Beste creditcard voor reizen en vakantie

Wat is de beste creditcard voor reizen en vakantie? Dat vroegen wij ons ook af toen we jaren geleden begonnen met reizen. Voor het boeken van de meeste vliegtickets, hotels en andere activiteiten op reis heb je namelijk een creditcard nodig. Inmiddels zijn we drie wereldreizen en vele vakanties verder en gebruiken we onze creditcard tientallen keren per jaar. In deze blog zetten we de verschillende opties op een rij, zodat jij een goede keuze kun maken wat voor jou de beste creditcard voor reizen en vakantie is. 

Beste creditcard voor reizen en vakantie: wat is een creditcard?

Voordat we ingaan op wat de beste creditcard voor reizen en vakantie is, gaan we eerst eens kijken wat nu een creditcard is.

Met een creditcard leen je tijdelijk geld van een creditverstrekker en het geld wordt niet direct van je rekening afgeschreven. Het is als het ware een soort van lening van de creditcardverstrekker aan jou. Je creditcard is gekoppeld aan jouw betaalrekening en een keer per maand wordt dan ineens alle betalingen die je met jouw creditcard gedaan hebt afgeschreven van jouw rekening. 

Houdt dit uiteraard in de gaten wanneer dit ongeveer is, want het kan soms (zeker bij vliegtickets of hotels) om grote bedragen gaan en dan kan het zijn dat er niet genoeg op je betaalrekening staat. 

Tegenwoordig kun je bij heel veel bedrijven betalen met je creditcard. Dus als je op reis bent dan kan het goed zijn dat je bij het restaurant, hotel, tolweg of benzinestation met je creditcard kunt betalen. Wij doen dit ook regelmatig op onze reizen. Maar waarom zou je dan niet gewoon betalen met je bankpas? Dat komt omdat je bankpas niet in alle landen geaccepteerd wordt en een creditcard over het algemeen wel. Om er zeker van te zijn dat je altijd in het buitenland kunt betalen is het dan handig om een creditcard achter de hand te hebben. 

Wel moet je rekening houden dat er op een creditcard een bestedingslimiet zit. Zo kunnen wij tot 5000 euro per maand betalen met onze creditcard. Over het algemeen komen we niet aan dit bedrag, dus voor ons is dat helemaal prima. Wel is het in het buitenland fijn dat je een ruime bestedingslimiet hebt, aangezien soms de borg van bijvoorbeeld een huurauto ook op je creditcard word vastgezet. Dit kan weleens een bedrag zijn van meer dan 1000 euro en dan is het fijn dat je een ruime bestedingslimiet hebt. 

Heb je een creditcard nodig als je op reis gaat? Ja dan heb je die eigenlijk altijd wel nodig om zaken vooraf mee te betalen en ook op reis zelf. Wij gebruiken onze creditcard voor onze reizen tientallen keren per jaar. 

beste creditcard voor reizen en vakantie
individuele rondreis canada kinderen

Beste creditcard voor reizen en vakantie: Voor en nadelen

Er zitten een aantal voordelen en nadelen aan het hebben van een creditcard voor reizen en vakantie.

Voordelen aan creditcard voor reizen en vakantie:

Aan een creditcard zitten verschillende voordelen. We zetten de verschillende voordelen hieronder op een rij:

  • Wereldwijd geaccepteerd: zoals we al eerder in deze blog aangaven is een creditcard wereldwijd geaccepteerd en kun je er dus op de meeste plaatsen in de wereld mee betalen in tegenstelling tot een bankpas. Wij vinden het altijd een fijne gedachte dat we altijd nog een betaalmiddel achter de hand hebben, waarmee we kunnen betalen. Zo hebben we al regelmatig bij een hotel gestaan in het buitenland, waar we wel met de creditcard konden betalen, maar niet met onze bankpas. 
  • Je betaalt achteraf: dit vinden wij niet het grootste voordeel, aangezien we het liefst gelijk betalen en dat het wordt afgeschreven van onze rekening. Maar je hoeft pas later in de maand te betalen en dit kost je niets. 
  • Spaarsysteem: met sommige creditcards kun je punten sparen, waarmee je dan op een later tijdstip bijvoorbeeld korting krijgt op een vliegreis. Dit is in de Verenigde Staten een heel groot ding, maar in Nederland is dit nog niet heel groot. Zelf hebben wij nog nooit aan een spaarsysteem meegedaan. Wij komen hier latere in deze blog van beste creditcard voor reizen en vakantie op terug. 
  • Aankoopverzekering: bij bijna alle creditcards zit een standaard aankoopverzekering. Deze verzekering dekt aankopen die je met jouw creditcard hebt gedaan in het geval van verlies, diefstal of beschadiging. Je kunt ook makkelijk een aankoop annuleren als er bijvoorbeeld iets niet goed gaat met je bestelling. 
  • Klantenservice: de meeste creditcardmaatschappijen hebben een goede klantenservice, waar je meestal 24 uur per dag contact mee kan opnemen. Dat is zeker op reis wel makkelijk, aangezien je vaak in een andere tijdzone bent dan je thuisland.
  • Huren auto: wij huren regelmatig een auto in het buitenland en dan wordt er bijna standaard een bedrag borg gevraagd voor de auto. Als je geen creditcard hebt, dien je die borg te betalen. Bij een creditcard wordt het borgbedrag tijdelijk op je kaart vastgezet, maar na de huurperiode wordt deze ook er gelijk weer vanaf gehaald. 

Nadelen aan een creditcard voor reizen en vakantie:

Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan een creditcard, ondanks die wat ons betreft een stuk minder zijn dan de voordelen van een creditcard. We zetten ze hieronder op een rij. 

  • Kosten van creditcard: uiteraard zijn er ook kosten verbonden aan een creditcard. Je betaalt een vast bedrag per jaar voor het gebruik van jouw creditcard. 
  • Fraudegevoelig: er kan misbruik gemaakt worden met jouw creditcard als ze de gegevens van jouw creditcard hebben. Meestal wordt de schade vergoed door de creditcardmaatschappij en heb je er dus zelf geen financiële schade van. Uiteraard is het wel vervelend. 
  • Geld pinnen: dit is duurder dan pinnen met een bankpas. Je hebt daarom uiteraard ook gewoon een pinpas nodig om te pinnen op reis. Wel heb je uiteraard steeds minder fysiek geld nodig om in het buitenland te betalen. Hooguit als je naar een lokale markt gaat op reis. 
  • Rentekosten bij wanbetaling: doordat de creditcardmaatschappij het geld voorschiet, is het uiteraard wel de bedoeling dat je één keer in de maand wel dit bedrag terugbetaald aan de maatschappij. Doe je dit niet dan wordt het bedrag dat open staat een lening en daar kunnen hoge rentekosten bij komen kijken. Zorg er daarom voor dat je iedere maand netjes betaald aan de maatschappij.  

Tenerife met kinderen
beste creditcard voor reizen en vakantie

Beste creditcard voor reizen en vakantie: welke creditcard moet je kiezen?

Uiteraard kan het lastig zijn om een goed overzicht te krijgen, wat nu de beste creditcard voor reizen en vakantie is. Wij hebben de meest bekende creditcards hieronder op een rij gezet en geven bij iedere creditcard aan wat de verschillende kenmerken zijn die belangrijk zijn als je op reis of op vakantie gaat. Aan de hand van deze kenmerken kun je makkelijker zelf een keuze maken welke creditcard voor jouw situatie het best is. 

Beste creditcard voor reizen en vakantie: ANWB creditcard

De eerste creditcard die we behandelen in onze blog van beste creditcard voor reizen en vakantie is de creditcard van de ANWB. De ANWB heeft bijna vijf miljoen leden en voor leden van de ANWB hebben ze drie verschillende creditcards die de leden kunnen aanschaffen. Deze drie verschillende creditcards verschillen allemaal een klein beetje in wat je er allemaal bij krijgt. We zetten de drie creditcards hieronder op een rij. 

Visa Gold Card

Dit is de duurste creditcard van de ANWB en hier zitten de meeste verzekeringen bij. Je bestedingslimiet is hier ongeveer 5000 euro en je krijgt twee creditcards. Je hebt hier een aankoopverzekering voor 365 dagen en je kunt bij verlies van je kaart 2000 euro noodgeld aanvragen. Je kunt bij deze creditcard ook gebruik maken van de  Reis Service Lijn en je eigen risico is tot 1500 euro afgedekt als je een auto huurt. Ook zit er een verkeersrechtsbijstand verzekering bij deze creditcard. Vaak is er een kortingsactie bij deze creditcard dat je bijvoorbeeld het eerste jaar niet hoeft te betalen voor de creditcard. 

Klik voor meer informatie over deze creditcard even hier. 

Visa Silver Card

Deze creditcard is iets goedkoper, maar hier zit iets minder bij. Zo is de bestedingslimiet hier ongeveer 3750 euro en betaal je voor een tweede kaart 4,50 euro extra. De aankoopverzekering is hier 270 dagen en je krijgt bij deze creditcard 1000 euro noodgeld als je je kaart kwijtraakt op reis. Ook het eigen risico dat gedekt is bij het huren van een auto is hier iets minder. Deze is 750 euro. Ook bij deze creditcard hebben ze vaak een kortingsactie, waarbij je het eerste jaar maar de helft betaalt. 

Klik voor meer informatie over deze creditcard even hier. 

Het ligt er dus een beetje aan wat je belangrijk vindt voor een creditcard. Ga je kijken naar wat is de beste creditcard voor reizen en vakantie van de ANWB dan is het belangrijk of je bijvoorbeeld een auto gaat huren. Het verzekeren van het eigen risico kan vaak best prijzig zijn en dan heb je al met de Visa Gold Card het geld er al uit.

Malediven met kinderen
beste creditcard voor reizen en vakantie

Beste creditcard voor reizen en vakantie: ABN AMRO Creditcard

De tweede creditcard die we behandelen in onze blog over de beste creditcard voor reizen en vakantie is die van de ABN AMRO. Bij deze bank hebben wij al meer dan tien jaar onze creditcard. Wij moeten zeggen dat dit naar grote tevredenheid is. Wij hebben op al onze reizen nog nooit problemen gehad met de creditcard en hebben overal met de creditcard kunnen betalen. 

ABN AMRO heeft drie verschillende soorten creditcards.

Standaard ABN AMRO creditcard

Je hebt de standaard ABN AMRO creditcard. Deze hebben wij ook. Je betaalt hier een bedrag van 1,70 euro per maand voor en dit is ook de creditcard die het meest afgenomen wordt.

ABN AMRO gold card

Je hebt ook nog een ABN AMRO gold card en deze biedt een aantal extra voordelen. Zo is het eigen risico bij het huren van een auto mee verzekert. Dit kan voor veel reizigers een groot voordeel zijn, aangezien je hier vaak een behoorlijk bedrag voor betaalt bij autoverhuurbedrijven. Daarnaast krijg  je bij deze creditcard een autorechtsbijstand verzekering. Bij deze creditcard betaal je wel iets meer per maand: 3,90 euro. 

ABN AMRO prepaid card

De derde creditcard die je bij ABN AMRO kunt afsluiten is een zogeheten prepaid creditcard. Je zet een bepaald bedrag op je creditcard en dat is het bedrag waarmee je kan betalen. Zodoende leen je niets van de creditcardmaatschappij. Je betaalt hier gelijk een eenmalig bedrag voor drie jaar. Dat betekent dat je gelijk wel drie jaar vastzit aan deze creditcard. 

Wil je meer informatie over de verschillende ABN creditcards klik dan hier even op de blauwe link

beste creditcard voor reizen en vakantie
Rondreis west canada gezin

Beste creditcard voor reizen en vakantie: ICS World card

De derde creditcard die we bespreken in onze blog beste creditcard voor reizen en vakantie is de ICS World Card. De creditcardmaatschappij ICS is een dochtermaatschappij van ABN AMRO en biedt ook drie verschillende soorten creditcards aan. Uiteraard zitten er verschillen in de prijs en wat er allemaal bij zit per kaart. We bespreken hieronder de verschillende kaarten. 

Visa World Card

Dit is de goedkoopste creditcard van ICS en de kosten voor deze creditcard zijn drie euro per maand. Het eerste jaar is de creditcard gratis. Je krijgt bij deze creditcard ook een standaard aanvullende reisverzekering, waardoor je met deze creditcard kosten kan besparen op een reisverzekering. Daarnaast is de bestedingslimiet hier 5000 euro. 

Klik voor meer informatie over deze creditcard even hier

Visa World Card Gold

Bij deze creditcard betaal je iets meer per maand, maar dan krijg je er wel een tweede creditcard bij. Ook is de aankoopverzekering iets langer bij deze kaart. In plaats van 180 dagen heb je hier 365 dagen dat je aankopen verzekerd zijn. Voor de rest zit er weinig verschil tussen deze twee kaarten. 

Klik voor meer informatie over deze creditcard even hier. 

Visa World Card Black

De laatste creditcard die ICS aanbiedt is de meest exclusieve kaart en ook de duurste kaart van de drie. Je krijgt hier wel een zeer uitgebreide doorlopende reisverzekering bij deze creditcard. Ook de service desk is hier super goed. Dit is ook wereldwijd de meest geaccepteerde creditcard. Daarnaast ben je met deze Mastercard Black welkom in 1000 VIP Lounges op grote vliegvelden in meer dan 75 landen. Dit is dus echt de meest luxe creditcard van ICS in onze blog van beste creditcard voor reizen en vakantie. 

Klik voor meer informatie over deze creditcard even hier. 

Utrecht met kinderen
beste creditcard voor reizen en vakantie

Beste creditcard voor reizen en vakantie: American Express

De laatste creditcard die we bespreken in deze blog van beste creditcard voor reizen en vakantie is die van American express. American Express heeft vier verschillende Flying Blue creditcards voor reizigers en ook hier zit er verschil in de prijs die je er jaarlijks voor betaalt en wat je er allemaal voor terugkrijgt.

Flying Blue is het frequent flyer programma van vliegmaatschappij KLM. Indien je veel vliegt voor je werk of privé met KLM, Air France of een van de airline partners ontvangt je Miles van Flying Blue. Deze miles spaar je ook met andere uitgaven met je creditcard zoals bij het tanken, online shoppen of bij het kopen van een vliegticket. Indien je heel veel spendeert met je kaart, kan je dit in de toekomst weer korting opleveren bij het aanschaffen van vliegtickets. We zetten de vier verschillende creditcards op een rij van Mastercard. 

Flying Blue American Express Entry Card

Dit is de goedkoopste kaart van American Express en je krijgt hier als welkomstbonus 2500 miles. Per transactie krijg je voor iedere euro een halve mile. Deze miles kun je dan later inleveren bij KLM en de airline partners om korting te krijgen op vliegreizen. Je krijgt bij deze creditcard twee kaarten. 

Klik voor meer informatie over deze kaart even hier.  

Flying Blue American Express Silver Card

Deze kaart is het eerste jaar gratis en vanaf dan betaal je een hoger bedrag per jaar dan de Entry Card. Je krijgt hier ook een welkomstbonus van 2500 miles, maar je spaart hier bij iedere aankoop per euro 0,8 mile en bij ieder vliegticket van KLM 1 mile. Je betaalt dus iets meer maar krijgt ook meer miles per euro. 

Klik voor meer informatie over deze kaart even hier.  

Flying Blue American Express Gold Card

Voor deze kaart betaal je meer dan het dubbele van de Silver Card per jaar, maar je krijgt als welkomstbonus 7500 miles. Je krijgt bij deze creditcard voor iedere euro per aankoop 1 mile en bij de aankoop van een vliegticket 1,5 mile. Ook zit bij deze creditcard een reisverzekering inclusief. 

Klik voor meer informatie over deze kaart even hier.  

Flying Blue American Express Platinum Card

Dit is de duurste kaart van American Express en echt voor zakenmensen die veel vliegen. De kaart is drie keer zo duur als de Gold Card en je betaalt hier 600 euro per jaar. Je krijgt dan wel een welkomstbonus van 15.000 miles en bij iedere euro van iedere aankoop 1,5 mile en bij de aankoop van een vliegticket 2 miles. Ook hier zit een reisverzekering inclusief bij de creditcard. 

Klik voor meer informatie over deze kaart even hier.  

beste creditcard voor reizen en vakantie
Malediven met kinderen gezin op reis relaxen

Beste creditcard voor reizen en vakantie: conclusie

Wat is nu de beste creditcard voor reizen en vakantie vraag je je nu misschien af na het lezen van deze blog. Voor de meest reizigers is de goedkoopste creditcard de beste optie. De meeste reizigers willen gewoon kunnen betalen met de creditcard en hoeven er verder niet veel andere dingen bij te krijgen. Dan zijn de goedkoopste opties van de ABN AMRO en de ANWB prima opties! 

Wel kan het een optie zijn om te kijken naar de iets duurdere kaart indien je een auto gaat huren, aangezien je dan verzekerd bent voor je eigen risico. Dit kan je zeker geld besparen. 

De ICS creditcard kan interessant zijn omdat hier een reisverzekering bij zit en dat je hier geld op bespaart. Kijk dus even hoeveel je per jaar kwijt bent aan een reisverzekering en of dit voor jullie geld oplevert. De Flying Blue creditcards van American Express kunnen lucratief zijn als je veel uitgaven doet met je creditcard en dat je op deze manier punten spaart, waarmee je dan later korting krijgt op vliegtickets van de KLM en zijn partners.

Kortom zet voor jezelf even alles op een rijtje en wil je alleen maar gewoon een creditcard om te betalen neem dan de goedkoopste opties van de verschillende aanbieders. Dus wat is nu de beste creditcard voor reizen en vakantie, dat ligt aan verschillende factoren. Wel zouden we altijd aanraden om met een creditcard op reis te gaan vanwege het gemak!

Scroll naar boven