het teken van de grote binnenhaven die de stad Duisburg rijk is. Het museum is gevestigd in een oud zwembad en heeft naast het museum ook nog een boot die je kunt bezichtigen met je kinderen. Nadeel is dat de meeste exposities in het Duits zijn en dat er niet veel interactie is voor kinderen. Wel kunnen kinderen in het museum spelen in een schip en ook op de binnenplaats van het museum is een klein speeltuintje. 

Dit museum is een aanrader als je kinderen gek zijn op schepen en als jullie gezin het leuk vindt om een museum te bezoeken. Heb je weinig tijd dan zouden wij alleen de eerste drie beschreven bezienswaardigheden bezoeken en het centrum van de stad. Het Binnenschifffahrtsmuseum ligt in het noorden van de stad en met het openbaar vervoer ben je hier in iets minder dan 20 minuten vanuit het centrum. 

Duisburg met kinderen
Duisburg met kinderen

Duisburg met kinderen: overige activiteiten

#5 Tiger & Turtle Sculpture: dit is ook wel een heel bijzonder bouwwerk dat op een heuvel ligt in het zuiden van de stad. Het bouwwerk ziet er uit als een achtbaan en de hele achtbaan kun je bewandelen door middel van verschillende trappen. Voor kinderen een leuke activiteit om de hele achtbaan af te lopen. Daarnaast heb je vanaf de berg een mooi uitzicht over de stad Duisburg.

#6 Altstadtpark: dit is een stadspark in het centrum aan het water. Het park heeft een hele leuke speeltuin midden in het park met verschillende grote klimtoestellen. 

#7 Oberhausen: op een kwartier rijden van het centrum van Duisburg met de auto (half uur met het openbaar vervoer) ligt in de plaats Oberhausen een groot waterpark met verschillende glijbanen. Op 6 minuten lopen van dit waterpark ligt ook het Legoland Discovery center. Hier staat alles in het teken van lego en kunnen kinderen naar hartenlust spelen. Je kunt dus prima een dagje vanuit Duisburg met kinderen naar Oberhausen gaan en het waterpark en Legoland op dezelfde dag bezoeken. 

#9 Moviepark Germany: op ongeveer 25 minuten rijden van Duisburg ligt ook nog een groot pretpark waar je je makkelijk een dag kunt vermaken.  Ze hebben in dit pretpark attracties voor jonge en oudere kinderen. Daarnaast zijn er verschillende shows en is er zelfs een parade door het pretpark. Je kunt uiteraard je makkelijk een dag in het pretpark vermaken met het gezin en dit is natuurlijk goed te combineren met een stedentrip naar Duisburg met kinderen. 

Waar slapen in Duisburg met kinderen

Budget hotel: Niteroom Boutiquehotel & Apartements

Middenklasse hotel: Hotel Mirage

Luxe hotel: Hotel Am Sportpark

Voor het zoeken naar andere hotels in Duisburg met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Duisburg met kinderen

De stad Duisburg is makkelijk te bereiken vanuit Nederland met de auto en de trein. Met de auto ben je vanuit Utrecht in 1 uur en 50 minuten in de stad en met de trein doe je er vanaf Utrecht centraal 2 uur en 20 minuten over. Houdt er rekening mee dat wanneer je de stad met de auto bezoekt dat je een milieusticker nodig hebt. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Klimaatinformatie

Beste reistijd

Duisburg met kinderen: andere reisblogs

SOCIAL CHECK-IN