Belgische Ardennen met kinderen

Belgische Ardennen met kinderen: 13 top activiteiten!

De Belgische Ardennen met kinderen zijn echt top! Zeker als je als gezin van outdoor activiteiten houdt. De Belgische Ardennen liggen niet ver van Nederland en zo ben je vanuit Nederland met de auto al in een paar uur in de Ardennen. Wij komen zelf uit de omgeving van Tilburg en reden binnen twee uur naar de camping waar wij verbleven gedurende onze tijd in de Belgische Ardennen. In twee uurtjes tijd zaten we in een omgeving die totaal anders is, dan we die in Nederland gewend zijn. Op basis van onze vakantie naar de Belgische Ardennen, zetten we de leukste activiteiten in de Belgische Ardennen met kinderen op een rij. 

Belgische Ardennen met kinderen
Belgische Ardennen met kinderen

Belgische Ardennen met kinderen: leuke steden

Je kunt in de Belgische Ardennen met kinderen een aantal leuke steden bezoeken. Wij bezochten er verschillende tijdens meerdere trips naar de regio en zetten de leukste steden hieronder op een rij. 

#1 Namen: dit is één van de leukste steden die je in de Ardennen met kinderen kunt bezoeken. Deze stad is leuk om een middag te bezoeken. Één van de leukste activiteiten voor gezinnen met kinderen in deze stad is het Koningin Fabiola pretpark. Nou pretpark. Het is vooral een grote speeltuin, maar wel leuk om een uurtje of twee naar toe te gaan. Vanuit het centrum kun je met de kabelbaan de berg op, vanwaar je nog een paar minuten moet lopen naar dit park. Bij de kabelbaan zelf zit een leuke horecagelegenheid met prachtig uitzicht over de stad Namen. Hier kun je prima een drankje doen. 

Daarnaast is het leuk om ook even het centrum van de stad te bezoeken. Wij hebben hier een hapje gegeten en hebben een rondje door de stad gelopen. Het heeft een gezellige binnenstad en op verschillende plekken zie je mooie streetart. Ook veel gezinnen met kinderen bezoeken de citadel van de stad, maar dit hebben wij zelf niet gedaan. 

Belgische Ardennen met kinderen
Belgische Ardennen met kinderen

#2 Dinant: de stad Dinant is ook leuk om een paar uurtjes door heen te lopen en om hier een hapje te gaan eten. Dinant is wel een stuk kleiner dan Namen en je hebt het daardoor sneller gezien. Ook hier weer een citadel, waar je met een kabelbaantje naar toe kunt gaan. Wij vonden het vooral een heel fotogeniek plaatsje met een gezellig centrum. Grappig detail is dat je hier overal saxofoons door de stad vindt. Je kunt in Dinant met kinderen ook het water op gaan, maar toen wij er in de zomer waren was het waterpeil zo laag dat dit niet mogelijk was. 

Belgische Ardennen met kinderen
Belgische Ardennen met kinderen

#3 Luik: we hebben getwijfeld of we Luik moesten plaatsen in het rijtje van leukste steden in de Belgische Ardennen met kinderen. Het is één van de grootste steden van de regio en het is een goede plek om naar toe te gaan als je kinderen van musea houden of als het minder weer is in de regio. Zo heeft Luik verschillende musea die zeer geschikt voor kinderen zijn zoals het Wetenschapsmuseum, het Archeoforum en het Aquarium van Luik. In de zomer is het ook leuk om Montagne de Bueren te beklimmen voor een mooi overzicht over de stad. We schreven over deze stad de uitgebreide blog Luik met kinderen

Luik met kinderen
Luik met kinderen

Belgische Ardennen met kinderen #4: Railbiken

Een van de leukste activiteiten die je in de Belgische Ardennen met kinderen kunt doen is het railbiken. Wij zijn gaan railbiken bij Les Draisines de la Molignée. Je hebt hier drie verschillende opties die je kunt kiezen qua routes. Je kunt een route van zes kilometer fietsen en een route van acht kilometer of je kunt ze beide fietsen en dan fiets je in totaal veertien kilometer.

Zelf hebben we de route van acht kilometer gefietst, omdat deze het kortste was qua tijd. In totaal ben je twee uurtjes onderweg. Je rijdt over een spoorrails en fietst eigenlijk achter elkaar een bepaalde route. Ben je aan het einde van de route dan kun je bij het restaurant dat er ligt even wat drinken en dan kun je daarna weer terugfietsen.

Belgische Ardennen met kinderen
Belgische Ardennen met kinderen

Wij vonden het een leuke activiteit met onze dochter. Het was lekker weer en de omgeving is mooi. Het fietsen is niet super zwaar en op de terugweg hoef je bijna niet te trappen, omdat het spoor dan langzaam al omlaag loopt. Je kunt met drie personen op een fiets. Twee personen trappen en de derde persoon zit in het midden. Met kleine kinderen passen er ook wel twee kinderen in het midden van de fiets. Kijk voor meer informatie even op deze Nederlandstalige website. 

Er is overigens in de Belgische Ardennen nog een spoorlijn waar je met een railbike kunt fietsen en dat is in Elsenborn. Ook hier ben je ongeveer twee uur onderweg met het fietsen en is het principe van het fietsen ongeveer gelijk met wat we net beschreven. Kijk voor meer informatie over deze route even op deze Nederlandstalige website. 

Belgische Ardennen met kinderen
Belgische Ardennen met kinderen

Belgische Ardennen met kinderen #5: Activiteiten Rocks ’n Rivers

Als je aan de Belgische Ardennen denkt, dan denk je aan outdoor activiteiten en die hebben we verschillende gedaan tijdens onze vakantie in België. Wij verbleven op de Nederlandse camping Domaine du Bocq, waar we verschillende activiteiten hebben ondernomen. Zo hebben we op de camping kratjes gestapeld onder leiding van een gids en hebben zijn we ook gaan boogschieten. Iets buiten de camping zijn we met de organisatie Rocks ’n Rivers, die verbonden zijn aan de camping gaan klimmen en abseilen bij de rotsen. 

Camping Domaine Du Bocq met kinderen
Camping Domaine Du Bocq met kinderen

Wij vonden het erg handig dat we bij de receptie van de camping iedere dag konden kijken welke activiteiten er georganiseerd werden en dat we ons hier zo voor konden inschrijven. Naast de hierboven beschreven activiteiten kun je ook nog gaan klimmen bij een klimparcours in de bomen en kun je met een step van de berg afrijden. Helaas was onze dochter hier nog iets te jong voor, maar het is een goede reden om nog een keer terug te komen in dit toffe gebied!

Camping Domaine Du Bocq met kinderen
Camping Domaine Du Bocq met kinderen

Belgische Ardennen met kinderen #6: Walibi Belgium en Aqualibi

Wil je in de Belgische Ardennen met kinderen een dagje naar een pretpark, dan is het leuk om naar Walibi Belgium te gaan. Dit pretpark heeft erg veel verschillende achtbanen en je kunt je hier makkelijk een hele dag vermaken. Wij zijn hier zelfs twee dagen geweest. We hebben een dag het pretpark bezocht en we hebben een dag het waterpark Aqualibi bezocht. Beide zijn erg leuk om te bezoeken en over beide parken hebben we een uitgebreide blog geschreven, die je hieronder kunt vinden.

Walibi Belgium met kinderen

Aqualibi met kinderen

Walibi Belgium met kinderen
Walibi Belgium met kinderen

Belgische Ardennen met kinderen: overige activiteiten!

Er zijn nog veel meer activiteiten die je kunt ondernemen in de Belgische Ardennen met kinderen. Wij hebben zelf ook nog niet alles gedaan en daarom hebben we nog een goede reden om een keer terug te gaan. De overige activiteiten die je kunt ondernemen zetten we hieronder kort op een rij. 

#7 Kasteel Bouillon: je kunt in de Belgische Ardennen met kinderen verschillende kastelen bezoeken. Één van deze kastelen is het kasteel van Bouillon. Je kunt dit kasteel bezoeken en kinderen kunnen of een audioguide beluisteren of ze kunnen op schattenjacht gaan (soort speurtocht). Daarnaast is er een roofvogelshow bij het kasteel die je kunt bezoeken. Je kunt deze activiteit combineren met bijvoorbeeld de dierentuin van Bouillon. 

#8 Forestia: dit is een heuvelachtig park in een bos en ligt op een kwartier rijden van de plaats Spa. In dit wildpark hebben ze verschillende soorten dieren die je kunt bewonderen zoals beren, wolven en herten. Het is een ruim park en je bent wel even onderweg als je alle dieren wil bewonderen. Het park heeft daarnaast een restaurant en een speeltuin. Ook is er naast het wildpark een klimpark dat je kunt bezoeken met verschillende parcours en tokkelbanen. Kortom, je kunt je hier prima een hele dag vermaken in de Belgische Ardennen met kinderen. 

#9 Houtopia: bij dit centrum staat alles in het teken van de vijf zintuigen: proeven, ruiken, kijken, horen en zien! Je hebt hier tientallen proefjes die je kunt doen met betrekking tot deze zintuigen. Voordeel is dat alles in het Nederlands staat uitgelegd, dus dat het ook voor Nederlandse gezinnen allemaal goed te begrijpen is. Daarnaast is er buiten ook een grote speeltuin voor de kinderen. Dit is ook een prima activiteit als je naar de Belgische Ardennen met kinderen gaat en het is een keertje minder weer. 

#10 Grotten van Han: de Belgische Ardennen staan ook heel erg bekend om de vele grotten die je in het gebied kunt verkennen. De grotten van Han zijn misschien wel de bekendste van al deze grotten. Je loopt door deze grotten een route van 2 kilometer onder leiding van een gids en deze rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Daarnaast is het mogelijk om bij deze grotten ook een wildpark te bezoeken, waar ze ook beren, wolven en herten hebben die je kunt bewonderen. 

#11 Adventure Valley Durbuy: zoek je een plek in de Belgische Ardennen met kinderen waar je veel buitenactiviteiten kunt ondernemen dan is dit een hele goede optie. Je kunt hier een pas aanschaffen, waarmee je heel veel activiteiten kunt ondernemen. Zo kun je er spelen in de speeltuinen, mountainbiken, Via Ferrata klimmen, klimmen in een klimpark, tuben en nog veel meer. Voor veel van de activiteiten moeten kinderen wel groter zijn dan 110 cm, dus kijk even vooraf op de website van Adventure Valley Durbuy, wat je kinderen allemaal mogen doen hier 

#12 Safaripark Monde Sauvage: dit park ligt op 25 minuten rijden van de plaats Luik en je kunt dit safaripark met de auto bezoeken. Daarnaast kun je het park ook te voet bezoeken. Ook is er bij het park een kinderboerderij en een grote speeltuin voor de kinderen. 

#13 Dierentuin Bouillon: zoek je nog een leuke dierentuin tijdens je vakantie in de Belgische Ardennen met kinderen, dan is deze dierentuin een leuke optie. Zoals we al eerder aangaven kun je een bezoek aan de dierentuin combineren met een bezoek aan het kasteel. Je kunt bij deze dierentuin een route lopen, waarbij je alle dieren van de dierentuin tegenkomt en de meeste grote Afrikaanse dieren zijn hier wel vertegenwoordigd. Daarnaast heeft de dierentuin ook twee verschillende speeltuinen voor twee verschillende leeftijdsgroepen. Je kunt je hier prima een halve dag vermaken!

Camping Domaine Du Bocq met kinderen
Belgische Ardennen met kinderen

Waar overnachten in de Belgische Ardennen met kinderen?

Camping Domaine Du Bocq

Wij verbleven tijdens onze vakantie in de Belgische Ardennen zoals we hierboven al beschreven op de Nederlandse camping Domaine du Bocq. Wij vonden dit echt een hele toffe kindvriendelijke camping! Op de camping kun je dus zoals we al eerder melden van allerlei outdooractiviteiten ondernemen en verder zijn er genoeg andere dingen op de camping te doen. 

Zo heeft de camping een leuke speeltuin liggen bij de receptie, is er een soort van natuurspeeltuin met een heel parcours in het midden van de camping en ligt de camping ook aan een riviertje, waardoor kinderen tijdens de zomermaanden in het riviertje kunnen spelen. Wij zijn er een aantal dagen geweest en vonden het echt een aanrader. Onze dochter heeft zich hier ook uitstekend vermaakt. We schreven over onze ervaringen op deze camping de blog Domaine du Bocq met kinderen

Camping Domaine Du Bocq met kinderen
Camping Domaine Du Bocq met kinderen

Scroll naar boven