Belfast met kinderen

Je kunt je in Belfast met kinderen prima een heel weekend vermaken. Belfast is de grootste stad in Noord-Ierland en kwam in het verleden nog weleens in het nieuws vanwege de spanningen tussen de katholieken en protestanten, maar dat is al een hele tijd geleden en in de stad is er genoeg te doen voor kinderen. Vanuit Amsterdam zijn er verschillende vluchten per dag die rechtstreeks naar Belfast vliegen. Wij zetten de leukste activiteiten in Belfast met kinderen op een rij. 

Belfast met kinderen
Belfast met kinderen

Belfast met kinderen #1: Belfast dierentuin

De dierentuin van Belfast ligt ten noorden van de stad en met het openbaar vervoer ben je er in ongeveer een half uurtje vanuit het centrum. Het is niet een super grote dierentuin, maar je kunt je hier zeker wel een halve dag vermaken met je kinderen. Houdt er wel rekening mee dat de dierentuin heuvelachtig is en je dus wel tijdens je rondje door de dierentuin heuvel op en heuvel af moet. 

De dierentuin heeft meer dan vijftig verschillende soorten dieren, waaronder een aantal grote Afrikaanse dieren zoals de olifant, de leeuw, de giraf en de gorilla. Ook heb je een reptielenhuis met verschillende reptielen en een soort van kinderboerderij in de dierentuin. Ook is er een grote speeltuin (Adventurers Playground) in de dierentuin. 

Ook zijn er een aantal momenten gedurende de dag dat je het voeren van de dieren kunt zien en dat je met de verzorgers van de dierentuin kunt praten en vragen kunt stellen over de verschillende dieren. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin. 

Belfast met kinderen #2: W5 wetenschapsmuseum

Één van de leukste musea die je in Belfast met kinderen kunt bezoeken is het W5 (het wetenschapsmuseum). Uiteraard kunnen kinderen hier allerlei proefjes doen om spelenderwijs wat meer te leren over verschillende aspecten van de wetenschap. Onze dochter vindt dit soort musea altijd erg leuk en je bent hier al snel een paar uur bezig. 

In totaal zijn er 250 tentoonstellingen, waar kinderen dingen kunnen doen en dingen kunnen leren. Deze tentoonstellingen zijn over vier verdiepingen verdeeld, waarbij iedere verdieping een aantal verschillende thema’s heeft. Zo heb je op de eerste twee verdiepingen een skeletten grot, een indoor speeltuin voor kinderen van 3 tot 11 jaar (Lost Planet) en het MED-lab, waar je op een interactieve manier dingen kunt leren over het lichaam en de medische wetenschap. 

Op de tweede verdieping vind je Marvellous Machine (over allerlei uitvindingen), Energise (alles over energie), Move it (alles over transport), Over The Hills And Far Away en Climbit (klimtoestel dat uitleg geeft over licht en geluid). Op de vierde verdieping zijn dan nog thema’s over de natuur (In Our Nature), Film en tv (The Studio), bouwen (Build it) en onze zintuigen (Making Sense). Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het museum

Belfast met kinderen #3: Ulster museum

Het Ulster museum in Belfast is een museum dat je gratis kunt bezoeken en die verschillende exposities heeft om te bekijken. Het museum ligt midden in de stad in de buurt van de botanische tuinen van Belfast. Ze hebben hier verschillende exposities die interessant kunnen zijn voor kinderen.

Er zijn exposities over heel veel verschillende thema’s, maar je hebt een aantal exposities die kinderen zullen aanspreken zoals over dinosaurussen, transportmiddelen, dieren en Egyptische mummies. Er zijn ook genoeg interactieve displays in het museum die het ook voor kinderen aantrekkelijk maken. Afhankelijk van de interesse van je kinderen ben je in dit museum zo een aantal uur bezig. 

Daarnaast is het leuk om een rondje te wandelen in de botanische tuinen die gratis toegankelijk zijn. Hier zit tevens een redelijk grote speeltuin voor kinderen in deze tuin (Botanic Gardens Playground). Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de exposities en het adres even op de website van het museum

Belfast met kinderen #4: Andersonstown leisure centre

In Belfast is het niet alle dagen even mooi weer en uiteraard komt het regelmatig voor dat het regent. Een prima binnenactiviteit in de stad is dan om te gaan zwemmen met je kinderen. Een leuke optie om te gaan zwemmen is het Andersonstown Leisure Centre. Dit zwembad ligt in het zuidwesten van de stad en met het openbaar vervoer ben je er vanuit het centrum in twintig minuten. 

Andersonstown Leisure Centre is het grootste overdekte waterpark van Noord-Ierland en heeft drie verschillende waterglijbanen, waaronder een drop-glijbaan (hierbij maak je een vrije val in een cabine), een masterblaster (hier ga je met een band van de glijbaan) en een bodyslide (hier ga je zonder hulpmiddelen van de glijbaan).

Ook is er in het indoor waterpark een indoor surfsimulator en is er een 25 meter lang zwembad. Je hebt ook voor peuters een gedeelte om te spelen (Little Lagoon) en het zwembad heeft een Aqua Play Area voor kinderen onder de 12 jaar. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende glijbanen even op de website van het waterpark. 

Belfast met kinderen
Belfast met kinderen

Belfast met kinderen: overige activiteiten

Naast de vier hierboven genoemde activiteiten, zijn er nog een aantal leuke activiteiten die je in Belfast met kinderen kunt doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#5 Street art: de stad Belfast staat bekend om zijn kunstwerken op de muur. Zeker in de periode dat er flinke spanningen waren tussen de katholieken en de protestanten zijn er genoeg muurschilderingen in de stad ontstaan. Voor deze street art hoef je niet ver te zoeken, want in het centrum van de stad en dan met name in de wijk Cathedral Quarter kun je er bijna niet omheen. Je kunt ook een rondleiding door de stad boeken om al deze street art te bekijken onder leiding van een gids. Deze rondleidingen zijn geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. 

#6 Belfast Castle: in het noorden van de stad ligt een kasteel dat je kunt bezoeken. Het is niet een spectaculair kasteel, maar je hebt wel vanuit het kasteel dat op een heuveltje ligt een mooi uitzicht over de stad. Op vijf minuten lopen van het kasteel ligt ook nog een behoorlijke speeltuin (Cave Hill Adventurous Playground) in de vorm van een kasteel met verschillende speeltoestellen. 

#7 Titanic Museum: het wereldberoemde schip de Titanic is gebouwd in de stad Belfast en daardoor is de stad onlosmakelijk verbonden met het schip. Het gebouw van het museum is al een architectonisch hoogstandje en het lijkt wel de vorm van een schip te hebben. Je ziet in het museum het hele proces van het bouwen van het schip tot uiteindelijk het noodlottige ongeval dat het schip heeft meegemaakt. Misschien niet het eerste de beste museum waar je je kinderen mee naar toe neemt (de meeste zullen de film ook niet gezien hebben), maar zeker het indrukwekkende verhaal wat het museum vertelt kan met oudere kinderen interessant zijn. 

Waar overnachten in Belfast met kinderen?

Je hebt in Belfast met kinderen niet super veel accommodaties waar je met gezinnen kunt overnachten. Zeker niet met een gezin van vier personen. We hebben een aantal accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen hieronder op een rij gezet. 

Budget hotel: Belfast International Youth Hostel

Middenklasse hotel: Brackenberry

Luxe hotel: Crowne Plaza – Belfast, an IHG Hotel

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Belfast even hier. 

Scroll naar boven