Bali met kinderen: 17 activiteiten met het gezin!

Een vakantie naar Bali met kinderen is top! Dit eiland van Indonesië is erg populair onder gezinnen met kinderen en dat is zeker niet zonder reden! Uiteraard is het klimaat heerlijk (ook in onze zomervakantie) maar daarnaast heb je ook genoeg mooie natuur en cultuur om je prima een paar weken op het eiland te vermaken. Wij bezochten het eiland een ruime week en zetten alle leuke activiteiten die je op Bali met kinderen kunt doen op een rij!

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Bali met kinderen: vooraf weten

Je kunt een reis naar Bali met kinderen prima boeken en we weten zeker dat je een heerlijke vakantie zult hebben. Toch zijn er een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden voordat je het vliegtuig instapt. 

  • Vervoer: het openbaar vervoer is slecht geregeld op het eiland en daarom ook niet echt een goede optie om je te op deze manier verplaatsen over het eiland. Je kunt een auto huren op het eiland, maar vaak is het goedkoper om via je accommodatie een auto met chauffeur te laten regelen. Je hoeft toch niet iedere dag een auto tot je beschikking te hebben, dus voor die aantal ritten over het eiland, is het vaak goedkoper om voor een paar tientjes per dag een auto met chauffeur te huren. Zeker met kinderen is dat wel prettig.

    Je kunt dit ter plekke regelen. Wat we wel aanraden om vooraf te regelen is het vervoer van het vliegveld naar je accommodatie. Dat is toch altijd wel lekker als je zoveel uur gevlogen hebt met je kinderen, dat er iemand staat te wachten die je gelijk naar je hotel brengt.

  • Drukte: houdt er rekening mee dat Bali een populair eiland is en dat het zeker op bepaalde plekken best druk kan zijn. Dat zorgt er van de andere kant ook voor dat er enorm veel faciliteiten zijn voor toeristen. Daarnaast zijn er nog genoeg plekken op Bali waar het erg rustig is en waar je heerlijk kunt genieten van het eiland.

  • Reistijd: de beste reistijd om Bali te bezoeken qua weer en temperaturen is van april tot en met oktober. In deze periode is het namelijk het droge seizoen en is het dus ideaal om Bali met kinderen te verkennen. Dat zorgt ervoor dat ouders met kinderen prima in de zomervakantie het eiland kunnen bezoeken.
  • Visum: je hebt geen visum nodig voor Indonesië als je korter dan 30 dagen in het land blijft. Zorg er wel voor dat je een uitreisticket kan tonen, aangezien ze zeker willen weten dat je het land na 30 dagen gaat verlaten. Blijf je langer dan 30 dagen dan moet je wel een visum regelen voor het land. 
Bali met kinderen
Bali met kinderen

Bali met kinderen #1: Ubud

Breng je een vakantie door op Bali met kinderen dan kan een bezoek aan de plaats Ubud eigenlijk niet ontbreken. Ubud ligt in het midden van Bali en wij vonden het de leukste plek die wij op het eiland bezocht hebben. Als eerste is het leuk om Monkey Forest Ubud te bezoeken. De entree voor het bos is een paar euro en de apen lopen vrij rond in het bos.

Ook is het mogelijk om ter plekke banaantjes te kopen die je de aapjes kunt voeren. Let er wel op dat je geen spullen bij je hebt die ze kunnen afpakken (zoals bijvoorbeeld een zonnebril) en geef niet gelijk je kinderen de bananen, aangezien er behoorlijk wat apen op af kunnen lopen en dat voor je kind best eng zijn. 

Je kunt een gratis bezoek brengen aan het Koninklijke Paleis van Ubud en verder is het leuk om een scootertje te huren en op deze manier de omgeving rondom Ubud te verkennen. Lees ook eens de blog Ubud met kinderen.

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Zorg er wel voor dat je een scooter huurt van een grotere partij of vraag het even bij je accommodatie na wat een betrouwbare verhuurpartij is. Daarnaast zorg dat je een internationaal rijbewijs meeneemt, naast je gewone rijbewijs. Deze kun je bij de ANWB kopen. Zorg uiteraard ook dat iedereen (ook de kinderen) een helm op hebben. Daarnaast moet je even goed uitzoeken hoe het zit met de verzekering. Sommige scooters zijn motors en dan kan het zijn dat je zowel in Nederland als in Indonesië niet verzekerd bent. Een scooter huren kost vrij weinig en ook de benzine is goedkoop.

Zo kun je in de omgeving van Ubud verschillende rijstvelden bekijken. Je hebt hier Tegallalang rijstveld, dat het mooiste rijstveld is dat je in Bali met kinderen kunt bekijken. Deze rijstvelden liggen ongeveer op twintig minuten rijden van Ubud. Ook is het mogelijk om vanuit Ubud een leuke waterval te bekijken. De Tegenungan Waterfall ligt op twintig minuutjes rijden van Ubud en het is ook mogelijk om bij deze waterval te zwemmen.  

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Een mooie tempel die je in dit gebied van Bali met kinderen kunt bezoeken is de Pura Tirta Empul tempel. Dit is de tempel van de heilige waterbron en de lokale bevolking komt hier om zich in het water te reinigen. Toen wij de tempel bezochten, was dit alleen voor de lokale bevolking, maar tegenwoordig mogen ook toeristen het water in om zich hier te reinigen. 

Als laatste kun je in Ubud een bezoek brengen aan de olifantengrot (Goa Gajah). Zeker leuk om hier even een rondje te maken en uiteraard een foto te maken bij de betreffende grot. 

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Bali met kinderen: Stranden

De meeste toeristen die naar Bali met kinderen gaan komen hier ook voor het klimaat en de mooie stranden van het eiland. Uiteraard zijn er over het hele eiland tientallen stranden en ook genoeg badplaatsen waar je met je gezin kunt overnachten. Het ligt er ook een beetje aan waar je zelf van houdt als gezin. 

In het zuiden van het eiland liggen de bekendste badplaatsen van het eiland in de buurt van het vliegveld. Zo is Kuta de bekendste badplaats van het eiland en dit is de badplaats waar de meeste jongeren zitten en waar ook de meeste discotheken en kroegen zitten. Dit is misschien niet de meest geschikte plek voor gezinnen (of jullie moeten van stappen houden ;)). 

Canggu ligt op ongeveer tien kilometer afstand van Kuta en dit is een beetje het gebied van de backpackers. Hier hangt een andere sfeer dan in Kuta. Ook is dit een prima plek om surflessen te nemen of een surfplank te huren voor een dag. De bekendste stranden van Canggu zijn Berawa Beach, Nelayan Beach, Batu Bolong Beach, Echo Beach en Pererenan Beach.  Zoek je een plek met luxe hotels en resorts dan is Seminyak een goede optie om te verblijven. 

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Uiteraard zijn er ook een aantal mooie stranden die je kan bezoeken op Bali met kinderen. Zo heb je in de badplaatsen die we hierboven net beschreven prima stranden met goede faciliteiten, maar er zijn uiteraard nog verschillende mooie en leuke stranden die je op Bali met kinderen kunt bezoeken. We zetten een aantal van de leukste en mooiste hieronder kort op een rij. 

#2 Dreamland Beach: zoek je een goed strand om te surfen, dan is dit strand in het zuiden van het eiland een goede optie. Het strand ligt in de buurt van Kuta en is niet zo heel erg groot. Het strand heeft wit zand en is gelegen tegen een klif. 

#3 White Sand Beach: dit strand ligt in het oosten van Bali en is een stuk rustiger dan de stranden in het zuiden van het eiland. Je kan met een auto helemaal doorrijden naar het strand toe. Wel kan hier een behoorlijke stroming staan, waardoor de zee minder geschikt voor kinderen kan zijn. Je hebt bij het strand verschillende voorzieningen zoals ligbedjes en wat eettentjes.

#4 Nusa Dua Beach: je kunt dit strand op Bali met kinderen in het zuiden van het eiland bezoeken. Bij dit strand kun je ook prima snorkelen. Rondom de lang uitgestrekte stranden heb je een aantal prima beachclubs, waar je met het gezin tussen de middag lekker kunt gaan lunchen. 

#5 Sanur Beach: op het strand van Sanur waait het over het algemeen niet hard, waardoor de golven hier niet hoog zijn. Dat is minder om te surfen, maar voor gezinnen met kinderen uiteraard wel fijn. Ook de faciliteiten zijn hier goed. Je kunt ligbedjes huren en er zijn verschillende leuke eettentjes waar je wat kunt eten en drinken!

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Bali met kinderen: Natuur

Je kunt op Bali met kinderen ook op genoeg plekken de natuur opzoeken. We zetten een aantal van deze activiteiten en bezienswaardigheden op een rij.

#6 Batur Vulkaan: je kunt op Bali met kinderen verschillende vulkanen bezoeken.  De meest bekende vulkanen op het eiland Bali zijn de Agung, Batur en Bratan. De meest toegankelijke vulkaan om te bezoeken is de Batur vulkaan, maar dit is wel alleen geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen. Je kan namelijk naar de top van de vulkaan klimmen en vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Dit kun je alleen doen onder leiding van een gids. 

Over het eiland worden veel tours aangeboden naar de vulkaan, waarbij de meeste tours midden in de nacht vertrekken om een uur of 2/ 3 in de nacht, zodat je als de zon opkomt op de top van de berg staat. De wandeling naar boven duurt ongeveer twee uur. Uiteraard is het voor wat oudere kinderen een hele toffe activiteit om midden in de nacht een vulkaan te gaan beklimmen. Het kan zijn dat als je op de top van de berg bent dat je ook apen tegenkomt (die weten dat er dagelijks toeristen de berg op wandelen en vaak eten bij zich hebben). 

#7 Bali Barat National Park: je kunt op Bali met kinderen ook gaan wandelen in het regenwoud van het eiland. Het Bali Barat National Park ligt in het noordwesten van Bali en je kan hier dieren spotten als schildpadden, leguanen, luipaarden, buffels, slangen, schildpadden, herten, apen, gekko’s, schorpioenen en behoorlijk grote spinnen. Er zijn genoeg gidsen die een wandeling door het nationale park aanbieden en met de betreffende gids kun je ook afspreken wat voor jullie gezin de ideale wandeling is. 

#8 Campuhan Ridge Walk: dit is een makkelijke wandeling die je op Bali met kinderen kunt doen, waarbij je over een verhard pad ongeveer anderhalve kilometer loopt en waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Deze wandeling kun je ook maken in de buurt van Ubud. Op de trail zijn genoeg tentjes waar je wat kunt eten en drinken onderweg. 

#9  Rijstterrassen: we beschreven al in het stuk over Ubud dat je daar de meest bekende rijstveld van Bali kunt bezoeken: Tegallalang. Maar er zijn op het eiland nog meer rijstterrassen die de moeite waard zijn om te bezoeken en die vaak ook een stuk rustiger zijn. Zo heb je in het oosten van het eiland de rijstterrassen van Tirta Gangga liggen. Een ander heel mooi rijstterras is die Jatiluwih ten noorden van Ubud. Dit is ook een rijstveld die een stuk minder druk bezocht wordt dan de eerstgenoemde in de buurt van Ubud. 

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Bali met kinderen: tempels

Uiteraard kun je op Bali met kinderen ook verschillende tempels bekijken. Misschien niet het eerste wat kinderen gelijk leuk vinden, maar pik gewoon een aantal dingen uit de hele lijst van bezienswaardigheden die jullie leuk lijken om met het gezin te doen en stel op die manier een mooi programma samen. Houdt wel met een aantal zaken rekening als je tempels op Bali met kinderen bezoekt.

  • Draag een sarong. Dit is een soort van rok en is voor mannen en vrouwen. Bij veel tempels kun je deze ook tijdelijk huren voor het betreden van de tempel. Zorg ervoor dat je gepast gekleed gaan, dus niet al teveel bloot. 
  • Kijk vooraf even of je mag fotograferen in de tempel. In de meeste tempels mag dit wel, maar dan wel zonder flits. 
  • Bij sommige tempels geldt een minimumleeftijd wat ervoor kan zorgen dat je kinderen in bepaalde tempels niet binnen mogen. Kijk hier even goed na voordat je een tempel gaat bezoeken. 

We zetten een aantal mooie tempels op een rij. 

#10 Pura Besakih: dit is het belangrijkste en meest indrukwekkende tempelcomplex van het eiland Bali. Het complex is tegen de vulkaan Gunung Agung aangebouwd en ligt in het oosten van het eiland. Vanuit Ubud is het ongeveer een uur rijden naar de tempel met een scooter. 

#11 Pura Ulun Danu Bratan: deze tempel ligt ten noorden van Ubud op ongeveer een uur rijden en ligt heel erg mooi aan een meer. De tempel lijkt wel te zweven doordat de oppervlakte van het water een reflecterende werking heeft. Bij deze tempel komen ook veel pelgrims en je betaalt entree om het complex te betreden. Het is ook mogelijk om in de omgeving met een bootje het meer op te gaan en de tempel vanaf het water te bekijken. 

#12 Pura Tanah Lot: dit is een andere mooie tempel die je op Bali met kinderen kunt bekijken. De tempel is gebouwd als een ode aan de god van de zee en bij vloed is de hele tempel omgeven met water. Bij eb is het mogelijk om naar deze tempel toe te lopen. Je betaalt een klein beetje entree om de tempel te bezoeken. 

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Bali met kinderen: overige activiteiten

Je hebt nog een aantal activiteiten die je op Bali met kinderen kunt doen. We zetten de leukste activiteiten hieronder kort op een rij. 

# 13 Waterbom Bali: je hebt verschillende waterparken op Bali, maar dit is wel het bekendste waterpark van het eiland. Het waterpark ligt in het zuiden van het eiland en heeft een aantal spectaculaire glijbanen. Daarnaast heeft het ook een zwembad speciaal voor de jongste kinderen met een groot speeltoestel in het zwembad. Ook heeft dit waterpark een lazy river, waarbij je in een band een mooi rondje door het waterpark kunt maken. 

# 14 Splash Water Park: dit is een ander waterpark dat je op Bali met kinderen kunt bezoeken. Ook dit ligt in het zuiden van Bali en ook hier hebben ze een aantal glijbanen. Dit park is wel een stuk kleiner dan Waterbom Bali. De entreeprijs is wel aan de hoge kant voor wat je krijgt in dit waterpark. 

# 15 Dolfijnen spotten: je kunt in het noorden van Bali met kinderen deze dieren spotten. In de plaats Lovina worden deze tours aangeboden, maar de online recensies over de tochten zijn erg wisselend. Zo zijn er verhalen over dat de boten van de verschillende aanbieders de dolfijnen opjagen en dat is uiteraard niet goed voor de dieren die hier leven. Kijk dus vooraf goed met welke boot je precies meegaat en maak dan een afweging of je het waard vindt. 

# 16 Bali Swing: je kunt in de buurt van Ubud ook schommelen op enorme schommels boven het ravijn. Bij deze Bali Swing hebben ze verschillende schommels, waar kinderen vanaf vijf jaar kunnen schommelen. Je betaalt een vast bedrag als entree en je mag dan zolang blijven als je zelf wil en dan zit ook het eten en drinken er bij. Ook organiseert deze organisatie rafttochten in de omgeving. 

# 17 Nusa Penida eilanden: je kan vanuit Bali een dagtrip maken naar deze eilandengroep. Je hebt op dit eiland mooie witte stranden en ook mooie natuur. Een prachtig strand dat je hier kunt bezoeken is Kelingking Beach dat prachtig tussen de rotsen ligt. Wil je zowel de oostkust als de westkust van het eiland zien, dan kun je overwegen om ook een nacht te verblijven op het eiland. 

Bali met kinderen
Bali met kinderen

Waar overnachten op Bali met kinderen?

Je kunt op Bali met kinderen prima overnachten. Op verschillende plaatsen op het eiland heb je hotels die kamers aanbieden voor gezinnen met kinderen. We zetten voor een aantal belangrijke plaatsen van het eiland de beste opties op een rij in de verschillende prijsklassen. Druk op de blauwe link voor meer informatie over het betreffende hotel.

Ubud:

Budget hotel: Puri Padma Hotel

Middenklasse hotel: Gayatri

Luxe hotel: Arya Arkananta Resort & Spa

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Ubud even hier. 

Sanur:

Budget hotel: Peneeda View Beach Hotel

Middenklasse hotel: Grand Palace Hotel Sanur – Bali

Luxe hotel: Andaz Bali – a Concept by Hyatt

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Sanur even hier.

Canggu:

Budget hotel: Wasabi

Middenklasse hotel: Puri Canggu Villas & Rooms

Luxe hotel: THE HAVEN SUITES Bali Berawa

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Canggu even hier.

Bali met kinderen
Bali met kinderen
Scroll naar boven