Ardeche met kinderen

Ardèche met kinderen: 5 activiteiten met het gezin!

Een vakantie naar de Ardèche met kinderen is super leuk! Als kind gingen wij regelmatig naar deze regio in het zuiden van Frankrijk en hadden er altijd een hele leuke tijd in deze prachtig omgeving. Ieder jaar gaan daarom ook duizenden Nederlandse gezinnen naar deze regio om er een paar weken de verkoeling te zoeken van de rivier die door deze regio stroomt. Naast lekker luieren aan het water, zijn er ook nog best wel een paar activiteiten die je met het gezin kunt ondernemen in de regio. Wij zetten de leukste activiteiten in de Ardèche met kinderen op een rij. 

Ardèche met kinderen
Ardèche met kinderen

#1: Dierentuin Ardèche

Je kunt in de omgeving van de Ardèche met kinderen naar de dierentuin toe. Er ligt namelijk een grote dierentuin in de plaats Peaugres. Bij dierentuin Safari de Peaugres kun je zowel te voet als met de auto het park betreden. Met de auto kun je heel dicht langs de dieren rijden. Je kunt het een beetje vergelijken met het Safari Park de Beekse Bergen in Nederland. 

In de dierentuin kun je de meeste grote Afrikaanse dieren spotten zoals de olifant, de leeuw, de neushoorn, de giraf, de zebra en ook verschillende soorten apen. Bij het verblijf van de tijgers kun je zelfs heel erg dichtbij de dieren komen. Uiteraard zijn er ook plekken in de dierentuin waar de kinderen kunnen spelen. 

Om verkoeling te zoeken in de zomermaanden heeft de dierentuin ook een 600m2 splashpark bij de dierentuin liggen, waar kinderen kunnen spelen. Uiteraard zijn er voldoende horecatentjes in de dierentuin, waar je wat kunt eten en drinken. Je kunt je in de dierentuin makkelijk een halve tot hele dag vermaken met het gezin. Zeker als je kinderen zich ook nog een tijd in het splashpark kunnen vermaken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin. 

#2: kloof

Waar de omgeving van de Ardeche het meest bekend om staat is de dertig kilometer lange kloof die door het gebied loopt. Deze kloof loopt tussen Saint-Martin-d´Ardèche en Vallon-Pont-d´Arc. Het landschap in dit natuurgebied is prachtig en je kunt het gebied op meerdere manieren verkennen met het gezin.

Er leven hier behoorlijk wat dieren, zoals vossen, herten en wilde zwijnen, maar die zijn wij in het gebied nooit tegengekomen. Je kunt de hele dertig kilometer langs de kloof afleggen met de auto. Onderweg heb je 11 verschillende uitkijkpunten waar je kunt stoppen en de kloof kunt fotograferen. De mooiste uitzichtpunt is die bij de Pont-d’Arc. Dit is een natuurlijk brug die over de rivier loopt en waarbij je ook even bij het water op het strand kunt liggen. 

Een andere leuke activiteit om in de Ardèche met kinderen te ondernemen is de kloof per kano te verkennen. De meeste kanotochten zijn geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. Je hebt verschillende tochten met een verschillend aantal kilometers die aangeboden worden. Er zijn behoorlijk wat verhuurbedrijven die kano’s en kanotochten aanbieden. Kijk voor een overzicht van de verschillende verhuurbedrijven even hier. 

#3: Velorails

Een bijzondere activiteit die je in de Ardèche met kinderen kunt ondernemen is het spoorrails fietsen (Velorails). Je moet je hierbij voorstellen dat je op een soort van familiefiets plaatsneemt en over een spoorrails die niet meer in gebruik is een route aflegt door de omgeving. Je fietst door een spectaculaire omgeving en je hoeft je geen zorgen te maken dat je verkeerd rijdt. 

De eerste plek waar je deze activiteit kunt ondernemen is in Boucieu-le-Roi. Bij Velorail Gorges Du Doux kun je kiezen uit vier verschillende routes, die verschillen qua afstand. Zo is de kortste route acht kilometer en de langste route twintig kilometer. Met kinderen is de kortste route al uitermate geschikt en over deze route doe je iets minder dan twee uur. Kijk voor meer informatie over alle routes die hier aangeboden worden even op de website van de aanbieder.

Ook is het hier mogelijk om met een stoomtrein het gebied te verkennen bij deze aanbieder. Kijk voor meer informatie over deze stoomtrein even hier. 

De tweede aanbieder van deze activiteit is Velorail du Sud Ardèche. Hier bieden ze maar één parcours aan dat over vijf verschillende viaducten heen gaat. Je kunt bij deze fietsen met twee ouders fietsen en de kinderen zitten tussen de twee ouders in. Zij hoeven niet te trappen. Kijk voor meer informatie over deze activiteit even op de Franstalige website van deze aanbieder

#4: Bos van Païolive

Vinden jullie het als gezin fijn om te wandelen dan zijn hier in de regio van de Ardèche ook mogelijkheden voor. Een van de leukere gebieden om te wandelen is dan het bos van Païolive. Dit bos ligt aan de voet van Cévennes en je hebt hier veel verschillende wandelpaden. Het bos staat bekend om zijn kalformaties, waarin je met een beetje fantasie verschillende dieren kunt herleiden. 

Zo heb je de rots van de beer, de leeuw en de vogel met zijn nest. In totaal is het bos ongeveer 16 km2 groot. Het wordt daarom ook wel het sprookjesbos of feeënbos genoemd. In totaal zijn er drie verschillende routes die je kunt wandelen met verschillende lengtes. De kortste route is de groene route van 1,5 kilometer en je maakt dan een wandeling van ongeveer een uurtje. Deze groene route is ook speciaal voor kinderen. 

Daarnaast heb je nog een gele route en een blauwe route en dan ben je al snel twee uur aan het wandelen. Bij de gele route heb je ook hoogteverschillen tijdens de wandeling. Je hebt hierbij wel uitzicht op de Gorges du Chassezac tijdens de wandeling. Ten zuiden van het dorp Les Vans kun je de auto parkeren op één van de drie gratis parkeerplaatsen. Hier begint ook het bos. 

#5: Balasuc

Vinden jullie het altijd leuk om tijdens de vakantie een leuk dorpje of stadje te bezoeken dan is Balasuc zeker een leuke optie. Dit dorpje dat midden in de regio van de Ardèche ligt, staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. 

Balasuc staat mede bekend als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk vanwege haar ligging. Het dorpje ligt namelijk tegen een bergwand aan, in een  bocht van de rivier. Hierdoor heb je vrijwel in het hele dorp een prachtig uitzicht over de omgeving. Wandel je door het dorpje heen dan lijkt het net of je weer terug bent in de middeleeuwen. Je vindt door het dorpje heen allemaal kleine winkeltjes en ook veel kunstgalerijen. 

Overigens kun je een bezoek aan Balasuc goed combineren met een dagje aan het strand. In de plaats Balasuc heb je nog een redelijk groot zandstrand aan het begin van het dorp. De meeste stranden aan de rivier zijn kiezelstranden, waardoor je hier een stuk fijner kunt liggen met je gezin. Parkeren vlakbij de rivier is hier mogelijk.  

Waar overnachten in de Ardèche met kinderen?

Je kunt in de Ardèche met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg leuke accommodaties in de regio, waar gezinnen met kinderen kunnen overnachten. In de verschillende prijsklassen zetten we een aantal opties op een rij. 

Budget hotel: Logis Hôtel Beauséjour

Middenklasse hotel: Les Marronniers

Luxe hotel: Hôtel La Bastide d’Iris

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in de regio van de Ardèche even hier. 

Scroll naar boven