Antigua met kinderen

Wat te doen in Antigua met kinderen? In deze super sfeervolle, voormalige hoofdstad van Guatemala, is genoeg te ontdekken met kinderen. Gezellige straten, oude koloniale gebouwen, straatmuzikanten, talloze winkeltjes, goede restaurants en veel kleur. Deze stad ligt op grote hoogte tussen 3 vulkanen en dat maakt een bezoek aan deze stad echt de moeite waard! Bezoek deze stad niet in 1 dag, maar trek er een paar dagen voor uit. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten in Antigua op een rij.

Beste reistijd Antigua met kinderen

In Guatemala is het eigenlijk altijd warm. Toch kent dit land twee seizoenen en de beste reistijd is van november tot en met mei wanneer het het droge seizoen is. Dat betekent niet dat je Guatemala niet kunt bezoeken in onze zomermaanden, maar je kunt dan wel meer regen verwachten. Omdat Antigua vrij hoog gelegen is het hier iets koeler dan op andere plekken in Guatemala, maar over het algemeen is het nog altijd een lekkere lente temperatuur.

Vervoer in Antigua

Antigua bezoek je waarschijnlijk met de auto of met de bus. Het vervoer naar Antigua is goed geregeld. Er gaan zeer regelmatig bussen naar Antigua toe. Vanaf Guatemala stad, ben je in zo’n 1,5 uur in Antigua. Vanaf Lake Atitlan, ben je in zo’n 3 uur in Antigua. In het centrum van Antigua is alles op loopafstand te bereiken en ook wanneer je reist met kinderen is dit allemaal goed te doen.

Voor de activiteiten aan de buitenring van het centrum kun je makkelijk een taxi of een tuk tuk regelen. Die zijn over het algemeen in Guatemala niet super duur.

Antigua met kinderen

Kinderactiviteiten Antigua

#1 Centrale plein Antigua

Het centrale plein van Antigua is het hart van de stad. Dit centraal gelegen plein, ook wel Parque Central genoemd is een echte ontmoetingsplek tussen zowel de lokale bevolking als de toeristen en het is hier heerlijk om even rond te hangen. In het midden van het plein is een fonteintje en daar omheen staan verschillende bankjes lekker in de schaduw.

Wanneer je plaats neemt op één van de bankjes kun je alles in je opnemen. Vrouwen in traditionele kleding lopen er met al hun kleurrijke verkoopwaren op hun hoofd. Bij interesse rollen ze het uit tot een klein marktkraampje met allemaal typische souvenirs. Het plein is omringd met mooie gebouwen, waaronder de oude Kathedraal.

Er zit ook een erg lekkere bakkerij op het plein, waar je zeker wat moet gaan halen met kinderen. De inwoners van Antigua, of eigenlijk wel in heel Guatemala, zijn heel kindvriendelijk waardoor je tijdens jouw reist in Antigua met kinderen ook vrij makkelijk contact zult maken.

Antigua met kinderen

#2 Stadswandeling

Zoals al eerder genoemd is de stad Antigua echt heel sfeervol. Je voelt en ziet meteen dat je in Latijns Amerika bent. Het is een vrij kleine stad, dus ideaal om te voet te verkennen. Maak een wandeling door de gezellige, oude en kleurrijke straten en proef ook zeker van het verschillende aanbod street food onderweg.

Het mooie aan deze stad vonden wij dat je hier ook echt het dagelijks leven van de mensen kunt zien. De locals doen hun boodschappen op de markt en gebruiken de verschillende pleintjes als ontmoetingsplek. Daarnaast heeft Antigua verschillende kerken, zoals de prachtige gele La Marced Cathedral en verschillende kloosters en ruïnes die een bezoekje of in ieder geval een foto waard zijn.

Vind je het leuk om souvenirs te shoppen, dan heb je genoeg keuze in de verschillende schattige winkeltjes en in de grotere markthal midden in het centrum.

Antigua met kinderen

#3 Fotostop Arco de Santa Catalina

Dit iconische gele gebouw met de boog en het torentje met de klok, is het eerste plaatje wat je ziet wanneer je de stad Antigua googelt. De vulkaan op de achtergrond maakt het plaatje helemaal af. Het contrast met de andere gebouwen in deze straat is groot. Het is dan ook een echte fotospot voor veel toeristen. De Arco de Santa Catalina werd in de 17e eeuw gebouwd om kloosterruimtes met elkaar te verbinden. De nonnen konden op deze manier in alle ruimtes komen, zonder dat zij daarvoor buiten het klooster hoefde te gaan.

Antigua met kinderen

#4 Bezoek de ruïnes

In 1773 werd Antigua zwaar getroffen door een aardbeving. Van veel gebouwen die toen zijn ingestort, kun je nu de ruïnes bezoeken. Je ziet veel ruïnes al in het straatbeeld, maar er zijn er twee die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De eerste is Convento Santa Clara, een ruïne van een klooster uit de 17e eeuw. Hier is ook een erg mooie binnentuin aanwezig.

De tweede is de ruïne van Catedral de Santiago uit de 15e eeuw. Déze vonden wij toch wel indrukwekkend. Er is zoveel verwoest en tegelijkertijd ook zoveel moois bewaard gebleven. Je kunt echt het prachtige architectonische bouwwerk nog aanschouwen. Om deze ruïne te bezoeken moet je naar de zij ingang van de kathedraal. Hier zijn toegangspoortjes waar je een kleine entree moet betalen van 8 Quetzal (+/- €1,-).

Kinderactiviteiten Antigua Guatemala

#5 Beklim Cerro de la Cruz

Voor een mooi panoramisch uitzicht over Antigua en de bergachtige omgeving met de verschillende vulkanen bezoek je Cerro de la Cruz, ofwel ‘De heuvel van het kruis‘. Deze heuvel ligt aan de rand van de stad en hoewel deze prima te voet te bereiken is, kozen wij er vanwege de niet zo boeiende en stijgende weg voor om een taxi te nemen.

Kinderactiviteiten Antigua Guatemala

Het startpunt van de wandeling staat duidelijk aangegeven. Je maakt een korte klim naar de top van de heuvel. De route is prima te doen wanneer je met kinderen reist. Je loopt vooral in de schaduw en je bent zo’n 30 minuten onderweg. Eenmaal aangekomen zie je het grote stenen kruis, maar kun je vooral genieten van het prachtige panoramische uitzicht over de stad en op de deels nog actieve vulkanen Aqua, Fuego en Acatenango.

Bij ons stond het kruis in de steigers, maar misschien hebben jullie meer geluk.

Kinderactiviteiten Antigua Guatemala

Kindvriendelijk restaurant Antigua

Je kunt in Antigua met kinderen prima een hapje en een drankje doen bij de verschillende restaurants in het centrum. Je hebt genoeg keuze, maar af en toe is het ook wel even lekker om iets anders te eten dan de traditionele gerechten. We hebben hieronder wat standaard opties gezet, die meestal bij kinderen wel in de smaak vallen.

Ta’Cool Taco shop: dit kindvriendelijke restaurant ligt midden in het centrum van Antigua en je kunt hier heerlijke taco’s eten op een mooie locatie met snelle service. Dat is uiteraard zeker met jonge kinderen ook wel fijn!

McDonald’s: dit verwacht je misschien niet in dit rijtje, maar hij hoort er echt thuis. Deze McDonald’s heeft een prachtige binnentuin, waar je erg gezellig kunt zitten. Ook is er een binnenspeeltuintje voor kinderen, wat verder in Antigua niet veel te vinden was.

Kindvriendelijk hotel Antigua

Je kan in Antigua met kinderen prima overnachten. Je hebt een aantal kindvriendelijke accommodaties in de stad liggen. We hebben de best beoordeelde accommodaties in Antigua op een rij gezet en doen dat in verschillende prijsklassen, zodat er voor iedereen zijn budget een optie is. Druk op de blauwe link voor meer informatie!

Budget hotel: Hotel Nolasco

Middenklasse hotel: Hotel Posada San Pedro

Luxe hotel: Camino Real Antigua

Zit er bij de bovenstaande 3 opties geen geschikte accommodatie in Antigua voor jullie gezin bij? Kijk dan even in de volledige lijst met kindvriendelijke accommodaties in Antigua.

Antigua met kinderen

Over de auteur: dit avontuurlijke gezin maakten in 2022 een wereldreis van 5 maanden en hebben samen al meer dan 20 landen bezocht. Op hun Instagram pagina vieropeenreis kun je hun avonturen volgen.

  

Scroll naar boven