Bern met kinderen: 5 activiteiten met het gezin!

Kun je naar Bern met kinderen een leuke stedentrip maken? Een stedentrip naar Bern van een paar dagen is misschien te lang, aangezien er niet super veel activiteiten in de stad voor gezinnen zijn. Toch is er genoeg in de stad te doen om je een dag of twee te vermaken en daarom is het zeker leuk om de hoofdstad van Zwitserland aan te doen als je bijvoorbeeld op vakantie bent in het land. We zetten de leukste activiteiten in Bern met kinderen op een rij. 

Bern met kinderen #1: Centrum verkennen

Bern is een stad die mooi tussen de Alpen ligt en het is de hoofdstad van het land. Toch voelt de stad eerder aan als een dorp, dan als een grote stad. Het oude historische centrum is zeker een bezoek waard en je vindt hier veel Middeleeuwse gebouwen. Je kunt daarom een prima rondje wandelen hier met je gezin en onderweg ergens stoppen voor een drankje op een terras of een lekker ijsje. Ook zijn er een aantal dingen die de moeite waard zijn om te bekijken in het centrum. 

Zo heb je midden in het centrum een enorme klokkentoren uit de 13e eeuw (Zytglogge), die ieder uur luidt klinkt en waarbij je ieder uur op muziek een stoet mechanische dieren voorbij ziet komen. Daarnaast heeft het centrum meer dan honderd fonteinen die je kunt bekijken. De bekendste fontein vind je in de buurt van de Zytglogge en is er eentje met een enorm beeld van een reus die kinderen opeet (Kindlifresserbrunnen). 

Op vijf minuten lopen van deze fontein vindt je de grootste kerk van Zwitserland: de Berner Münster. Deze kerk is ongeveer 100 meter hoog en het is mogelijk om van de kerk de toren te beklimmen. Beklim de 222 treden van de toren en je hebt een prachtig uitzicht over de oude stad van Bern en de Alpen. Een prima activiteit om te ondernemen in Bern met kinderen. 

Bern met kinderen
Bern met kinderen

Bern met kinderen #2: BernAqua

De meeste gezinnen bezoeken Bern in de zomer en uiteraard kunnen de temperaturen dan hoog zijn. Wat wij dan altijd een leuke activiteit vinden met onze dochter is dat je ergens kunt gaan zwemmen. In Bern ligt net iets buiten de stad op een kwartier rijden met de auto BernAqua.

Dit is een binnenzwembad met vier verschillende glijbanen. Wel zijn deze glijbanen over het algemeen niet voor jonge kinderen. Er is een glijbaan voor kinderen vanaf vier jaar, maar de andere drie glijbanen zijn voor kinderen vanaf acht jaar en met een lengte van 1,20 meter. Wel is er voor de kleinere kinderen een gedeelte met wat speeltoestellen. Bij het zwembad zit ook een heel groot wellness gedeelte. Het zwembad ligt in een winkelcentrum en in het winkelcentrum zelf zitten genoeg restaurants om wat te eten en te drinken. 

Een goedkoop alternatief voor Bernaqua in de zomermaanden kan Freibad Marzili zijn. Dit is een buitenzwembad dat langs de rivier de Aare ligt en waar je in de zomer gratis kunt zwemmen. Er is genoeg gras om je handdoek neer te leggen en te genieten van de zon. Bij dit zwembad ligt ook een speeltuin voor de kinderen. Vanuit het centrum van de stad loop je in tien minuten naar dit zwembad toe. 

Bern met kinderen #3: Dierentuin Bern + berenpark

Je kunt in Bern met kinderen ook naar een dierenpark toe. Dit dierenpark is niet echt te vergelijken met een dierentuin, aangezien er niet de grote Afrikaanse dieren te bewonderen zijn, maar wel zijn er verschillende andere dieren te bewonderen zoals het Perzische luipaard, de wilde kat en het edelhert. 

Daarnaast heeft het dierenpark een aquarium gedeelte, waar je verschillende tropische vissen kunt bekijken en hebben ze een reptielenhuis, waar je allerlei verschillende soorten reptielen kunt bekijken zoals slangen, hagedissen en schildpadden. Ook ligt er in dit dierenpark een prima speeltuin voor kinderen met verschillende natuurlijke speeltoestellen. Daarnaast kunnen kinderen een ritje maken in het dierenpark op een pony. 

Daarnaast kun je in Bern met kinderen ook de bruine beer bewonderen. In een apart gedeelte in de buurt van de oude stad ligt het Bärenpark, dat gratis toegankelijk is en waar je drie verschillende bruine beren kunt bekijken. Vanaf de oude stad loop je hier in een paar minuten naar toe en uiteraard is dit een leuke gratis activiteit met het gezin. 

Bern met kinderen
Bern met kinderen

Bern met kinderen #4: Natural History Museum

Bern heeft niet zo heel erg veel musea die echt geschikt zijn voor kinderen, maar vinden jij en je kinderen het toch leuk om naar een musea te gaan, dan zijn er twee musea die het bezoeken waard zijn. Zo heb je het Natural History museum dat in het centrum van de stad ligt en dit museum ligt op tien minuten lopen van de Zytglogge. 

Dit museum staat in het teken van de natuur en je vindt hier veel verschillende opgezette dieren. Ook is er een gedeelte met dinosaurussen, waar je een aantal dinosaurussen kunt bekijken. Er is een café in het museum, maar ook een overdekte picknickplaats voor gezinnen. Ook is er een kleine speeltuin voor jonge kinderen in het museum. Kinderen tot en met 16 jaar hebben bij het museum gratis toegang. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het museum

Het tweede museum dat een bezoek waard kan zijn in Bern is het Museum of Communication. Dit museum ligt naast het Natural History Museum en daarom zijn de twee musea makkelijk te combineren met elkaar. Dit is een interactief museum dat in het teken staat van allerlei aspecten van communicatie, zoals lichaamstaal, spreken, video, foto en nog veel meer. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van Museum of Communication

Bern met kinderen #5: Botanische tuin

Je hebt in Bern genoeg plekken waar je de natuur kunt opzoeken. Het dierenpark van Bern is daar een goed voorbeeld van, maar er ligt ook in het centrum van de stad een botanische tuin. Deze botanische tuin van de Universiteit van Bern ligt op iets minder dan een kwartier lopen van het centrum. De tuinen zijn 365 dagen per jaar open en gratis toegankelijk. In deze prachtige tuin zit ook een café, waar je een mooi uitzicht hebt en een drankje kunt doen. 

Een andere leuke plek om met kinderen naar toe te gaan is Rose Garden. Dit park ligt ook op een kwartier lopen van het centrum en uiteraard vind je in dit park heel veel struiken met allerlei gekleurde rozen. Ook is er in dit park een speeltuin voor kinderen met verschillende speeltoestellen en vanuit dit park heb je ook een prachtig uitzicht over de stad Bern. 

Een andere plek in Bern waar je een groene omgeving kunt opzoeken is de heuvel Gurten. Je kunt met een treintje deze heuvel op gaan, waar je ook hier een mooi uitzicht over de stad hebt. Op deze heuvel is van alles te doen voor kinderen zoals een rodelbaan, een speeltuin en er rijdt een treintje rond. Kijk voor meer informatie wat hier allemaal te doen is op deze heuvel even op de website van Gurten

Bern met kinderen
Bern met kinderen

Waar overnachten in Bern met kinderen?

Je kunt in Bern met kinderen prima overnachten, maar je vindt er voor gezinnen niet heel veel goedkope kamers. Zwitserland is over het algemeen niet de goedkoopste bestemming. Toch hebben we voor iedere prijsklassen de beste optie op een rij gezet.

Budget hotel: Hotel Grauholz

Middenklasse hotel: Moxy Bern Expo

Luxe hotel: Hotel Landhaus

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Bern even hier

Scroll naar boven