9 goede redenen voor avontuurlijke reizen met kinderen

Voor veel ouders met kinderen staat een verre reis met het gezin hoog op het verlanglijstje, maar toch zijn er nog te weinig ouders die daadwerkelijk de stap zetten en bijvoorbeeld op wereldreis gaan.

Vaak zijn er twijfels over praktische zaken en twijfels over hoe de kinderen zelf een langere tijd van huis zullen ervaren. Wijzelf zijn met onze vierjarige dochter bijna 6 maanden weggeweest en voor ons is het één van de beste beslissingen van ons leven geweest.

Om jou ook te overtuigen waarom het zo leuk is om met avontuurlijke reizen met kinderen te maken en deze stap te zetten, hebben wij hier 9 goede redenen op een rijtje gezet.

reisverslagen west canada met kind
Trail lopen HAwaii met kinderen

Avontuurlijke reizen met kinderen #1: Je maakt enorm snel contact met de lokale bevolking

In veel landen zijn ze dol op kinderen en heb je veel vaker contact met de lokale bevolking dan dat je alleen reist. Vaak is het ijs gelijk gebroken als je met je paspoorten bij een strenge douanier staat en er komt ineens een klein kindergezichtje boven de balie uit.

Kinderen maken snel contact en dat levert leuke gesprekken op in het openbaar vervoer, bij de winkel of een bezienswaardigheid.

Daarnaast spelen je kinderen met het grootste gemak met kinderen uit een ander land, ondanks ze elkaar niet kunnen verstaan. Hierdoor maak je snel contacten met andere ouders uit het betreffende land en kom je zo ook meer te weten over hun cultuur.

Wat te doen in Nuwara Eliya met kinderen
Rondreizen west canada met kind

Avontuurlijke reizen met kinderen #2: Je hebt voor een lange periode enorm veel quality time met je gezin

In Nederland ben je vaak heel druk met werk, je sociale leven en je hobby’s en gaat dat in veel gezinnen ten koste van de quality time met elkaar.

Op een wereldreis heb je over het algemeen alle tijd om de hele dag door te brengen met je gezin.

We zeggen absoluut niet dat dit altijd alleen maar top is en uiteraard is het ook weleens lekker om even er alleen op uit te trekken, maar de momenten samen met het gezin zijn echt heerlijk!

Sri Lanka met kids
Reiskoe

Avontuurlijke reizen met kinderen #3: Je bespaart geld doordat je met kinderen gaat reizen

Ja, je hoort het goed! Veel mensen denken dat reizen met kinderen heel duur moet zijn, maar wij kwamen er achter na onze wereldreis met onze dochter, dat je vaak helemaal niet veel meer uitgeeft en soms zelfs minder.

Doordat je met kinderen op reis bent, blijf je over het algemeen langer op dezelfde plek en onderneem je andere activiteiten.

Waar je normaal misschien sneller op een excursie gaat, zul je nu sneller met je kinderen een middag doorbrengen in de speeltuin van één of ander park in de stad.

Ook met eten zagen we dat we vaak minder uitgaven. Waar we vroeger op reis vaak met z’n tweeën uit eten gingen in een restaurant, aten we nu vaak sneller bij een tentje en kookten we regelmatig. Hierdoor gaven we aan eten met drie personen vaak minder geld uit, dan toen we met tweeën waren. 

Speeltuin Dubai met kinderen
Tonga speeltuin met kinderen en gezin

Avontuurlijke reizen met kinderen #4: Kinderen passen zich enorm snel aan

Op voorhand ben je vaak bang dat wanneer je met kinderen reist, dat ze heel erg moeten wennen aan de nieuwe indrukken van een land.

Toch blijkt dat kinderen zich enorm snel aanpassen aan de nieuwe situatie.

Onze dochter van vier jaar heeft in die 6 maanden geen enkele keer iets gezegd dat ze weer in een ander bed moest slapen of dat we weer ergens anders naar toe gingen.

Iedere keer was het weer een ontdekkingstocht in de kamer en de omgeving. Het belangrijkste voor kinderen is dat ze bij de ouders zijn en waar ze dan ook ter wereld zijn maakt ze niet zoveel uit. 

Vakantie Bahamas kind
Huka Falls wandeling Nieuw Zeeland met kinderen

Avontuurlijke reizen met kinderen #5: Het is enorm leerzaam voor kinderen om te reizen

Kinderen leren op jonge leeftijd enorm veel en zeker als ze op reis zijn.

Doordat ze te maken krijgen met verschillende culturen, leren ze dat er meer mensen op deze aardbodem wonen dan alleen de mensen in Nederland.

Iedere dag doen je kinderen nieuwe indrukken op en iedere dag leren ze dingen die ze thuis in Nederland op school niet leren.

Vaak lopen kinderen bij terugkomst voor op leeftijdsgenoten in plaats van dat ze een achterstand hebben opgebouwd.

reisroute canada kind
Kindvriendelijke accommodaties Taupo Nieuw zeeland

Avontuurlijke reizen met kinderen #6: Er is altijd wel een oplossing te vinden voor de leerplicht

De leerplicht is misschien wel het grootste obstakel voor ouders met kinderen om juist niet op wereldreis te gaan met kinderen.

Toch is er altijd wel een oplossing te vinden om ervoor te zorgen dat je kinderen toch het onderwijs krijgen, dat ze nodig hebben.

Aangezien er veel vragen over de leerplicht zijn bij ouders, hebben we in een apart blogbericht de vele mogelijkheden op een rijtje gezet.

Uiteindelijk blijkt bij de meeste gezinnen die op wereldreis gingen dat het obstakel van de leerplicht toch minder groot was dan men vooraf dacht. 

Avontuurlijke reizen met kinderen #7: Rijen op de luchthaven zijn verleden tijd

Ouders met kinderen krijgen bij veel luchthavens voorrang en dit zorgt ervoor dat je vaak niet achteraan in de rij hoeft te staan om bijvoorbeeld in te checken, maar dat je vaak een aparte rij hebt voor ouders met kinderen.

Ook in het vliegtuig mogen ouders met (jonge) kinderen vaak eerder in het vliegtuig, dan andere reizigers. 

Mac Donalds vliegtuig Taupo met kinderen
Wat te doen in Nuwara Eliya met kinderen

Avontuurlijke reizen met kinderen #8: Je neemt voor veel bestemmingen veel meer de tijd

Indien je alleen met volwassenen reist, ligt je reistempo vaak vrij hoog. Toen wij met onze dochter 6 maanden op wereldreis gingen, bleven wij op de meeste bestemmingen het dubbele van de tijd dan dat we zonder onze dochter zouden gaan.

Hierdoor ben je langer op 1 plek en leer je de omgeving ook veel beter kennen. Zo bleven wij 3 weken lang op de dezelfde plek in Hawaii en was dat achteraf één van de fijnste bestemmingen die we op onze reis hebben aan gedaan. 

Strand Oahu Hawaii met kind
Malediven met kinderen

Avontuurlijke reizen met kinderen #9: Je maakt herinneringen voor het leven

Tijdens een wereldreis maak je zoveel mooie en bijzondere dingen mee met je gezin, dat je hier jaren later nog met veel plezier aan terugdenkt.

Natuurlijk zullen je kinderen zeker als ze jong zijn, niet alles meer herinneren, maar wat weet je zelf nog van de reizen die je maakte als kind naar de camping in Frankrijk?

Voor ons zijn al die mooie herinneringen die we steeds weer maken met elkaar enorm waardevol en daar kan geen geld tegenop!

Kortom als je nog twijfelt of je wel met kinderen op reis moet gaan, dan is ons enige advies wat we kunnen geven: doen! Je krijgt er later meer spijt van als je het niet zou doen, dan dat je wel gaat!

avontuurlijke reizen met kinderen
vakantie canada vancouver met kinderen

Scroll naar boven