Aken met kinderen

Voor een weekendje naar Aken met kinderen zijn er net voldoende activiteiten om je te vermaken met je gezin. De stad Aken ligt net over de grens met Nederland en voor veel Limburgse steden is het maar een half uurtje rijden met de auto. De stad staat bekend om zijn warmwaterbronnen en de stad ligt erg dicht bij het bekende drielandenpunt. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Aken met kinderen voor jullie op een rij.  

Aken met kinderen #1: het centrum verkennen

Wij vinden het altijd fijn om als we in een stad zijn, dat we deze eerst te voet verkennen en dat kan in Aken met kinderen prima. De dom van Aken is wel het middelpunt van de stad. In de straatjes rondom de Dom (bijvoorbeeld bij Hof) zijn genoeg terrasjes waar je lekker kunt eten en drinken. De Dom van Aken kun je ook voor een paar euro bezoeken. De dom ziet er van binnen prachtig uit met veel glas en lood en vrij veel detail. Er is ook een schatkamer bij de dom die je kunt bezoeken. In totaal heb je de dom wel binnen een kwartier gezien (als je uiteraard niet bij alles heel erg lang blijft hangen). Wat ook opvallend is, is het aantal beelden door de stad. Die zijn er genoeg te vinden. 

In het centrum ligt ook de boekwinkel Mayersche Aachen. In deze boekenwinkel die vier verdiepingen heeft en van alles verkoopt, is ook een speelgoedafdeling op de eerste verdieping waar kinderen met speelgoed kunnen spelen. Verder is er een prima café in de boekenwinkel, waar je wat kunt drinken en die een prima uitzicht heeft op het plein voor de winkel. 

Aken met kinderen
Aken met kinderen

Midden in het centrum vindt je ook de Elisenbrunnen, één van de warmwaterbronnen waar de stad Aken zo bekend om is. Je kunt deze gratis bezoeken, maar houdt er rekening mee dat de geur niet heel prettig door de zwavelgeur. Je ziet hier de damp uit de muren komen en er zijn twee tappunten waar je heet water kunt tappen. In de winter ook een prima punt om even je handen op te warmen in de fonteintjes waar het water meer dan 50 graden warm is.  

Zoek je een stadspark met speeltuin in de stad dan ligt op een kleine tien minuten lopen van het centrum het Veltmanplatz park. Hier heb je een redelijk groot meer en ook een middelgrote speeltuin voor de kinderen. Een prima plek om je kinderen even een uurtje te laten uitrazen in de stad. Zoals je ziet kun je een prima rondje door de binnenstad van Aken maken met je gezin, zonder grote stukken te hoeven wandelen. 

Aken met kinderen #2: de dierentuin van aken

Dit dierenpark in Aken is iedere dag van het jaar geopend en ligt in het zuidoosten van de stad. Met het openbaar is het ongeveer een kwartier rijden vanuit het centrum naar de dierentuin. Het is geen grote dierentuin, maar er is voldoende met kinderen te ondernemen dat je je hier een halve dag kunt vermaken. 

Zo zijn er naast de dieren die je kunt bewonderen maar liefst drie grote speelplekken in de dierentuin waar je kinderen kunnen spelen. Hier is ook genoeg fijn zand te vinden, waardoor je kinderen ook met schepjes en emmertjes in het zand ziet spelen. Voor veel Duitse gezinnen die een jaarkaart hebben is het natuurlijk een prima activiteit voor een uurtje of twee om de kinderen even te laten spelen in de speeltuinen van de dierentuin en het zand. 

De dierentuin is heuvelachtig en het voelt af en toe of je door een groot stadspark loopt. Verwacht qua dieren niet de grote Afrikaanse dieren, maar meer de kinderboerderij dieren. Wel heeft de dierentuin wat andere kleinere dieren zoals apen, zebra’s, stokstaartjes en pinguïns. Het dierenpark is daarom zeker geschikt voor jonge kinderen, die bijvoorbeeld een ritje kunnen maken op een pony in dit dierenpark.

Een groot voordeel van deze dierentuin is de prijs. Volwassenen betalen maar een paar euro entree (kinderen zelfs nog iets minder), waardoor de dierentuin nog geen kwart van de prijs is die je betaalt bij de meeste Nederlandse dierentuinen. Hierdoor kun je met het gezin voor weinig geld een leuke dagbesteding hebben. Kijk voor openingstijden en prijzen even op de Nederlandstalig website van de dierentuin

Aken met kinderen #3: zwembad Elisabethhalle

Een prachtig zwembad midden in het centrum van Aken is Hallenbad Elisabethhalle. Dit zwembad ligt in een monumentaal complex en is al meer dan 100 jaar oud. Tien jaar geleden is het zwembad volledig gerenoveerd en de binnenkant van het zwembad ziet er prachtig uit. 

Ook hier betaal je maar enkele euro’s voor volwassenen en kinderen om het zwembad te betreden. Het is dus een prima manier om het zwembad van de binnenkant even te bewonderen en ondertussen met je kinderen (op een warme of juist regenachtige dag) een paar uur kunt vermaken in het zwembad in de binnenstad van Aken. Neem dus zwemkleding mee als je de binnenstad van Aken met kinderen bezoekt. 

Aken met kinderen
Aken met kinderen

Aken met kinderen #4: kindvriendelijke musea

In Aken heb je een aantal musea die je met kinderen kunt bezoeken, ondanks we wel moeten constateren dat er niet echt een super kindvriendelijk museum bij zit, die je zeker niet mag overslaan. Als we dan toch een keuze moet maken voor een museum in Aken met kinderen dan zouden we voor het museum Centre Charlemagne gaan. 

Al is het maar vanwege de ligging, want dit museum ligt echt midden in het centrum en heeft exposities over de geschiedenis van de stad. Het museum is vrij interactief, maar het museum is wel vooral interessant voor wat oudere kinderen die interesse hebben in geschiedenis. 

Het museum is voor kinderen tot en met 21 jaar gratis te bezoeken. Kijk voor de openingstijden en de prijzen van een kaartje voor volwassenen even op de Nederlandstalige website van het museum

Aken met kinderen #5: het drielandenpunt

Op iets meer dan een kwartier rijden van Aken ligt het bekende drielandenpunt. Het is het punt waar de landen België, Nederland en Duitsland bij elkaar komen. Het drielandenpunt zelf stelt eigenlijk niets voor en is een soort van steen waar de drie punten bij elkaar komen. Uiteraard vinden kinderen het wel leuk om van het ene land naar het andere land te springen. 

Toch zijn er bij deze toeristische bezienswaardigheid wel andere dingen die je met kinderen kunt doen. Zo is er een labyrint met groene heggen dat een paar euro kost en waar je af en toe langs ´muren van water´ (soort fonteinen op de route die soms even stoppen met spuiten) moet om de weg uit het doolhof te vinden.  Midden in het doolhof heb je verschillende uitkijkpunten om jezelf te oriënteren en te kijken waar je precies heen moet. Verwacht dat je hier met je gezin niet een, twee, drie uit bent. 

Daarnaast ligt er een prima speeltuin bij het drielandenpunt. Het is de hoogstgelegen speeltuin van Nederland en een prima speeltuin voor kinderen. Ook vindt je een uitkijktoren op het terrein waar je voor een paar euro met de trap of lift omhoog kunt en waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. 

Zoals je ziet is er dus genoeg te doen op het drielandenpunt om je er een halve dag te vermaken met het gezin. Misschien is het handig om deze bezienswaardigheid aan het begin of op het einde van je stedentrip naar Aken met kinderen te maken, omdat je hier met de auto vanuit Aken naar toe moet. 

Aken met kinderen
Aken met kinderen

Waar slapen in Aken met kinderen

Budget hotel: B&B Hotel Aachen-City

Middenklasse hotel: Minx – Cityhotels

Luxe hotel: Hotel Lousberg

Voor het zoeken naar andere hotels in Aken met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Aken met kinderen

Kerstmarkt: ook in Aken is er ieder jaar een grote kerstmarkt in het centrum. De kerstmarkt in Aken is één van de drukst bezochte kerstmarkten in Duitsland. De kerstmarkt wordt gehouden in de laatste week van november tot de dag voor kerst. De meeste kraampjes van de kerstmarkt staan rondom de domtoren op verschillende pleinen en in verschillende straatjes. Je kan dus heel makkelijk de kerstmarkt combineren met een stedentrip naar Aken met kinderen. 

Milieusticker: Aken is makkelijk te bereiken vanuit Nederland met de auto en de trein. Het ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Heerlen en Kerkrade en met de auto ben je vanuit Utrecht in iets meer dan 2 uur in de stad. Met de trein doe je er vanaf Utrecht centraal tweeënhalf uur over. Houdt er rekening mee dat wanneer je de stad Aken met de auto bezoekt dat je een milieusticker nodig hebt. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Scroll naar boven