Brussel met kinderen: top 5 bezienswaardigheden!

Wat kun je allemaal in Brussel met kinderen doen? Nou best veel eigenlijk! De hoofdstad van België is Brussel en in deze mooie stad is erg veel te doen voor kinderen. Bezoek je Brussel met kinderen, dan heb je aan een dag niet genoeg. Je kunt er makkelijk jezelf een weekend vermaken met het gezin. In sommige plaatsen is het moeilijk om 5 echt leuke bezienswaardigheden voor kinderen op een rijtje te zetten, maar in Brussel is dat geen enkel probleem. Hieronder de 5 bezienswaardigheden in Brussel met kinderen. 

Brussel met kinderen

Brussel met kinderen #1: Museum van Natuurwetenschappen Brussel

Het Museum van Natuurwetenschappen in Brussel heeft wel gelijkenissen met museum Naturalis in Nederland, aangezien hier ook de skeletten van de dinosaurussen één van de hoogtepunten zijn van dit museum. In Brussel noemen ze dan ook dit museum het dinomuseum. 

Om voor kinderen een bezoek aan het museum aantrekkelijker te maken liggen er bij de kassa 2 speurtochten voor kinderen klaar. Deze twee speurtochten zijn voor verschillende leeftijdscategorieën. Zo is er een speurtocht voor kinderen van 6-8 jaar en een speurtocht voor kinderen van 9-12 jaar. De speurtocht duurt ongeveer een uur en neemt je mee langs 12 van de topstukken die het museum heeft. Tijdens de route zijn er voldoende interactieve punten, waar kinderen informatie kunnen krijgen over alles wat ze zien.

Wat voor jonge kinderen een aanrader kan zijn is om als ouder de IZI travel app te downloaden, waarbij er een aantal filmpjes over het museum kunnen worden afgespeeld tijdens je bezoek aan het museum. Hierdoor krijgen de kinderen nog een betere indruk van alles wat er te zien is, zonder dat ze hoeven te lezen. Ook kun je voor kleine kinderen een opstapje meekrijgen, zodat de kinderen alles goed kunnen zien in het museum.

Naast de ruimten met dino’s, zijn er ook nog ruimten met een thema als de mens, de evolutie en natuurwetenschappen. Aan het einde van je bezoek aan het museum kun je nog een drankje doen en wat eten in het restaurant van het museum.

Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de prijzen voor kaartjes kijk dan even op de website van het museum

Brussel met kinderen #2: Kindermuseum Brussel

Het kindermuseum in Brussel ligt in het zuiden van de stad en vanaf de Grote markt in het centrum van de stad is het ongeveer een half uurtje met de bus rijden. Zoals het museum ook zelf aangeeft staan hier de thema’s: speel, leer, bedenk en creëer centraal.  

Wat het leuke is aan het museum is dat het een echt doe museum is. In verschillende ruimtes, zijn verschillende workshops voor kinderen met ieder een eigen thema. Er zijn in het Kindermuseum vijf verschillende workshop die je kunt volgen en dat zijn de workshops knutselen, bouwen, theater, sprookjes en koken. Deze workshops zijn onder begeleiding van Franstalige en Nederlands talige begeleiders. 

Naast de verschillende workshops waar kinderen aan kunnen deelnemen zijn er ook verschillende hoekjes met ieder een ander thema in het museum. De thema’s zijn superkrachten, iedereen creatief, vriendschap, culturen en paradijsjes. Kinderen kunnen zich verkleden, opdrachten maken, filmpjes kijken en knutselen. 

Wil je aan verschillende workshops meedoen dan kun je hier makkelijk een dag vooruit trekken met je kinderen. Uiteraard is het ook een goede optie wanneer er regen wordt voorspeld in Brussel. Houdt er wel rekening mee dat het op deze regenachtige dagen dan erg druk kan zijn. In het museum is verder een ruimte waar je kunt eten en drinken. 

Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de entreeprijzen van het museum kijk dan even hier op de website van het museum. 

Brussel met kinderen #3: striproute wandeling door de stad

Brussel is een mooie stad en zeker op de Grote markt in het centrum staan mooie historische gebouwen. Hier zijn ook genoeg leuke winkels en restaurants te vinden uiteraard. In Brussel kun je met kinderen verschillende wandelingen maken door de stad onder begeleiding van een gids. 

Zo heb je de gratis wandelingen die door niet professionele gidsen worden gehouden door de stad. Deze locals laten hun favoriete adresjes en buurten zien tijdens een rondleiding door de stad. Op deze manier kom je net op plekken van de stad, waar je normaal als toerist niet zo snel komt. 

Een leuke gratis te lopen wandeling door Brussel met kinderen is de striproute. In heel Brussel is er street art te vinden met strips als bijvoorbeeld Kuifje en Astrix en Obelix in de hoofdrol. Er zijn verschillende routes online te vinden en je kunt er uiteraard voor kiezen om een deel van de route met kinderen te lopen (of fietsen te huren). Zo heb je deze route van 8,7 kilometer, waarvoor je een paar euro moet betalen om de gids te downloaden. De wandeling begint op het Centrale Station van Brussel en eindigt op de Grote Markt. 

Brussel met kinderen #4: Atomium

Dit iconische gebouw van Brussel moet je toch wel gezien hebben tijdens een stedentrip met kinderen. Het Atomium ligt ten noorden van de stad. Met het openbaar vervoer (behalve de HoponHopoff bus) is het lastig om er te komen, dus ben je zelf met de auto kun je je stedentrip hier beginnen of eindigen en de auto gewoon daar parkeren.

Het is gebouwd voor de wereldtentoonstelling en telt negen bollen. Tussen de bollen kun je wandelen en bovenin het bouwwerk heb je echt een prachtig uitzicht over de stad Brussel. In één van de andere bollen heb je een panoramisch restaurant, waar je op 95 meter hoogte kunt lunchen. 

Reserveer wel van te voren kaarten, want het kan behoorlijk druk zijn bij deze bezienswaardigheid. Kaarten zijn hier online te bestellen

Wanneer je bij het Atomium bent, kun je deze bezienswaardigheid combineren met een bezoek aan Mini Europe. Dit is te vergelijken met Madurodam in Den Haag, alleen is dan Europa nagebouwd in het klein. Wel is er minder interactie voor kinderen, wat in Madurodam wel meer het geval is. 

Brussel met kinderen #5: Koning Boudewijnpark

In de buurt van het Atomium ligt ook het Koning Boudewijnpark (5 minuten rijden met de auto, 27 minuten lopen). Wil je even de stad ontvluchten en even lekker wandelen tussen het groen, dan mag dit park niet op je lijstje ontbreken. 

In dit park zijn verschillende speeltuinen voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën. Zo is er een speeltuin voor kinderen van 3 tot 7 jaar, maar ook een speeltuin voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Ook is er een kinderboerderij in dit park aanwezig. 

overige activiteiten in Brussel met kinderen

Naast deze vijf leuke activiteiten in Brussel met kinderen, zijn er uiteraard nog veel meer activiteiten te ondernemen in deze stad. We hebben ze kort voor je op een rij gezet:

#6 Chocolade museum: museum dat in het teken staat van Belgische chocolade.

#7 Belgische stripmuseum: museum in het teken van strips. Kunnen je kinderen lezen en vinden ze strips leuk dan kan dit een leuke optie zijn. 

#8 MOOF: ook een stripmuseum, maar wel iets interactiever dan nummer 7 in de lijst. Er zijn ook verschillende grote stripfiguurbeelden door het museum te vinden. 

#9 Huis van de Europese Geschiedenis: dit is een museum voor kinderen vanaf 6 jaar en bij aankomst aan de ontvangstbalie krijg je een gezinsrugzak en een gezinsroute door het museum en kun je op ontdekkingstocht gaan langs de museumzalen en collecties.

#10 Autoworld: zijn jouw kinderen helemaal gek van auto’s, dan kan dit museum een leuke optie zijn. 

#11 Coudenberg Paleis: in de kelders van het paleis kun je hier een speurtocht doen waarbij kinderen op zoek gaan naar de ketting van de Gulden Vlies. 

#12 Hallepoort: dit is het museum van kunst en geschiedenis. Met kinderen vanaf 5 jaar kun je er een speurtocht doen en moet je verschillende dieren in het museum vinden en voor kinderen vanaf 7 jaar is er een interactieve tour. 

Waar slapen in Brussel met kinderen

Budget hotel: Hotel Agora Brussels Grand Place

Middenklasse hotel: Hotel Noga

Luxe hotel: Hilton Brussels Grand Place

Voor een goede accommodatie in Brussel met kinderen, kun je het beste gebruik maken van de website van booking.com. Wij boeken de meeste hotels van onze reizen op deze website. Waar wij vooral naar kijken bij het boeken van een hotel met onze dochter is de locatie, uiteraard de prijs, de grootte van de kamer en de reviews die gegeven zijn. Die laatste is erg belangrijk omdat je dan meestal gelijk een goed beeld krijgt van wat je van het hotel kunt verwachten. 

Al deze zaken kunnen we op booking.com goed vinden en de klantenservice is ook echt top! Wij hebben al een paar keer gebeld voor informatie over een geboekte kamer en zij gaan altijd gelijk voor je bellen met het hotel wat je geboekt hebt. Voor het zoeken naar hotels in Brussel met kinderen klik dan hier voor meer informatie. 

Verdere informatie Brussel met kinderen

Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer te reizen (veel bezienswaardigheden liggen in de stad uit elkaar), dan is het misschien voordelig voor jouw gezin om de Brussels Card aan te schaffen die gratis toegang geeft voor diversen musea en waarmee je gratis met het openbaar vervoer en de Hopon Hopoff bussen mag rijden in de stad. Je kunt een kaart nemen voor 24/ 48 of 72 uur. Voor meer informatie over deze kaart kijk dan even hier. 

Kijk ook eens als je op reis gaat om eens te vliegen vanaf Brussel met kinderen. Vaak zijn tickets vanaf Brussel best goedkoop. Wij vliegen zelf vaker vanaf Brussel dan vanaf Amsterdam. Vlieg je pas ’s avonds kun je er ook een dagje Brussel aan vastknopen. Kijk daarbij ook op de website parkeren Zaventem voor de goedkoopste parkeeropties op het vliegveld. 

Klimaatinformatie Brussel

Beste reistijd Brussel

SOCIAL CHECK-IN