Basel met kinderen: 6x doen met het gezin!

Een stedentrip van een paar dagen naar Basel met kinderen is wat overdreven, aangezien er niet super veel activiteiten in de stad zijn die geschikt zijn voor gezinnen. Maar voor ons was de stad Basel wel een ideale tussenstop op weg naar onze vakantie aan het Gardameer met onze dochter. Hierdoor bezochten we de stad Basel een dag met onze dochter. De stad ligt op een drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland om de hoek. We zetten de leukste activiteiten in Basel met kinderen hieronder op een rij. 

Basel met kinderen
Basel met kinderen

Basel met kinderen #1: Centrum verkennen

Wat fijn is aan het centrum van Basel is dat het vrij compact is en dat je dus makkelijk een mooi rondje kunt wandelen door de stad. Onderweg kun je uiteraard prima stoppen voor een drankje op een terras of een ijsje. Wij begonnen ons rondje door de stad met onze dochter bij de Mittlere brug, dat één van de symbolen is van de stad. Je kunt over de brug wandelen en vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de stad.

Vanaf deze brug loop je in een paar minuten naar Marktplatz dat het centrale plein van de stad is. Je hebt hier een mooi rood stadhuis liggen op het plein, dat versierd is met allerlei tekeningen. Vanaf dit centrale plein loop je in een paar minuten naar de botanische tuinen van de stad. Deze tuinen zijn gratis te bezoeken. Ook is het mogelijk dat je onderweg verschillende fonteinen tegenkomt, aangezien de stad meer dan 150 fonteinen heeft. Sta er niet gek van te kijken als er kinderen aan het spelen zijn in één van de fonteinen in de zomermaanden. 

Ook is het leuk om een bezoek te brengen aan de Munster van Basel (kathedraal). De kathedraal bestaat uit rode stenen en heeft twee torens. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken en het is ook mogelijk om één van de torens te beklimmen voor een paar euro en na het beklimmen van de ongeveer 250 treden heb je een mooi uitzicht over de rivier de Rijn en de stad Basel. Een ander uitkijkpunt is op het Pfalz terras achter de kathedraal. Vanaf deze kathedraal is het ook leuk om even te kijken naar de bijzondere Tinguely Fontein, die op een paar minuten wandelen van de kathedraal ligt. 

Basel met kinderen
Basel met kinderen

Basel met kinderen #2: dierentuin Basel

Je kunt in Basel met kinderen ook naar de dierentuin toe. Deze dierentuin ligt midden in de stad en vanuit het centrum wandel je er in een kwartiertje naar toe. De dierentuin is behoorlijk groen, met veel bomen, planten en struiken waardoor je soms het idee hebt dat je door een park loopt. Je kunt je hier makkelijk een halve dag vermaken met je kinderen.

De dierentuin heeft verschillende grote dieren uit Afrika, zoals de olifant, de leeuw, de giraf, de neushoorn, het nijlpaard en verschillende soorten apen. Ook hebben ze een mooi vivarium, waarbinnen ze verschillende aquaria en terraria hebben voor allerlei reptielen en allerlei verschillende tropische vissen. Ook vind je hier de pinguïns. Ook is er een apenhuis met verschillende grote apen zoals de orang- oetan en de gorilla. 

Bij de dierentuin zit ook een groot restaurant waar je tussen de middag kunt lunchen met het gezin. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin

Een andere optie om dieren te bekijken is Tierpark Lange Erlen. Dit dierenpark ligt op tien minuten rijden met de auto van het centrum en is gratis te bezoeken. Ook kun je hier de auto gratis parkeren. Met het openbaar vervoer ben je hier ook zo. Uiteraard een stuk kleinschaliger dan de dierentuin en je vindt hier vooral veel boerderijdieren, maar ook dieren als de vos, de lynx en de buffel. 

Basel met kinderen #3: Natuurhistorisch museum

Basel staat bekend als culturele hoofdstad van Zwitserland en heeft verschillende musea. Toch zijn er niet super veel musea die echt geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Vinden jij en je kinderen het toch leuk om in Basel een museum te bezoeken, dan heb je hiervoor een aantal verschillende opties.

Één van deze opties is het Natuurhistorisch museum van de stad. Dit museum ligt midden in het centrum naast de kathedraal van Munster. Je hebt hier veel verschillende opgezette dieren en het museum is ook redelijk interactief met verschillende Ipads, waarbij je ook de taal op Engels kunt zetten. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum. 

Als je verder online zoekt op musea voor kinderen in Basel dan komt het papier museum vaak naar voren. Dit schijnt best wel interactief te zijn. Ook heb je nog het speelgoedmuseum in de stad. Dat klinkt altijd best aardig, maar we hebben in verschillende steden al gemerkt dat het in de praktijk vaak toch tegenvalt en dat het vooral veel speelgoed is dat achter glas zit en dat je alleen kunt bekijken. Voor kinderen dus niet super interessant.

Basel met kinderen
Basel met kinderen

Basel met kinderen #4: Stadsparken

Je kunt in Basel met kinderen naar verschillende leuke stadparken.  Zo heb je het Solitude park. Dit is een stadspark dat gelijk aan de Rijn ligt en op een paar minuten lopen ligt van het centrum van de stad. Je hebt in het stadspark een speeltuin, ligstoelen en een kinderbadje liggen.

Een andere park dat iets buiten het centrum van de stad ligt is het Park im Grünen. Met de auto ben je in dit park in tien minuten en er zijn hier verschillende activiteiten voor kinderen te ondernemen. Zo is er een grote speeltuin van wel 1000m2 met klimkastelen, houten hutten, glijbanen, schommels en touwbruggen.

Deze speeltoestellen zijn gerangschikt op leeftijd, zodat het aantrekkelijk is om hier te spelen voor jonge en oudere kinderen. Ook is er in dit park een midgetgolfbaan en een draaimolen aanwezig, waar de kinderen zich mee kunnen vermaken. Ook heb je in het park een groot meer en is er ook een dinosaurus aanwezig.  

Basel met kinderen: overige activiteiten

Je kunt in Basel met kinderen nog een aantal andere activiteiten ondernemen. We benoemen ze hieronder even kort. 

#5 Streetart: in de stad Basel vind je behoorlijk wat streetart en een leuke straat om te bezoeken is de Gerbergässlein. Deze straat ligt maar vijf minuutje lopen van de kathdraal en hier hebben ze een soort Walk of Fame met allerlei bekende sterren op de muur. Een erg leuke straat om even wat foto’s te maken met het gezin bij deze muurschilderingen.  

#6 Zwemmen bij rivier: in de zomermaanden kan het fijn zijn als je met je kinderen verkoeling kunt zoeken van het water en je hebt een leuk zwembad liggen langs de rivier de Rijn, waar je met je kinderen kunt gaan zwemmen. Bij Rheinbad St. Johann kun je voor een paar euro gaan zwemmen. Je hebt hier ook omkleedhokjes en een kiosk waar je wat kunt eten en drinken. In het water hebben ze ook een houten plateau gemaakt voor de wat kleinere kinderen.

Basel met kinderen
Basel met kinderen

Waar overnachten in Basel met kinderen?

Je kunt in Basel met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen. Wij zetten de beste opties in verschillende prijsklassen op een rij, die allemaal met een acht of hoger beoordeeld zijn.

Budget hotel: Novotel Basel City

Middenklasse hotel: ibis Styles Basel City

Luxe hotel: Hotel Rochat

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Basel even hier

Scroll naar boven