Alkmaar met kinderen

Alkmaar met kinderen: 12 leuke activiteiten op een rij!

Je kunt naar Alkmaar met kinderen prima een weekendje weg gaan. Er is voldoende vertier om je minimaal twee dagen te vermaken in deze stad in Noord-Holland. We namen de stad Alkmaar al eens op in onze blog Noord-Holland met kinderen, waarin we alle leuke uitjes van de provincie op een rijtje zetten. In deze blog zetten we alle leuke activiteiten in Alkmaar met kinderen op een rij!

#1 de kaasmarkt en kaasmuseum

Alkmaar staat bekend om zijn kaas en iedere vrijdag (van april tot en met september) wordt er op het Waagplein in de binnenstad van Alkmaar een kaasmarkt gehouden. Voor kinderen van acht tot en met 12 jaar is er ook een kinderkaasmarkt. 

Onder leiding van een  gids gaan de kinderen dan mee naar het deel dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Hier hebben ze een goed zicht op de markt en krijgen ze uitleg over de kaasmarkt. Ook mogen de kinderen zelf op de kaasweegschaal staan en ontvangen ze van de kaasdragers vervolgens een weegcertificaat. Deze rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. 

Ook het Kaasmuseum van de stad is op het Waagplein te vinden in Alkmaar. Het Hollands Kaasmuseum heeft voor kinderen een leuke, interactieve speurtocht waarmee de kinderen alles over kaas kunnen leren. Ook staan er in het museum touchscreens waar kinderen spelletjes op kunnen doen. 

Alkmaar met kinderen
Noord-Holland met kinderen

#2 Elfendeurtjes route

Kinderen kunnen in de binnenstad van Alkmaar op zoek gaan naar verschillende kleine deurtjes. In het centrum kun je 23 van deze deurtjes vinden en net buiten het centrum zijn er ook nog twee deurtjes verstopt. Op de website van de route kun je zelf de route uitprinten en dan heb je een idee als ouders waar ze allemaal precies verstopt zitten. 

De deurtjes zijn bijvoorbeeld te vinden in de etalage van bepaalde winkels en over het algemeen goed zichtbaar voor de kinderen. Dit soort speurtochten vindt onze dochter altijd heel erg leuk en de ouders kunnen ondertussen op het gemak de mooie historische binnenstad van Alkmaar bekijken. 

Alkmaar met kinderen
Alkmaar met kinderen

#3 Speelderij De Batavier

Deze grote speeltuin ligt net iets buiten het centrum van Alkmaar op een paar minuten rijden met de auto. Je kunt de auto gratis parkeren bij de speeltuin. Er is hier van alles te doen voor kinderen. Zo is er een grote speeltuin met allerlei klimtoestellen, is er een trampolinepark, heb je er een peutergedeelte met zandbak, is er een kabelbaan en zijn er nog veel meer speeltoestellen.

Verder rijdt er ook een treintje rond voor de kinderen en is er een grote vijver waar kinderen met bootjes en waterfietsen op kunnen. Ook is er een groot parcours met minicars en minimotors. Bij het park zit een prima restaurant waar je wat kunt eten en drinken op het terras van het restaurant. 

Achterin het park is ook nog een midgetgolfbaan met 18 holes aanwezig. De toegang tot de midgetgolfbaan zit in de prijs van het entreebewijs van Speelderij De Batavier. 

#4 Rondvaart door de grachten

Het is ook mogelijk om de stad Alkmaar met kinderen vanaf het water te bekijken. Je kunt namelijk over de grachten van de stad met een rondvaartboot varen. Deze tocht over het water duurt 45 minuten en je vaart samen met een kapitein en een gids die je meer kunnen vertellen over de stad. 

Tijdens de tocht vaar je regelmatig onder bruggen door en daarbij moet je soms echt bukken om onder de brug door te komen. De boten varen van april tot en met oktober bijna ieder uur. Houdt er rekening mee dat in april en oktober er alleen op zondag geen boot vaart. 

Alkmaar met kinderen
Familiehotel Alkmaar

Overige kinderactiviteiten Alkmaar

Naast de vier hierboven genoemde activiteiten zijn er nog genoeg andere activiteiten die je in Alkmaar met kinderen kunt ondernemen. We zetten deze activiteiten voor jullie op een rij. 

#5 Stadiontour AZ: zijn je kinderen gek van voetbal dan kun je deze tour door het stadion boeken. De tour duurt 90 minuten en je komt tijdens de rondleiding op het veld, de bestuurskamer, de kleedkamers en de persruimte. 

#6 Trampolinepark Jump Skillz: is het tijdens een stedentrip naar Alkmaar met kinderen een dagje minder weer dan is dit een leuke activiteit om te ondernemen. Uiteraard heb je in dit park enorm veel trampolines waar kinderen zich kunnen uitleven, maar er is ook voor kinderen vanaf acht jaar een heel indoor klimpark bij. 

#7 Botanische tuin Alkmaar: wil je even de drukte van de stad ontvluchten dan is een wandeling door de botanische tuinen van de stad een optie voor jullie gezin. Ook is het mogelijk om in het Kascafé een thee te drinken en een tosti te eten met je kinderen. 

#8 Schaatsbaan De Meent: wil je een sportieve bezigheid in Alkmaar met kinderen dan kun je een paar uurtjes gaan schaatsen op deze grote indoor schaatsbaan. Je kunt op de 400 meter lange ijsbaan tientallen rondjes schaatsen met het gezin. 

Alkmaar met kinderen
Familiehotel Alkmaar

#9 Zwembad Hoornse Vaart: dit recreatiebad is zowel in de zomer als in de winter een goede optie om naar toe te gaan. Er is namelijk zowel een binnen- als buitenzwembad. Bij beide zwembaden heb je een grote glijbaan en buiten is er ook een aangelegd strand bij het zwembad. Binnen is er ook een bad voor peuters.

#10 Speeltuin Ons Kinder Belang: wil je een leuke speeltuin bezoeken die redelijk dicht bij het centrum in de buurt ligt, dan is deze speeltuin een goede optie. In iets meer dan tien minuten loop je van het Waagplein naar deze speeltuin toe. De entree is een paar euro en er zijn genoeg speeltoestellen om je met je kinderen een uurtje of twee te vermaken. 

#11 Stadsboerderij de Hout: in het stadspark de Alkmaarderhout ligt deze stadsboerderij. Hier heb je naast de diertjes die je kunt aaien ook een Kabouterhoek met allerlei speeltoestellen. Vanaf het Waagplein is het ongeveer twintig minuten lopen naar deze stadsboerderij. 

#12 Dagtrip naar een andere stad: vanuit Alkmaar ben je met de auto binnen een half uur in verschillende steden in de buurt. Zo ben je in 35 minuten met de auto in Amsterdam. In Amsterdam is echt van alles te doen voor kinderen en lees ook eens onze blog Amsterdam met kinderen voor alle activiteiten in de hoofdstad van ons land. Ook is het leuk om een dagje naar Volendam te gaan met je kinderen of een dagje naar Haarlem. Ook deze twee steden liggen op ongeveer een half uur rijden van Alkmaar af. Ook ben je binnen een half uur op bijvoorbeeld de Zaanse Schans en kun je mooie foto’s maken hier van je gezin met de molens. 

Amsterdam met kinderen
Volendam met kinderen

Waar overnachten in Alkmaar met kinderen?

Je hebt in Alkmaar niet super veel hotels met echt familiekamers, maar we zetten toch verschillende opties op een rij voor jullie.

Budgethotel: College Hotel Alkmaar

Middenklasse hotel: Hotel Stad en Land

Luxe hotel: Familie Hotel & Apartments Alkmaar

Kijk voor de hele lijst van hotels in Alkmaar even hier. 

Scroll naar boven