Ameland met kinderen

Ameland met kinderen: 8 leuke activiteiten!

Is het leuk om een bezoek te brengen aan Ameland met kinderen? Ja dat is het zeker! Het eiland leent zich prima om een mooie ronde over het eiland te maken op de fiets. Wij waren er in een dag (veel te kort), maar er is genoeg te doen (zeker in de zomer) om je minimaal een heel weekend te vermaken. Zeker als het weer goed is en je kunt ook nog de verschillende stranden bezoeken, dan kunnen wij ons voorstellen dat je je hier makkelijk een week kunt vermaken. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Ameland met kinderen op een rij voor jullie!

Kindvriendelijk hotel Ameland
Ameland met kinderen

Ameland met kinderen: algemene informatie

De meeste toeristen bereiken Ameland met de boot (of je moet een helikopter of privéboot regelen). De boten vertrekken vanaf het plaatsje Holwerd in Friesland en je kunt hier ook voor een paar euro per dag je auto parkeren. Het is ook mogelijk om je auto de boot mee op te nemen, maar daar betaal je uiteraard extra voor. 

Het is mogelijk om met het openbaar vervoer naar de boot te komen. Vanaf Leeuwarden rijden er bussen richting de haven in Holwerd. Ook op het eiland Ameland zelf is het mogelijk om met de bus het eiland te verkennen. Wanneer er een boot in Ameland op Nes aankomt, staan er verschillende bussen klaar die je naar de verschillende dorpen kunnen leiden. 

Voor de overtocht heb je de keuze uit de sneldienst en de veerdienst. De sneldienst is een kleinere boot die in twintig minuten vanuit Holwerd in Ameland is en de veerdienst is de grote boot en die doet er ongeveer vijftig minuten over. Je kunt vooraf reserveren op de website van Wagenborg Passagiersdiensten, maar als je met de grote boot zonder auto de overtocht maakt, dan kunnen er veel mensen op de boot voordat de boot vol is. 

Wij kochten zelf pas kaarten bij de kassa, zodat we op het laatste moment nog konden beslissen (op basis van de weersvoorspellingen) of we zouden gaan of niet. Op de boot zelf is het mogelijk om wat te eten en te drinken en je kunt boven op het dek zitten en binnen in de boot. Je koopt altijd een retour ticket en op de terugweg hoeft daarom ook niemand zijn ticket meer te laten zien. 

Ameland met kinderen
Ameland met kinderen

Ameland met kinderen #1: Het huren van fietsen

Ameland is het beste te verkennen op de fiets en de meeste toeristen huren op het eiland ook een fiets. De beste aanbieder van fietsen op het eiland is Kiewiet Fietsenverhuur. Zij hebben een enorm aanbod aan verschillende fietsen en het bedrijf ligt bij de aanlegsteiger van de boot. Wij hadden een elektrische kindertandem en een gewone fiets gehuurd. Toen we van de boot afstapten, moesten we een paar minuutjes lopen naar het verhuurbedrijf en vanuit daar konden we gelijk het eiland gaan verkennen per fiets. 

Voor ouders met kinderen kun je uit vele verschillende opties kiezen. Zo heb je de kindertandem wat onze dochter heel leuk vond om samen met ons op te fietsen. Ook hebben ze bakfietsen, waar je je kinderen voorin kunt plaatsen en ze verhuren ook kinderstoeltjes voor achterop. Ook verhuren ze kinderfietsen, maar houdt er wel rekening mee dat er over het algemeen best wel wat wind staat op het eiland en dat voor kinderen zelf fietsen best zwaar kan zijn. Overigens heeft Kiewiet Fietsenverhuur ook een vestiging in het centrum van Nes en op camping Duinoord en kunnen ze ook huurfietsen gratis afleveren bij je vakantieadres. 

Toen wij er waren stormde het behoorlijk en stond er een enorme wind. Sanne en Sophie zaten op de electrische kindertandem en die kwamen prima vooruit. Zelf had ik een gewone fiets en dat zou ik niet snel aanraden. Ik moest echt mijn best doen om met de harde wind vooruit te komen. Je kunt echt het beste een elektrische fiets huren, aangezien het anders wel heel erg zwaar fietsen kan zijn. Achteraf hadden we de wind op het eiland echt heel erg onderschat. 

Wij hebben uiteindelijk een rondje gefietst van de boot in Nes naar de vuurtoren in de buurt van Hollum, waarna we via het noorden over het fietspad langs de stranden terugreden naar Nes via het dorpje Buren. Een prima rondje dat goed in een dag is te doen en waarbij je al veel van het eiland kunt zien. 

Ameland met kinderen
Ameland met kinderen

Ameland met kinderen #2: Het beklimmen van de vuurtoren

De rood witte Amelander vuurtoren is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Ameland. Je ziet de top van de vuurtoren al van grote afstand als je er met de fiets naar toe rijdt vanaf Nes. Je kunt de vuurtoren beklimmen en dat doe je door de vele trappen naar boven te nemen. Onderweg zijn er wel kleine exposities in de toren die je kunt bekijken. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over de omgeving. De toegangsprijs van de toren is per persoon een paar euro. 

Kindvriendelijk hotel Ameland
Ameland met kinderen

Voor gezinnen met kinderen is het leuk om bijvoorbeeld te lunchen in de buurt van de vuurtoren bij Pannekoekhuis onder de Vuurtoren of Qurios Ameland. Wij hebben geluncht bij het Pannekoekhuis toen we er waren. Je hebt bij beide restaurants een prima speeltuin voor kinderen om te spelen. Enige nadeel voor ons was dat we door de coronamaatregelen niet binnen mochten zitten en het buiten op het terras begon te regenen (zie de foto hieronder ;)). Ook ligt er bij de vuurtoren een eendenvijver, maar dat vonden wij eerlijk gezegd niet zo heel veel voorstellen. 

Wat ook in de buurt leuk is om te bezoeken met kinderen is het speelbos in Hollum. Op twee plekken in het bos heb je speeltoestellen staan voor de kinderen (Bosspeeltuin + Speeltuin Hollumerbos). Zoals je ziet is er genoeg speelplezier rondom de vuurtoren om je een halve dag te vermaken met je kinderen. 

Ameland met kinderen
Kindvriendelijk hotel Ameland

Ameland met kinderen #3: Het bezoeken van de verschillende dorpjes

De dorpjes op Ameland zijn uiteraard niet zo groot, maar zijn wel leuk om even te bezoeken. Het dorp Nes heeft een leuk klein centrum met verschillende gezellige terassen waar je wat kunt eten en drinken. Overigens zijn er onderweg tussen de dorpen ook verschillende leuke strandtenten waar je lekker wat kunt eten en drinken. Tijdens onze fietstocht zijn we op verschillende plekken gestopt om even wat te drinken.

Ameland met kinderen
Ameland met kinderen

Zo vonden wij strandtent Bravo net iets buiten het dorp Nes heel erg leuk om een drankje te doen. Bij deze strandtent hing een fijne sfeer en er was een speeltuin naast de strandtent zelf. Ook de dorpjes Hollum en Buren zijn niet groot, maar wel leuk om even door heen te fietsen met de kinderen. 

Kindvriendelijk hotel Ameland
Ameland met kinderen

Ameland met kinderen #4: op zoek naar zeehondjes

Je kunt op Ameland met de boot op zoek gaan naar zeehondjes. Met het schip MS Zeehond maak je vanaf het dorp Nes een robbentocht van ongeveer 2 uur. Onderweg krijg je informatie van een gids over het eiland.

Je vaart naar een eiland tussen Ameland en Terschelling wat bijna het hele jaar droog ligt en je twee verschillende soorten zeehonden kunt spotten. Naast dat je met de boot langs de zeehonden gaat, vaart de boot ook langs de Schelpenbank, waar uiteraard heel veel schelpen liggen. Voor meer informatie over deze vaartocht kijk even hier op de website. 

Ameland met kinderen
Ameland met kinderen

Ameland met kinderen: overige activiteiten

Uiteraard is er op Ameland met kinderen nog meer te doen. We zetten de overige activiteiten kort op een rij voor jullie:

#5 Natuurmuseum: in het museum vindt je veel opgezette dieren, aquaria met zeedieren en je kunt er een film kijken over het eiland. Ook kun je de lift in het museum nemen naar een uitkijkpunt over de omgeving. Bij het natuurmuseum ligt ook een blotenvoetenpad, waar kinderen kennis kunnen maken met de verschillende ondergronden van het eiland.

Vanuit dit museum is het ook mogelijk om het paddenpad met kinderen te lopen van 2,6 kilometer door natuurgebied de Vleijen. Je vindt op deze route ook meerdere speeltoestellen zoals een glijbaan, schommels en een uitkijktoren. Een prima activiteit in de natuur op Ameland met kinderen.

#6 Natuurgebieden op het eiland:  je kunt op Ameland met kinderen echt de natuur in en ook dieren van dichtbij bekijken.  Zo heb je in de buurt van Ballum het Krumeltjespoor liggen, waar je kunt wandelen en paarden, geiten en runderen in het wild tegen kunt komen en dichtbij deze dieren kunt komen. Wil je vogels spotten op Ameland dan kan dit bij Vogel Uitkijkpost Duinmeer. Ook in natuurgebied het Oerd in het oosten van het eiland kun je mooie wandelingen maken in de natuur op Ameland met kinderen. 

#7 Demonstratie paardenreddingsboot: een paar keer per jaar wordt er een gratis demonstratie op het strand gegeven van hoe vroeger drenkelingen werden gered. Een reddingsboot wordt dan door tien paarden voortgetrokken door het water. Kijk op de website voor de data dat de demonstratie gegeven wordt. 

#8: Het strand: uiteraard is het ook leuk om naar het strand te gaan op Ameland met kinderen. Het hele eiland is omgeven met stranden en ook strandtenten, waardoor er altijd wel een plekje te vinden is op het strand. Zeker in de zomer kunnen we ons voorstellen dat het goed vertoeven is op de stranden van Ameland met kinderen!

Ameland met kinderen
Ameland met kinderen

Waar overnachten op Ameland met kinderen

Doordat het eiland niet supergroot is, is de keuze qua hotels met kamers voor gezinnen dan ook niet zo groot. We noemen de twee hotels die voor gezinnen met twee kinderen beschikbaar zijn. Beide hotels liggen in het plaatsje Nes en je kunt bij beide een studio boeken voor vier gezinsleden. 

Hotel Nes

Westcord Hotel Noordsee

Wijzelf hebben er voor gekozen om vanuit Groningen een dagtrip te maken naar Ameland en wij sliepen dan ook in de stad Groningen. Wij schreven hierover ook het verslag Groningen met kinderen. Uiteraard is hier het aanbod een stuk groter. Wil je het aanbod aan hotels in de stad Groningen zien klik dan even hier.  

Ameland met kinderen
Ameland met kinderen

Scroll naar boven