Algarve met kinderen

De Algarve met kinderen: 16x doen met het gezin!

Een vakantie naar de Algarve met kinderen is top! De temperaturen zijn hier in de zomermaanden uiteraard erg aangenaam, de stranden zijn prachtig, er zijn leuke steden en er is ook zeker genoeg vermaak voor kinderen. Wij bezochten de regio tijdens een rondreis door Portugal en Spanje en waren echt onder de indruk van de verschillende prachtige stranden. Naar aanleiding van ons bezoek aan deze regio zetten we de leukste activiteiten in de Algarve met kinderen op een rij. 

Algarve met kinderen
Algarve met kinderen

Hoe kom je in De Algarve met kinderen?

Er zijn meerdere manier om naar de Algarve met kinderen te reizen. We zetten de mogelijkheden hieronder kort op een rij.

Met de auto: er zijn Nederlandse toeristen die naar de Algarve gaan met de auto. Houdt er wel rekening mee dat je zonder files en wegwerkzaamheden er minimaal 22 uur over doet om vanuit Utrecht in Faro te komen. Met kinderen moet je er dus meerdere dagen over rijden, anders is het bijna niet te doen. 

Met de trein: het is ook mogelijk om naar de Algarve af te reizen met de trein. Wel doe je er dan 24 uur over en moet je drie keer overstappen op een andere trein. Ook dit is een optie, maar met kinderen ook niet een hele ideale optie om in de Algarve te komen.

Met het vliegtuig: de meeste toeristen reizen naar de Algarve met de trein. Je vliegt vanuit Nederland in ongeveer 3 uur naar Faro toe. Dit is de plaats in de Algarve waar het enige vliegveld van de regio ligt. Je kunt dan per huurauto of taxi naar je hotel toe. Er gaan dagelijks vluchten vanuit Nederland naar Faro toe, dus vergelijk vooraf welke vlucht de beste prijs en tijd heeft als je gaat boeken. Wij boeken altijd via de handige website Skyscanner.nl. 

Kijk voor alle vluchten naar Faro in de Algarve even hier. 

Als je met het vliegtuig naar de Algarve vliegt, is het ook makkelijk om een huurauto te hebben. De Algarve is een prachtige omgeving en er is veel te zien. Wij hebben een auto in de Algarve geboekt bij Sunny Cars. Deze maatschappij heeft een super uitgebreid verzekeringspakket en ook enorm veel service. Dat geeft ons altijd een heel fijn gevoel. 

Kijk voor een overzicht van alle huurauto in Faro even hier. 

De Algarve met kinderen: Waterparken

Als wij op reis zijn met onze dochter kijken we altijd of er niet ergens een waterpark in de buurt is. Wat ons betreft zeker in de zomermaanden een ideale activiteit om verkoeling te zoeken. Je kunt in de Algarve met kinderen naar verschillende leuke waterparken en we zetten hieronder de leukste op een rij. 

#1 Zoomarine: dit park is een combinatie van een waterpark, pretpark en dierentuin en ligt in de buurt van de plaats Albufeira. Je hebt hier een waterpark met verschillende snelle glijbanen, een splashpark voor de kleine kinderen, een zwembad met kinderglijbanen en een lazy river, waar je een rondje maakt met een band. Ook is er een strand met kunstmatige golven. Houdt er wel rekening mee dat de wachtrijen bij de glijbanen behoorlijk lang kunnen zijn. 

Ook zijn er een tiental verschillende attracties bij het park, die vooral leuk zijn voor jonge kinderen. Je hebt hier een achtbaan, een reuzenrad, een draaimolen en meer van dit soort kleinere attracties. Daarnaast zijn er verschillende shows met dieren die je in dit park kunt bezoeken. Zo is er een show met dolfijnen, vogels en zeeleeuwen. Ook is er een aquarium, een vlindertuin en heb je een 4d bioscoop, waar je twee verschillende films kunt bekijken. Kijk voor meer informatie over dit park even op de website van het park (zie blauwe link). 

#2 Aqualand: dit waterpark ligt in de buurt van Zoomarine en ook hier kun je je prima een hele dag vermaken in de Algarve met kinderen. Dit waterpark heeft verschillende spectaculaire glijbanen die ook voor oudere kinderen geschikt zijn, maar ook twee gedeeltes in het park met allerlei speeltoestellen en glijbanen voor de jongere kinderen. Ook hebben ze hier een lazyriver, waar je met een band over het water kunt dobberen en ook zijn er genoeg ligbedjes en parasols voor de ouders om een beetje te relaxen. 

Aqualand Tenerife met kinderen
Aqualand Tenerife met kinderen

#3 Slide & Splash: dit waterpark ligt in de buurt van de plaats Portimao en heeft vijftien verschillende glijbanen voor jonge en oudere kinderen. Naast de verschillende glijbanen is er ook een lagune met bedjes, een jacuzzi en een water/ speelgedeelte voor jonge kinderen. Bij een aantal glijbanen zijn er lengterestricties, waar kinderen groter dan 1,20 of 1,40 meter moeten zijn. Kijk vooraf dan ook even op de website, waar je kinderen allemaal vanaf mogen. 

#4 Aquashow Park: dit is een waterpark dat bij een hotel ligt, maar waar je ook aparte tickets voor kunt kopen. Ook in dit waterpark hebben ze een aantal spectaculaire glijbanen, waarbij ze bij sommige glijbanen een minimale lengtevereiste hebben. Ook hier hebben ze een waterpark voor de kleinste kinderen, een jacuzzi en ook nog een paar spectaculaire attracties bij het park. Bij deze attracties moeten kinderen minimaal 1,40 meter groot zijn. Ook rijdt er een minitreintje rond over het park voor de kinderen. Uiteraard heb je gratis toegang tot dit waterpark als je overnacht in het hotel dat erbij ligt. 

Aqualand Tenerife met kinderen
Aqualand Tenerife met kinderen

De Algarve met kinderen #5: leuke stranden

Uiteraard bezoeken de meeste toeristen de Algarve met kinderen vanwege de mooie stranden die de omgeving heeft. Wijzelf waren ook erg onder de indruk van de verschillende stranden met de mooie rotspartijen die bij de stranden liggen. Wij hebben verschillende stranden in de regio bezocht en zetten de leukste kindvriendelijke stranden hieronder op een rij. 

Praia Dona Ana: bij de plaats Lagos liggen een aantal mooie stranden, waaronder dit strand. Op het strand vindt je prachtige rotsen en de zee heeft hier een mooie blauwe kleur. Vanuit het centrum van Lagos loop je zo naar dit strand toe. Het strand heeft verschillende voorzieningen en de zee loopt rustig af. Daarnaast is het voor kinderen leuk om bij de rotsen te spelen. Kortom een prima strand om in de Algarve met kinderen te bezoeken. 

Meia Praia: dit strand ligt ook in de buurt van de plaats Lagos en heeft één van de grootste baaien (vijf kilometer lang) van Europa. Ook dit strand is prachtig door de grote rotsblokken die je hier op het strand vindt. Door de grote van het strand is er altijd wel een plekje te vinden op het strand en kinderen kunnen hier schelpjes zoeken. 

Ook zijn er genoeg tentjes rondom het strand voor een hapje en een drankje. Ook is het op dit strand mogelijk om een surfboard te huren met je kinderen en de golven te trotseren. Als je kinderen overigens helemaal gek zijn van golfsurfen dan moeten jullie echt naar Praia de Arrifana gaan, wat de plek voor beginners en gevorderden is om te surfen. 

Praia da Rocha: dit strand ligt op loopafstand van het centrum van de plaats Portimao. Ook dit strand heeft voorzieningen als strandbedjes die je kunt huren en verschillende horecatentjes waar je wat kunt eten en drinken met je gezin. Daarnaast loopt ook de zee hier geleidelijk af, waardoor het strand ook ideaal voor gezinnen met kinderen is. Dit strand is ongeveer drie kilometer lang en ook hier vindt je weer de mooie rotsen, waar de Algarve bekend om staat. 

Albufeira met kinderen
Auto huren Sunny Cars Faro

Praia do Barril: dit strand dat in de buurt van de plaats Tavira ligt is onderdeel van het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa en je bereikt het strand met een toeristentreintje. Ook op dit strand zijn verschillende strandtentjes die je tussen de middag kunt bezoeken voor een hapje en een drankje.  

Praia da Falésia: deze stranden liggen in de buurt van de populaire badplaats Albufeira en ook hier zijn de rode rotsen aanwezig. Ga je in het voor- of naseizoen naar de Algarve met kinderen, dan kan je last hebben van een wat koudere noorderlijke wind, maar door de rotsen ben je op dit strand hier redelijk vrij van. Ideaal dus! 

Algarve met kinderen
Algarve met kinderen

De Algarve met kinderen : leuke steden

Je kunt in de Algarve met kinderen verschillende leuke steden bezoeken. Wij sliepen een ruime week in de plaats Lagos, maar er zijn nog meer leuke steden die je kunt bezoeken in de regio. We zetten de leukste steden op een rij. 

#6 Lagos: zoals we al eerder in deze blog vermelden heeft Lagos verschillende mooie stranden en ook het stadje is erg gezellig, waar je prima een hapje en een drankje kunt doen in het centrum. Lagos heeft ook een kasteel dat je met kinderen kunt bezoeken en stadsmuren die je kunt beklimmen. Vanaf deze stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. In het zuiden van de stad heb je ook echt prachtige rotsformaties liggen (Ponte da Piedade), die je kunt bekijken en waar je ook naar beneden kunt lopen met een trap. 

#7 Faro: dit is de grootste stad van de Algarve en zeker de oude stad is leuk om te bezoeken aan het einde van de dag als de temperatuur wat daalt en je ergens een hapje wil gaan eten met je kinderen. Verwacht geen grote bezienswaardigheden, waar je uren de tijd voor hoeft te nemen, maar de oude binnenstad heeft mooie hoekjes, steegjes met witte huizen en pleinen met sinaasappelbomen, waardoor je er een aangenaam rondje kunt wandelen. 

Ook is er een heel bijzonder kapel in de stad die je kunt bezoeken voor een paar euro en waar in de kapel de schedels van meer dan duizend monniken zijn verwerkt (Capela Dos Ossos). Lees voor meer tips over Faro de blog Wat te doen in Faro van medeblogger Linda.

#8 Albufeira: dit is één van de bekendste badplaatsen van de Algarve en ook de plaats waar je moet zijn als je van gezelligheid houdt. Deze badplaats wordt ook door veel jongeren uit Nederland bezocht en ze hebben in Albufeira ‘The Strip’, waar je tientallen cafés, restaurants en terrasjes hebt liggen. Rondom Albufeira is er ook genoeg te doen voor kinderen. Zo is er een klimpark (komen we later op terug) en ook verschillende waterparken liggen op een zeer korte afstand van de stad. 

Algarve met kinderen
Algarve met kinderen

#9 Portimao: dit is één van de grootste steden in de Algarve en de plaats heeft een redelijk centrale ligging. Naast de mooie stranden in de omgeving heeft Portimao een leuke boulevard en een waterpark (Slide&Splash) en kun je in deze stad een leuke boottocht boeken. Deze boottocht gaat naar Algar de Benagil. Dit is een zeegrot die je kunt bezoeken en dat ziet er heel bijzonder uit (google de foto’s maar). 

#10 Tavira: deze stad wordt ook weleens het Venetië van de Algarve genoemd en dat is misschien lichtelijk overdreven, maar het is wel een leuke plaats om te bezoeken. Tavira staat vol met kerken en je ziet vanuit iedere plek in de stad wel een kerktoren boven de huizen uitsteken. De Romeinse brug die het nieuwe en oude centrum van de stad met elkaar verbindt is één van de meest bezochte bezienswaardigeheden van de stad. 

Algarve met kinderen
Algarve met kinderen

De Algarve met kinderen #11: Klimparken

Je kunt in de Algarve met kinderen ook klimmen in een klimpark. Onze dochter is dol op klimparken en wij vinden dit altijd een leuke activiteit voor zowel kind als ouder. Je kunt in de Algarve met kinderen bij klimpark Parque Aventura op verschillende plekken in de regio klimmen. Zo heb je klimparken van deze aanbieder liggen in Albufeira, Lagos, Figueira da Foz en Vila Real de Santo Antonio. 

Bij al deze klimparken is de opzet wel bijna hetzelfde. De klimparken zijn geschikt voor kinderen met een minimale lengte van een meter. Voor deze kinderen zijn er twee routes beschikbaar die ze kunnen afleggen. Nadat ze uitleg hebben gekregen en gezekerd zijn, kunnen kinderen eerst even oefenen, voordat ze de parcours in de bomen gaan afleggen. Je mag uiteindelijk de parcours zo vaak doen als je zelf wil. 

Voor kinderen vanaf een 1 meter zijn er twee parcours, voor kinderen vanaf 1,20 meter zijn er drie parcours en voor kinderen vanaf 1,40 meter zijn er zelfs vijf parcours die ze kunnen beklimmen. Uiteraard betaal je ook meer als je meer parcours mag doen in het klimpark. Ook is er een mogelijkheid om te paintballen bij deze klimparken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende parcours even op de website van Parque Aventura

Klimpark Fun Forest Amsterdam met kinderen
Algarve met kinderen

De Algarve met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten die je in de Algarve met kinderen kunt doen, zijn er nog een aantal leuke activiteiten. We benoemen ze hieronder kort. 

#12 Ria Formosa: dit is een groep met eilanden, schiereilanden, witte stranden, duinen en schiereilanden, waar je prachtige natuur vindt. Deze lagune ligt tussen Faro en Tavira in en is ongeveer zestig kilometer lang. Bij het dorp Olhoa heb je het bezoekerscentrum liggen en je kunt hier zowel wandelen als fietsen door het gebied. Ook is het mogelijk om een boottocht naar het natuurgebied te boeken. 

#13 Dierentuin Lagos: deze kleine dierentuin ligt in de buurt van Lagos en je kunt hier verschillende dieren bewonderen. Het zit een beetje tussen een kinderboerderij en een dierentuin in, maar toch zijn er een aantal grote dieren die je hier kunt bekijken zoals het nijlpaard, de krokodil, verschillende slangen en verschillende apen. Je kunt de aapjes voeren en je kunt zwemmen naast de pinguïns, dus neem zwemkleding mee, Houdt er rekening mee dat je hier ongeveer twee tot drie uur vermaak hebt met je kinderen. 

#14 Wilde dolfijnen spotten: in de maanden van april tot en met november kun je in Algarve met kinderen verschillende soorten dolfijnen spotten. In de plaats Ferragudo maak je de meeste kans om de dolfijnen in het wild te spotten, maar je kunt uiteraard ook op een tour meegaan. Vanuit Ferragudo vertrek je met de boot twintig kilometer de zee op waar een speciaal gebied is waar de dolfijnen leven. Ook vanuit andere plekken zoals Albufeira kun je tours boeken om naar dolfijnen te gaan kijken. 

#15 Krazy World Zoo: dit is een andere plek waar je in de Algarve met kinderen verschillende dieren kunt bekijken en deze dierentuin bevindt zich in Algoz. Ook deze dierentuin is meer een soort van kindboerderij, waar ze ook een aantal reptielen hebben zoals de krokodil, de schildpad en verschillende soorten slangen. Op dit park ligt ook een zwembad met een glijbaan en een minigolfbaan.   

#16 Castelo de Silves: je kunt in de Algarve met kinderen verschillende kastelen bezoeken. Zo heb je kastelen bij de plaatsen Taviro, Castro en Silves en is zeker het kasteel in die laatste plaats een bezoek waard. Dit is een kasteel dat je voor een paar euro kunt bezoeken en dat goed behouden is gebleven. Je hebt verschillende mooie uitzichtpunten over de omgeving en het geeft een mooi overzicht van hoe er vroeger op een kasteel geleefd werd. Bij het kasteel zit ook een restaurant waar je wat kunt eten en drinken. 

Algarve met kinderen
Algarve met kinderen

Algarve met kinderen: auto huren

Ga je de hierboven beschreven activiteiten in de Algarve met kinderen doen dan is een auto wel erg handig. In principe is er openbaar vervoer in de de regio, maar wij vinden een eigen auto toch wel heel erg fijn. Wij vinden de auto’s van Sunny Cars eigenlijk altijd top! 

Je hebt hier eigenlijk alle kosten in de prijs zitten en bent voor de meeste zaken verzekerd (inclusief je eigen risico). Wij hebben in het verleden bij andere verhuurbedrijven hier nog weleens problemen mee gehad dat er op de plek van bestemming nog allerlei kosten bij komen. Bij Sunny Cars weet je dat dat niet het geval is en dat geeft een fijn gevoel. Je kunt daarnaast de auto 1 uur voor je reservering kosteloos annuleren. Je kunt ook in de Algarve met kinderen een auto huren van Sunny Cars.

Kijk hier naar de verschillende huurauto’s. 

Waar overnachten in de Algarve met kinderen?

Je kunt in de Algarve met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. We zetten voor een aantal badplaatsen een aantal goed beoordeelde opties op een rij voor de verschillende prijsklassen. 

Lagos

Budget hotel: Aqualuz Lagos by The Editory

Middenklasse hotel: Marina Club Lagos Resort

Luxe hotel: Agua Hotels Vila Branca

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Lagos even hier. 

Faro

Budget hotel: Alameda Exclusive House

Middenklasse hotel: Roots Hotel

Luxe hotel: Aqua Ria Boutique Hotel

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Faro even hier

Albufeira

Budget hotel: Ondamar Hotel Apartamentos

Middenklasse hotel: Vila Petra

Luxe hotel: Albufeira Sol Hotel & Spa

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Albufeira even hier

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in de Algarve met kinderen even hier

Algarve met kinderen
Algarve met kinderen

Scroll naar boven