Brussel met kinderen

Brussel met kinderen: top 12 bezienswaardigheden!

Wat kun je allemaal in Brussel met kinderen doen? Nou best veel eigenlijk! Wij bezochten de stad voor een weekend en we kwamen eigenlijk tijd tekort. Een goede reden om de stad nog een keer te bezoeken tijdens een vakantie naar België. Je kunt je hier daarom prima een paar dagen vermaken in deze hoofdstad van België. Naar aanleiding van ons bezoek aan deze stad zetten we de leukste activiteiten in Brussel met kinderen op een rij. 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Brussel met kinderen #1: Atomium

Een bezoek aan het Atomium in Brussel stond al heel lang op ons lijstje en dit was ook de eerste activiteit die we in ons weekend gepland hadden. Dit komt ook mede doordat het Atomium ten noorden van de stad Brussel ligt en we hier op onze route naar de stad vanuit Nederland ook praktisch langskomen. Daarom is het voor veel Nederlanders een ideale activiteit om als eerste of als laatste te doen tijdens een stedentrip naar Brussel met kinderen. 

Rondom het Atomium zijn genoeg parkeerplaatsen te vinden en we arriveren bij het Atomium net voordat het open gaat. Het is totaal niet druk, waardoor we de auto makkelijk kunnen parkeren. Let hier wel op, want parkeren op de grote parkeerplaats (wat wij gedaan hebben) kost tien euro per dag. Als je maar een uurtje (of twee) blijft om alleen het Atomium te bekijken is dit wel heel veel geld. Langs de wegen het dichtst bij het Atomium kun je de auto ook parkeren en daar betaal je maar een klein bedrag per uur, dus dat is bij een kort bezoek een stuk goedkoper. 

Het Atomium is gebouwd voor de wereldtentoonstelling en telt negen bollen. Van de buitenkant is dit al een prachtig gezicht en je ziet hier ook vele toeristen foto’s maken in allerlei standjes met op de achtergrond de verschillende bollen. Uiteraard hebben we hier ook even de tijd genomen om een paar leuke foto’s te schieten met het gezin. 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Wij hadden gehoord dat het behoorlijk druk kon zijn, maar toen wij er op zaterdagochtend waren was het heel erg rustig. Toch is het aan te raden om vooraf online tickets te kopen zodat je zeker niet in de rij hoeft te staan. Bij binnenkomst worden we op de foto gezet en nemen we de lift helemaal naar boven naar de bovenste bol. Hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van Brussel met kinderen. Je vindt hier ook genoeg informatie over de omgeving en indien je dit gezien hebt dan kun je met de lift weer omlaag en dan kun je beneden met de roltrap verder naar verschillende andere bollen. 

In deze bollen vind je informatie over het Atomium, maar is er ook een hele toffe lichtshow in verschillende bollen. Dit hebben ze echt heel erg gaaf gedaan en dat vonden wij een erg mooie toevoeging aan ons bezoek aan het Atomium. Omdat wij iets voordat het Atomium open ging er waren was het nog heel erg rustig en hadden we het Atomium bijna helemaal voor onszelf.

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Wij zijn er in totaal 1,5 uur geweest en vonden het een erg leuke activiteit om mee te beginnen tijdens onze stedentrip naar Brussel. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en verdere informatie even op de Nederlandstalige website van het Atomium

Wanneer je bij het Atomium bent, kun je deze bezienswaardigheid combineren met een bezoek aan Mini Europe. Dit is te vergelijken met Madurodam in Den Haag, alleen is dan Europa nagebouwd in het klein. Wel is er minder interactie voor kinderen, wat in Madurodam wel meer het geval is. Toen wij er waren was Mini Europe niet open en wij hebben dit dus niet bezocht.

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Brussel met kinderen #2: Museum van Natuurwetenschappen Brussel

Het Museum van Natuurwetenschappen in Brussel heeft wel gelijkenissen met museum Naturalis in Nederland, aangezien hier ook de skeletten van de dinosaurussen één van de hoogtepunten zijn van dit museum. In Brussel noemen ze dan ook dit museum het dinomuseum.  Wij bezochten dit museum op zondagochtend gelijk toen het museum open ging en vonden het echt een heel tof museum. 

Om voor kinderen een bezoek aan het museum aantrekkelijker te maken liggen er bij de kassa 2 speurtochten voor kinderen klaar. Deze twee speurtochten zijn voor verschillende leeftijdscategorieën. Zo is er een speurtocht voor kinderen van 6-8 jaar en een speurtocht voor kinderen van 9-12 jaar. De speurtocht duurt ongeveer een uur en neemt je mee langs 12 van de topstukken die het museum heeft. Tijdens de route zijn er voldoende interactieve punten, waar kinderen informatie kunnen krijgen over alles wat ze zien.

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Wat voor jonge kinderen een aanrader kan zijn is om als ouder de IZI travel app te downloaden, waarbij er een aantal filmpjes over het museum kunnen worden afgespeeld tijdens je bezoek aan het museum. Hierdoor krijgen de kinderen nog een betere indruk van alles wat er te zien is, zonder dat ze hoeven te lezen. Ook kun je voor kleine kinderen een opstapje meekrijgen, zodat de kinderen alles goed kunnen zien in het museum.

In het museum heb je eigenlijk drie verschillende gedeelte die je kunt bezoeken. Het eerste deel staat helemaal in het teken van dieren. Dit vonden wij een heel leuk gedeelte met heel veel opgezette dieren. Prachtig om zoveel mooie dieren van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Een ander gedeelte staat helemaal in het teken van de dinosaurus. Hier zie je hele grote exemplaren van dino’s, waarvan ze de botten gevonden hebben en in het museum weer helemaal in elkaar hebben gezet. Ongelofelijk hoe groot deze beesten geweest moeten zijn. 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Het derde deel staat in het teken van de mens. Dit vonden wij zelf het minste gedeelte van het museum. Voor kinderen is er genoeg te doen in het museum en te bekijken. Onze dochter heeft zich hier twee uur heel goed vermaakt. Zo hebben ze een fiets en kunnen kinderen kijken of ze harder kunnen fietsen dan een dino kan lopen.

Ook zit er een restaurant bij het museum waar je wat kunt eten en drinken. Je kunt de auto gratis parkeren voor de deur van het museum, maar de parkeerplaatsen hier zijn wel zeer beperkt. Wij vinden dit museum echt een aanrader tijdens een stedentrip naar Brussel met kinderen. Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de prijzen voor kaartjes kijk dan even op de website van het museum

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Brussel met kinderen #3: Kindermuseum Brussel

Het kindermuseum in Brussel ligt in het zuiden van de stad en vanaf de Grote markt in het centrum van de stad is het ongeveer een half uurtje met de bus rijden. Zoals het museum ook zelf aangeeft staan hier de thema’s: speel, leer, bedenk en creëer centraal.  

Wat het leuke is aan het museum is dat het een echt doe museum is. In verschillende ruimtes, zijn verschillende workshops voor kinderen met ieder een eigen thema. Er zijn in het Kindermuseum vijf verschillende workshop die je kunt volgen en dat zijn de workshops knutselen, bouwen, theater, sprookjes en koken. Deze workshops zijn onder begeleiding van Franstalige en Nederlands talige begeleiders. 

Naast de verschillende workshops waar kinderen aan kunnen deelnemen zijn er ook verschillende hoekjes met ieder een ander thema in het museum. De thema’s zijn superkrachten, iedereen creatief, vriendschap, culturen en paradijsjes. Kinderen kunnen zich verkleden, opdrachten maken, filmpjes kijken en knutselen. 

Wil je aan verschillende workshops meedoen dan kun je hier makkelijk een dag vooruit trekken met je kinderen. Uiteraard is het ook een goede optie wanneer er regen wordt voorspeld in Brussel. Houdt er wel rekening mee dat het op deze regenachtige dagen dan erg druk kan zijn. In het museum is verder een ruimte waar je kunt eten en drinken. 

Voor meer informatie over de openingstijden van het museum en de entreeprijzen van het museum kijk dan even hier op de website van het museum. 

Brussel met kinderen #4: striproute wandeling door de stad

Brussel is een mooie stad en zeker op de Grote markt in het centrum staan mooie historische gebouwen. Hier zijn ook genoeg leuke winkels en restaurants te vinden uiteraard. Je kunt in Brussel met kinderen verschillende wandelingen maken door de stad onder begeleiding van een gids. 

Zo heb je de gratis wandelingen die door niet professionele gidsen worden gehouden door de stad. Deze locals laten hun favoriete adresjes en buurten zien tijdens een rondleiding door de stad. Op deze manier kom je net op plekken van de stad, waar je normaal als toerist niet zo snel komt. De meeste van deze wandeltochten starten op de Grote markt van de stad. 

Een leuke gratis te lopen wandeling door Brussel met kinderen is de striproute. In heel Brussel is er street art te vinden met strips als bijvoorbeeld Kuifje en Astrix en Obelix in de hoofdrol. Wij hebben een hele wandeling door de stad gemaakt op zoek naar deze stripfiguren. Vooraf hebben we op deze website bekeken waar alle muurtekeningen te vinden zijn in de stad.  

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Wij gebruiken altijd de app maps.me in een stad, omdat je vooraf de kaarten kunt downloaden en je eigenlijk nooit meer verkeerd loopt in een stad. Wat ons betreft is dit echt één van de fijnste apps die we tijdens onze reizen gebruiken. We hebben de verschillende tekeningen gepind met rode puntjes in de app, waarna we zo’n tien verschillende muurtekeningen hebben bezocht.

Doordat deze tien tekeningen op verschillende plekken van de stad te bewonderen zijn, hebben we een groot deel van het historische centrum ondertussen kunnen bekijken en ook onze dochter vind het heel leuk om met ons mee te zoeken naar de verschillende tekeningen. Daarnaast zijn het ook gewoon hele toffe tekeningen om te bekijken. Wij vinden dit echt een dikke aanrader als je een stedentrip naar Brussel met kinderen maakt. 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Brussel met kinderen #5: Chocolade Museum

In het centrum van de stad (in de buurt van het wereldberoemde beeldje Manneken Pis) ligt het Chocolade Museum van de stad. België staat bekend om zijn heerlijke chocolade en je ziet ook in Brussel tientallen winkels waar ze deze heerlijke lekkernij verkopen. Een bezoek aan dit museum mocht daarom niet ontbreken tijdens onze stedentrip naar Brussel. 

Bij binnenkomst krijg je een apparaat met audio die je in het museum kunt gebruiken. Je scant op verschillende plekken in het museum je apparaat en krijgt dan informatie over dit deel van het museum. In het museum krijg je informatie over het gehele proces van chocolade maken. Ook voor kinderen zijn er gedurende de route verschillende displays waar ze dingen kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een puzzel maken of een aantal vragen over chocolade beantwoorden. 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

De tour door het museum eindigt bij het proeflokaal waar om de zoveel tijd demonstraties worden gegeven over het maken van chocolade. Je ziet hier de verschillende processen van het maken van chocolade en na afloop kun je ook verschillende chocolaadjes proeven. En dat het heerlijke chocolade is dat kunnen we zeker wel bevestigen. 

In totaal waren we ongeveer 1,5 uur binnen in het museum. We hadden niet verwacht dat er zoveel informatie te zien is over het proces van het maken van chocolade. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en het museum even op de Nederlandstalige website van Choco Story Brussels

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

overige activiteiten in Brussel met kinderen

Naast deze vijf leuke activiteiten in Brussel met kinderen, zijn er uiteraard nog veel meer activiteiten te ondernemen in deze stad. We hebben ze kort voor je op een rij gezet:

#6 Koning Boudenwijnpark: In de buurt van het Atomium ligt ook het Koning Boudewijnpark (5 minuten rijden met de auto, 27 minuten lopen). Wil je even de drukke stad Brussel met kinderen ontvluchten en even lekker wandelen tussen het groen, dan mag dit park niet op je lijstje ontbreken. In dit park zijn verschillende speeltuinen voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën. Zo is er een speeltuin voor kinderen van 3 tot 7 jaar, maar ook een speeltuin voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Ook is er een kinderboerderij in dit park aanwezig. 

#7 Belgische stripmuseum: je kunt in Brussel met kinderen op het gebied van strips je hart ophalen. Er zijn namelijk een aantal musea die in het teken staan van strips. Kunnen je kinderen lezen en vinden ze strips leuk dan kan dit een leuke optie zijn. Voor jonge kinderen is dit museum niet zo heel erg geschikt, aangezien het vooral tentoonstellingen zijn waar ze kunnen kijken en er weinig te doen is voor deze kinderen. 

#8 MOOF: ook een stripmuseum, maar wel iets interactiever dan het Belgische stripmuseum. Er zijn ook verschillende grote stripfiguurbeelden door het museum te vinden en er is een speelhoek. Dit museum is dus wel een stuk interessanter voor kinderen die nog jong zijn.  

#9 Huis van de Europese Geschiedenis: dit is een museum voor kinderen vanaf 6 jaar en bij aankomst aan de ontvangstbalie krijg je een gezinsrugzak en een gezinsroute door het museum en kun je op ontdekkingstocht gaan langs de museumzalen en collecties.

#10 Autoworld: je kunt in Brussel met kinderen ook allerlei auto’s bekijken.In Autoworld hebben ze een ruime collectie van oude en nieuwe auto’s. Dit automuseum ligt in het oosten van de stad en je kunt gratis parkeren voor de deur. 

#11 Coudenberg Paleis: in de kelders van het paleis kun je hier een speurtocht doen waarbij kinderen op zoek gaan naar de ketting van de Gulden Vlies. 

#12 Hallepoort: dit is het museum van kunst en geschiedenis. Met kinderen vanaf 5 jaar kun je er een speurtocht doen en moet je verschillende dieren in het museum vinden en voor kinderen vanaf 7 jaar is er een interactieve tour. Bij Hallepoort ligt ook een leuke speeltuin voor kinderen. Ze hebben hier een groot fort liggen in het park met verschillende klimtoestellen. Wij hebben deze speeltuin bezocht en onze dochter heeft hier een tijdje geklommen in de touwen. Houdt je kinderen wel een beetje in de gaten, want er lopen bij het park ook wel verschillende zwervers rond. 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Waar eten in Brussel met kinderen

Je kunt in Brussel met kinderen natuurlijk uit heel veel opties kiezen om te eten. Brussel is een grote internationale stad en uiteraard zorgt dat ervoor dat er heel veel verschillende opties zijn. Wij hebben zowel op zaterdag als zondag uitgebreid geluncht en daarbij hebben we gegeten bij Toukoul en Ninja House. 

Toukoul: wij kwamen dit Ethiopische restaurant online tegen en waren gelijk heel enthousiast. Het restaurant heeft een leuk interieur, die je gelijk in Afrikaanse sferen brengt met alle maskers die aan de muur hangen. Daarnaast is het eten er heerlijk. Wij bestelden een grote vegetarische schotel, waar het de bedoeling was dat je met de handen moest eten. Zeker ook voor kinderen is dit een leuke toevoeging dat ze een keer niet persé met bestek hoeven te eten. 

Ninja House: op zondag hebben we uitgebreid geluncht bij dit Japanse restaurant. Het principe is hier het bekende all you can eat principe. Je betaalt een vast bedrag en kunt dan net zolang sushi en andere gerechten bestellen tot je helemaal vol zit. Het was allang geleden dat we dit gedaan hadden en voor de eerste keer met onze dochter. Wij hebben hier een gezellige middag gehad in het centrum van Brussel.

In het centrum zitten ook een aantal frietzaken en daar stonden hele rijen voor de deur. Het meest gegeten op het terras van deze zaken was een hard broodje gevuld met friet. Uiteraard kun je voor het eten van frietjes niet op een betere plek zijn dan in België, 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Waar slapen in Brussel met kinderen

ibis Styles Hotel Brussels Centre Stéphanie

Wij sliepen tijdens onze stedentrip naar Brussel in het Ibis Styles Hotel Brussels Centre Stéphanie hotel in het centrum van de stad. Een hotel dat een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. We hadden een tweepersoons kamer geboekt, waar een extra bed bij geplaatst was. Op de kamer waren alle faciliteiten van een fijne kamer aanwezig en ook het ontbijt in de ochtend was heerlijk. We schreven een uitgebreide blog over dit hotel. 

Brussel met kinderen
Brussel met kinderen

Waar slapen in Brussel met kinderen: overige opties

Je kunt in Brussel met kinderen op nog meer plekken slapen dan het Ibis hotel. We zetten een aantal goede opties op een rij in de verschillende prijsklassen. 

Budget hotel: Hotel Agora Brussels Grand Place

Middenklasse hotel: Hotel Noga

Luxe hotel: Hilton Brussels Grand Place

Kijk voor een overzicht van alle hotels in Brussel met kinderen even hier voor meer informatie. 

Voor een goede accommodatie in Brussel met kinderen, kun je het beste gebruik maken van de website van booking.com. Wij boeken de meeste hotels van onze reizen op deze website. Waar wij vooral naar kijken bij het boeken van een hotel met onze dochter is de locatie, uiteraard de prijs, de grootte van de kamer en de reviews die gegeven zijn. Die laatste is erg belangrijk omdat je dan meestal gelijk een goed beeld krijgt van wat je van het hotel kunt verwachten. 

Verdere informatie Brussel met kinderen

Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer te reizen (veel bezienswaardigheden liggen in de stad uit elkaar), dan is het misschien voordelig voor jouw gezin om de Brussels Card aan te schaffen die gratis toegang geeft voor diversen musea en waarmee je gratis met het openbaar vervoer en de Hopon Hopoff bussen mag rijden in de stad. Je kunt een kaart nemen voor 24/ 48 of 72 uur. Voor meer informatie over deze kaart kijk dan even hier. 

Kijk ook eens als je op reis gaat om eens te vliegen vanaf Brussel met kinderen. Vaak zijn tickets vanaf Brussel best goedkoop. Wij vliegen zelf vaker vanaf Brussel dan vanaf Amsterdam. Vlieg je pas ’s avonds kun je er ook een dagje Brussel aan vastknopen. Kijk daarbij ook op de website parkeren Zaventem voor de goedkoopste parkeeropties op het vliegveld. 

Klimaatinformatie Brussel met kinderen

Beste reistijd Brussel met kinderen 

SOCIAL CHECK-IN