Huren auto in het buitenland met kinderen

Een huurauto is in bepaalde landen een ideale manier om met kinderen rond te reizen. Wijzelf hebben in verschillende landen (Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Australië, Nieuw- Zeeland, Portugal, Spanje, Kroatië en Canada)  een auto gehuurd en dat ging niet altijd goed. Door schade en schande zijn wij wijzer geworden en daarom deze lijst met negen zaken waar je goed op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland met kinderen. 

Auto huren San Antonio Ibiza
Huren auto in het buitenland

Huren auto in het buitenland met kinderen

#1: Verzekeringen

Dit is één van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het huren van een auto. Zorg er voor dat de auto goed verzekerd is en bezuinig hier niet op.

Je wil geen ongeluk in het buitenland veroorzaken en dat blijkt dat je auto niet goed verzekerd is.

Vaak blijkt dat de verzekering die je online afsluit niet voldoende is. Tenminste dat beweert vaak de verkoper aan de balie, waar je de auto ophaalt (deze krijgt uiteraard commissie als hij extra zaken verkoopt). 

Lees vooraf goed door of alles verzekerd is en lees een aantal reviews van andere klanten.

Huurauto waar op letten op reis
Huurauto waar op letten op reis

#2: Brandstofregeling

Wij adviseren om hier altijd te kiezen voor de vol=vol optie. Dit betekent dat je een volle tank meekrijgt en dat je hem weer vol inlevert.

Je hebt namelijk meerdere opties, maar die kosten bijna altijd extra geld:

  • Vol = leeg. Hier betaal je na afloop vaak een tarief voor de brandstof (die hoger is dan bij de lokale pomp) en ook nog eens servicekosten (paar tientjes vaak, omdat een medewerker met de auto moet gaan tanken). Je snapt dat dit voor maatschappijen een mooie manier is om extra geld te verdienen op je huurauto
  • Leeg = leeg. Hier moet je gelijk tanken als je de auto meeneemt. Daarnaast moet je een goede inschatting maken hoeveel benzine je gaat gebruiken, want al het brandstof wat je niet verbruikt ben je kwijt. 
Huurauto waar op letten op reis

#3: Grootte van de huurauto

Let goed op de grootte van de auto, zodat de koffers en je kinderen er allemaal in passen.

Als je een hele goedkope kleine auto huurt, maar je niet alles in de auto krijgt, dan zul je ter plekke moeten hopen dat er nog een grotere auto beschikbaar is.

Overigens proberen verkopers bij de huurmaatschappij ter plekke je vaak een upgrade te geven. Ben dan gelijk op je hoede, aangezien deze upgrade vaak gepaard gaat met extra kosten. Sla deze upgrade dan ook vriendelijk af.

In Florida beweerde de verkoper dat onze koffers absoluut niet in de gehuurde auto zouden passen, maar toen we bij de auto aankwamen konden onze koffers makkelijk in de kofferbak. 

Auto huren San Antonio Ibiza

#4: Aantal kilometers

Bij sommige verhuurmaatschappijen mag je maar een bepaalde hoeveelheid kilometer per dag rijden. Blijkt na afloop dat je meer kilometers gereden hebt, betaal je per kilometer bij.

Kijk dus vooraf goed hoeveel kilometer je ongeveer gaat rijden en tel hierbij nog 10% marge op.

Bij de optie ongelimiteerde kilometers hoef je hier uiteraard je geen zorgen over te maken. 

#5: Eigen risico huurauto

Verzekeringsmaatschappijen rekenen vaak een eigen risico, zodat de gebruiker van de auto voorzichtig omgaat met de auto.

Indien jij schade maakt met je auto, dan betaal je het eerste gedeelte van de schade zelf. Kijk dus goed of je een eigen risico hebt, bij de auto. Hierdoor betaal je minder aan huurprijs, maar als je schade maakt, betaal je wel een bepaald bedrag.

Deze bedragen zijn soms best hoog en maatschappijen reserveren vaak dit bedrag op je creditcard. Zorg voor voldoende limiet op je creditcard, anders krijg je de auto niet mee. 

Dit overkwam ons in Zuid-Afrika en voordat het met de bank geregeld was, waren we een uur verder. 

Huurauto waar op letten op reis

#6: Mag je over de grens met je huurauto

Kijk vooraf goed of je de grens over mag met je auto, als je meerdere landen wil bezoeken met je huurauto. Het kan namelijk zijn dat dit niet mag en de auto dan ook niet verzekerd is.

Soms betaal je een extra bedrag voor het passeren van landsgrenzen.Deze kosten betaal je vaak pas ter plekke bij de verhuurmaatschappij, dus reken deze kosten ook mee in het totaal bedrag als je auto’s met elkaar gaat vergelijken. 

Curaçao met kinderen
Curaçao met kinderen

#7: Accessoires van de huurauto

De meeste ouders zullen een kinderstoel bij de huurauto reserveren. Kijk vooraf goed wat de kosten hiervan zijn, aangezien je deze ter plekke vaak moet betalen.

Vaak betaal je een huurprijs per dag en dat kan toch een behoorlijk bedrag zijn als je drie weken een auto huurt.

Daarnaast huren veel mensen een GPS. Met de app maps.me kun je met je telefoon ook makkelijk navigeren en kun je het geld van een GPS uitsparen. Downloadt wel vooraf de kaarten van een specifiek land waar je de auto gaat gebruiken, zodat je geen internet nodig hebt. 

Tip: Zorg wel dat je precies weet wat de kosten zijn van alle accessoires. De maatschappij waar je de auto online huurt, is vaak niet de daadwerkelijke maatschappij in dat land waar je de auto van huurt.

 Zo hadden wij via rentalcars.com een auto met gratis GPS gehuurd bij een lokale maatschappij in Nieuw-Zeeland en moesten wij toch extra betalen voor het GPS (anders kregen we de auto niet mee).  Na lang heen en weer mailen met Rentalcars kregen we het geld toch terug. 

Huurauto waar op letten op reis

#8: Extra bijrijder

Indien je lange stukken moet rijden, is het handig dat je kunt afwisselen wie er rijdt.

Bij de meeste maatschappijen betaal je extra kosten voor een extra bestuurder.

Wijzelf hebben hier nooit gebruik van gemaakt, aangezien we met onze dochter toch nooit uren achter elkaar gingen rijden en dus 1 bestuurder prima te doen was. 

Huurauto waar op letten op reis

#9: Reviews van andere gebruikers

Het is altijd slim om bij een onbekende maatschappij de reviews van andere gebruikers te lezen.

Zo huurden wij veel te snel een goedkope auto in Barcelona bij een onbekende maatschappij en bleek dat de reviews enorm slecht waren (je moest ter plekke nog overal voor bijbetalen).

Uiteindelijk hebben we de reservering nog kunnen annuleren en kostte ons deze fout maar 20 euro. Door verschillende reviews te lezen, krijg je snel een indruk met wat voor maatschappij je te maken hebt. 

Huren auto in het buitenland met kinderen: onze favoriete maatschappij

Onze favoriete huurmaatschappij is Sunny Cars. Wij hebben hier in verschillende landen onze auto gehuurd en hebben met deze maatschappij nog nooit problemen gehad. 

Je betaalt vaak wel iets meer dan het laagste tarief van andere aanbieders, maar dan zit er ook wel alle verzekeringen bij. Ze raden dan ook aan om geen extra verzekeringen af te sluiten ter plekke (aangezien de verkopers dat wel altijd proberen te verkopen), aangezien alles bij de prijs is inbegrepen.

Ook heb je geen eigen risico, waardoor wij je zorgeloos kunt rijden. Helaas zit Sunny Cars niet in alle landen, dus dan moet je toch rekening houden met de bovengenoemde punten als je een auto gaat huren. 

Scroll naar boven