Amman met kinderen

Wat te doen in Amman met kinderen? Amman, de hoofdstad, en tevens grootste stad, van Jordanië, telt meer dan 4 miljoen inwoners. In slechts 5 uurtjes vliegen ben je in Amman vanuit Nederland. In Amman en omgeving is er meer dan genoeg te ontdekken voor gezinnen met kinderen en het is de perfecte uitvalsbasis om een rondreis in Jordanië met kinderen te maken. Wij hebben Jordanië en Amman bezocht met onze kinderen van toen, 4 jaar en 11 maanden oud. Het is één van de meest kindvriendelijke landen/steden die wij bezocht hebben. Houd rekening met heel veel aandacht voor je kinderen. Een aai over de bol, zwaaien, knuffelen of zelfs optillen van onze kinderen gebeurde dagelijks. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten in Amman op een rij!

Beste reistijd Amman met kinderen

De beste reistijd voor Amman met kinderen is in het voor- of najaar. Het weer is van maart t/m mei en september t/m november) aangenaam qua temperatuur en het is er dan overwegend droog. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot wel 40 ˚C en in de winter kan het een stuk kouder worden (8˚C).

Houdt ook rekening met bijvoorbeeld de Ramadan. Tijdens de Ramadan, kun je overdag minder goed eten en drinken kopen/krijgen en dat kan onhandig zijn voor jezelf en voor jouw kinderen. Dus check dit vooraf goed, voordat je Jordanië gaat bezoeken!

Amman met kinderen

Vervoer in Amman

Amman is een enorm grote stad, welke op heuvels gelegen is. In de buurt van bezienswaardigheden is wandelen goed te doen, maar er rijden ook genoeg taxi’s rond, mocht je genoeg meters gemaakt hebben. Wandelen is in principe veilig. Er zijn wel weinig oversteekpunten bij de drukke, grote wegen voor voetgangers. Met een kinderwagen wandelen kan ook een uitdaging zijn. Er zijn weinig trottoirs en mocht er al een zijn, zijn ze smal en houden ze soms zomaar op.

Met een huurauto is het reizen vanuit Amman naar bezienswaardigheden buiten de stad zeker wel te doen, maar houdt rekening met grote wegen en een enorme drukte. Het verkeer staat geregeld vast. Met de huurauto naar het centrum of naar bezienswaardigheden in de stad is af te raden, vanwege de file’s en parkeerproblemen. In de stad kan je maar beter een taxi nemen. Deze weten (bijna) altijd wel de beste routes door de stad.

Wil je een auto huren voor jouw rondreis door Jordanië, dan is het mogelijk om een auto te huren op het vliegveld van Amman bij Sunny Cars. Deze verhuurmaatschappij heeft de meeste verzekeringen en vaak ook het eigen risico in de prijs zitten en daardoor kun je met een gerust hart op pad met de huurauto. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Amman met Sunny Cars even hier.

Kinderactiviteiten Amman

In het mooie Jordanië wil je natuurlijk alle bijzondere plekken bezoeken. De activiteiten die wij met onze kinderen in en om Amman ondernamen waren niet direct gericht op kinderen, maar wel erg goed te doen voor hen. Onze kinderen hebben zich heerlijk vermaakt en ze hebben hun ogen uitgekeken. Tijdens het verkennen van de stad Amman hebben we onze jongste dochter in de draagzak gedragen, in een buggy vonden wij niet te doen. Wegens de heuvels, trappen, en smalle trottoirs.

#1 De Citadel van Amman

De Citadel bevindt zich op de hoogste berg van Amman: Jebel Al Qala’a. Vanaf deze berg heb je een 360 graden uitzicht over Amman met kinderen. Op de berg vind je de overblijfselen van de tempel van Hercules, de Byzantijnse basiliek en het Ummayad paleis. Er bevindt zich ook nog een archeologisch museum. Wij hebben ervoor gekozen om deze over te slaan met onze kinderen. We hebben ongeveer een uur doorgebracht bij de Citadel.

De kinderen kunnen hier vrij rondrennen, klimmen en klauteren en misschien wel hagedissen spotten. Het is een groot terrein, welke niet geschikt is voor buggy’s. Bij de entree zit een klein winkeltje, waar je koffie, drinken en wat snacks kan kopen. Entree is gratis met de Jordan Pass. Dit is een pass, waarmee je bij verschillende bezienswaardigheden in Jordanië ‘gratis’ toegang tot hebt. Kijk vooraf even wat jullie allemaal willen bezoeken in Jordanië met kinderen en kijk dan of de pass voordeel biedt. Meer informatie over de Jordan Pass vind je hier.

Een Los ticket voor de Citadel van Amman kost +/- 3 JD (4 euro). Wij hebben ons laten brengen door een taxi en zijn te voet afgedaald naar het Romeinse theaterl Dat was goed te doen met onze kinderen!

Amman met kinderen

#2 Romeinse theater

Dit is het grootste antieke theater van Jordanië. In de zomer wordt het nog steeds gebruikt voor optredens en voorstellingen. De kinderen kunnen hier even lekker omhoog klimmen en klauteren. Of natuurlijk een kleine voorstelling weggeven op het podium. Tickets zijn aan het begin van het plein te koop en kosten ongeveer 2 JD (2,60 euro). Met de Jordan pass is ook bij het Romeinse theater de entree gratis.

#3 Centrum van Amman

Vanaf het Romeinse theater kun je de weg oversteken en richting down town Amman wandelen. Hier vindt je veel souks, en kun je heerlijk slenteren door de straatjes van Amman. Een heerlijke beleving voor al jouw zintuigen: allerlei geuren, kleuren en geluiden. Op elk hoekje worden spullen, dieren, fruit, snoep en kruiden verkocht.

De kinderen keken hun ogen uit. Je kan hier heerlijk verdwalen door de kleine straatjes met leuke winkeltjes en kleine restaurantjes. Het is leuk om hier iets mee te nemen als souvenir. Op elke hoekje van de straat is wel iets te eten te krijgen en de kinderen krijgen met een beetje geluk een stuk brood, een koekje of een snoepje. Wat dat betreft is Jordanië zeer kindvriendelijk!

Amman met kinderen

#4 Rainbow Street

Wanneer je door down town Amman met kinderen blijft dwalen, kom je vanzelf op Rainbowstreet uit. Deze straat ligt meer heuvel opwaarts. Het is een hippe, populaire plek in de stad en er komen veel toeristen, want het is één van de meest toeristische straten van Amman.

Er zijn leuke lokale restaurantjes en winkels. Wel met Westerse prijzen. Wij vonden het zelf niet heel erg interessant. Wel is er in de buurt wat leuke street art te bekijken. Voor Westerse prijzen hebben we nog een Waffle on a Stick gegeten. Wel bij de aardigste lokale bevolking.

#5 King Abdullah I Moskee

Je kan uiteraard in Amman met kinderen ook een moskee bezoeken. De King Abdullah I Moskee is de enige moskee in de stad die voor niet-moslims te bezoeken is. De moskee is prachtig om te zien en het heeft een enorme blauwe koepel.

Als niet-moslim konden we de moskee via een andere ingang betreden. Je betaald ongeveer 2JD (2,60 euro). Als vrouw mag je alleen gepast gekleed naar binnen. Bij de ingang krijg je een lange zwarte jurk (abaya genoemd) aan. Onze dochter van 4 mocht naar binnen met een mooie gekleurde (geleende) hoofddoek. Wij vonden het een bijzondere ervaring.

Amman met kinderen

#6 Abdali Mall

Vlakbij de King Abdullah 1 Moskee, ligt Abdali boulevard, welke eindigt bij Abdali Mall. Dit is echt het moderne Amman. In het enorme winkelcentrum vind je veel Westerse winkels en op de boulevard vind je veel Westerse restaurantjes. Wij hebben een iets meer traditioneler restaurant opgezocht. Dit was nog wel gelegen bij Abdali Mall.

We hebben gegeten bij Rajeen restaurant. De menukaart was niet in het Engels, maar er werden goede gerechten aangeraden door de obers en we hebben er heerlijk gegeten. Kinderstoelen waren aanwezig, net als frietjes voor de kinderen, maar het brood met humus viel bij de kinderen ook goed in de smaak. In het winkelcentrum zijn ook diverse speelplaatsen voor kinderen, wij hebben deze zelf niet bezocht.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Amman met kinderen

#7 Jerash

De stad Jerash bezoeken met kinderen? Jerash ligt op een uurtje rijden vanaf Amman en wordt beschouwd als één van de belangrijkste en meest interessante Grieks-Romeins-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Het is een enorm complex, maar zeker de moeite waard om te ontdekken.

In deze oude stad vindt je onder andere de ruïnes van meerdere kerken, stadspoorten, het forum, tempels, theaters en nog veel meer. De kinderen kunnen hier naar hartenlust rennen, klimmen en klauteren. Alle ruïnes zijn echt leuk om samen met het gezin te bekijken en te fantaseren hoe het vroeger geweest zou zijn.

Een bezoekje aan Jerash neemt zo’n 2 – 4 uren in beslag. Tip, neem met kleine kinderen geen buggy mee. Er zijn straatjes met flinke keien, waar je met de buggy niet goed overheen komt. Een draagzak of rugdrager is aan te raden. De ingang van Jerash ligt ten zuiden van de oude stad.

Om bij het ticketloket te komen wordt je eerst door een overdekte souk geleid. Hier vindt je allerlei souvenir winkeltjes en hier kun je wat eten en drinken kopen. Bewaar je entreeticket, want deze moet je later bij de zuidpoort weer laten zien. De entree is gratis met de Jordan Pass. Losse tickets kosten +/- 12 JD (15,50 euro).

Kinderactiviteiten Amman

#8 Aljoun Castle

Ajloun ligt zo’n 22 kilometer bij Jerash vandaan en deze beide bezienswaardigheden in de omgeving van Amman zijn allebei goed te combineren op een dag. Het kasteel van Ajloun heet Qal’at Ar-Rabad of Aljoun Castle en dit kasteel ligt boven op een heuvel. Je kan redelijk ver omhoog rijden met de auto. Maar het laatste stuk moet er gelopen worden. Dit is met kinderen prima toe doen, maar met een buggy zouden we niet aanraden, vanwege het gangenstelsel en trappen in en om het kasteel.

In het kasteel zijn er meerdere ruimtes te bezichtigen en één van de ruimtes is ingericht als museum. Slenter lekker door de gangen van het kasteel en neem daarna de trappen naar boven voor een prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving. Ook hier is de entree inbegrepen bij de Jordan Pass. Losse tickets voor het Aljoen Castle kosten +/- 3 JD (4 euro).

Kinderactiviteiten Amman

#9 Shaumari Wildlife Reserve

Je kunt in de omgeving van Amman met kinderen ook naar een dierenpark toe. Ongeveer 100 kilometer ten oosten van Amman vindt je het Shaumari Wildlife Reserve. Een redelijk onbekend reservaat, waar onder andere de Arabische Oryx te vinden is. Een superleuke ervaring met kinderen. Je kunt bij dit park namelijk op safari gaan! Het reservaat is zo’n 22 vierkante kilometer groot. Onder begeleiding van een gids kun je hier een tour maken door het reservaat.

Boeken van een tour is noodzakelijk. Bij ons bezoek waren er niet veel andere toeristen. We kregen allemaal een verrekijker te leen en gingen op weg in een Safari Land Cruiser. De gids vertelt over het landschap en de geschiedenis hiervan en hopelijk kun je de bedreigde Arabische Oryx of de Perzische wilde ezel zien. Verder kregen we uitleg over dierensporen en bijzondere planten en kruiden.

De kinderen vonden het gehobbel in de Land Cruiser fantastisch en de theepauze was voor de kinderen ook leuk. De heerlijke (zoete) thee werd gekookt op een vuurtje van zelf gesprokkeld hout. Tip! Neem zelf iets te eten mee, want wij troffen het cafetaria bij het visitors centre gesloten aan.

Op safari in Jordanië

#10 Woestijnkastelen

Vanaf Shaumari Wildlife Reserve namen we een andere route terug naar Amman en door deze route te kiezen komen we langs een aantal woestijnkastelen. Wij hebben er twee bezocht en voor de kinderen was dit wel echt een hoogtepunt. Wij hebben Quseir Amra en Qasr Al-Harana bezocht met onze kinderen. Hieronder vertellen we kort over deze 2 woestijnkastelen.

Quseir Amra: dit kasteel is niet groot, maar zeker de moeite waard om te bezoeken in de omgeving van Amman met kinderen. Het kasteel staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Eenmaal binnen kun je je vergapen aan de goed bewaard gebleven fresco’s op de muren en plafonddelen. Voor kinderen spreekt een bezoek aan een kasteel natuurlijk enorm tot de verbeelding.

Onze oudste dochter vond het prachtig om door de gangetjes te dwalen en alle ruimtes te ontdekken. De entree van dit kasteel is inbegrepen bij de Jordan Pass en een los ticket voor het kasteel kost +/- 3JD (4 euro) (met het ticket is het mogelijk meerdere woestijnkastelen te bezoeken op dezelfde dag).

Amman met het gezin

Qasr Al Harana: Qasr Al Harana of Qasr al-Kharana is een stuk groter. Dit is één van de bekendste woestijnkastelen van Jordanië. Het kasteel ligt op een uurtje rijden van Amman. Het is daardoor één van de meest bezochte woestijnkastelen van Jordanië. Wij hebben hier zelf weinig van gemerkt. Tijdens ons bezoek hebben we maar 1 groepje andere toeristen gezien en verder hadden we het gehele kasteel voor onszelf.

Binnen in het kasteel tref je twee verdiepingen aan met mooie kamers, waar je geheel vrij doorheen kunt lopen. Onze dochter heeft genoten van alle ruimtes ontdekken en fantaseren waarvoor het vroeger gebruikt zou zijn.

Side note; er zijn geen veiligheidsmaatregelen getroffen, op de hogere verdiepingen kunnen kinderen zo uit openingen en “ramen” vallen. Zaak om je (kleine) kinderen bij de hand te houden. De entree van dit kasteel is ook inbegrepen bij de Jordan Pass en een los ticket kost +/- 3JD (4 euro). Tip: neem iets te eten mee, want onderweg zijn er weinig tot geen mogelijkheden om  iets te eten te halen.

Amman met het gezin

#11 Madaba

Ongeveer 1 uur rijden vanaf Amman ligt Madaba. Madaba staat bekend om de vele Mozaïeken. De belangrijkste kerk om te bezichtigen is de Sint Joris Kerk en dan gaat het met name om de beroemde pelgrimsmozaïek vloer, waar de oudste landkaart van Palestina wordt afgebeeld. Rechts van de kerk kun je een entreeticket kopen.

Daarnaast hebben wij nog een kerk in Madaba bezocht. We zijn omhoog gewandeld naar de St. John the Baptist kerk. Je kan de kerk bezichtigen en via een smalle trap de toren van de kerk beklimmen. Boven is er weinig ruimte voor veel mensen. Met hele kleine kinderen is het misschien een beetje spannend, maar het uitzicht over Madaba vanuit de toren is wel erg mooi.

Ook kan je nog een wat winkeltjes bezoeken in Madaba. Wij hebben Madaba op doorreis naar Petra bezocht, dat is goed te doen. Maar ook als uitstapje vanuit Amman zou dit goed kunnen. Een bezoek aan de kerk is gratis. Voor wie nog meer geschiedenis en opgravingen wil bekijken is er ook de optie om naar het Madaba Archeologisch Park en museum te gaan. Wij hebben hier zelf geen ervaringen mee.  Entree kost 3 JD (4 euro) per ticket. Bij de Jordan Pass is de entree inbegrepen.

Mandaba met kinderen

#12 Mount Nebo

Ongeveer 20 minuutjes rijden van Madaba ligt Mount Nebo. Voor religieuze reizigers is dit een onmisbare stop. Volgens de overleving zou Mozes op deze berg hebben uitgekeken over het beloofde land. Maar ook voor niet-religieuze reizigers en voor gezinnen met kinderen is dit een mooie stop om te maken. Het uitzicht is adembenemend. Je kijkt uit over een prachtige vallei, in de verte kan je de Dode zee zien liggen, net als Jeruzalem en Bethlehem.

Boven op de berg is het Moses Memorial te zien en een oude opgegraven Byzantijnse kerk met mooi bewaard gebleven mozaïeken. De kinderen kunnen hier lekker even lopen, klimmen en eventueel hagedissen spotten. Een entreeticket kost hier 2 JD (2,65 euro). Er is een souvenirshop en er zijn toiletten aanwezig.

Mount Nebo met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Amman

Amman is een grote stad en er zijn genoeg kindvriendelijke restaurants in Amman om een hapje te gaan eten met het gezin. We gaven hierboven al aan dat je onder meer prima kan eten in de Abdali Mall en dat je hier verschillende restaurants hebt, maar we zetten hieronder nog een aantal kindvriendelijke restaurants in Amman op een rij!

Pizza Nina: wil je even wat anders eten dan Arabische gerechten, dan kun je bij dit kindvriendelijk restaurant lekkere pizza’s gaan eten. Pizza Nina ligt midden in het centrum van Amman en je kan hier ook kleinere porties pizza voor kinderen bestellen.

Miljana: dit kindvriendelijke restaurant in Amman ligt in de buurt van Rainbow Street. Je hebt hier verschillende verdiepingen en op de rooftop verdieping heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Er wordt hier ook vaak live muziek gespeeld.

Kindvriendelijk hotel Amman

Je kunt in Amman met kinderen prima overnachten. Je hebt in Amman verschillende kindvriendelijke hotels die je kan boeken. Wij zetten hieronder in verschillende prijsklassen de best beoordeelde accommodaties in Amman op een rij. Deze accommodaties zijn beoordeeld door gezinnen met kinderen die er overnacht hebben. Klik op de blauwe link voor meer informatie!

Budget Hotel: Rayan Hotel Suites

Middenklasse Hotel: The Conroy Boutique Hotel

Luxe Hotel: Corp Amman Hotel

Zit er bij de bovenstaande 3 opties geen geschikte accommodatie in Amman bij? Kijk dan in het volledige overzicht van kindvriendelijke accommodaties in Amman.

Over de auteur: Roy, Laura, Maud & Gwen houden van reizen en de wereld ontdekken. Wanneer we vakantie hebben, kiezen we het liefste een niet voor de hand liggende bestemming uit waar we willen rondreizen. We beleven elke keer weer mooie avonturen als gezin!

Scroll naar boven